Het is nu do jun 24, 2021 3:02 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1248 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63  Volgende
Auteur Bericht
Bericht nummer:#1161  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 11:35 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 60594
Berichten: Intopic
Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:

Daarom moeten we niet net doen alsof thuiswerken, niet naar de kroeg kunnen en dat je een uurtje eerder de hond moet uitlaten ook maar in de verste verte te linken zou zijn aan de Tweede Wereldoorlog, want het toont slechts aan dat historische kennis zeer gebrekkig is en maakt het lessen trekken uit het verleden wel heel lastig.


We moeten er op wijzen dat voor dergelijke maatregelen degelijk verantwoording wordt afgelegd, wordt aangetoond dat ze echt noodzakelijk zijn en ook echt effect hebben. Het gaat tenslotte om een glijdende schaal naar steeds groter onrecht, waarbij de uiteindelijke uitwerking niet exact hetzelfde hoeft te zijn. Het is echt niet zo, omdat steeds meer vrijheidsbeperking van vandaag niet zal leiden tot het vergassen van een bevolkingsgroep, we de onnodige beperking van vrijheid maar moeten accepteren. Ik doe dat in ieder geval niet.

Prima, en dat discussieren kan dus prima zonder alle maatregelen op te willen heffen (zoals FvD wil) of, nog een stapje verder, allerlei complottheorien, bedreigingen en meer van dat fraais van medeondertekenaar Willem Wappie. Het is beter het snel uit die sfeer te trekken.


De discussie over de maatregelen zou ik liever niet vieren op 4 en 5 mei, maar op een ander tijdstip, waarbij verwijzing naar de oorlog v.w.b. consequenties van inperken van vrijheden, wel degelijk mogelijk moet zijn.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1162  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 11:48 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 5759
Berichten: Intopic
Biertje schreef:
Hume schreef:
Lancelot schreef:
Ik waardeer Caroline van der Plas van BBB steeds meer. Die was gisteren bij Beau. Die zei in zoveel woorden dat je mensen die de ellende van 40-45 voor politieke motieven gebruiken, of het nou de VVD, D66 of FvD is, geen podium moet geven. Daar sluit ik me van harte bij aan.


Ze durft wel de meest schandalige dingen over Rutte te zeggen en als het om Baudet gaat , geen kritiek.
Voor die huichelaars heb ik geen respect.
Als je enkele Baudet een huichelaar noem sla je de plank mis. Rondom deze tijd gaat het altijd over de doden, gewonden, mensen die gevangen hebben gezeten in doorvoer- en vernietigingskampen, maar zelden wordt verteld hoe de Nederlandse overheid de Joden heeft behandeld toen ze terugkwamen uit die kampen.

Bob van Huet 03-05-21, 12:00 Laatste update: 03-05-21, 12:32
Wat gebeurde er met de Nederlandse Joden die na de oorlog terugkeerden uit de concentratiekampen en uit de onderduik? Ze moesten vooral zichzelf redden en veel begrip was er niet, constateert Michal Citroen in haar boek over deze periode. Erger: overlevenden leden na thuiskomst nog eens extra onder een ‘te weinig invoelend, onbuigzaam bureaucratisch en kil’ overheidsbeleid.

Dat zoiets niet voltooid verleden tijd is, bleek in de kindertoeslagenaffaire. Weer hadden bestuurders en ambtenaren niet het lef solidair, empathisch of ruimhartig te zijn op de momenten die ertoe deden voor de slachtoffers. Het ontbrak aan begrip en medeleven, juist toen hier de meeste behoefte aan was.

Nog steeds gebruiken politieke warhoofden de Jodenvervolging om ridicuul punt te maken
Die mensen waren alles kwijtge­raakt, hun familie werd vermoord, ze zaten in het concentra­tie­kamp en dan zo’n boete

Voorgetrokken
Voor de trauma’s van de Joden die na de oorlog terugkeerden - onder wie de grootvader van Michal Citroen, die Auschwitz overleefde - was er 76 jaar geleden doorgaans weinig medeleven, laat staan opvang. De herrijzende staat der Nederlanden had wel andere prioriteiten en, zo was ook besloten, hier mocht zeker niet de indruk ontstaan dat er iemand mogelijk zou worden voorgetrokken. Want het opgepookte antisemitisme was niet weg met het verjagen van de Duitsers.

Hulp aan Joden lag dus gevoelig, ook al kwamen ze uit Auschwitz. De Nederlandse autoriteiten vreesden boosheid van niet-Joodse Nederlanders die immers een Hongerwinter hadden moeten overleven en die zich benadeeld konden voelen. Leed werd beleefd in bubbels, zouden we nu zeggen. Het gaf de oorlog een ‘lange en smartelijke nasleep’.

Parallellen
Maar wat hebben we van die zwarte jaren geleerd? Minder dan je zou hopen, constateert Citroen tijdens een wandeling. Er zijn helaas parallellen te trekken met wat Joodse overlevenden (de meeste zijn inmiddels overleden) haar vertelden over hun traumatische ervaringen na de terugkeer uit de vernietigingskampen en de nu in de media breed uitgemeten ellende van slachtoffers in de kindertoeslagenaffaire. De schrijfster kan er steeds weer boos over worden: dit gebeurt er dus als de staat de meest kwetsbaren niet beschermt, ze in de steek laat en de andere kant opkijkt in plaats van onrecht te herstellen.


Nee, het ene leed laat zich niet met het andere vergelijken. De onvoorstelbaar harteloze manier waarop de Nederlandse overheid na de Tweede Wereldoorlog veel Joodse overlevenden uit de kampen bejegende, heeft natuurlijk een andere context dan die van de kapotgemaakte ouders in de kindertoeslagenaffaire. Maar toch. Kwetsbare mensen krijgen als ze op de grond liggen weer een trap na van de staat, ziet Citroen. En dan dan heb je niet veel aan een invoelende onderzoekscommissie die achteraf vaststelt dat de overheid ‘liever vluchtte in formalisme en bureaucratie dan te luisteren en een helpende hand te bieden’. Haar aangevulde boek gaat nog steeds over de Joodse tragedie, maar net zo goed over de menselijke maat die verloren ging in zo veel ‘hoofdpijndossiers’.

Streepjespak
,,Mozes Benjamins, een Rotterdammer, vertelde me hoe hij heel erg ziek terugkwam uit het concentratiekamp Sachsenhausen-Oranienburg”, zegt Citroen. ,,Vlektyfus en cholera had hij, maar ook één grote drang: zo snel mogelijk weer naar huis. Met zijn streepjespak nog aan arriveert hij in Rotterdam. En dan begrijpt hij dat zijn gezin, zijn zwangere vrouw, zijn schoonouders, zijn hele familie...iedereen is dood. Behalve een broer die hij tegenkomt, maar die zo wanhopig is dat hij meteen naar het buitenland vertrekt. ‘Waarom ben ik hier nog?’, vraagt Mozes zich af. ‘Wat doe ik hier?’ Hij wil opnieuw beginnen en dan vraagt de schade-enquêtecommissie die na de oorlog in het leven was geroepen om mensen weer een beetje op weg te helpen keihard: waar zijn je kwitanties? Alsof die man in Sachsenhausen een boekhouding heeft bijgehouden. Dat soort absurde en onvoorstelbare dingen. Hoe kan dat? Je bent alles kwijt, je huis is geroofd en dan gaan ze ouwehoeren over kwitanties.”

Voor dit boek kreeg de historica bevestigingen van verhalen die ze eerder nog niet kon gebruiken. Amsterdamse huiseigenaren die gedeporteerd waren naar nazikampen hadden over de jaren 1943 en 1944 de erfpacht niet betaald. Toen ze terugkwamen kregen ze die rekening alsnog. Dat kan gebeuren, kun je zeggen, zo ongewild kil kan ambtenarij soms werken. Citroen: ,,Maar het was niet alleen dat ze die openstaande rekening moesten betalen, ze kregen een boete! Daar kun je toch niet bij! Die mensen waren alles kwijtgeraakt, hun familie werd vermoord, ze zaten in het concentratiekamp en dan zo’n boete. Onvoorstelbaar. Het is de illustratie van de onmenselijke omgang van het overheidsapparaat met zulke kwetsbare mensen.”

Onbestaanbaar
Dat Nederland ouderloze vluchtelingenkinderen uit Moria niet opneemt, vindt ze net zo onbestaanbaar. ,,Je kunt de dingen niet een op een vergelijken, weet ik. Maar als Mark Rutte zegt ‘dit is de grootste crisis in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog’, dan denk ik, man, je bent historicus, kijk dan eens terug naar die geschiedenis. Dan zou je misschien een aantal fouten niet opnieuw maken. Hoe haal je het in je hoofd om die kinderen niet op te nemen? In 1938 zijn Duitse Joden aan de grens teruggestuurd, gezinnen met kinderen de vernietiging in gestuurd. Daar moeten we ons nog voor schamen.”

Pijnlijk is, constateert Citroen, dat in het onderzoek over de toeslagenaffaire identieke bewoordingen worden gebruikt als die na de oorlog werden gebezigd om het tekortschieten van het beleid naar de Joodse overlevenden te kwalificeren: ‘formalisme, bureaucratie en een gebrek aan menselijke maat’. Dat zijn allemaal redenen waarom het verhaal van de terugkeer van de Nederlandse Joden verteld moet blijven, zegt ze. ,,En dan zijn er nog veel jongeren die het niet weten en die niet kunnen geloven wat ze lezen. De mensen die ik heb geïnterviewd zijn er niet meer. Maar hun stemmen zitten in mijn hoofd.’’


https://www.ad.nl/binnenland/je-bent-al ... ~a1530902/
Zo hoorde ik als kind een verhaal van mijn grootmoeder over een 'weldoener', die zou op de bezittingen van een vertrekkend Joods gezin passen, maar na het vertrek snel de bezittingen verkocht. Voor dit gedrag heeft hij nog jaren met een lintje op gelopen. En ik luister nog steeds naar die verhalen en lees ze ook, waardoor ik op 5 mei net zo treurig gestemd ben als op 4 mei.

Thuis niet welkom: de Duitsers pakten haar huis af, de kapper én de burgemeester gaven het niet terug
https://www.bd.nl/oss-e-o/thuis-niet-we ... ~afe74b22/

Toen de oorlog voorbij was, zat er een kapperszaak in haar woonkamer. Kaatje Mozes-van Dijk moest er met haar zoons maar bij gaan wonen, vond de burgemeester. Hoe een Joodse vrouw na haar onderduik moest knokken tegen een oorlogsprofiteur. Een verhaal dat niet op zichzelf staat.

(...)

Wat Kaatje Mozes dan nog niet weet is dat haar bescheiden huis het middelpunt zal worden van een jarenlange strijd tussen haar familie, de gemeente Oss en buurman Dieltjens. Een strijd waarin burgemeester Godefridus Delen een merkwaardige hoofdrol opeist en waarmee zelfs de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken zich gaan bemoeien.

Archiefstukken openbaar
Een strijd ook die symbool staat voor de kwalijke wijze waarop met veel Joodse inwoners werd omgegaan toen zij na de oorlog getraumatiseerd terugkwamen van hun onderduikadres of als een van de weinige overlevenden van een hels concentratiekamp.

Ze zochten hun huis, hun gezin en familie, maar hun ‘basis’ bleek weg. In hun huizen woonden anderen, die het voor een schijntje van de werkelijk prijs hadden overgenomen en zo profiteerden van de Holocaust. Alleen al in Oss werden op die manier 120 gezinnen bestolen, blijkt uit recent openbaar geworden archiefstukken. Maar in de stad is geen situatie zo schrijnend als die van Kaatje Mozes aan de Spoorlaan.Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1163  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 12:17 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
Lies schreef:
Biertje schreef:
Hume schreef:


Ze durft wel de meest schandalige dingen over Rutte te zeggen en als het om Baudet gaat , geen kritiek.
Voor die huichelaars heb ik geen respect.
Als je enkele Baudet een huichelaar noem sla je de plank mis. Rondom deze tijd gaat het altijd over de doden, gewonden, mensen die gevangen hebben gezeten in doorvoer- en vernietigingskampen, maar zelden wordt verteld hoe de Nederlandse overheid de Joden heeft behandeld toen ze terugkwamen uit die kampen.

Bob van Huet 03-05-21, 12:00 Laatste update: 03-05-21, 12:32
Wat gebeurde er met de Nederlandse Joden die na de oorlog terugkeerden uit de concentratiekampen en uit de onderduik? Ze moesten vooral zichzelf redden en veel begrip was er niet, constateert Michal Citroen in haar boek over deze periode. Erger: overlevenden leden na thuiskomst nog eens extra onder een ‘te weinig invoelend, onbuigzaam bureaucratisch en kil’ overheidsbeleid.

Dat zoiets niet voltooid verleden tijd is, bleek in de kindertoeslagenaffaire. Weer hadden bestuurders en ambtenaren niet het lef solidair, empathisch of ruimhartig te zijn op de momenten die ertoe deden voor de slachtoffers. Het ontbrak aan begrip en medeleven, juist toen hier de meeste behoefte aan was.

Nog steeds gebruiken politieke warhoofden de Jodenvervolging om ridicuul punt te maken
Die mensen waren alles kwijtge­raakt, hun familie werd vermoord, ze zaten in het concentra­tie­kamp en dan zo’n boete

Voorgetrokken
Voor de trauma’s van de Joden die na de oorlog terugkeerden - onder wie de grootvader van Michal Citroen, die Auschwitz overleefde - was er 76 jaar geleden doorgaans weinig medeleven, laat staan opvang. De herrijzende staat der Nederlanden had wel andere prioriteiten en, zo was ook besloten, hier mocht zeker niet de indruk ontstaan dat er iemand mogelijk zou worden voorgetrokken. Want het opgepookte antisemitisme was niet weg met het verjagen van de Duitsers.

Hulp aan Joden lag dus gevoelig, ook al kwamen ze uit Auschwitz. De Nederlandse autoriteiten vreesden boosheid van niet-Joodse Nederlanders die immers een Hongerwinter hadden moeten overleven en die zich benadeeld konden voelen. Leed werd beleefd in bubbels, zouden we nu zeggen. Het gaf de oorlog een ‘lange en smartelijke nasleep’.

Parallellen
Maar wat hebben we van die zwarte jaren geleerd? Minder dan je zou hopen, constateert Citroen tijdens een wandeling. Er zijn helaas parallellen te trekken met wat Joodse overlevenden (de meeste zijn inmiddels overleden) haar vertelden over hun traumatische ervaringen na de terugkeer uit de vernietigingskampen en de nu in de media breed uitgemeten ellende van slachtoffers in de kindertoeslagenaffaire. De schrijfster kan er steeds weer boos over worden: dit gebeurt er dus als de staat de meest kwetsbaren niet beschermt, ze in de steek laat en de andere kant opkijkt in plaats van onrecht te herstellen.


Nee, het ene leed laat zich niet met het andere vergelijken. De onvoorstelbaar harteloze manier waarop de Nederlandse overheid na de Tweede Wereldoorlog veel Joodse overlevenden uit de kampen bejegende, heeft natuurlijk een andere context dan die van de kapotgemaakte ouders in de kindertoeslagenaffaire. Maar toch. Kwetsbare mensen krijgen als ze op de grond liggen weer een trap na van de staat, ziet Citroen. En dan dan heb je niet veel aan een invoelende onderzoekscommissie die achteraf vaststelt dat de overheid ‘liever vluchtte in formalisme en bureaucratie dan te luisteren en een helpende hand te bieden’. Haar aangevulde boek gaat nog steeds over de Joodse tragedie, maar net zo goed over de menselijke maat die verloren ging in zo veel ‘hoofdpijndossiers’.

Streepjespak
,,Mozes Benjamins, een Rotterdammer, vertelde me hoe hij heel erg ziek terugkwam uit het concentratiekamp Sachsenhausen-Oranienburg”, zegt Citroen. ,,Vlektyfus en cholera had hij, maar ook één grote drang: zo snel mogelijk weer naar huis. Met zijn streepjespak nog aan arriveert hij in Rotterdam. En dan begrijpt hij dat zijn gezin, zijn zwangere vrouw, zijn schoonouders, zijn hele familie...iedereen is dood. Behalve een broer die hij tegenkomt, maar die zo wanhopig is dat hij meteen naar het buitenland vertrekt. ‘Waarom ben ik hier nog?’, vraagt Mozes zich af. ‘Wat doe ik hier?’ Hij wil opnieuw beginnen en dan vraagt de schade-enquêtecommissie die na de oorlog in het leven was geroepen om mensen weer een beetje op weg te helpen keihard: waar zijn je kwitanties? Alsof die man in Sachsenhausen een boekhouding heeft bijgehouden. Dat soort absurde en onvoorstelbare dingen. Hoe kan dat? Je bent alles kwijt, je huis is geroofd en dan gaan ze ouwehoeren over kwitanties.”

Voor dit boek kreeg de historica bevestigingen van verhalen die ze eerder nog niet kon gebruiken. Amsterdamse huiseigenaren die gedeporteerd waren naar nazikampen hadden over de jaren 1943 en 1944 de erfpacht niet betaald. Toen ze terugkwamen kregen ze die rekening alsnog. Dat kan gebeuren, kun je zeggen, zo ongewild kil kan ambtenarij soms werken. Citroen: ,,Maar het was niet alleen dat ze die openstaande rekening moesten betalen, ze kregen een boete! Daar kun je toch niet bij! Die mensen waren alles kwijtgeraakt, hun familie werd vermoord, ze zaten in het concentratiekamp en dan zo’n boete. Onvoorstelbaar. Het is de illustratie van de onmenselijke omgang van het overheidsapparaat met zulke kwetsbare mensen.”

Onbestaanbaar
Dat Nederland ouderloze vluchtelingenkinderen uit Moria niet opneemt, vindt ze net zo onbestaanbaar. ,,Je kunt de dingen niet een op een vergelijken, weet ik. Maar als Mark Rutte zegt ‘dit is de grootste crisis in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog’, dan denk ik, man, je bent historicus, kijk dan eens terug naar die geschiedenis. Dan zou je misschien een aantal fouten niet opnieuw maken. Hoe haal je het in je hoofd om die kinderen niet op te nemen? In 1938 zijn Duitse Joden aan de grens teruggestuurd, gezinnen met kinderen de vernietiging in gestuurd. Daar moeten we ons nog voor schamen.”

Pijnlijk is, constateert Citroen, dat in het onderzoek over de toeslagenaffaire identieke bewoordingen worden gebruikt als die na de oorlog werden gebezigd om het tekortschieten van het beleid naar de Joodse overlevenden te kwalificeren: ‘formalisme, bureaucratie en een gebrek aan menselijke maat’. Dat zijn allemaal redenen waarom het verhaal van de terugkeer van de Nederlandse Joden verteld moet blijven, zegt ze. ,,En dan zijn er nog veel jongeren die het niet weten en die niet kunnen geloven wat ze lezen. De mensen die ik heb geïnterviewd zijn er niet meer. Maar hun stemmen zitten in mijn hoofd.’’


https://www.ad.nl/binnenland/je-bent-al ... ~a1530902/
Zo hoorde ik als kind een verhaal van mijn grootmoeder over een 'weldoener', die zou op de bezittingen van een vertrekkend Joods gezin passen, maar na het vertrek snel de bezittingen verkocht. Voor dit gedrag heeft hij nog jaren met een lintje op gelopen. En ik luister nog steeds naar die verhalen en lees ze ook, waardoor ik op 5 mei net zo treurig gestemd ben als op 4 mei.

Thuis niet welkom: de Duitsers pakten haar huis af, de kapper én de burgemeester gaven het niet terug
https://www.bd.nl/oss-e-o/thuis-niet-we ... ~afe74b22/

Toen de oorlog voorbij was, zat er een kapperszaak in haar woonkamer. Kaatje Mozes-van Dijk moest er met haar zoons maar bij gaan wonen, vond de burgemeester. Hoe een Joodse vrouw na haar onderduik moest knokken tegen een oorlogsprofiteur. Een verhaal dat niet op zichzelf staat.

(...)

Wat Kaatje Mozes dan nog niet weet is dat haar bescheiden huis het middelpunt zal worden van een jarenlange strijd tussen haar familie, de gemeente Oss en buurman Dieltjens. Een strijd waarin burgemeester Godefridus Delen een merkwaardige hoofdrol opeist en waarmee zelfs de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken zich gaan bemoeien.

Archiefstukken openbaar
Een strijd ook die symbool staat voor de kwalijke wijze waarop met veel Joodse inwoners werd omgegaan toen zij na de oorlog getraumatiseerd terugkwamen van hun onderduikadres of als een van de weinige overlevenden van een hels concentratiekamp.

Ze zochten hun huis, hun gezin en familie, maar hun ‘basis’ bleek weg. In hun huizen woonden anderen, die het voor een schijntje van de werkelijk prijs hadden overgenomen en zo profiteerden van de Holocaust. Alleen al in Oss werden op die manier 120 gezinnen bestolen, blijkt uit recent openbaar geworden archiefstukken. Maar in de stad is geen situatie zo schrijnend als die van Kaatje Mozes aan de Spoorlaan.Ja die treurige stemming heb ik ook.
We hebben na de oorlog te veel gehoord en gezien. :wink:


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1164  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 12:27 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr nov 20, 2015 5:26 pm
Berichten: 10163
Berichten: Intopic
Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:
Daarom moeten we niet net doen alsof thuiswerken, niet naar de kroeg kunnen en dat je een uurtje eerder de hond moet uitlaten ook maar in de verste verte te linken zou zijn aan de Tweede Wereldoorlog, want het toont slechts aan dat historische kennis zeer gebrekkig is en maakt het lessen trekken uit het verleden wel heel lastig.
We moeten er op wijzen dat voor dergelijke maatregelen degelijk verantwoording wordt afgelegd, wordt aangetoond dat ze echt noodzakelijk zijn en ook echt effect hebben. Het gaat tenslotte om een glijdende schaal naar steeds groter onrecht, waarbij de uiteindelijke uitwerking niet exact hetzelfde hoeft te zijn. Het is echt niet zo, omdat steeds meer vrijheidsbeperking van vandaag niet zal leiden tot het vergassen van een bevolkingsgroep, we de onnodige beperking van vrijheid maar moeten accepteren. Ik doe dat in ieder geval niet.
Prima, en dat discussieren kan dus prima zonder alle maatregelen op te willen heffen (zoals FvD wil) of, nog een stapje verder, allerlei complottheorien, bedreigingen en meer van dat fraais van medeondertekenaar Willem Wappie. Het is beter het snel uit die sfeer te trekken.

De ontkenners van grondrechten en van de bijkomende effecten van de maatregelen stampvoeten boos, omdat ze verwacht hadden het bevrijdingsfeest te vieren alsof er niets aan de hand is. Maar niet alleen is er wel degelijk iets aan de hand, ook leent het bevrijdingsfeest zich goed om de grootste vrijheidsbeneming sinds 45 aan de kaak te stellen. Hoe meer gesneer uit de bubbel ik lees, hoe meer ik 5 mei daarvoor het aangewezen moment vind.

_________________
Je verwacht een fatsoenlijke overheid, en dan krijg je 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst, en een afbraak van democratie en rechtsstaat. Je verwacht dat de verantwoordelijken verantwoordelijkheid nemen, maar die stoppen het in de doofpot, en stellen zich gewoon weer kandidaat, alsof er niets aan de hand is. Je verwacht verstandige kiezers die dit afstraffen, maar dan heb je kartelgastjes die op het crimineeltje stemmen, of op vriendjes van het crimineeltje, om Rutte er mee weg te laten komen. What's next?


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1165  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 1:09 pm 
Online
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 22852
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Lancelot schreef:
Ik waardeer Caroline van der Plas van BBB steeds meer. Die was gisteren bij Beau. Die zei in zoveel woorden dat je mensen die de ellende van 40-45 voor politieke motieven gebruiken, of het nou de VVD, D66 of FvD is, geen podium moet geven. Daar sluit ik me van harte bij aan.


Ze durft wel de meest schandalige dingen over Rutte te zeggen en als het om Baudet gaat , geen kritiek.
Voor die huichelaars heb ik geen respect.
En als Marnijssen of Leijten dat doen dan deugt het weer niet

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1166  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 1:53 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma apr 15, 2013 3:37 pm
Berichten: 8902
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Lancelot schreef:
Ik waardeer Caroline van der Plas van BBB steeds meer. Die was gisteren bij Beau. Die zei in zoveel woorden dat je mensen die de ellende van 40-45 voor politieke motieven gebruiken, of het nou de VVD, D66 of FvD is, geen podium moet geven. Daar sluit ik me van harte bij aan.


Ze durft wel de meest schandalige dingen over Rutte te zeggen en als het om Baudet gaat , geen kritiek.
Voor die huichelaars heb ik geen respect.

Of iemand een huichelaar of respectloos is, is natuurlijk irrelevant voor de juistheid van de stelling die wordt geponeerd door dit persoon

_________________
Het is beter voorzichtig door rood te lopen dan roekeloos door groen - Anonymus

Neoliberalisme nader uitgelegd

Klimaatverandering nader uitgelegd


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1167  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 3:10 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
Lancelot schreef:
Hume schreef:
Lancelot schreef:
Ik waardeer Caroline van der Plas van BBB steeds meer. Die was gisteren bij Beau. Die zei in zoveel woorden dat je mensen die de ellende van 40-45 voor politieke motieven gebruiken, of het nou de VVD, D66 of FvD is, geen podium moet geven. Daar sluit ik me van harte bij aan.


Ze durft wel de meest schandalige dingen over Rutte te zeggen en als het om Baudet gaat , geen kritiek.
Voor die huichelaars heb ik geen respect.

Of iemand een huichelaar of respectloos is, is natuurlijk irrelevant voor de juistheid van de stelling die wordt geponeerd door dit persoon


Ik heb haar bij Beau gezien en denk daar kennelijk anders over.
Ze kwam er mooi mee weg met die stelling .


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1168  BerichtGeplaatst: di mei 04, 2021 5:02 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr nov 20, 2015 5:26 pm
Berichten: 10163
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Lancelot schreef:
Hume schreef:
Ze durft wel de meest schandalige dingen over Rutte te zeggen en als het om Baudet gaat , geen kritiek.
Voor die huichelaars heb ik geen respect.
Of iemand een huichelaar of respectloos is, is natuurlijk irrelevant voor de juistheid van de stelling die wordt geponeerd door dit persoon
Ik heb haar bij Beau gezien en denk daar kennelijk anders over.
Ze kwam er mooi mee weg met die stelling .

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:

_________________
Je verwacht een fatsoenlijke overheid, en dan krijg je 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst, en een afbraak van democratie en rechtsstaat. Je verwacht dat de verantwoordelijken verantwoordelijkheid nemen, maar die stoppen het in de doofpot, en stellen zich gewoon weer kandidaat, alsof er niets aan de hand is. Je verwacht verstandige kiezers die dit afstraffen, maar dan heb je kartelgastjes die op het crimineeltje stemmen, of op vriendjes van het crimineeltje, om Rutte er mee weg te laten komen. What's next?


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1169  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 10:36 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 5759
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Lies schreef:
En ik luister nog steeds naar die verhalen en lees ze ook, waardoor ik op 5 mei net zo treurig gestemd ben als op 4 mei.

Ja die treurige stemming heb ik ook.
We hebben na de oorlog te veel gehoord en gezien. :wink:
En daarover zou het gesprek moeten gaan, vooral omdat je nog leest en hoort dat mensen er niet over kunnen of durven praten. Veel beter dan dat een samenleving elkaar hierover de tent uitvecht.

Dodenherdenking is gaan dienen als kapstok voor actueel wereldleed, schrijft Roelof Bouwman.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... et-821571/

De Duitse bezetting is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gereduceerd tot een ‘thematiek’ die moet ‘aansluiten’ bij zo veel mogelijk ‘belevingswerelden’ om maximaal moreel nut te genereren. Maar de Tweede Wereldoorlog ontleent zijn afschuwelijkheid aan zichzelf, schrijft Roelof Bouwman.Het heerst in deze tijd dat alles inclusiever moet en dat we in de geschiedenisboeken moeten gaan zitten krassen. Zo worstelt Frankrijk in mei met de herdenking van de 200ste sterfdag van Napoleon. Kunnen we dat ook onverantwoord noemen?

200 jaar na zijn dood is Napoleon inzet van de Franse cultuurstrijd. ‘Hoe kunnen we zo’n man herdenken?’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~badf7232/

Als president Macron woensdag Napoleon herdenkt, zal hij hoe dan ook kritiek krijgen. Tweehonderd jaar na zijn dood is de oude keizer inzet geworden van de cultuurstrijd die ook in Frankrijk woedt. Bruut onderdrukker of onmisbare schakel?

(...)

Tweehonderd jaar later worstelt Frankrijk met de herdenking van de dood van Napoleon. Woensdag zal president Macron een toespraak houden en een krans leggen bij zijn graf in de Dôme des Invalides in Parijs. De president zal ongetwijfeld bekritiseerd worden, wat hij ook zegt.

Vrouwenonderdrukker
Als hij Napoleon eer betoont, zullen linkse critici zeggen dat hij een dictator, koloniaal veroveraar, slavendrijver, oorlogshitser en vrouwenonderdrukker ophemelt. Als hij de keizer bekritiseert, zal rechts hem verwijten dat hij de grandeur van Napoleon negeert en capituleert voor een uit Amerika geïmporteerde wokecultuur die de Fransen een schuldgevoel over hun eigen geschiedenis wil aanpraten.En hieronder een citaat van de Franse Thierry uit het artikel en ook gebruik makend van het woord 'reduceren:

‘Napoleon heeft zo veel facetten. Je kunt hem niet reduceren tot de man die de slavernij heeft hersteld, zoals je George Washington ook niet kunt reduceren tot een slavenhouder’, zegt Thierry Lentz. De Napoleon-bashers maken zich schuldig aan anachronistisch denken, vindt hij. Ze beoordelen de historische figuur Bonaparte naar hedendaagse maatstaven.Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1170  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 10:58 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
Lies schreef:
Hume schreef:
Lies schreef:
En ik luister nog steeds naar die verhalen en lees ze ook, waardoor ik op 5 mei net zo treurig gestemd ben als op 4 mei.

Ja die treurige stemming heb ik ook.
We hebben na de oorlog te veel gehoord en gezien. :wink:
En daarover zou het gesprek moeten gaan, vooral omdat je nog leest en hoort dat mensen er niet over kunnen of durven praten. Veel beter dan dat een samenleving elkaar hierover de tent uitvecht.

Dodenherdenking is gaan dienen als kapstok voor actueel wereldleed, schrijft Roelof Bouwman.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... et-821571/

De Duitse bezetting is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gereduceerd tot een ‘thematiek’ die moet ‘aansluiten’ bij zo veel mogelijk ‘belevingswerelden’ om maximaal moreel nut te genereren. Maar de Tweede Wereldoorlog ontleent zijn afschuwelijkheid aan zichzelf, schrijft Roelof Bouwman.Het heerst in deze tijd dat alles inclusiever moet en dat we in de geschiedenisboeken moeten gaan zitten krassen. Zo worstelt Frankrijk in mei met de herdenking van de 200ste sterfdag van Napoleon. Kunnen we dat ook onverantwoord noemen?

200 jaar na zijn dood is Napoleon inzet van de Franse cultuurstrijd. ‘Hoe kunnen we zo’n man herdenken?’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~badf7232/

Als president Macron woensdag Napoleon herdenkt, zal hij hoe dan ook kritiek krijgen. Tweehonderd jaar na zijn dood is de oude keizer inzet geworden van de cultuurstrijd die ook in Frankrijk woedt. Bruut onderdrukker of onmisbare schakel?

(...)

Tweehonderd jaar later worstelt Frankrijk met de herdenking van de dood van Napoleon. Woensdag zal president Macron een toespraak houden en een krans leggen bij zijn graf in de Dôme des Invalides in Parijs. De president zal ongetwijfeld bekritiseerd worden, wat hij ook zegt.

Vrouwenonderdrukker
Als hij Napoleon eer betoont, zullen linkse critici zeggen dat hij een dictator, koloniaal veroveraar, slavendrijver, oorlogshitser en vrouwenonderdrukker ophemelt. Als hij de keizer bekritiseert, zal rechts hem verwijten dat hij de grandeur van Napoleon negeert en capituleert voor een uit Amerika geïmporteerde wokecultuur die de Fransen een schuldgevoel over hun eigen geschiedenis wil aanpraten.En hieronder een citaat van de Franse Thierry uit het artikel en ook gebruik makend van het woord 'reduceren:

‘Napoleon heeft zo veel facetten. Je kunt hem niet reduceren tot de man die de slavernij heeft hersteld, zoals je George Washington ook niet kunt reduceren tot een slavenhouder’, zegt Thierry Lentz. De Napoleon-bashers maken zich schuldig aan anachronistisch denken, vindt hij. Ze beoordelen de historische figuur Bonaparte naar hedendaagse maatstaven.Dat geldt natuurlijk voor alle grote veroveraars in de geschiedenis ,ook voor Hitler en Stalin.
De oorlog van Napoleon heeft ook vele duizenden mensen het leven gekost.

Wat Napoleon voor Nederland heeft opgeleverd is o.a de grootste armoede ,die Nederland ooit in de geschiednis heeft gekend.
Ons land was na Napoleon bankroet door hoge belastingen voor zijn leger en het einde van de handel door het continentaal stelsel.
Na Napoleon stond half Amsterdam leeg en het land was bezaaid met zwervers en landlopers ,zonder geld.
Willen I stichtte de kolonies in Drente om deze landlopers aan het werk te helpen.

Voor Rusland was deze oorlog weer een ander verhaal.

.
De terugtocht uit Rusland was verschrikkelijk. Napoleon was al 400.000 soldaten en 100.000 paarden verloren tijdens de heenreis en deze verliezen zouden nog verder oplopen. Degenen die waren overgebleven waren redelijk uitgerust, voldoende gevoed en goed getraind. Het waren vooral de aanvullingstroepen die het zwaar te verduren hadden gehad. Napoleon besloot door een verkeerd uitgevoerde verkenning toch dezelfde weg terug te nemen. Dit bleek een misrekening. Alles was al kaalgeplukt en kaalgeroofd. Vervolgens viel de winter in en vanaf 6 november kwam de temperatuur niet meer boven het vriespunt, hoewel de temperatuur voor Russische begrippen hoog te noemen was. Veel soldaten stierven door bevriezing, mede doordat ze slecht gekleed waren. De wegen waren door het ijs onbegaanbaar, de weinige paarden die nog over waren braken hun benen en de vele gewonden vielen uit karren en werden verpletterd. Toen het leger de rivier de Berezina overstak, begaf een van de geïmproviseerde bruggen het, waarbij vele soldaten in het ijskoude water omkwamen. Het leger werd steeds aangevallen, en toen het op 18 december 1812 de Russische grens bereikte was nog ongeveer een derde van de soldaten in leven.https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1171  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 2:34 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
baedeker schreef:
Hume schreef:
Lancelot schreef:
Of iemand een huichelaar of respectloos is, is natuurlijk irrelevant voor de juistheid van de stelling die wordt geponeerd door dit persoon
Ik heb haar bij Beau gezien en denk daar kennelijk anders over.
Ze kwam er mooi mee weg met die stelling .

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:


Rutte deed het vandaag weer uitstekend met de lezing van en discussie met Merkel.
Hij is een geschikte MP om onze vrijheid te vieren.
Onze relatie met Duitsland is uitstekend en samen werken we aan de welvaart en vrede in Europa.
Laten we met Andre van Duin zeggen "We zijn blij dat we in dit land mogen leven"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1172  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:08 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 5759
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Lies schreef:
Hume schreef:

Ja die treurige stemming heb ik ook.
We hebben na de oorlog te veel gehoord en gezien. :wink:
En daarover zou het gesprek moeten gaan, vooral omdat je nog leest en hoort dat mensen er niet over kunnen of durven praten. Veel beter dan dat een samenleving elkaar hierover de tent uitvecht.

Dodenherdenking is gaan dienen als kapstok voor actueel wereldleed, schrijft Roelof Bouwman.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... et-821571/

De Duitse bezetting is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gereduceerd tot een ‘thematiek’ die moet ‘aansluiten’ bij zo veel mogelijk ‘belevingswerelden’ om maximaal moreel nut te genereren. Maar de Tweede Wereldoorlog ontleent zijn afschuwelijkheid aan zichzelf, schrijft Roelof Bouwman.Het heerst in deze tijd dat alles inclusiever moet en dat we in de geschiedenisboeken moeten gaan zitten krassen. Zo worstelt Frankrijk in mei met de herdenking van de 200ste sterfdag van Napoleon. Kunnen we dat ook onverantwoord noemen?

200 jaar na zijn dood is Napoleon inzet van de Franse cultuurstrijd. ‘Hoe kunnen we zo’n man herdenken?’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~badf7232/

Als president Macron woensdag Napoleon herdenkt, zal hij hoe dan ook kritiek krijgen. Tweehonderd jaar na zijn dood is de oude keizer inzet geworden van de cultuurstrijd die ook in Frankrijk woedt. Bruut onderdrukker of onmisbare schakel?

(...)

Tweehonderd jaar later worstelt Frankrijk met de herdenking van de dood van Napoleon. Woensdag zal president Macron een toespraak houden en een krans leggen bij zijn graf in de Dôme des Invalides in Parijs. De president zal ongetwijfeld bekritiseerd worden, wat hij ook zegt.

Vrouwenonderdrukker
Als hij Napoleon eer betoont, zullen linkse critici zeggen dat hij een dictator, koloniaal veroveraar, slavendrijver, oorlogshitser en vrouwenonderdrukker ophemelt. Als hij de keizer bekritiseert, zal rechts hem verwijten dat hij de grandeur van Napoleon negeert en capituleert voor een uit Amerika geïmporteerde wokecultuur die de Fransen een schuldgevoel over hun eigen geschiedenis wil aanpraten.En hieronder een citaat van de Franse Thierry uit het artikel en ook gebruik makend van het woord 'reduceren:

‘Napoleon heeft zo veel facetten. Je kunt hem niet reduceren tot de man die de slavernij heeft hersteld, zoals je George Washington ook niet kunt reduceren tot een slavenhouder’, zegt Thierry Lentz. De Napoleon-bashers maken zich schuldig aan anachronistisch denken, vindt hij. Ze beoordelen de historische figuur Bonaparte naar hedendaagse maatstaven.Dat geldt natuurlijk voor alle grote veroveraars in de geschiedenis ,ook voor Hitler en Stalin.
De oorlog van Napoleon heeft ook vele duizenden mensen het leven gekost.

Wat Napoleon voor Nederland heeft opgeleverd is o.a de grootste armoede ,die Nederland ooit in de geschiednis heeft gekend.
Ons land was na Napoleon bankroet door hoge belastingen voor zijn leger en het einde van de handel door het continentaal stelsel.
Na Napoleon stond half Amsterdam leeg en het land was bezaaid met zwervers en landlopers ,zonder geld.
Willen I stichtte de kolonies in Drente om deze landlopers aan het werk te helpen.

Voor Rusland was deze oorlog weer een ander verhaal.

.
De terugtocht uit Rusland was verschrikkelijk. Napoleon was al 400.000 soldaten en 100.000 paarden verloren tijdens de heenreis en deze verliezen zouden nog verder oplopen. Degenen die waren overgebleven waren redelijk uitgerust, voldoende gevoed en goed getraind. Het waren vooral de aanvullingstroepen die het zwaar te verduren hadden gehad. Napoleon besloot door een verkeerd uitgevoerde verkenning toch dezelfde weg terug te nemen. Dit bleek een misrekening. Alles was al kaalgeplukt en kaalgeroofd. Vervolgens viel de winter in en vanaf 6 november kwam de temperatuur niet meer boven het vriespunt, hoewel de temperatuur voor Russische begrippen hoog te noemen was. Veel soldaten stierven door bevriezing, mede doordat ze slecht gekleed waren. De wegen waren door het ijs onbegaanbaar, de weinige paarden die nog over waren braken hun benen en de vele gewonden vielen uit karren en werden verpletterd. Toen het leger de rivier de Berezina overstak, begaf een van de geïmproviseerde bruggen het, waarbij vele soldaten in het ijskoude water omkwamen. Het leger werd steeds aangevallen, en toen het op 18 december 1812 de Russische grens bereikte was nog ongeveer een derde van de soldaten in leven.https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
Daarom moet er over gesproken worden, we moeten oppassen voor een dictactuur van zuiverheid zegt Bart van Loo om 1.18.00 in onderstaande uitzending. Van iemand anders las ik een reaktie hierop:

Napoleon zou vandaag raar opkijken. De conservatieven, die hem bekritiseerden als doodgraver van het oude Europa, zijn nu zijn verdedigers. De progressieven, die hem ooit zagen als redder van de Franse Revolutie waarden, spuwen hem uit onder invloed van cancel culture en woke.https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-W ... vende-dag/

https://twitter.com/bartvanloo/status/1 ... 5395888130


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1173  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:15 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 60594
Berichten: Intopic
Hume schreef:
baedeker schreef:
Hume schreef:
Ik heb haar bij Beau gezien en denk daar kennelijk anders over.
Ze kwam er mooi mee weg met die stelling .

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:


Rutte deed het vandaag weer uitstekend met de lezing van en discussie met Merkel.
Hij is een geschikte MP om onze vrijheid te vieren.
Onze relatie met Duitsland is uitstekend en samen werken we aan de welvaart en vrede in Europa.
Laten we met Andre van Duin zeggen "We zijn blij dat we in dit land mogen leven"


"Laten we blij zijn dat we in dit land mogen leven".
Een land waar echt burgerrechten ten onrechte worden ingeperkt en demonstranten daadwerkelijk zonder reden, maar wel met valse voorwendsels worden afgeranseld.

We hebben het er vaker over gehad!
Ik zeg niet dat DE politie haar monopolie op geweld misbruikt, maar wel dat een aantal agenten misbruik maken van hun machtspositie en demonstraties zien als mogelijkheid zich eens lekker in geweld uit te leven. Ik heb dat in de loop der jaren meerdere malen met eigen ogen mogen zien. Ik heb ook al jaren mogen lezen dat hoge omes en zelfs ministers het tegenspreken.
Maar in de VS komt het regelmatig voor: dat bij slachtoffers van politiegeweld een wapen wordt neergelegd om ongerechtvaardigd geweld te rechtvaardigen.
Zo gebeurde dat ook met krakersrellen in Nederland, overigens, waarbij een undercover van de BVD gelukkig toch werd veroordeeld omdat hij undercover als kraker een wapen gebruikte en dat de in de schoenen van de krakers wilde schuiven.

Maar terug naar nu:


Blunder? Agent blijkt vreemd wapen van relschopper Malieveld achteraf zelf te hebben gemaakt

Het vreemde wapen waarmee Alphenaar Tim de politie zou hebben bedreigd op het Malieveld, blijkt achteraf door een agent zelf in elkaar geknutseld te zijn. Dat blijkt uit het dossier van de zaak tegen Tim.Ik kan me hier werkelijk boos om maken. Zelfs Grapperhaus wil niet geloven dat agenten dit soort dingen flikken en neemt blind aan dat alle geweld door agenten gerechtvaardigd is.
Het geeft een heel fout beeld over demonstranten en gebruik van het demonstratierecht. Het zet groepen mensen tegen elkaar op!
Hier moeten zowel de politietop als de politiek een einde aan maken, door uitermate strenge straffen op misbruik van het geweldsmonopolie!

https://www.ad.nl/binnenland/blunder-ag ... ~ac6767b4/

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1174  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:21 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
Lies schreef:
Hume schreef:
Lies schreef:
En daarover zou het gesprek moeten gaan, vooral omdat je nog leest en hoort dat mensen er niet over kunnen of durven praten. Veel beter dan dat een samenleving elkaar hierover de tent uitvecht.

Dodenherdenking is gaan dienen als kapstok voor actueel wereldleed, schrijft Roelof Bouwman.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... et-821571/

De Duitse bezetting is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gereduceerd tot een ‘thematiek’ die moet ‘aansluiten’ bij zo veel mogelijk ‘belevingswerelden’ om maximaal moreel nut te genereren. Maar de Tweede Wereldoorlog ontleent zijn afschuwelijkheid aan zichzelf, schrijft Roelof Bouwman.Het heerst in deze tijd dat alles inclusiever moet en dat we in de geschiedenisboeken moeten gaan zitten krassen. Zo worstelt Frankrijk in mei met de herdenking van de 200ste sterfdag van Napoleon. Kunnen we dat ook onverantwoord noemen?

200 jaar na zijn dood is Napoleon inzet van de Franse cultuurstrijd. ‘Hoe kunnen we zo’n man herdenken?’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~badf7232/

Als president Macron woensdag Napoleon herdenkt, zal hij hoe dan ook kritiek krijgen. Tweehonderd jaar na zijn dood is de oude keizer inzet geworden van de cultuurstrijd die ook in Frankrijk woedt. Bruut onderdrukker of onmisbare schakel?

(...)

Tweehonderd jaar later worstelt Frankrijk met de herdenking van de dood van Napoleon. Woensdag zal president Macron een toespraak houden en een krans leggen bij zijn graf in de Dôme des Invalides in Parijs. De president zal ongetwijfeld bekritiseerd worden, wat hij ook zegt.

Vrouwenonderdrukker
Als hij Napoleon eer betoont, zullen linkse critici zeggen dat hij een dictator, koloniaal veroveraar, slavendrijver, oorlogshitser en vrouwenonderdrukker ophemelt. Als hij de keizer bekritiseert, zal rechts hem verwijten dat hij de grandeur van Napoleon negeert en capituleert voor een uit Amerika geïmporteerde wokecultuur die de Fransen een schuldgevoel over hun eigen geschiedenis wil aanpraten.En hieronder een citaat van de Franse Thierry uit het artikel en ook gebruik makend van het woord 'reduceren:

‘Napoleon heeft zo veel facetten. Je kunt hem niet reduceren tot de man die de slavernij heeft hersteld, zoals je George Washington ook niet kunt reduceren tot een slavenhouder’, zegt Thierry Lentz. De Napoleon-bashers maken zich schuldig aan anachronistisch denken, vindt hij. Ze beoordelen de historische figuur Bonaparte naar hedendaagse maatstaven.
Dat geldt natuurlijk voor alle grote veroveraars in de geschiedenis ,ook voor Hitler en Stalin.
De oorlog van Napoleon heeft ook vele duizenden mensen het leven gekost.

Wat Napoleon voor Nederland heeft opgeleverd is o.a de grootste armoede ,die Nederland ooit in de geschiednis heeft gekend.
Ons land was na Napoleon bankroet door hoge belastingen voor zijn leger en het einde van de handel door het continentaal stelsel.
Na Napoleon stond half Amsterdam leeg en het land was bezaaid met zwervers en landlopers ,zonder geld.
Willen I stichtte de kolonies in Drente om deze landlopers aan het werk te helpen.

Voor Rusland was deze oorlog weer een ander verhaal.

.
De terugtocht uit Rusland was verschrikkelijk. Napoleon was al 400.000 soldaten en 100.000 paarden verloren tijdens de heenreis en deze verliezen zouden nog verder oplopen. Degenen die waren overgebleven waren redelijk uitgerust, voldoende gevoed en goed getraind. Het waren vooral de aanvullingstroepen die het zwaar te verduren hadden gehad. Napoleon besloot door een verkeerd uitgevoerde verkenning toch dezelfde weg terug te nemen. Dit bleek een misrekening. Alles was al kaalgeplukt en kaalgeroofd. Vervolgens viel de winter in en vanaf 6 november kwam de temperatuur niet meer boven het vriespunt, hoewel de temperatuur voor Russische begrippen hoog te noemen was. Veel soldaten stierven door bevriezing, mede doordat ze slecht gekleed waren. De wegen waren door het ijs onbegaanbaar, de weinige paarden die nog over waren braken hun benen en de vele gewonden vielen uit karren en werden verpletterd. Toen het leger de rivier de Berezina overstak, begaf een van de geïmproviseerde bruggen het, waarbij vele soldaten in het ijskoude water omkwamen. Het leger werd steeds aangevallen, en toen het op 18 december 1812 de Russische grens bereikte was nog ongeveer een derde van de soldaten in leven.https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
Daarom moet er over gesproken worden, we moeten oppassen voor een dictactuur van zuiverheid zegt Bart van Loo om 1.18.00 in onderstaande uitzending. Van iemand anders las ik een reaktie hierop:

Napoleon zou vandaag raar opkijken. De conservatieven, die hem bekritiseerden als doodgraver van het oude Europa, zijn nu zijn verdedigers. De progressieven, die hem ooit zagen als redder van de Franse Revolutie waarden, spuwen hem uit onder invloed van cancel culture en woke.https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-W ... vende-dag/

https://twitter.com/bartvanloo/status/1 ... 5395888130


Wat vindt jij?

Wat moeten we nu nog met Napoleon en al die duizenden doden die gestorven zijn in die tijd?

Dit invasieleger landde op 27 augustus 1799 op de kust bij Groote Keeten. Na de nederlaag van het geallieerde invasieleger volgde op 2 oktober nog een tweede Slag bij Bergen die door het invasieleger werd gewonnen en op 6 oktober de Slag bij Castricum die onbeslist bleef. Op 10 oktober werd de conventie van Alkmaar getekend waarmee de aftocht van de geallieerden een aanvang nam. Het monument, op de hoek van de Russenweg en de Notweg, is in de vorm van een Russisch kruis. In vergulde letters staat hierop te lezen: “Ter eeuwige gedachtenis aan de Russische krijgers gevallen bij Bergen op de 8e en 21e september van het jaar 1799” (Russische jaartelling; volgens de Westerse jaartelling is dit respectievelijk 19 september en 2 oktober).


https://onh.nl/verhaal/russisch-monument-in-bergen

https://www.historischnieuwsblad.nl/de- ... m-holland/


Laatst bijgewerkt door Hume op wo mei 05, 2021 3:26 pm, in totaal 3 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1175  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:21 pm 
Online
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 22852
Berichten: Intopic
Hume schreef:
baedeker schreef:
Hume schreef:
Ik heb haar bij Beau gezien en denk daar kennelijk anders over.
Ze kwam er mooi mee weg met die stelling .

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:


Rutte deed het vandaag weer uitstekend met de lezing van en discussie met Merkel.
Hij is een geschikte MP om onze vrijheid te vieren.
Onze relatie met Duitsland is uitstekend en samen werken we aan de welvaart en vrede in Europa.
Laten we met Andre van Duin zeggen "We zijn blij dat we in dit land mogen leven"


Demissionair premier Mark Rutte verwacht dat mensen in de toekomst ieder jaar vrij zullen zijn op Bevrijdingsdag. Nu is dat voor veel werknemers nog eens in de vijf jaar, al is het wel een officiële feestdag. ,,Ik heb de indruk dat we daar heel dichtbij zitten”, aldus Rutte.
https://www.ad.nl/werk/rutte-in-de-toek ... ~a70517e0/

De zoveelste leugen van Rutte.

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1176  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:26 pm 
Online
lid

Geregistreerd: za mei 05, 2012 9:28 pm
Berichten: 23042
Berichten: Intopic
Raya schreef:
Hume schreef:
baedeker schreef:

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:


Rutte deed het vandaag weer uitstekend met de lezing van en discussie met Merkel.
Hij is een geschikte MP om onze vrijheid te vieren.
Onze relatie met Duitsland is uitstekend en samen werken we aan de welvaart en vrede in Europa.
Laten we met Andre van Duin zeggen "We zijn blij dat we in dit land mogen leven"


"Laten we blij zijn dat we in dit land mogen leven".
Een land waar echt burgerrechten ten onrechte worden ingeperkt en demonstranten daadwerkelijk zonder reden, maar wel met valse voorwendsels worden afgeranseld.

We hebben het er vaker over gehad!
Ik zeg niet dat DE politie haar monopolie op geweld misbruikt, maar wel dat een aantal agenten misbruik maken van hun machtspositie en demonstraties zien als mogelijkheid zich eens lekker in geweld uit te leven. Ik heb dat in de loop der jaren meerdere malen met eigen ogen mogen zien. Ik heb ook al jaren mogen lezen dat hoge omes en zelfs ministers het tegenspreken.
Maar in de VS komt het regelmatig voor: dat bij slachtoffers van politiegeweld een wapen wordt neergelegd om ongerechtvaardigd geweld te rechtvaardigen.
Zo gebeurde dat ook met krakersrellen in Nederland, overigens, waarbij een undercover van de BVD gelukkig toch werd veroordeeld omdat hij undercover als kraker een wapen gebruikte en dat de in de schoenen van de krakers wilde schuiven.

Maar terug naar nu:


Blunder? Agent blijkt vreemd wapen van relschopper Malieveld achteraf zelf te hebben gemaakt

Het vreemde wapen waarmee Alphenaar Tim de politie zou hebben bedreigd op het Malieveld, blijkt achteraf door een agent zelf in elkaar geknutseld te zijn. Dat blijkt uit het dossier van de zaak tegen Tim.Ik kan me hier werkelijk boos om maken. Zelfs Grapperhaus wil niet geloven dat agenten dit soort dingen flikken en neemt blind aan dat alle geweld door agenten gerechtvaardigd is.
Het geeft een heel fout beeld over demonstranten en gebruik van het demonstratierecht. Het zet groepen mensen tegen elkaar op!
Hier moeten zowel de politietop als de politiek een einde aan maken, door uitermate strenge straffen op misbruik van het geweldsmonopolie!

https://www.ad.nl/binnenland/blunder-ag ... ~ac6767b4/

Per abuis staat er, de agent dacht dat het bij elkaar hoorde en plakte het aan elkaar. Maar het waren dus twee losse wapens, dus er waren nog weer mensen die met de intentie van geweld naar het Museumplein waren gekomen. Het verhaal wordt er niet beter op.
Overigens is deze man veel te hard aangepakt en de zaak tegen hem is terecht geseponeerd.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1177  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:31 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
Biertje schreef:
Hume schreef:
baedeker schreef:

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:


Rutte deed het vandaag weer uitstekend met de lezing van en discussie met Merkel.
Hij is een geschikte MP om onze vrijheid te vieren.
Onze relatie met Duitsland is uitstekend en samen werken we aan de welvaart en vrede in Europa.
Laten we met Andre van Duin zeggen "We zijn blij dat we in dit land mogen leven"


Demissionair premier Mark Rutte verwacht dat mensen in de toekomst ieder jaar vrij zullen zijn op Bevrijdingsdag. Nu is dat voor veel werknemers nog eens in de vijf jaar, al is het wel een officiële feestdag. ,,Ik heb de indruk dat we daar heel dichtbij zitten”, aldus Rutte.
https://www.ad.nl/werk/rutte-in-de-toek ... ~a70517e0/

De zoveelste leugen van Rutte.


Dat is blijkbaar een zaak van werkgevers en werknemers.
Die vrije dag moet er zeker komen.
Blijft staan dat Rutte het vandaag met de uitnodiging van Merkel het uitstekend deed.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1178  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 3:36 pm 
Online
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 22852
Berichten: Intopic
Raya schreef:
Hume schreef:
baedeker schreef:

De huichelaar is natuurlijk Hume, die de premier van 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst steunt, stemt op partijen die probeerden dat in de doofpot te stoppen, en Rutte er nu mee weg willen laten komen. Totaal ongeloofwaardig.
:snooty:


Rutte deed het vandaag weer uitstekend met de lezing van en discussie met Merkel.
Hij is een geschikte MP om onze vrijheid te vieren.
Onze relatie met Duitsland is uitstekend en samen werken we aan de welvaart en vrede in Europa.
Laten we met Andre van Duin zeggen "We zijn blij dat we in dit land mogen leven"


"Laten we blij zijn dat we in dit land mogen leven".
Een land waar echt burgerrechten ten onrechte worden ingeperkt en demonstranten daadwerkelijk zonder reden, maar wel met valse voorwendsels worden afgeranseld.

We hebben het er vaker over gehad!
Ik zeg niet dat DE politie haar monopolie op geweld misbruikt, maar wel dat een aantal agenten misbruik maken van hun machtspositie en demonstraties zien als mogelijkheid zich eens lekker in geweld uit te leven. Ik heb dat in de loop der jaren meerdere malen met eigen ogen mogen zien. Ik heb ook al jaren mogen lezen dat hoge omes en zelfs ministers het tegenspreken.
Maar in de VS komt het regelmatig voor: dat bij slachtoffers van politiegeweld een wapen wordt neergelegd om ongerechtvaardigd geweld te rechtvaardigen.
Zo gebeurde dat ook met krakersrellen in Nederland, overigens, waarbij een undercover van de BVD gelukkig toch werd veroordeeld omdat hij undercover als kraker een wapen gebruikte en dat de in de schoenen van de krakers wilde schuiven.

Maar terug naar nu:


Blunder? Agent blijkt vreemd wapen van relschopper Malieveld achteraf zelf te hebben gemaakt

Het vreemde wapen waarmee Alphenaar Tim de politie zou hebben bedreigd op het Malieveld, blijkt achteraf door een agent zelf in elkaar geknutseld te zijn. Dat blijkt uit het dossier van de zaak tegen Tim.Ik kan me hier werkelijk boos om maken. Zelfs Grapperhaus wil niet geloven dat agenten dit soort dingen flikken en neemt blind aan dat alle geweld door agenten gerechtvaardigd is.
Het geeft een heel fout beeld over demonstranten en gebruik van het demonstratierecht. Het zet groepen mensen tegen elkaar op!
Hier moeten zowel de politietop als de politiek een einde aan maken, door uitermate strenge straffen op misbruik van het geweldsmonopolie!

https://www.ad.nl/binnenland/blunder-ag ... ~ac6767b4/
Youtabel-channel BPOC staat nu letterlijk vol van verhalen van agenten die moeten meppen op protesterende burgers.

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1179  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 6:02 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 5759
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Lies schreef:
Hume schreef:


Dat geldt natuurlijk voor alle grote veroveraars in de geschiedenis ,ook voor Hitler en Stalin.
De oorlog van Napoleon heeft ook vele duizenden mensen het leven gekost.

Wat Napoleon voor Nederland heeft opgeleverd is o.a de grootste armoede ,die Nederland ooit in de geschiednis heeft gekend.
Ons land was na Napoleon bankroet door hoge belastingen voor zijn leger en het einde van de handel door het continentaal stelsel.
Na Napoleon stond half Amsterdam leeg en het land was bezaaid met zwervers en landlopers ,zonder geld.
Willen I stichtte de kolonies in Drente om deze landlopers aan het werk te helpen.

Voor Rusland was deze oorlog weer een ander verhaal.

.
De terugtocht uit Rusland was verschrikkelijk. Napoleon was al 400.000 soldaten en 100.000 paarden verloren tijdens de heenreis en deze verliezen zouden nog verder oplopen. Degenen die waren overgebleven waren redelijk uitgerust, voldoende gevoed en goed getraind. Het waren vooral de aanvullingstroepen die het zwaar te verduren hadden gehad. Napoleon besloot door een verkeerd uitgevoerde verkenning toch dezelfde weg terug te nemen. Dit bleek een misrekening. Alles was al kaalgeplukt en kaalgeroofd. Vervolgens viel de winter in en vanaf 6 november kwam de temperatuur niet meer boven het vriespunt, hoewel de temperatuur voor Russische begrippen hoog te noemen was. Veel soldaten stierven door bevriezing, mede doordat ze slecht gekleed waren. De wegen waren door het ijs onbegaanbaar, de weinige paarden die nog over waren braken hun benen en de vele gewonden vielen uit karren en werden verpletterd. Toen het leger de rivier de Berezina overstak, begaf een van de geïmproviseerde bruggen het, waarbij vele soldaten in het ijskoude water omkwamen. Het leger werd steeds aangevallen, en toen het op 18 december 1812 de Russische grens bereikte was nog ongeveer een derde van de soldaten in leven.https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
Daarom moet er over gesproken worden, we moeten oppassen voor een dictactuur van zuiverheid zegt Bart van Loo om 1.18.00 in onderstaande uitzending. Van iemand anders las ik een reaktie hierop:

Napoleon zou vandaag raar opkijken. De conservatieven, die hem bekritiseerden als doodgraver van het oude Europa, zijn nu zijn verdedigers. De progressieven, die hem ooit zagen als redder van de Franse Revolutie waarden, spuwen hem uit onder invloed van cancel culture en woke.https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-W ... vende-dag/

https://twitter.com/bartvanloo/status/1 ... 5395888130


Wat vindt jij?

Wat moeten we nu nog met Napoleon en al die duizenden doden die gestorven zijn in die tijd?

Dit invasieleger landde op 27 augustus 1799 op de kust bij Groote Keeten. Na de nederlaag van het geallieerde invasieleger volgde op 2 oktober nog een tweede Slag bij Bergen die door het invasieleger werd gewonnen en op 6 oktober de Slag bij Castricum die onbeslist bleef. Op 10 oktober werd de conventie van Alkmaar getekend waarmee de aftocht van de geallieerden een aanvang nam. Het monument, op de hoek van de Russenweg en de Notweg, is in de vorm van een Russisch kruis. In vergulde letters staat hierop te lezen: “Ter eeuwige gedachtenis aan de Russische krijgers gevallen bij Bergen op de 8e en 21e september van het jaar 1799” (Russische jaartelling; volgens de Westerse jaartelling is dit respectievelijk 19 september en 2 oktober).


https://onh.nl/verhaal/russisch-monument-in-bergen

https://www.historischnieuwsblad.nl/de- ... m-holland/
Over die doden moet je open spreken en ons proberen te verplaatsen in die tijd op zoek naar oorzaak en gevolg, zoals in onderstaand artikel. Daar leren we van, niet door alles te cancelen of af te breken.

‘Napoleon valt ten prooi aan cancel culture’: schrijvers Bart Van Loo en Johan Op de Beeck over herdenking Bonaparte
https://www.demorgen.be/nieuws/napoleon ... ~b9946645/

https://www.topics.nl/-napoleon-valt-te ... -bonaparte

‘We moeten oppassen om met hedendaagse ogen naar Napoleon te kijken.’

Volgens Bart Van Loo, die naast zijn bekende werk over de Bourgondiërs ook een boek schreef over Napoleon (De schaduw van de revolutie), kijkt iedereen daarom uit naar de toespraak van de Franse president Macron. “Hoe gaat die dat aanpakken?”, vraagt Van Loo zich af. “Macron staat bekend als de grote evenwichtskunstenaar. Waarschijnlijk zal hij de merites van Napoleon op een rijtje zetten en afwegen tegen de kritiek. Ik hoop dat hij er een interessante synthese van maakt.”

“Wat Macron betreft, hoop ik vooral dat hij het anachronisme gaat vermijden”, zegt auteur Johan Op de Beeck, die zes boeken over de levenswandel van Napoleon schreef. “Voor mij past de hele heisa die er nu over Napoleon wordt gemaakt in de cancel culture. Churchill, een van de grote helden van de democratie, omdat hij als Brits premier tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi’s versloeg, moet er nu ook aan geloven. Het is eigen aan de huidige mediatieke lynchpartijen van historische figuren dat ze beoordeeld worden naar de maatstaven van vandaag.”

Van Loo: “Het debat zegt inderdaad meer over ons dan over Napoleon. Wij zijn vandaag heel erg bezig met Black Lives Matter en vrouwenrechten. Maar ik vind ook dat we een nuance moeten aanbrengen. We moeten oppassen om met al te hedendaagse ogen naar Napoleon te kijken. Maar we kunnen wel kritisch naar hem kijken door de blik van de Franse Revolutie, met de idealen van liberté, egalité et fraternité.”Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#1180  BerichtGeplaatst: wo mei 05, 2021 6:28 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 10121
Berichten: Intopic
Lies schreef:
Hume schreef:
Lies schreef:
Daarom moet er over gesproken worden, we moeten oppassen voor een dictactuur van zuiverheid zegt Bart van Loo om 1.18.00 in onderstaande uitzending. Van iemand anders las ik een reaktie hierop:

Napoleon zou vandaag raar opkijken. De conservatieven, die hem bekritiseerden als doodgraver van het oude Europa, zijn nu zijn verdedigers. De progressieven, die hem ooit zagen als redder van de Franse Revolutie waarden, spuwen hem uit onder invloed van cancel culture en woke.https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-W ... vende-dag/

https://twitter.com/bartvanloo/status/1 ... 5395888130


Wat vindt jij?

Wat moeten we nu nog met Napoleon en al die duizenden doden die gestorven zijn in die tijd?

Dit invasieleger landde op 27 augustus 1799 op de kust bij Groote Keeten. Na de nederlaag van het geallieerde invasieleger volgde op 2 oktober nog een tweede Slag bij Bergen die door het invasieleger werd gewonnen en op 6 oktober de Slag bij Castricum die onbeslist bleef. Op 10 oktober werd de conventie van Alkmaar getekend waarmee de aftocht van de geallieerden een aanvang nam. Het monument, op de hoek van de Russenweg en de Notweg, is in de vorm van een Russisch kruis. In vergulde letters staat hierop te lezen: “Ter eeuwige gedachtenis aan de Russische krijgers gevallen bij Bergen op de 8e en 21e september van het jaar 1799” (Russische jaartelling; volgens de Westerse jaartelling is dit respectievelijk 19 september en 2 oktober).


https://onh.nl/verhaal/russisch-monument-in-bergen

https://www.historischnieuwsblad.nl/de- ... m-holland/
Over die doden moet je open spreken en ons proberen te verplaatsen in die tijd op zoek naar oorzaak en gevolg, zoals in onderstaand artikel. Daar leren we van, niet door alles te cancelen of af te breken.

‘Napoleon valt ten prooi aan cancel culture’: schrijvers Bart Van Loo en Johan Op de Beeck over herdenking Bonaparte
https://www.demorgen.be/nieuws/napoleon ... ~b9946645/

https://www.topics.nl/-napoleon-valt-te ... -bonaparte

‘We moeten oppassen om met hedendaagse ogen naar Napoleon te kijken.’

Volgens Bart Van Loo, die naast zijn bekende werk over de Bourgondiërs ook een boek schreef over Napoleon (De schaduw van de revolutie), kijkt iedereen daarom uit naar de toespraak van de Franse president Macron. “Hoe gaat die dat aanpakken?”, vraagt Van Loo zich af. “Macron staat bekend als de grote evenwichtskunstenaar. Waarschijnlijk zal hij de merites van Napoleon op een rijtje zetten en afwegen tegen de kritiek. Ik hoop dat hij er een interessante synthese van maakt.”

“Wat Macron betreft, hoop ik vooral dat hij het anachronisme gaat vermijden”, zegt auteur Johan Op de Beeck, die zes boeken over de levenswandel van Napoleon schreef. “Voor mij past de hele heisa die er nu over Napoleon wordt gemaakt in de cancel culture. Churchill, een van de grote helden van de democratie, omdat hij als Brits premier tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi’s versloeg, moet er nu ook aan geloven. Het is eigen aan de huidige mediatieke lynchpartijen van historische figuren dat ze beoordeeld worden naar de maatstaven van vandaag.”

Van Loo: “Het debat zegt inderdaad meer over ons dan over Napoleon. Wij zijn vandaag heel erg bezig met Black Lives Matter en vrouwenrechten. Maar ik vind ook dat we een nuance moeten aanbrengen. We moeten oppassen om met al te hedendaagse ogen naar Napoleon te kijken. Maar we kunnen wel kritisch naar hem kijken door de blik van de Franse Revolutie, met de idealen van liberté, egalité et fraternité.”Napoleon had niet voor ieder land dezelfde gevolgen.
Voor ons was het de grootste armoede ooit en voor Rusland was het een vreselijke oorlog met honderden duizenden slachtoffers.
Voor Frankrijk was het weer heel anders en ook België was nog een paar honderd jaar blij met de Franse tijd.
Daarom het is niet 1 verhaal met en speech van Macron met de betekenis voor Frankrijk en voor Europa.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1248 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Biertje, Majestic-12 [Bot] en 54 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling