Het is nu di mei 18, 2021 7:36 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 27 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: di mei 04, 2021 11:40 am 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
Peter, het gaat niet goed komen als we alleen maar op prikken inzetten. Sommigen mogen denken dat wij een complot aan het smeden zijn maar dat is niet zo.

Om de discussie breder te trekken had ik een draadje geopend over ziekenhuiscapaciteit en in reactie #80 eens opgesomd welke dingen te doen zijn bij een epidemie. Dat is voor ons als burgers te behartigen, ook als de overheid verstek laat gaan: viewtopic.php?f=2&t=9833&start=60 reactie: nr. 80

Voor capaciteit van IC en afdeling in een ziekenhuis kunnen wij niet zorgen en het uitrusten van onze huisartsen daar zijn we ook niet voor toegerust. Voor de rest zullen we altijd ventileren, de buitenlucht opzoeken, enzovoorts.


Natuurlijk zijn wij als burgers wel degelijk verantwoordelijk voor het doen en laten van onze politici. WIJ laten het gebeuren, terwijl WÏJ in feite de baas zijn in Nederland. Bij vertegenwoordigen hoort ook het opkomen voor de belangen van het volk, en als dat meer bedden zijn, dan zijn dat meer bedden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: za apr 24, 2021 7:57 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Lumiere schreef:
Ja dus? Dat betekend nog steeds niet dat als je dubbel zoveel bedden had gehad, dat je dan geen maatregelen hoeft te nemen, zie Tsjechië :fluiten:


Dat zegt niemand.

Het betekent wel dat je meer tijd hebt om de zaak goed te organiseren zonder direct in de stress te schieten. Een pandemie is nu eenmaal geen routineklusje. Wie dat nog niet door heeft, heeft iets nog ergers opgelopen dan corona. En tijd is iets wat je heel dringend nodig hebt in crisistijd.

Ik heb zelf protocollen moeten schrijven voor certificatie, ook in geval van crises.
Veel kun je voorzien, ook van het onwaarschijnlijke. Daar kun je je protocollen prima op afstemmen, vooral als je datgene wat je kunt voorzien al zoveel mogelijk hebt geregeld. Je hebt dan meer tijd om te reageren om echt onverwachte ontwikkelingen. Dat geldt niet alleen op bedrijfsniveau, maar ook op landelijk niveau. Nog erger, volgens Rutte zijn we een BV met hem als de CEO. Maar ja. Hij vindt ook dat je voor een visie bij de oogarts moet zijn.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: za apr 24, 2021 3:03 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Lumiere schreef:
PeterJKH schreef:
Lumiere schreef:


Onjuist, zoals ik je al eerder had voorgerekend heb je nooit genoeg bedden als je een pandemie als deze laat voortwoekeren (zoals ze in Brazilië, India en Tsjechië merken).

Als een virus exponentieel zich verspreid zie je ongeveer het onderstaande patroon:

Periode 1: 1 besmet persoon / 0,02 IC bedden
Periode 2: 3 besmette personen / 0,06 IC bedden
Periode 3: 9 besmette personen / 0,18 IC bedden
Periode 4: 27 besmette personen / 0,54 IC bedden
Periode 5: 81 besmette personen / 1,62 IC bedden
Periode 6: 243 besmette personen / 4,86 IC bedden
Periode 7: 729 besmette personen / 14,58 IC bedden
Periode 8: 2187 besmette personen / 43,74 IC bedden
Periode 9: 6561 besmette personen / 131,22 IC bedden
Periode 10: 19683 besmette personen / 393,66 IC bedden
Periode 11: 59049 besmette personen / 1180,98 IC bedden
Periode 12: 177147 besmette personen / 3542,94 IC bedden <- hiervoor hebben we al bijna dubbel zoveel IC bedden nodig als dat we hebben
Periode 13: 531441 besmette personen / 10628,82 IC bedden <- hiervoor hebben we al 5 keer zoveel IC bedden nodig als dat we hebben
Periode 14: 1594323 besmette personen / 31886,46 IC bedden <- nu heeft zelfs Duitsland niet genoeg IC bedden meer

De IC capaciteit zal nooit genoeg zijn geweest als je het had laten doorwoekeren zonder maatregelen.Ik heb niks met dergelijke theoretische modellen. Die kun je op elk virus loslaten en uiteindelijk blijkt het niet te kloppen.


Uiteraard past het niet in je straatje, echter de realiteit is dat we gezien hebben dat de IC capaciteit vol liep en elders waar men niet op tijd ingreep de boel uit de hand liep.

PeterJKH schreef:
Met HIV dacht ook aanvankelijk iedereen dat elke homo binnen 10 jaar de pijp uit zou zijn.


Toon mij 1 serieus op wetenschap gebaseerde instelling die dat als prognose heeft gesteld

PeterJKH schreef:
Met corona werd ook aanvankelijk aangenomen dat iedereen die besmet raakte, zwaar ziek zou worden. Er was echt een idee: als je eenmaal corona oploopt, lig je binnen de kortste keren in het ziekenhuis of zelfs op de IC.


Onzin, dat is je eigen stropop fantasie om te redeneren dat het allemaal wel meevalt, de realiteit is dat we heel goed weten dat het grootste gros asymptomatisch is, maar de realiteit is ook dat er niet zo gek veel nodig is om de zorg te overbelasten. In mijn voorbeeld is in periode 14 een capaciteit nodig van krap 32000 bedden IC. Dat is 'slechts' 0,2% van de bevolking, maar dat is voor de zorg een ramp waarbij mensen zonder behandeling in de gang dood zouden gaan.

PeterJKH schreef:
Waar het om gaat, is dat je als overheid dient te bieden wat je als overheid afspreekt met elkaar. Dus als er in 2016 wordt afgesproken dat er landelijk 2000 IC-bedden standaard beschikbaar moeten zijn, moeten die er gewoon zijn. En dan moet je niet in 2021 te horen krijgen dat zelfs opschalen naar 1500 IC-bedden "niet kan" wegens gebrek aan capaciteit.


Leuke discussiepunt hoor, maar dan had je nog de maatregelen moeten nemen die we hebben genomen


PeterJKH schreef:
Lumiere schreef:


Als het aan zou lag, liggen die mensen nog steeds te creperen omdat de virtuele extra bedden op waren gevuld met de extra corona zieken die zouden zijn ontstaan omdat je geen beperkende maatregelen wil treffen :evendenken:


Nee hoor, dan hadden de 167 ziekenhuizen die gesloten zijn onder Rutte zich kunnen toeleggen op de zorg voor de reguliere patiënten, en hadden de ziekenhuizen die NU nog open zijn alle ruimte gehad zich volkomen toe te leggen op Covid.


Onzin redenatie, die ruimte (waarvan het wat twijfelachtig is of die echt bestaat, want veel zorgcapaciteit is door andere ziekenhuizen overgenomen) had je niet omdat die ruimte was opgevuld door extra corona zieken (zie Tsjechie)


Zelfs het CBS heeft staatjes waaruit duidelijk blijkt dat het aantal ziekenhuisbedden, en ook de IC-bedden jaarlijks is AFgenomen. En flink ook!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: za apr 24, 2021 6:21 am 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Tenzij je een virus wilt gebruiken om je bevolking te laten krimpen, omdat je bijvoorbeeld veel te lange wachtlijsten hebt voor diverse soorten zorg, woningen, etc, kun je een voor velen toch dodelijk virus, niet zijn gang laten gaan.

Maar met meer IC- en andere ziekenhuisbedden, had er wel met meer beleid beleid kunnen worden gemaakt, beter afgestemd op de samenleving, inclusief de bijbehorende economie. Het had meer rust in de tent gegeven en tot minder paniek hoeven te leiden.
We weten immers al jaren dat er te weinig bedden beschikbaar zijn. En veel te weinig personeel om pieken op te kunnen vangen. Dat is een politieke keuze geweest. En ondanks de wetenschap dat we al vaker met tekorten zitten bij griep-epidemieën, is er geen fuck aan gedaan, want we zijn niet genezing gericht, en ook niet op kwaliteit van leven, zoals sommigen beweren, maar puur op winstmaximalisatie. En dan past over-capaciteit op normale dagen om pieken op niet-normale dagen op te kunnen vangen, niet!

Het is maar wat je wilt. Lage zorgkosten met veel winst voor de graaiers, of genezing en welzijn voor de burgers.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do apr 22, 2021 6:51 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
De hele wereld verandert in een meer authoritaire samenleving. Ik volg het gedoe in Den Haag niet elke dag maar ik zie wel een wereldwijde tendens en daarin past dat een regering een parlement gaat "controleren" in plaats van andersom, en dat je gebrandmerkt wordt, als jij vragen stelt aan de overheid, of over hun keuzes - hoe dom die keuzes ook zijn. De framing is dan, als je kritisch bent, dat je wel in een samenzwering zult geloven, maar in werkelijkheid komt bij iedereen eerst het besef dat de overheden gek bezig zijn: iets klopt niet. Vul dan geen "complot" in. Ik houd mij aan NIVEA:

Niet Invullen Voor Een Ander
https://hetnlpcollege.nl/nivea-niet-inv ... een-ander/

De gedachte aan een complot is een vorm van "invullen". Immers, meestal zijn er andere verklaringen, zoals domheid, group-think, angst om met een andere mening naar voren te komen, ook voor topadviseurs, topwetenschappers, etc.

Ik ben wel bezorgd en dus wantrouwend. Vooral de mate van begrip van beleidsmakers vertrouw ik niet, ook niet van de WHO of andere gewichtige beleidskringen.


Wat er ook aan een complot ten grondslag ligt, een complot is een complot.

Een samenzwering of complot is een geheime afspraak tussen een aantal personen om iets te ondernemen tegen een andere persoon of groep. Hierbij kan worden gedacht aan het plegen van een staatsgreep, het ontketenen van een oorlog, het plegen van een aanslag op een persoon of het politiek ten val brengen van iemand.(Samenzwering - Wikipedia)

Hier is overduidelijk sprake van een geheime afspraak tussen een aantal personen om iets te ondernemen tegen de Tweede Kamer, namelijk het overtreden van artikel 68 van de grondwet, om de Tweede Kamer verplicht te verschaffen informatie te onthouden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do apr 22, 2021 4:58 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
Raya schreef:
Over complottheorieën gesproken.

Het complot van onze bewindslieden om de Kamer onvolledig te informeren is wel mooi een echt complot gebleken!

Als we controleerbare feiten hiervoor hebben en als een en ander in het geheim is afgesproken, PAS DAN is er een complot. Tot die tijd houd ik het op lafheid, domheid en corruptie - dat alles kan zonder complot.

Met de Great Reset zal het niet anders zijn maar of Q Anon dit zou begrijpen, namelijk dat domheid, lafheid en corruptie meer verklaren en meer kans maken dan een heus complot?

Het EW Magazine artikel eindigt met begrip voor het feit dat mensen iets gingen invullen, van verborgen bedoelingen maar de bedoelingen waren niet geheim, de methode was openbaar en EW Magazine geeft zelf toe, heel belangrijk, dat we op weg lijken naar een meer AUTHORITAIRE samenleving!

Ondertussen hebben de klootzakken de meeste pagina-ruimte ingeruimd voor het FRAMEN van de critici door ze "complotdenken" aan te wrijven. Echter, de beste critici geloven niet in complotten maar wijzen op hetzelfde dat EW Magazine ook constateert: de authoritaire tendenzen.


Het kan zonder en met complot.

Ik ga er van uit dat de lekker juist heeft gelekt. Als hij gepakt wordt is hij sowieso de pineut, maar als hij gelogen blijkt te hebben helemaal, vanwege de grote maatschappelijke onrust welke zijn leugen heeft.

Er is gewoon een complot gesmeed om de Kamer onjuist te informeren, de Kamer informatie te onthouden. Gesmeed door politici in de hoogste regionen. Politici die nieuw leiderschap beloofden, eerlijke politiek, openheid en transparantie, kreten waarop zij hun stemmen hebben binnengehaald. De labbekakken!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do apr 22, 2021 1:36 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Over complottheorieën gesproken.

Het complot van onze bewindslieden om de Kamer onvolledig te informeren is wel mooi een echt complot gebleken!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: za okt 31, 2020 6:51 am 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Voor de geinteresseerden: notert vast in uwes agenda!


Medialogica

NPO2 | Reportagereeks waarin het verschil tussen de werkelijkheid en het beeld dat media daarvan schetsten wordt onderzocht | donderdag 05 nov, 22u25 - 23u05.

Complotdenkers, complottheorieën en complotbewegingen. Ze duiken steeds vaker op. Medialogica onderzoekt de opkomst van de complotbeweging QAnon, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizenden volgers. Hoeveel aandacht verdient de beweging?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: vr okt 30, 2020 8:50 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
Wybren van Haga gelooft niet in complotten maar wel in machtsmisbruik, perverse belangen en incompetentie:

https://www.youtube.com/watch?v=ng4cS80su1A


Machtsmisbruik kan een complot zijn. Perverse belangen worden vaak in complotmodus behartigd.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: wo okt 28, 2020 5:53 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
Wij, mensen met een gering inkomen, moeten uiteindelijk de kosten ophoesten voor het renoveren van heel veel voetbalveld-matten *. Dat is een onevenredige reactie gebaseerd op jouw doodsangst, Raya. Hetzelfde gebeurt momenteel bij de massa's en zelfs in de regering, die de weg volledig kwijt in met corona.

Een huisarts reageert terecht: let even op dat momenteel veel hulp aan patienten met (mogelijke) kanker wordt opgeschort, terwijl dat niet nodig was geweest. Ook weer: men is doodsbang voor corona, wat niet meer in relatie staat tot de toekomstige sterfte aan kanker, waarover huisartsen protesteren: ttps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/ ... ijfer-025/

Kunnen we dit niet beter in proportie bekijken?

* en ja, als we betere belasting gingen heffen, wilde ik toch wel eerst onderwijs en gezondheidszorg wat geven, dus kunnen "de kapitalisten" het niet nog even er bij betalen want als de kip met de gouden eieren is geslacht, dan is het met een keer ook over en is er geen kip meer


Als we eerlijk belasting zouden heffen in plaats van steeds oneerlijker, en het ook nog eens eerlijk zouden besteden aan waarvoor belastingen zijn bestemd, namelijk de de kosten van de samenleving ipv allerhande subsidies aan grote bedrijven, zou er helemaal geen probleem zijn t.a.v. de ziekenhuisbedden en bijbehorende verzorging. Sinds 2010, toen Rutte aantrad, zijn er 10.000 ziekenhuisbedden opgedoekt.

Als er nu mensen sterven door uitgestelde zorg, is dat niet vanwege corona, maar vanwege onverantwoordelijke bezuinigingen op de zorg in de afgelopen tien jaar.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: wo okt 28, 2020 3:44 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
Raya schreef:
Op dit moment in de Kamer debat over de stort van giftig granulaat met tal van rekenfouten in een rapport, een VVD-minister en een Halbe Zijlstra van de VVD, die er na zijn vertrek uit de Kamer via achterkamertjes voor zorgde dat er alsnog gestort kon worden.

Kunnen mensen wel ontkennen dat er sprake was van een complot, maar ik noem het gewoon wat het is: heimelijke afspraken tussen mensen, om toch gif te kunnen storten. Een complot!

Maar de HANDELSWIJZE van de VVD is verkeerd. Men moet weten waar het over gaat, en ZEGGEN waar het op staat. Dit stiekeme gedrag is waarom de mensen de VVD zullen uitkotsen als de collectieve corona-psychose overwaait. Zal echter pas na de verkiezingen zijn, dan is het echter te laat voor opstand.

Sociale media en demonstraties worden dan precies behandeld zoals nu in Rusland al gebeurt.

Het samen aanvaarden en niet laakbaar achten van deze omgangsvormen, dat is het "complot" wat bestaat uit stilzwijgend iets doen wat je niet kunt of wilt uitleggen. Als je weet wat je aan elkaar hebt, kan dit ook helaas leiden tot gedrag wat je niet meer uitlegt. Jammer.

Maar wij zijn zo stom om te geloven dat Q Anon letterlijk genomen moet worden? Zijn Epstein en die nieuwe, vandaag nog op NOS nieuws geweest, niet erg genoeg dan?


Het is allang bekend dat het ongezond is, om granulaat in de natuur te storten. Het knoeien met cijfers, het heimelijk plegen van telefoontjes en sturen van e-mails om een bedrijf toch te helpen om granulaat kwijt te raken in de natuur, duidt wel degelijk op een complot, vooral omdat zelfs WOB-verzoeken werden gesaboteerd. Men wilde geen verantwoording afleggen, omdat men wist dat men dan ontmaskerd zou worden. Dus werd het complot ontkend.

De vraag is of de VVD e.e.a. zal worden aangerekend in maart a.s.
De spanningen met Erdogan worden alweer opgevoerd. De vorige verkiezingen was dat een groot succes. Rutte kon zich de ferme redder des Vaderlands tonen door simpelweg een Turkse het land uit te sturen. Het leverde de VVD/Rutte 8 zetels extra op. Maar consequenties voor de houding van Rutte inzake het overleg over lidmaatschap van de EU voor Turkije, had het niet. Is dat geen voer voor complottheorieën?

Er zijn twee redenen waarom complottheorieën het levenslicht kunnen zien, zoals al eerder aangegeven. Het vermoeden van een complot en het bedenken en verspreiden van een complot om chaos te veroorzaken. Het is van de open en eerlijke communicatie afhankelijk wie meer vertrouwd wordt. De bestrijder van een complottheorie of de brenger ervan. Een onbetrouwbare bestrijder versterkt het geloof in een complot.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: di okt 27, 2020 11:48 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Rightnow schreef:
Inderdaad, Raya, soms wil men misschien wel ergens op wijzen, en verkleed het vaak op een manier die opzichtig de aandacht trekt. Ik weet niet of dat zo slim is. Maar een voorbeeld: georganiseerd sexueel misbruik, met barbaarse trekken:

https://eu.usatoday.com/story/news/nati ... 051713002/

USA Today behandelt een recent geval, zeer ernstig, met INFLUENTIAL FOLLOWERS. Het lijkt er op dat er mensen zijn die op het frequent voorkomen van zulke vreselijke dingen wat meer zicht hadden. Gisteren nog op NL1 iets over Epstein gezien, ook ongehoord.


Op dit moment in de Kamer debat over de stort van giftig granulaat met tal van rekenfouten in een rapport, een VVD-minister en een Halbe Zijlstra van de VVD, die er na zijn vertrek uit de Kamer via achterkamertjes voor zorgde dat er alsnog gestort kon worden.

Kunnen mensen wel ontkennen dat er sprake was van een complot, maar ik noem het gewoon wat het is: heimelijke afspraken tussen mensen, om toch gif te kunnen storten. Een complot!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: vr okt 23, 2020 9:43 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Einstein schreef:
Raya schreef:
Einstein schreef:
Het heeft allemaal weinig te maken met wetenschap.

Er is sowieso een verschil tussen een gewone theorie (complot of niet) en een wetenschappelijke theorie. Die laatste moet ondersteund worden door voorafgaand wetenschappelijk onderzoek én verschijnselen verklaren, anders blijft het bij een hypothese, geen theorie !

Ook moet het mogelijk zijn, om met de wetenschappelijke methode een onderzoek naar een theorie aan te pakken. Een serieuze wetenschapper zal bijvoorbeeld nooit onderzoek willen doen aan ontvoeringen van mensen door UFO's. Omdat nooit uit betrouwbare ooggetuigenverslagen van derden is af te leiden, wat er precies is gebeurd met de persoon. Er is dus maar één getuige. Hoe zou dat dan moeten worden onderzocht ? Zit de wetenschapper op een stoel voor het huis van slachtoffer X, totdat de UFO terugkeert en gefotografeerd kan worden ? En wat is een UFO precies ? Er is geen methode, geen definitie en dus ook geen wetenschappelijk onderzoek nodig. Met dit eenvoudige criterium ooggetuigen kan 95% van de onzin online worden uitgefilterd.

Maar er zijn wel problemen met de term complot-theorie, daar heeft Raya gewoon gelijk in. Het komt voor, dat "complot-theorie" doelgericht als frame gebruikt wordt, niet alleen voor theorie maar ook voor serieus wetenschappelijk werk. Vaccins tegen Covid-19 moet je niet nemen, want die zijn bedoeld om een nano-implantaat in te brengen, waarmee de overheid ons kan volgen. Hierin geloven bijvoorbeeld aanhangers van de Viruswaanzin-actiegroep. De complot-theorie kan dus ook gebruikt worden, om twijfel te zaaien over serieus wetenschappelijk werk.

Is er dan geen objectief onderscheid te maken ? ik denk dat dat soms moeilijk is, zonder feitenkennis of verstand van zaken: wel zit er altijd een bedoeling achter een complot-theorie, namelijk de ontmaskering van het complot. Maar bestaat het complot wel ? Is er altijd een bedoeling ? De deelnemers aan het complot zullen zo'n theorie natuurlijk altijd een "complot-theorie" noemen, want ze worden beschuldigd, of op andere manier aangevallen. Hoe ongeloofwaardiger het verhaal, hoe meer mensen het daarmee eens zijn. Iets is echt absurd.

De overheid zal ontvoeringen door UFO's het eerste ontkennen, omdat de complotdenkers ze beschuldigen van het verborgen houden van ontvoeringen door UFO's. En dat ontvoeringen door UFO's een complottheorie zijn.. snappen de meeste mensen wel. Hetzelfde geldt voor campagne-materiaal wat QAnon verspreidt over democrats, die via een pizzeria een netwerk onderhouden van pedo's. Ongeloofwaardig. Laat staan dat er buiten QAnon veel Amerikanen zijn, die zouden willen aannemen, dat democrats kinderen eten en in reptielen kunnen veranderen. Conspiracy, punt uit.

De gelovigen van het complot zullen het idee echter altijd blijven presenteren als feit, ook als er geen bewijs is. De opponent mag het tegenbewijs leveren (zie boven)


Er is geen wezenlijk verschil tussen een theorie en een wetenschappelijke theorie.
Voor beide dient een grond te zijn, aanwijzingen dat de theorie geen theorie is.

Een sportjournalist mag best een theorie hebben over de slechte prestaties van FC Twente, maar daarmee is die theorie nog niet "wetenschappelijk". Vergis je niet, wetenschap kent geen dichterlijke vrijheden en is geen vrijblijvende bezigheid, zoals complot-websites maken ! Een wetenschappelijke theorie moet zijn ingebed in bestaand onderzoek en moet voldoen aan bestaande wetenschappelijke wetten. Dat heet paradigma.

Citaat:
Ook Einstein (de echte) bracht zijn theorieën naar buiten toen hij ze had bedacht, op basis van de aanwijzingen die HIJ had. De toetsing kwam later, toen er al sprake was een theorie en anderen, soms pas na zijn dood, de juistheid van delen van de theorie konden aantonen. Overigens zijn er inmiddels ook onjuistheden in zijn theorieën aangetoond.

Zo te lezen weet je weinig van Einstein, zijn theorie en zijn werkwijze. Het was een solist, maar hij zat niet op een eiland. Hij had hulp van anderen, met name op wiskundig gebied. Einstein's theorie beantwoordde vragen, die eerder door Lorentz waren opgeworpen.. en Einstein verklaart met zijn relativiteitstheorie ook natuurverschijnselen, die voorheen onverklaarbaar waren.

Citaat:
Exact hetzelfde gebeurt met complottheorieën. Aanwijzingen doen een complot vermoeden. Pas later wordt de juistheid van een complottheorie aangetoond, of ontkracht, en is de theorie geen theorie, maar een feit of niet.

Nee hoor, complot-theorieen zijn er alleen voor de amusementswaarde. Men toont niets aan.. men poneert iets en de volgelingen geloven erin. Een complot-theorie is beter met religie te vergelijken, dan met wetenschap. Wat dat mooi illustreert, is wat Enzo501 hierboven heeft opgemerkt. Opvallend veel "liefhebbers" geloven in ALLE complot-theorieen die ze tegenkomen !

Citaat:
Daar waar bij wetenschap wetenschappers het als hun 'plicht' zien om theorieën van andere wetenschappers te toetsen, is die taak bij complottheorieën vooral weggelegd voor de onderzoeksjournalistiek en klokkenluiders.
Kijk vanavond eens naar Zembla!

Er bestaat ook wetenschapsjournalistiek. En ik zie niet echt, wat kippenvoer met deze discussie te maken zou hebben.


Jij maakt steeds de fout door complottheorie te verwarren met een verzinsel. Dat is niet mijn definitie van een complot en evenmin van een theorie.

Ook journalisten en anderen die ergens induiken staan niet altijd alleen, maar verdiepen zich, zoeken bronnen en andere bronnen, bevestiging waar mogelijk. Discussieren, beargumenteren. Er is geen verschil met wetenschappers. Daarbij, waarom zou een journalist geen wetenschapper kunnen zijn? En waarom zou een 'burger' die zijn opleiding niet van een universiteit heeft gehaald, geen wetenschapper kunnen zijn? Bij wetenschap draait het om kennis opdoen, onderzoeken. Ook nieuwe kennis die niet aan oude standaarden voldoet, niet te toetsen zijn aan oude standaarden, kan waardevolle nieuwe waarheid zijn. Zo heeft men nog niet zo heel lang geleden ontdekt dat het atoom helemaal niet het kleinste deeltje is. Er is nog een hele rits nog kleinere deeltjes. Men heeft ook zwarte massa ontdekt. Men heeft het nog nooit gezien, nog nooit aangetoond, nog nooit gemeten, maar bedacht dat het er moet zijn. Het is nog nooit getoetst, want er is niets om te toetsen. Er is alleen een invulling omdat er iets ontbrak.
Voor hetzelfde geld blijkt het over tien jaar toch heel iets anders te zijn wat ontbrak.

Complotten bestaan, ze zijn al vaak aangetoond.
Er zijn geen speciale critieria voor een theorie. Een theorie is een aanname op basis van aanwijzingen. Niets meer en niets minder. Sommigen zijn simpel te ontkrachten. Andere niet, maar vallen ook niet makkelijk te bewijzen. Hoe sterker de aanwijzingen, hoe groter de kans dat een complot geen theorie zal blijken te zijn maar een feit.


Zo wordt er wel degelijk door wetenschappers onderzoek gedaan naar Ufo's en ook naar ontvoeringen door Ufo's. Zowel door vrije wetenschappers als van instellingen als van de overheid. Ook de NASA houdt zich ermee bezig. Er zijn zelfs documenten over vrij gegeven. Lichamelijk onderzoek van mensen die beweerden ontvoerd te zijn geweest, hebben merkwaardige en onverklaarbare zaken opgeleverd.
Dat er lang veel informatie werd (en nog wordt) achtergehouden is allang geen theorie meer.

Nee, Einstein.

Er zijn mensen die complotten verzinnen. Ter vermaak, of zelfs om op te ruien. Ze ontketenen er soms zelfs oorlogen mee. Dat wil hoe dan ook niet zeggen, dat alle theorieën over complotten verzinsels zijn.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: vr okt 23, 2020 5:49 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do okt 22, 2020 9:17 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Lancelot schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:

Bij de Twin Towers leek van alles, maar ik heb nog steeds geen bewijzen gezien dat het een inside job was. Idiote ideeen dat er in dat gebouw tienduizenden kilo's explosieven ongezien naar binnen zijn gebracht en aangebracht. En dan een complete operatie op gang zetten om vliegtuigen te kapen en die die gebouwen in te vliegen, allemaal met zeer grote kans op mislukking. Terwijl het opblazen van de gebouwen al genoeg was geweest voor dezelfde ophef. Allemaal onwaarschijnlijk dus.
Over JFK heb ik het niet gehad. Daar is namelijk wel veel bewijs dat er Lee Harvey Oswald erin geluisd is.
Kijk, zo doe je dat. Los van elkaar beargumenteren.


Precies!

Er zijn goede aanwijzingen dat de moord op JFK een complot was, ook al is dat nooit opgehelderd.

Er zijn ook vraagtekens bij het derde gebouw dat neerging. Immers, er was geen derde vliegtuig, er was geen brand die de onderste draagbalken lieten smelten, en toch ging het kaarsrecht naar beneden.
Of dat voldoende is voor een complottheorie is de vraag. Het is zeker genoeg voor vraagtekens. Er is bij mijn weten nog nooit een goede verklaring gegeven.
Er zat een constructiefout in het metalen skelet in het gebouw dat begaf toen er brokstukken van de twin toners erop vielen. Zonder die fout zou het vermoedelijk niet zijn ingestort


Dat maakt het zo lastig. Dat moet dan in de hele fundering hebben gezeten, maar als er brokstukken op het gebouw vallen, of er tegenaan, zal het gebouw gaan hellen, niet recht ineen zijgen is de logische verwachting. dat kan alleen maar als de fundering in zijn geheel op hetzelfde moment wordt weggeslagen. Er zijn op kanalen als Discovery veel programma's geweest over het opblazen van gebouwen en bouwsels waarbij veel uitleg werd gegeven. Een gebouw moet op de plaats ineenzakken, of juist een specifieke richtig opvallen, of juist maar deels... Daar zijn allemaal technieken voor. Dat je dat met weggeslagen brokstukken van een ander gebouw bereikt, is zeer onwaarschijnlijk. Dus wie het weet mag het zeggen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do okt 22, 2020 6:14 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Enzo501 schreef:

Je zou complottheorieen apart kunnen (of moeten) bekijken, maar dat doen complottheoristen nooit. Ze geloven alle complottheorieen. Over 5G, Bill Gates, het pedonetwerk, 9/11, de Clintons, new world order, enz enz.
De grap is dat ze zich er altijd op voorstaan dat ze zulke onafhankelijke denkers zijn, maar wel allemaal hetzelfde geloven. Het is een enorm misverstand dat deze mensen 'kritisch denken'.
Mooi. Mag jij met argumenten komen die beweren dat 11.8 en JFK geen complot zijn. Immers, dat wat we zagen over het inzakken van de twin towers dat lijkt 100% op een controled demolition. En JFK, er was nul bewijs dat Harvey Lee Oswald het zou hebben gedaan, en vervolgens zijn iedereen die iets hebben gezien of betrokken waren, vermoord of dood.

Bij de Twin Towers leek van alles, maar ik heb nog steeds geen bewijzen gezien dat het een inside job was. Idiote ideeen dat er in dat gebouw tienduizenden kilo's explosieven ongezien naar binnen zijn gebracht en aangebracht. En dan een complete operatie op gang zetten om vliegtuigen te kapen en die die gebouwen in te vliegen, allemaal met zeer grote kans op mislukking. Terwijl het opblazen van de gebouwen al genoeg was geweest voor dezelfde ophef. Allemaal onwaarschijnlijk dus.
Over JFK heb ik het niet gehad. Daar is namelijk wel veel bewijs dat er Lee Harvey Oswald erin geluisd is.
Kijk, zo doe je dat. Los van elkaar beargumenteren.


Precies!

Er zijn goede aanwijzingen dat de moord op JFK een complot was, ook al is dat nooit opgehelderd.

Er zijn ook vraagtekens bij het derde gebouw dat neerging. Immers, er was geen derde vliegtuig, er was geen brand die de onderste draagbalken lieten smelten, en toch ging het kaarsrecht naar beneden.
Of dat voldoende is voor een complottheorie is de vraag. Het is zeker genoeg voor vraagtekens. Er is bij mijn weten nog nooit een goede verklaring gegeven.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do okt 22, 2020 3:18 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Einstein schreef:
Het heeft allemaal weinig te maken met wetenschap.

Er is sowieso een verschil tussen een gewone theorie (complot of niet) en een wetenschappelijke theorie. Die laatste moet ondersteund worden door voorafgaand wetenschappelijk onderzoek én verschijnselen verklaren, anders blijft het bij een hypothese, geen theorie !

Ook moet het mogelijk zijn, om met de wetenschappelijke methode een onderzoek naar een theorie aan te pakken. Een serieuze wetenschapper zal bijvoorbeeld nooit onderzoek willen doen aan ontvoeringen van mensen door UFO's. Omdat nooit uit betrouwbare ooggetuigenverslagen van derden is af te leiden, wat er precies is gebeurd met de persoon. Er is dus maar één getuige. Hoe zou dat dan moeten worden onderzocht ? Zit de wetenschapper op een stoel voor het huis van slachtoffer X, totdat de UFO terugkeert en gefotografeerd kan worden ? En wat is een UFO precies ? Er is geen methode, geen definitie en dus ook geen wetenschappelijk onderzoek nodig. Met dit eenvoudige criterium ooggetuigen kan 95% van de onzin online worden uitgefilterd.

Maar er zijn wel problemen met de term complot-theorie, daar heeft Raya gewoon gelijk in. Het komt voor, dat "complot-theorie" doelgericht als frame gebruikt wordt, niet alleen voor theorie maar ook voor serieus wetenschappelijk werk. Vaccins tegen Covid-19 moet je niet nemen, want die zijn bedoeld om een nano-implantaat in te brengen, waarmee de overheid ons kan volgen. Hierin geloven bijvoorbeeld aanhangers van de Viruswaanzin-actiegroep. De complot-theorie kan dus ook gebruikt worden, om twijfel te zaaien over serieus wetenschappelijk werk.

Is er dan geen objectief onderscheid te maken ? ik denk dat dat soms moeilijk is, zonder feitenkennis of verstand van zaken: wel zit er altijd een bedoeling achter een complot-theorie, namelijk de ontmaskering van het complot. Maar bestaat het complot wel ? Is er altijd een bedoeling ? De deelnemers aan het complot zullen zo'n theorie natuurlijk altijd een "complot-theorie" noemen, want ze worden beschuldigd, of op andere manier aangevallen. Hoe ongeloofwaardiger het verhaal, hoe meer mensen het daarmee eens zijn. Iets is echt absurd.

De overheid zal ontvoeringen door UFO's het eerste ontkennen, omdat de complotdenkers ze beschuldigen van het verborgen houden van ontvoeringen door UFO's. En dat ontvoeringen door UFO's een complottheorie zijn.. snappen de meeste mensen wel. Hetzelfde geldt voor campagne-materiaal wat QAnon verspreidt over democrats, die via een pizzeria een netwerk onderhouden van pedo's. Ongeloofwaardig. Laat staan dat er buiten QAnon veel Amerikanen zijn, die zouden willen aannemen, dat democrats kinderen eten en in reptielen kunnen veranderen. Conspiracy, punt uit.

De gelovigen van het complot zullen het idee echter altijd blijven presenteren als feit, ook als er geen bewijs is. De opponent mag het tegenbewijs leveren (zie boven)


Er is geen wezenlijk verschil tussen een theorie en een wetenschappelijke theorie.
Voor beide dient een grond te zijn, aanwijzingen dat de theorie geen theorie is.

Ook Einstein (de echte) bracht zijn theorieën naar buiten toen hij ze had bedacht, op basis van de aanwijzingen die HIJ had. De toetsing kwam later, toen er al sprake was een theorie en anderen, soms pas na zijn dood, de juistheid van delen van de theorie konden aantonen. Overigens zijn er inmiddels ook onjuistheden in zijn theorieën aangetoond.

Exact hetzelfde gebeurt met complottheorieën. Aanwijzingen doen een complot vermoeden. Pas later wordt de juistheid van een complottheorie aangetoond, of ontkracht, en is de theorie geen theorie, maar een feit of niet.
Daar waar bij wetenschap wetenschappers het als hun 'plicht' zien om theorieën van andere wetenschappers te toetsen, is die taak bij complottheorieën vooral weggelegd voor de onderzoeksjournalistiek en klokkenluiders.
Kijk vanavond eens naar Zembla!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do okt 22, 2020 2:58 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:

Ik vind mensen die in complotten geloven juist schapen. Ze geloven alle complotten en zijn het altijd allemaal met elkaar eens.


Je weet toch wel wat een complot is?

Een complot zijn heimelijke afspraken om gezamenlijk een bepaald doel te bereiken.

Ontkennen dat er complotten zijn is uitermate naïef. Het woord is niet zomaar uitgevonden.

Maar je weet toch ook dat het denken in complotten voor velen een 'way of life' is, dat het helemaal niet gaat over ''kritisch denken' maar een klakkeloos volgen van ALLES wat niet in de MSM genoemd wordt, of dat nou het pedonetwerk, Corona, 5G, 9/11, MH17, vaccins enz enz.
Kritisch denken lijkt me nou juist iets dat je bij elk onderwerp apart bekijkt wat ervan aangetoond kan worden.


Je hebt complotten, complottheorieën en leugens of verzinsels, of voor mijn part fantasie.

Er zijn weinig mensen die er ronduit vooruitkomen dat ze meedoen aan een complot, want het kenmerk van een complot is nu juist dat het geheim is en moet blijven.

Je hebt mensen die op basis van gebeurtenissen en aanwijzingen complotten vermoeden, maar zonder bewijs zijn het theorieën.
Een theorie blijft een theorie tot deze is bewezen of ontkracht.

Je hebt mensen die complotten noemen waar geen enkel bewijs en ook geen enkele aanwijzing voor is. Dan heb je het niet meer over complotten maar verzinsels, leugens of fantasie.

Dat er mensen zijn voor wie het zien van complotten zonder aanwijzingen dat er sprake is van een complot, een dagelijkse manier van leven is, doet er niets aan af dat er complotten bestaan die bewezen zijn, of waar reële aanwijzingen voor zijn.
Roepen dat er geen complotten bestaan, bewezen of daar waar er wel aanwijzingen voor bestaan, omdat er mensen zijn die complotten verzinnen, is hetzelfde als roepen dat kippen vierkante eieren legt omdat iemand liegt dat hij een kip een vierkant hij heeft zien leggen. En zo dom ben jij toch niet?

Complotten bestaan, en zodra er een complot niet bewezen is maar er wel aanwijzingen voor zijn is het een complottheorie, en dan simpelweg ontkennen dat het een complot kan zijn omdat het een theorie is gewoon dom.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do okt 22, 2020 12:19 pm 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Lumiere schreef:


Exact, bij complotdenkers gaat dat niet verder dan een youtube video met pijlen en cirkels


Je hebt altijd schapen die kritiekloos achter een ander aanhuppelen. Maar gaat het om die mensen of om al dan niet theoretische complotten?

Ik vind mensen die in complotten geloven juist schapen. Ze geloven alle complotten en zijn het altijd allemaal met elkaar eens.


Je weet toch wel wat een complot is?

Een complot zijn heimelijke afspraken om gezamenlijk een bepaald doel te bereiken.

Ontkennen dat er complotten zijn is uitermate naïef. Het woord is niet zomaar uitgevonden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Geloof complot-theorie niet letterlijk

Geplaatst: do okt 22, 2020 11:10 am 

Reacties: 88
Bekeken: 3639


Lumiere schreef:
Enzo501 schreef:
Lumiere schreef:


Grappig, want dat is niet wat je hierboven beweerde: "Feit is wel, dat bewijs dat er geen sprake van een complot is, overtuigend moet zijn." dat is namelijk niet hoe wetenschap werkt, wetenschap is geen stelling poneren met de mededeling 'bewijs maar dat het niet zo is' :rolleyes:

Voor 'gewone' theorieen gaat het ook op trouwens. In wetenschappelijke kringen zijn daar hele procedures voor met onderbouwingseisen en peer reviews.


Exact, bij complotdenkers gaat dat niet verder dan een youtube video met pijlen en cirkels


Je hebt altijd schapen die kritiekloos achter een ander aanhuppelen. Maar gaat het om die mensen of om al dan niet theoretische complotten?
Sorteer op:  
Pagina 1 van 2 [ Er voldeden 27 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling