Het is nu di mei 18, 2021 6:35 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 767 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 8:07 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
PeterJKH schreef:


Ik denk helemaal niet dat die formatie zorgvuldig gaat zijn, eerder een resultaat van noodsprongen om alsnog een kabinet in elkaar te kunnen timmeren na alle debacles met verkenners en formateurs en informateurs. Heb ook niet de illusie dat we een kabinet krijgen met een stevig fundament, eerder een aantal mensen dat elkaar in evenwicht probeert te houden op een verdomd smalle evenwichtsbalk.
Dat in evenwicht houden met een partijkartel gaat heel makkelijk, je grijpt elkaar vast. Maar dan moet je wel vertrouwen in elkaar hebben. En dat is er niet.


Ik denk eerder dat ze elkaar van de balk gaan afduwen. Of in elk geval afwachten tot die kans er is. Ik wacht nog steeds op een parlementair onderzoek naar de effectiviteit van de corona-maatregelen, mét onderbouwing.
Daar heeft de Tweede Kamer geen tijd voor, en Peppie en Kokkie hebben er geen zin in.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 5:06 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
Welke VVD'er durft Rutte nog de waarheid te zeggen? 'Er is een ja-en-amen-cultuur ontstaan’
Mark Rutte deed zelfonderzoek. En daar had hij niemand bij nodig, vond hij. Het zegt iets over hoe weinig critici de VVD-leider nog om zich heen heeft.

Hans van Soest 15-05-21, 19:00 Laatste update: 15-05-21, 19:23
Half Nederland zat klaar om naar de zelfreflectie van de premier te luisteren maandagavond bij Nieuwsuur. En in dat interview zei Mark Rutte iets veelzeggends. Op de vraag van presentator Mariëlle Tweebeeke of Rutte ook aan iemand had gevraagd of hij nog op het juiste spoor zat, antwoordde de VVD-leider: ,,Dat niet.’’

Het zelfonderzoek dat Rutte de afgelopen weken doorliep, heeft hij helemaal alleen gedaan, bevestigen ook mensen uit zijn omgeving. Dus de leider van de grootste partij van het land ligt onder vuur en overlegt met niemand over wat hij aan zichzelf moet verbeteren? Het zegt iets over de onaantastbare positie die Rutte heeft verworven binnen de VVD.

,,Onverstandig’’, vindt Sandra Groeneveld, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. ,,Het is altijd goed om over jezelf na te denken. Maar zonder kritiek van anderen word je niet opgefrist. En juist als leider die al zo lang aan de macht is, moet je daar alert op zijn.’’

Rutte is als een ceo die geen tegenmacht om zich heen heeft georganiseerd. Hij is nu veertien jaar leider van de VVD, waarvan tien jaar ook premier van het land. Zeker in het begin moest hij opboksen tegen de nodige criticasters binnen zijn partij. Zo moest hij in 2009 uren op de gang wachten toen het toenmalige partijbestuur aan het vergaderen was of de VVD nog wel met hem verder wilde. Moest hij onder druk van de fractie meermaals zijn ideeën over de koers bijstellen. Maar in de loop der jaren zijn veel stevige figuren om hem heen verdwenen. Ivo Opstelten is met pensioen, Halbe Zijlstra is weg, Edith Schippers vertrok en onlangs ook Klaas Dijkhoff.

Volgens VVD’ers is het niet zo dat er niemand over is die hem wel eens de waarheid zegt. Zo is zijn huidige politiek assistente Caroliene Hermans stevig, bezweren VVD’ers. En hij spart nog steeds wel eens met voormalig Alcatel-baas Ben Verwaayen over zijn toekomst. Maar de spoeling is wel dunner geworden. ,,In de fractie is er in elk geval bijna niemand meer die zijn vinger nog wel eens opsteekt’’, constateert een liberaal met enig gevoel van spijt.

Volgens Groeneveld lijkt het erop dat er iets is scheefgegroeid bij de VVD. Meer dan de helft van de VVD-Kamerleden is vervangen na de verkiezingen. ,,Een leider moet voldoende capabele mensen om zich heen verzamelen die hem van feedback kunnen voorzien. Al die nieuwe gezichten in de fractie ogen wel fris, maar zijn ze dat wel? Die mensen zitten op die plek dankzij Rutte. De ervaring leert dat zulke mensen zich minder vrij voelen om tegen hun leider te zeggen dat hij dingen verkeerd doet.’’


En dat terwijl Rutte zich opnieuw zal moeten uitvinden om zichzelf alsnog een afgang via de zijdeur te besparen. Dat vierde kabinet met zijn naam is er nog niet. Andere partijen willen dat hij laat zien dat hij is veranderd. Zijn bestuursstijl staat in het verdachtenbankje. Te veel conflicten worden bezworen door in beton gegoten afspraken die achter gesloten deuren worden gemaakt.

Voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias klaagt al jaren dat zijn partij onder Rutte te weinig debat en kritiek organiseert. ,,Er is een ja-en-amen-cultuur ontstaan’’, vertelt hij. ,,De VVD is Rutte, Rutte en nog eens Rutte. Hij had meer mensen om zich heen moeten verzamelen die hem van weerwoord voorzien.’’

Niet dat Rutte zich als een monarch is gaan gedragen, benadrukt Elias. ,,Hij is echt een rare vogel, geeft niets om uiterlijk vertoon of bezit. Maar er is wel iets van Byzantinisme rond te troon ontstaan. Dat moet anders. Wie van de nog actieve VVD’ers is in staat om het Torentje in te lopen en zeggen: luister eens vriend! Zijlstra en Schippers konden dat, dat kon er echt hard aan toe gaan.’’


Hoogleraar psychologie Paul van Lange (Vrije Universiteit) wijst op het verschijnsel ‘groepsdenken’. ,,Wie lang in een rol zit, stelt veel gewoontes niet meer ter discussie. En dat geldt ook voor de groep om de leider heen. Zeker als iemand al zo veel heeft bereikt. Rutte heeft vier keer de verkiezingen gewonnen, dat is uniek. Dan moet je wel van heel goede huize komen om hem nog te adviseren. Als je vanaf het begin af aan met de leider hebt gewerkt, kan dat nog wel. Maar zeker als je nieuw bent, is de drempel hoog.’’

Rutte moet uitkijken dat hij niet in de val loopt waar andere politiek leiders in vielen. Wie lang aan de macht is, raakt losgezongen. Het patroon is vaak hetzelfde: steeds minder mensen om je heen durven je te zeggen dat het niet goed gaat.

Historicus Rutte weet als geen ander hoe het toenmalig PvdA-leider Joop den Uyl verging. Halverwege de jaren 80 was de magie uitgewerkt. Dat tweede kabinet-Den Uyl zou er niet meer komen, al hoopte hij zelf nog vurig van wel. Veel fractiegenoten wilden dat hij plaats maakte voor Jos van Kemenade, maar Den Uyl besloot aan te blijven. ,,We hadden tegen Joop moeten zeggen: zo kan het niet langer. Maar we konden dat niet opbrengen’’, zei toenmalig PvdA-Kamerlid Wim Meijer later.

Of Ruttes voorganger in het Torentje Jan Peter Balkenende die één verkiezing te lang door ging. De CDA-leider had drie verkiezingen op rij gewonnen. Maar in de aanloop naar de verkiezingen van 2010 voelden veel partijgenoten aan dat de kiezer hem beu was. ,,Na acht jaar wil je toch ook wel eens een nieuwe zomerjurk’’, probeerde CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik nog. Maar Balkenende werd herbenoemd. Overigens ook omdat niemand anders zich kandideerde.

In de jaren voorafgaand aan dat moment werd er in de CDA-fractie wel zachtjes geklaagd. Dat ze hun leider nooit meer zagen of spraken. Dat alles in dienst stond van het bestendigen van de macht. Dat Balkenende de binding met de rest van de partij verloren zou zijn. Niemand die het echter durfde dat hardop te zeggen.

Mark Rutte
Tjibbe Joustra vindt dat het niet moet worden overdreven. De voormalig topambtenaar schreef onlangs een boek over hoe leiders crises onder controle kunnen houden en schreef in het verleden mee aan het VVD-verkiezingsprogramma. ,,Rutte wordt omringd door heel veel mensen. En geloof me: hij krijgt zijn portie kritiek elke dag. Twee maal daags krijgt hij te horen wat hij allemaal fout doet: van de media en van de Tweede Kamer. Als je zo veel publiciteit krijgt, ben je echt wel in staat zelf conclusies te trekken.’’

Dat Rutte heeft erkend dat hij zelf ook onderdeel is van een te debat-smorende bestuurscultuur, is al een goed begin, vindt Joustra. ,,Dan ben je al een stap verder.’’ Zelf zei Rutte deze week in de Tweede Kamer dat hij begrijpt waar zijn drang vandaan komt om in achterkamertjes conflicten te beslechten. ,,Ik kom uit een gezin waarin we ongelofelijk ruzie konden maken en het dan weer helemaal bijlegden en waarin je altijd probeerde juist die persoonlijke verhoudingen goed te houden.’’ Hij gaf ook aan hulp nodig te hebben om niet in ‘de oude fout te vervallen’.

Elias heeft ook wel vertrouwen dat Rutte heeft ‘geïnternaliseerd’ wat er fout gaat. ,,Je zag het debat deze week ook kantelen. Dat vierde kabinet-Rutte, dat komt er wel.’’


https://www.ad.nl/politiek/br-welke-vvd ... ~a05f86b2/

Toch wel vreemd dat een topambtenaar - die nooit ontslagen kunnen worden, wat ze ook uitvreten - meent dat het allemaal wel meevalt. Omtzigt zit overspannen thuis door al die tegenwerking, maar het vall allemaal wel mee :leugens:

Wat niet klopt is dat Rutte heeft erkend dat hij onderdeel is van een debat-smorende cultuur, laat staan dat hij bereid is om stukken te verstrekken als Kamerleden daar om vragen.

Ik heb geen haast. Hoe langer het duurt des te zorgvuldiger gaat de formatie.


Ik denk helemaal niet dat die formatie zorgvuldig gaat zijn, eerder een resultaat van noodsprongen om alsnog een kabinet in elkaar te kunnen timmeren na alle debacles met verkenners en formateurs en informateurs. Heb ook niet de illusie dat we een kabinet krijgen met een stevig fundament, eerder een aantal mensen dat elkaar in evenwicht probeert te houden op een verdomd smalle evenwichtsbalk.
Dat in evenwicht houden met een partijkartel gaat heel makkelijk, je grijpt elkaar vast. Maar dan moet je wel vertrouwen in elkaar hebben. En dat is er niet.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 12:57 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Welke VVD'er durft Rutte nog de waarheid te zeggen? 'Er is een ja-en-amen-cultuur ontstaan’
Mark Rutte deed zelfonderzoek. En daar had hij niemand bij nodig, vond hij. Het zegt iets over hoe weinig critici de VVD-leider nog om zich heen heeft.

Hans van Soest 15-05-21, 19:00 Laatste update: 15-05-21, 19:23
Half Nederland zat klaar om naar de zelfreflectie van de premier te luisteren maandagavond bij Nieuwsuur. En in dat interview zei Mark Rutte iets veelzeggends. Op de vraag van presentator Mariëlle Tweebeeke of Rutte ook aan iemand had gevraagd of hij nog op het juiste spoor zat, antwoordde de VVD-leider: ,,Dat niet.’’

Het zelfonderzoek dat Rutte de afgelopen weken doorliep, heeft hij helemaal alleen gedaan, bevestigen ook mensen uit zijn omgeving. Dus de leider van de grootste partij van het land ligt onder vuur en overlegt met niemand over wat hij aan zichzelf moet verbeteren? Het zegt iets over de onaantastbare positie die Rutte heeft verworven binnen de VVD.

,,Onverstandig’’, vindt Sandra Groeneveld, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. ,,Het is altijd goed om over jezelf na te denken. Maar zonder kritiek van anderen word je niet opgefrist. En juist als leider die al zo lang aan de macht is, moet je daar alert op zijn.’’

Rutte is als een ceo die geen tegenmacht om zich heen heeft georganiseerd. Hij is nu veertien jaar leider van de VVD, waarvan tien jaar ook premier van het land. Zeker in het begin moest hij opboksen tegen de nodige criticasters binnen zijn partij. Zo moest hij in 2009 uren op de gang wachten toen het toenmalige partijbestuur aan het vergaderen was of de VVD nog wel met hem verder wilde. Moest hij onder druk van de fractie meermaals zijn ideeën over de koers bijstellen. Maar in de loop der jaren zijn veel stevige figuren om hem heen verdwenen. Ivo Opstelten is met pensioen, Halbe Zijlstra is weg, Edith Schippers vertrok en onlangs ook Klaas Dijkhoff.

Volgens VVD’ers is het niet zo dat er niemand over is die hem wel eens de waarheid zegt. Zo is zijn huidige politiek assistente Caroliene Hermans stevig, bezweren VVD’ers. En hij spart nog steeds wel eens met voormalig Alcatel-baas Ben Verwaayen over zijn toekomst. Maar de spoeling is wel dunner geworden. ,,In de fractie is er in elk geval bijna niemand meer die zijn vinger nog wel eens opsteekt’’, constateert een liberaal met enig gevoel van spijt.

Volgens Groeneveld lijkt het erop dat er iets is scheefgegroeid bij de VVD. Meer dan de helft van de VVD-Kamerleden is vervangen na de verkiezingen. ,,Een leider moet voldoende capabele mensen om zich heen verzamelen die hem van feedback kunnen voorzien. Al die nieuwe gezichten in de fractie ogen wel fris, maar zijn ze dat wel? Die mensen zitten op die plek dankzij Rutte. De ervaring leert dat zulke mensen zich minder vrij voelen om tegen hun leider te zeggen dat hij dingen verkeerd doet.’’


En dat terwijl Rutte zich opnieuw zal moeten uitvinden om zichzelf alsnog een afgang via de zijdeur te besparen. Dat vierde kabinet met zijn naam is er nog niet. Andere partijen willen dat hij laat zien dat hij is veranderd. Zijn bestuursstijl staat in het verdachtenbankje. Te veel conflicten worden bezworen door in beton gegoten afspraken die achter gesloten deuren worden gemaakt.

Voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias klaagt al jaren dat zijn partij onder Rutte te weinig debat en kritiek organiseert. ,,Er is een ja-en-amen-cultuur ontstaan’’, vertelt hij. ,,De VVD is Rutte, Rutte en nog eens Rutte. Hij had meer mensen om zich heen moeten verzamelen die hem van weerwoord voorzien.’’

Niet dat Rutte zich als een monarch is gaan gedragen, benadrukt Elias. ,,Hij is echt een rare vogel, geeft niets om uiterlijk vertoon of bezit. Maar er is wel iets van Byzantinisme rond te troon ontstaan. Dat moet anders. Wie van de nog actieve VVD’ers is in staat om het Torentje in te lopen en zeggen: luister eens vriend! Zijlstra en Schippers konden dat, dat kon er echt hard aan toe gaan.’’


Hoogleraar psychologie Paul van Lange (Vrije Universiteit) wijst op het verschijnsel ‘groepsdenken’. ,,Wie lang in een rol zit, stelt veel gewoontes niet meer ter discussie. En dat geldt ook voor de groep om de leider heen. Zeker als iemand al zo veel heeft bereikt. Rutte heeft vier keer de verkiezingen gewonnen, dat is uniek. Dan moet je wel van heel goede huize komen om hem nog te adviseren. Als je vanaf het begin af aan met de leider hebt gewerkt, kan dat nog wel. Maar zeker als je nieuw bent, is de drempel hoog.’’

Rutte moet uitkijken dat hij niet in de val loopt waar andere politiek leiders in vielen. Wie lang aan de macht is, raakt losgezongen. Het patroon is vaak hetzelfde: steeds minder mensen om je heen durven je te zeggen dat het niet goed gaat.

Historicus Rutte weet als geen ander hoe het toenmalig PvdA-leider Joop den Uyl verging. Halverwege de jaren 80 was de magie uitgewerkt. Dat tweede kabinet-Den Uyl zou er niet meer komen, al hoopte hij zelf nog vurig van wel. Veel fractiegenoten wilden dat hij plaats maakte voor Jos van Kemenade, maar Den Uyl besloot aan te blijven. ,,We hadden tegen Joop moeten zeggen: zo kan het niet langer. Maar we konden dat niet opbrengen’’, zei toenmalig PvdA-Kamerlid Wim Meijer later.

Of Ruttes voorganger in het Torentje Jan Peter Balkenende die één verkiezing te lang door ging. De CDA-leider had drie verkiezingen op rij gewonnen. Maar in de aanloop naar de verkiezingen van 2010 voelden veel partijgenoten aan dat de kiezer hem beu was. ,,Na acht jaar wil je toch ook wel eens een nieuwe zomerjurk’’, probeerde CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik nog. Maar Balkenende werd herbenoemd. Overigens ook omdat niemand anders zich kandideerde.

In de jaren voorafgaand aan dat moment werd er in de CDA-fractie wel zachtjes geklaagd. Dat ze hun leider nooit meer zagen of spraken. Dat alles in dienst stond van het bestendigen van de macht. Dat Balkenende de binding met de rest van de partij verloren zou zijn. Niemand die het echter durfde dat hardop te zeggen.

Mark Rutte
Tjibbe Joustra vindt dat het niet moet worden overdreven. De voormalig topambtenaar schreef onlangs een boek over hoe leiders crises onder controle kunnen houden en schreef in het verleden mee aan het VVD-verkiezingsprogramma. ,,Rutte wordt omringd door heel veel mensen. En geloof me: hij krijgt zijn portie kritiek elke dag. Twee maal daags krijgt hij te horen wat hij allemaal fout doet: van de media en van de Tweede Kamer. Als je zo veel publiciteit krijgt, ben je echt wel in staat zelf conclusies te trekken.’’

Dat Rutte heeft erkend dat hij zelf ook onderdeel is van een te debat-smorende bestuurscultuur, is al een goed begin, vindt Joustra. ,,Dan ben je al een stap verder.’’ Zelf zei Rutte deze week in de Tweede Kamer dat hij begrijpt waar zijn drang vandaan komt om in achterkamertjes conflicten te beslechten. ,,Ik kom uit een gezin waarin we ongelofelijk ruzie konden maken en het dan weer helemaal bijlegden en waarin je altijd probeerde juist die persoonlijke verhoudingen goed te houden.’’ Hij gaf ook aan hulp nodig te hebben om niet in ‘de oude fout te vervallen’.

Elias heeft ook wel vertrouwen dat Rutte heeft ‘geïnternaliseerd’ wat er fout gaat. ,,Je zag het debat deze week ook kantelen. Dat vierde kabinet-Rutte, dat komt er wel.’’


https://www.ad.nl/politiek/br-welke-vvd ... ~a05f86b2/

Toch wel vreemd dat een topambtenaar - die nooit ontslagen kunnen worden, wat ze ook uitvreten - meent dat het allemaal wel meevalt. Omtzigt zit overspannen thuis door al die tegenwerking, maar het vall allemaal wel mee :leugens:

Wat niet klopt is dat Rutte heeft erkend dat hij onderdeel is van een debat-smorende cultuur, laat staan dat hij bereid is om stukken te verstrekken als Kamerleden daar om vragen.

Ik heb geen haast. Hoe langer het duurt des te zorgvuldiger gaat de formatie.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 12:30 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lancelot schreef:
HvR schreef:
Lancelot schreef:


Nou, dat is niet helemaal waar wat je nu zegt (ik zeg verder niet dat jij een idioot bent of liegt hoor, al dat gescheld steeds hier op het forum). De meerderheid wantrouwt hem juist niet. Daarom zit hij er immers nog steeds.


Na het debat van 1 april is er niemand meer die Rutte gelooft en waarom men niet langer met hem wil samenwerken.

Dit is waarom de (in)formatie zo moeizaam verloopt en Rutte zich in allerlei bochten wringt en ineens begint te kletsen over 'radicale ideeen om het helemaal anders te gaan doen', die vervolgens weer een lege huls blijken te zijn....

Beweer jij nu met droge ogen dat Rutte niet onze volgende premier wordt? :hardlachen:
Waarom zou dat niet kunnen? Den Uyl had 53 zetels en toch werd hij geen premier.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 12:29 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
PeterJKH schreef:


Genoeg mensen met een oud autootje die net zo lang doorrijden tot het er de brui aangeeft, die eigenlijk nooit voor onderhoud naar een garage gaan. Hoe meten we het dan bij die mensen?
Met een ongekeurde of afgekeurde auto mag je de weg niet op en je voertuig is niet meer verzekerd. Dat kan nog prijzig worden als je aanrijding krijgt en het is jouw schuld.


APK is maar eens in de 3 jaar toch?
Voor auto's ouder dan 8 jaar is het elk jaar.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 9:33 am 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
PeterJKH schreef:


Mijn vraag is dan hoe ze gaan meten hoeveel kilometer je gereden hebt. Op de snelweg zal er nog wel een meetinstrument voor te vinden zijn, maar hoe doen ze dat dan met de kilometers die je binnen de stad rijdt? Zat mensen die elke 100 meter die ze moeten afleggen, in de auto springen, even gauw naar die winkel 2 straten verderop, even gauw de kinderen ophalen 500 meter verderop, enz. Hoe wordt dat dan gemeten?
Ik stel gewoon voor de SP-methode. De meeste auto's moeten jaarlijks de garage in. Even km-stand opnemen en doorgeven. Klaar, net zoals je watermeter.


Genoeg mensen met een oud autootje die net zo lang doorrijden tot het er de brui aangeeft, die eigenlijk nooit voor onderhoud naar een garage gaan. Hoe meten we het dan bij die mensen?
Met een ongekeurde of afgekeurde auto mag je de weg niet op en je voertuig is niet meer verzekerd. Dat kan nog prijzig worden als je aanrijding krijgt en het is jouw schuld.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 16, 2021 8:42 am 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Hume schreef:
Waarom moet de belastingbetaler de energietransitie van grote bedrijven betalen?
Laat de vervuiler meer belasting betalen.

De hoogovens en een groot deel van de andere installaties kunnen ook draaien op groene stroom en aardgas, waarbij de CO2-uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen. Op iets langere termijn kan Tata Steel overstappen op waterstof als brandstof voor zijn installaties, vindt FNV. Met het plan wil de vakbond op korte termijn de uitstoot van CO2 en ook fijnstof aanpakken. Daarmee is de overlast voor de omgeving binnen vijf jaar 'voor het overgrote deel verleden tijd', aldus bondsbestuurder Roel Berghuis. Bovendien zouden er geen banen geschrapt hoeven te worden.

Het plan gaat uit van een investering van 1,4 miljard euro voor de vergroening. De bond verwacht niet dat het Indiase moederbedrijf dat nog uit wil geven aan het voormalige Hoogovens, nu de staalfabriek in IJmuiden te koop staat. ,,En daarom is de steun van de overheid hard nodig. De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat ons betreft ook kunnen worden ingezet in echte, structurele CO2-vermindering zoals wij die in ons plan benoemen.''
Tata Steel Nederland stelt zelf ook bezig te zijn met vergroening en had naar eigen zeggen ook al aan suggesties gedacht die FNV nu oppert.


https://www.topics.nl/fnv-tata-steel-mo ... jn-nieuws/


Maar dit is wel het plan van Rutte en Groen-Links: gratis groen stroom voor het grootbedrijf. Jij bent het daar volledig mee eens. Hume, je moet stoppen met een rad voor de ogen draaien.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: za mei 15, 2021 9:36 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
PeterJKH schreef:


Mijn vraag is dan hoe ze gaan meten hoeveel kilometer je gereden hebt. Op de snelweg zal er nog wel een meetinstrument voor te vinden zijn, maar hoe doen ze dat dan met de kilometers die je binnen de stad rijdt? Zat mensen die elke 100 meter die ze moeten afleggen, in de auto springen, even gauw naar die winkel 2 straten verderop, even gauw de kinderen ophalen 500 meter verderop, enz. Hoe wordt dat dan gemeten?
Ik stel gewoon voor de SP-methode. De meeste auto's moeten jaarlijks de garage in. Even km-stand opnemen en doorgeven. Klaar, net zoals je watermeter.


Genoeg mensen met een oud autootje die net zo lang doorrijden tot het er de brui aangeeft, die eigenlijk nooit voor onderhoud naar een garage gaan. Hoe meten we het dan bij die mensen?
Wat denk jij wat er gebeurt als jij de stand van je watermeter niet jaarlijks doorgeeft? Nou, dan komen zij met een stand.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: za mei 15, 2021 5:36 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
Weer een VVD-er die bewust staat te liegen over de kilometerheffing

https://www.bnr.nl/nieuws/mobiliteit/10 ... terheffing

Enkel belasting door de gereden kilometers te belasten zal er nooit komen omdat dit onzekere inkomsten opleveren voor de overheid. Denk eens aan corona. Leuk geprobeerd, Han.


Mijn vraag is dan hoe ze gaan meten hoeveel kilometer je gereden hebt. Op de snelweg zal er nog wel een meetinstrument voor te vinden zijn, maar hoe doen ze dat dan met de kilometers die je binnen de stad rijdt? Zat mensen die elke 100 meter die ze moeten afleggen, in de auto springen, even gauw naar die winkel 2 straten verderop, even gauw de kinderen ophalen 500 meter verderop, enz. Hoe wordt dat dan gemeten?
Ik stel gewoon voor de SP-methode. De meeste auto's moeten jaarlijks de garage in. Even km-stand opnemen en doorgeven. Klaar, net zoals je watermeter.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: za mei 15, 2021 4:44 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Weer een VVD-er die bewust staat te liegen over de kilometerheffing

https://www.bnr.nl/nieuws/mobiliteit/10 ... terheffing

Enkel belasting door de gereden kilometers te belasten zal er nooit komen omdat dit onzekere inkomsten opleveren voor de overheid. Denk eens aan corona. Leuk geprobeerd, Han.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 13, 2021 9:29 am 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
Lumiere schreef:
Mja CO2 is ook nogal de oorzaak van het huidige klimaatprobleem, dus dat is ook niet zo heel gek dat daar de focus op ligt. :ok:
Dat is nou precies het probleem. Als gas niet meer mag zal je met iets anders moeten komen en de vraag is uiteraard of dat wel haalbaar en betaalbaar is. En je zal toch eerst de omvang moeten vaststellen want over 1 pk gaat het niet .


Ik zie ook niet hoe ze het willen realiseren. Ik bedoel: stel: je hebt een keurig simpel rijtjeshuis waar je al 20 jaar woont. Zeg voor 2,5 ton gekocht. Je betaalt keurig je hypotheek en aflossing, je onderhoudt de boel netjes, en dan komen ze vertellen dat gas niet meer mag. Er moet dus een nieuwe verwarmingsinstallatie komen met warmtepomp, wilt u even pakweg 30.000 euro aftikken? En zonnepanelen uiteraard, maar dat kan betekenen dat de dakconstructie ook aangepast moet worden, 20.000-25.000 euro, wilt u even betalen? En wilt u ook even zorgen dat het energielabel van uw huis in orde is, dus spouwen en vloeren en daken volgens de normen geïsoleerd, HR-ramen rondom, wilt u nog even 10.000-20.000 aftikken? En tuurlijk moeten we elektrisch gaan rijden, maar waar laat je die laadpaal dan? Want je hebt een rijtjeshuis, geen eigen oprit. Komt die dan langs de stoeprand te staan? Of moet je elke dag met verlengsnoeren uit je eigen meterkast gaan lopen sjouwen, die dan dwars over de stoep heen liggen?

Wie heeft dat geld als modale persoon op de plank liggen, want dan praat je al gauw over een 60.000 euro die je moet investeren om je huis "om te bouwen" naar de nieuwe energienormen.
En natuurlijk moet ook de electrificatie in je huis worden aangepast, want je heb 3-fasen nodig voor een warmtepomp en wie graag snel zijn elektrische wil opladen moet daarvoor krachtstroomaanluiting vragen. Kan nog leuk worden

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 13, 2021 9:26 am 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lancelot schreef:
Dit verhaal van Boer Wiertsema doet me ietwat denken aan de Chipshol zaak bij Schiphol. Duurde jaren en jaren maar resulteerde wel in een fikse schadevergoeding. Zo op het eerste oog denk ik dat Boer Wiertsema wel een goede zaak heeft. Zaak om een scherpe advocaat te vinden.
Je kunt niet zomaar procederen tegen de overheid die geld mag afpakken van de burger om te procederen.

https://www.ad.nl/utrecht/vijfheerenlan ... gle.com%2F

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 13, 2021 8:48 am 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Hume schreef:
Lies schreef:
Lumiere schreef:


En daar zijn ze dan ook druk mee bezig, hier wat tips, veel succes :ok:
TechniQ Energy ook weer zo'n 'prachtige' duurzame naam, je komt ze ook veel tegen in de wind- en zonhandel met tips, de één nog mooier dan de ander.

Maar eigenlijk zien we alleen maar geritsel en zijn die bedrijven, de politiek en overheidsbestuurders gezamenlijk cowboys geworden. Grond, grond, grond.... Google en boeren die klein zijn.

Vriendjespolitiek met miljoenendeals in Groningen na komst Google
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/238031 ... mst-google

Overheidsbestuurders in Noordoost-Groningen hebben door machtsmisbruik boeren gedupeerd bij de handel in grond, bedoeld voor een Google-datacentrum. Eén familiebedrijf is daarbij verrijkt met miljoenendeals.Boer Wiertsema wil alsnog miljoenen zien voor 'Google-grond'
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/198835/B ... ogle-grond

Wiertsema kreeg in 2010 acht miljoen euro geboden voor zijn boerderij met grond. Die grond was nodig voor voor de uitbreiding van de Eemshaven, zo kreeg hij te horen.

Als Wiertsema niet akkoord zou gaan zou het havenbedrijf een onteigeningsprocedure starten. Hij kreeg het advies alvast uit te kijken naar een vervangend boerenbedrijf.

'Formaliteit'
In 2011 meldde havendirecteur Harm Post dat er een akkoord was bereikt met de Spijkster boer. Alles was in kannen en kruiken, op goedkeuring van het algemeen bestuur van Groningen Seaports.

Volgens Wiertsema bestempelde Seaports dat als 'een formaliteit'. 'Er werd zelfs met mijn vrouw in het huis gesproken over of de gordijnroedes wel of niet moesten blijven hangen.'

Garsthuizen
Maar een paar maanden later krijgt de boer te horen dat de deal toch niet doorgaat. En dat terwijl hij inmiddels een vervangend akkerbouwbedrijf in Garsthuizen heeft gekocht.

Wiertsema komt financieel in het nauw omdat hij dubbele lasten moet betalen, en besluit daarom zijn bedrijf in Spijk te verkopen aan een landbouwbedrijf in Bierum.Het programma en die boer heb ik gezien.
Het is inderdaad een groot schandaal wat daar is gebeurd.
En dit gaat elke dag zo mede dankzij linkse partijen: de overheid moet nog sterker worden. Als de overheid schulden moeten maken om te procederen doen ze dat gewoon

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 13, 2021 7:49 am 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Laten we belasting op (elektrische) auto's vooral simpel maken

Wat zijn de voorstellen?
Alle maatregelen zoals de brede coalitie ze graag ziet:

Een opmaat naar een kilometerheffing in 2030, wat in in wet wordt vastgelegd om politieke vertraging te voorkomen.
Kilometerheffing mede afhankelijk maken van uitstoot.
Nooit bpm voor elektrische auto’s. De bpm moet verdwijnen met de brandstofmotor.
Een progressievere bpm die nieuwe kleinere brandstofauto’s goedkoper moet maken
Al in 2023 mrb voor elektrische auto’s, maar wel met veel (kilo)korting. Vervolgens moet die korting veel langer blijven dan nu plan is.
Bijtelling voor elektrische auto’s langzamer laten stijgen dan nu het plan is. Een terugval is al merkbaar.
Een mrb voor bestelauto’s die langzaam oploopt richting 2030. Vanaf 2026 ook een bonus/malus heffing voor de aanschaf van bestelauto’s.
Afschaffing belastingvrijstelling voor overheidsvoertuigen.
Aanschafsubsidie elektrische auto’s voor particulieren voor zowel nieuw als gebruikt behouden. Wel een cap op aanschafwaarde, geen jaarmaximum meer aan subsidie. Wel minder subsidie per auto dan nu.
Extra aandacht voor gedragsverandering: zaken als lease fietsen, thuis- en onlinewerken gemakkelijker maken, afspraken werkgevers over ZEV in een wagenpark.https://www.autoweek.nl/autonieuws/arti ... gvoorstel/

Weet iemand hoe de belastingdienst dit moet gaan invoeren? Alsof die toeslagenaffaire een verzinsel is.

:hardlachen: :hardlachen: :hardlachen:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo mei 12, 2021 8:57 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Raya schreef:
Maffia!
Pure maffia!
En Lumiere die er mee heult.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo mei 12, 2021 8:52 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lumiere schreef:
Biertje schreef:
Dat is nou precies het probleem. Als gas niet meer mag zal je met iets anders moeten komen en de vraag is uiteraard of dat wel haalbaar en betaalbaar is. En je zal toch eerst de omvang moeten vaststellen want over 1 pk gaat het niet .


En daar zijn ze dan ook druk mee bezig, hier wat tips, veel succes :ok:
Is geen antwoord op mijn vraag en dat weet jij.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo mei 12, 2021 5:34 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lumiere schreef:
Mja CO2 is ook nogal de oorzaak van het huidige klimaatprobleem, dus dat is ook niet zo heel gek dat daar de focus op ligt. :ok:
Dat is nou precies het probleem. Als gas niet meer mag zal je met iets anders moeten komen en de vraag is uiteraard of dat wel haalbaar en betaalbaar is. En je zal toch eerst de omvang moeten vaststellen want over 1 pk gaat het niet .

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo mei 12, 2021 3:35 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lumiere schreef:
HvR schreef:
Ik heb helemaal niks met natuurkunde.


Je meent het :fluiten:

HvR schreef:
Ik zie wel dat het landschap en de economie kapot gaan en dat er ingezet wordt op zogenaamd duurzame bronnen die helemaal niet duurzaam zijn als je er objectief naar kijkt.


Mja... maar als je niks met natuurkunde hebt, is het natuurlijk wat raar om te stellen dat je er 'objectief' naar kijkt. Objectief bekeken hebben we een probleem: Namelijk dat door ons gebruik van fossiele brandstoffen er een netto ophoping van CO2 in de atmosfeer ontstaat, waardoor de temperatuur stijgt, waardoor er een positieve feedbackloop ontstaat en de temperatuur nog verder stijgt, wat weer grote consequenties heeft voor onze leefomgeving.

Willen we dat probleem aanpakken dan zullen we zaken moeten veranderen. En dat oplossingen dan niet optimaal zijn, tsja jammer dan.

HvR schreef:
Het is een gotspe om te denken dat het kleine NL, dat toch altijd al voorop wilde lopen


Nederland loopt hierin niet voorop, we bungelen onderaan:
Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.


HvR schreef:
Het is een gotspe om te denken dat het kleine NL, dat toch altijd al voorop wilde lopen en zichzelf vaker in de voet schoot, ook maar enige invloed heeft op het globale klimaat.


*Gaap* Drogreden, het gaat om het schoonhouden van ons eigen stoepje. Het gegeven dat onze stoep kleiner is dan dat van anderen, maakt het niet minder onze verantwoordelijkheid om ons eigen stoepje schoon te houden. Als iedereen zo redeneert zoals jij dan kom je natuurlijk nergens.

HvR schreef:
Met de rekeningen die op tafel liggen blijf ik liever praktisch ipv. te luchtfietsen en nog meer verplichtingen aan te gaan die klimatologisch niets opleveren maar wel NL op enorme kosten jagen en dus op achterstand zetten. Als er niks meer wordt verdiend, valt er uberhaupt niets meer te kiezen, laat staan te helpen....


Struisvogelpolitiek dus :snooty:
HvR bedrijft geen struisvogelpolitiek, jij wel Over natuurkunde, jij denkt enkel aan CO2. Stroom valt echter ook onder natuurkunde en als men het heeft over maatregelen laat men dat nou juist buiten beschouwing :yes:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di mei 11, 2021 8:12 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lumiere schreef:
Biertje schreef:
Lumiere schreef:
Foei toch een krachtterm, je zal wel weer geen argumenten hebben omdat je te dom bent om het te snappen :gniffel:

Het is heel simpel hoor, stel even voor dat biomassa 2 keer zoveel uitstoot als kolen. Dus zeg maar biomassa stoot per unit een waarde uit van '100' CO2 uit en kolen stoot per vergelijkbare unit '50' CO2 uit. Biomassa is echter onderdeel van de actieve koolstof kring, wat biomassa uitstoot, heeft het ook opgenomen en mits je er weer planten voor terug plaatst zal het dat ook weer opnemen, maar aan de andere kant zou de biomassa ook uit zichzelf al afsterven en CO2 uitstoten. Koolstof is een fossiele brandstof wat geen onderdeel uitmaakt van de actieve koolstofkring en dus enkel aan het systeem toevoegt.

Opname <-> Uitstoot = Resultaat

-100 <-> +100 = 0 CO2 Biomassa extra in de koolstofkring
0 <-> +50 = 50 CO2 koolstof extra in de koolstofkring

Oftewel voor het systeem is het beter om biomassa te gebruiken dan koolstof. Dit is uiteraard een oversimplificatie, maar daar komt het wel op neer.

QED :fluiten:
Klopt niet wat je zegt

https://nos.nl/artikel/2308292-onderzoe ... lcentrales


Inderdaad, ik ben voor de rekensom van het dubbele uitgegaan maar de som klopt beter als we 20% nemen dus:

Opname <-> Uitstoot = Resultaat

-60 <-> +60 = Netto 0 CO2 Biomassa extra in de koolstofkring
0 <-> +50 = Netto 50 CO2 koolstof extra in de koolstofkring

Oftewel voor het systeem is het beter om biomassa te gebruiken dan koolstof. Dit is uiteraard een oversimplificatie, maar daar komt het wel op neer: Bruto stoot biomassa meer uit, netto wordt er door koolstof meer toegevoegd door koolstof.
Lezen is een vak.

Maar het opwekken van elektriciteit in een kleine biomassacentrale veroorzaakt tot 20 procent meer uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof dan een centrale die volledig op steenkool draait. Dat komt door het lagere rendement en de minder strenge uitstootnormen die voor kleine installaties gelden.
Vergeleken met een aardgascentrale levert het opwekken van warmte in een biomassacentrale twee keer zoveel stikstof op.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di mei 11, 2021 7:44 pm 

Reacties: 3129
Bekeken: 139593


Lumiere schreef:
Foei toch een krachtterm, je zal wel weer geen argumenten hebben omdat je te dom bent om het te snappen :gniffel:

Het is heel simpel hoor, stel even voor dat biomassa 2 keer zoveel uitstoot als kolen. Dus zeg maar biomassa stoot per unit een waarde uit van '100' CO2 uit en kolen stoot per vergelijkbare unit '50' CO2 uit. Biomassa is echter onderdeel van de actieve koolstof kring, wat biomassa uitstoot, heeft het ook opgenomen en mits je er weer planten voor terug plaatst zal het dat ook weer opnemen, maar aan de andere kant zou de biomassa ook uit zichzelf al afsterven en CO2 uitstoten. Koolstof is een fossiele brandstof wat geen onderdeel uitmaakt van de actieve koolstofkring en dus enkel aan het systeem toevoegt.

Opname <-> Uitstoot = Resultaat

-100 <-> +100 = 0 CO2 Biomassa
0 <-> +50 = 50 CO2 koolstof

Oftewel voor het systeem is het beter om biomassa te gebruiken dan koolstof. Dit is uiteraard een oversimplificatie, maar daar komt het wel op neer.

QED :fluiten:
Klopt niet wat je zegt

https://nos.nl/artikel/2308292-onderzoe ... lcentrales
Sorteer op:  
Pagina 1 van 39 [ Er voldeden 767 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling