Het is nu do jun 24, 2021 2:12 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 17 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: di mei 04, 2021 9:41 am 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Rightnow schreef:
Jouw probleem is dat je nummer 3 tot en met 8 terzijde schuift terwijl vaccinaties niet de complete oplossing vormen. Dan haal je er nog een heleboel andere kwesties bij die misschiein andere draadjes beter passen (en die, zoals ze door jou hier zijn geformuleerd, mij niet zinvol toeschijnen).

Ik wil het best nuanceren en daarom had ik het ook over deze fase van de pandemie. Ik vermoed dat we een redelijk normale zomer tegemoetgaan en wat er in de herfst gaat gebeuren weet niemand. Ik schuif de andere maatregelen niet allemaal terzijde maar vindt ze op dit moment minder urgent. Waarom zou je nu ouderen gaan ophokken terwijl ze bijna allemaal ingeent zijn en de cijfers in de verzorgingstehuizen nu veel beter zijn? Meer testen is nu niet echt belangrijk, en de behandeling van coronapatienten is sinds vorig jaar al sterk verbeterd, ook middels medicatie. De wereld draait niet om dokter Elens uit Limburg. Daarom moet er flink doorgepakt worden met het vaccineren zodat je de druk op de zorg, waar nu vooral mensen van 50 - 65 liggen kunt verminderen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: di mei 04, 2021 9:10 am 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Rightnow schreef:
Hume schreef:
Rightnow schreef:
Geen overbodige luxe maar wel nodig gebleken, Hume.


Hoe bedoel je "nodig gebleken" ?
Heeft het z'n geld opgeleverd?

Wat ik bedoel is dat we onze lessen moeten trekken uit deze en voorgaande epidemieen van luchtweginfecties.

ACHT MAATREGELEN, PREVENTIEF EN BIJ EPIDEMISCHE UITBRAAK VAN LUCHTWEGINFECTIE
1. veilig vaccineren (begin met klassiek, en ontwikkelen van nieuw vaccin)
2. beperkt contacten (begin direct met vliegverkeer )
3. ventilatie / luchtbehandeling
4. extra beschermen kwetsbaren via beter gefaciliteerde bubbles (Herstel-NL)
5. voor niet-kwetsbare mensen een aan tijd en plaats gebonden mogelijkheid voor meer vrijheden
(te combineren met testen en / of quarantaine)
6. meer test- en behandelingscapaciteit, inclusief logistiek en organisatie
7. huisartsen verzekeren van wettelijke bevoegdheden voor levensreddend optreden
8. gezond leven, vertrouwen in eigen afweer en rust bevorderen

Je zet vaccineren bovenaan en dat is terecht. We zijn in een fase van de pandemie aangekomen waar dat de hoogste prioriteit heeft. Zo worden contacten veiliger (want besmettelijkheid neemt af en mensen worden minder ernstig ziek), bescherm je de kwetsbaren zonder ze op te hoeven hokken, kun je iedereen meer vrijheden gunnen zonder beperkingen qua massaal testen of quarantaines, heb je minder test- en behandelingscapaciteit nodig zodat je reguliere zorg niet hoeft af te schalen en hoeven artsen geen noodsprongen te maken met onbewezen medicatie (Hydroxychloroquine).Nu nog de onzinverhalen over het 'veranderen van DNA' overboord gooien en we komen er wel.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: vr apr 30, 2021 12:55 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Hume schreef:
Rightnow schreef:
Hume schreef:


Als ze nu al het geld ongeveer een miljard ,dat ze nu stoppen in grootschalige experimenten,
gaan besteden aan det voorbereiding op een nieuwe pandemie, dan komen we al een stuk verder.

Geen overbodige luxe maar wel nodig gebleken, Hume.


Hoe bedoel je "nodig gebleken" ?
Heeft het z'n geld opgeleverd?

Er zijn wat bedrijven die hun zakken flink gevuld hebben, maar verder was het een lobby van de sectoren, waar vooral gekeken werd of er animo was en of er dingen georganiseerd konden worden (duh). Na de eerste wedstrijden met publiek riep Field Labs, zonder enige onderbouwing, dat er wel weer met 30000 of 40000 mensen op de tribunes gevoetbald kon worden. Er is verder geen onderzoek gedaan naar besmettingen of andere wetenschappelijk zaken. Dus waarom dit nodig zou zijn is me ook onduidelijk.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: vr apr 30, 2021 12:51 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Rightnow schreef:
Mee eens, Enzo. Mijn gedachte is ook dat "meer capaciteit" niet al te letterlijk moet worden opgevat maar dat zorgcultuur en manier van behandelen altijd belangrijk blijven. Is er een mogelijkheid om "overbehandelen" en "onnodig (be)handelen de wind wat uit de zeilen te nemen? Zouden zulke beroepen misschien zijn hebben, die hoofdzakelijk preventief zijn gericht, en taakomschrijvingen en training die is gericht op grotere inzet in tijden van nood? Personeelskosten zijn immers de hoogste kosten, zo vermoed ik, en ik denk dat "extra ijzer" in de vorm van een extra (normaliter ongebruikte) nood-IC niet het meeste zal kosten.

Eildert Slim heeft hier ook nagedacht over de discussie hoe groot de IC capaciteit eigenlijk behoort te zijn. Hij plaats onze recente ervaring in een historisch perspectief van infectieziekten:
Citaat:
Er zijn dus twee mogelijkheden wat te doen als de vraag naar IC capaciteit stijgt:
1. Afschalen kwaliteit, om de capaciteit te verhogen. Bijvoorbeeld door opzetten noodziekenhuizen en inzetten minder gekwalificeerd personeel, maar indien nodig ook triage. Deze aanpak werd gebruikt gedurende de gehele 20e eeuw, onder andere tegen de Aziatische griep.
2. Afschalen gezondheid, door het lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn te beperken, in een al dan niet effectieve poging de vraag naar IC capaciteit te verlagen. Deze aanpak is gekozen tegen corona.
Beide opties zijn ‘slecht’, er is geen keuze met goede uitkomst.

https://www.maurice.nl/2021/04/30/bevor ... ezondheid/

Er wordt hier een directe link gelegd tussen IC capaciteit en oversterfte, een link die mijns inziens niet klopt omdat de oversterfte vooral plaatsvindt in de leeftijdscategorie boven 75, een groep die sterk ondervertegenwoordigd is op IC's, zeker wegens corona, omdat die een langdurig verblijf met beademing meestal niet overleven. Vergeet niet dat in normale situatie's IC's vooral gebruikt worden na zeer zware operatie's waarbij een patient een korte periode in een kunstmatige coma ligt. Meestal duurt dat niet langer dan een paar dagen. De capaciteit tijdens corona kwam onder druk omdat mensen er veel langer liggen.
Verder is al meerdere malen aangegeven dat corona niet met griepgolven te vergelijken is. De grafiek in het artikel is handig opgezet om dit 'feit' te ondersteunen' door in plaats van het gebruikelijk per jaar het per seizoen weer te geven en de flinke oversterfte in het najaar/winter van 2020 weg te laten.
En dan heb je natuurlijk het veelgelezen argument van 'welzijn' maar daar ga je vanwege het subjectieve karakter ervan nooit een discussie over kunnen hebben, aangezien je nooit zult kunnen winnen als iemand roept dat 'het welzijn' verminderd is. Dat heeft teveel aspecten en is van teveel criteria, ook buiten corona, afhankelijk. Het wordt dan al snel anekdotisch.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: vr apr 30, 2021 12:06 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


PeterJKH schreef:
Enzo501 schreef:
PeterJKH schreef:


Als het kabinet een simpel rekensommetje zou hebben gedaan, zouden ze zomaar tot de ontdekking zijn gekomen dat er gemiddeld 90 IC-bedden PER PROVINCIE waren en dan kan je op je vingers uittellen dat dat verdomd krap bemeten is. Want dan kom je uit op 10 IC-bedden per ziekenhuis in die provincie en dan kan een klein kind begrijpen dat er maar dát hoeft te gebeuren, of de poppen zijn aan het dansen. Er hoeft maar 1 spoorwegongeluk te zijn in de spits met 400 van de 1000 slachtoffers die IC-verpleging nodig heeft, of er hoeft maar 1 vliegtuigongeluk te gebeuren waarbij een vliegtuig crasht op de landingsbaan en er zomaar 500 IC-slachtoffers zijn, en je weet al dat je dan met een miezerige 1100 IC-bedden voor héél Nederland met je handen in het haar zit. Hoeft er nog niet eens een epidemie van het één of ander te zijn.

Ik woon in een provinciestad, ons ziekenhuis heeft een regiofunctie, dus niet alleen de 100.000 inwoners van de stad, maar ook alle inwoners van alle omliggende grotere en kleinere dorpen zijn aangewezen op dit ziekenhuis. En er zijn welgeteld 7 IC-bedden. Die waren zónder corona al bijna altijd allemaal bezet. Dus geen enkele reserve om wát dan ook op te vangen.

Voor Covid is er in Nederland nooit een tekort aan IC bedden geweest en al helemaal niet voor een langere periode, nee ook niet in 2016, toen er maximaal 385 mensen aan de beademing lagen. Ook is er in Nederland een praktijk van terughoudend opnemen op IC's. Deze discussie heeft dus een hoog 'achteraf heeft iedereen gelijk' gehalte.


Regeren is vooruitzien, waarschuwingen en signalen serieus nemen en je gezonde verstand gebruiken. Iedere kleuter kan op de klompjes aanvoelen dat 7 IC-bedden voor een regio met 300.000 inwoners best wel weinig is. En waarschijnlijk té weinig. Zoals nu ook gewoon is gebleken.

Ach ja, we weten inmiddels hoe hier de hazen lopen, als de regering de afgelopen 4 jaar had opgeschaald naar 2000 IC bedden en een pandemie was uitgebleven was er weer volop geklaagd over geldverspilling omdat er structureel 1500 IC stof staan te vangen. Trouwens, ook met 2000 bedden waren maatregelen nodig geweest. En al die mensen die het nu allemaal met de kennis van achteraf zo geweldig goed weten daar moet ik toch wel een beetje om lachen.
Op een breder vlak is de afbouw in de zorg een slechte zaak geweest en zou dit teruggedraaid moeten worden, maar dan zal er ook wat moeten veranderen aan de zorgcultuur en manier van behandelen. Want dat is de hoofdreden voor de beperkte capaciteit, niet omdat men rampen niet ziet aankomen. Je hebt zelf al aangegeven dat mensen gemiddeld heel kort (te kort) in ziekenhuizen liggen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: do apr 29, 2021 7:20 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


PeterJKH schreef:
Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Klinkt nogal rutteachtig. Hoor hem eens draaien in het notulendebat op dit moment. Zie hem kronkelen!

Aanpassen aan voortschrijdend inzicht komt natuurlijk pas na open staan voor inzichten, reflectie en zelfreflectie. En vanuit kennis en kunde, en informatie, voorkomen dat je de fout ingaat, om te voorkomen dat je wordt ingehaald door voortschrijdend inzicht. Er gaat dus nogal wat aan vooraf. Of er hoort nogal wat aan vooraf te gaan. Signalen hoor je niet te negeren, maar dien je op te pakken, te onderzoeken. En laten we nu niet doen alsof een minister of MP geen ambtenaren ten dienste heeft om opdrachten aan te geven, dingen uit te laten zoeken, gegevens te verzamelen.

Dat geldt ook voor de zorg. Ook voor de IC-bedden. Meerdere keren is aangegeven dat er tekorten aan bedden waren als er weer een epidemie in het land op bezoek was. Al jaren! En toch werd er steeds verder bezuinigd op bedden en de handen daarbij, verpleegafdelingen en zelfs hele gesloten. De inzichten waren er bij velen, de bewijzen op een presenteerblaadje aangedragen, de verantwoordelijken stonden er simpelweg niet voor open, want er werd gewerkt volgens een marktideologie, met winstmaximilisatie, en daar hoort leegstand in goede tijden niet bij. De feiten, de bewijzen, ze werden genegeerd. En dat is per definitie kwade opzet!

Het is gewoon niet waar dat de IC capaciteit jarenlang een zwaarbesproken onderwerp is geweest, het is een paar keer aangekaart, in 2016 en 2018, onder andere door het RIVM, een organisatie die nu alleen maar kritiek krijgt en vooral niet serieus genomen mag worden, maar heeft feitelijk nooit serieus op de politieke agenda gestaan. Ja achteraf weten we het natuurlijk allemaal perfect.


Als het kabinet een simpel rekensommetje zou hebben gedaan, zouden ze zomaar tot de ontdekking zijn gekomen dat er gemiddeld 90 IC-bedden PER PROVINCIE waren en dan kan je op je vingers uittellen dat dat verdomd krap bemeten is. Want dan kom je uit op 10 IC-bedden per ziekenhuis in die provincie en dan kan een klein kind begrijpen dat er maar dát hoeft te gebeuren, of de poppen zijn aan het dansen. Er hoeft maar 1 spoorwegongeluk te zijn in de spits met 400 van de 1000 slachtoffers die IC-verpleging nodig heeft, of er hoeft maar 1 vliegtuigongeluk te gebeuren waarbij een vliegtuig crasht op de landingsbaan en er zomaar 500 IC-slachtoffers zijn, en je weet al dat je dan met een miezerige 1100 IC-bedden voor héél Nederland met je handen in het haar zit. Hoeft er nog niet eens een epidemie van het één of ander te zijn.

Ik woon in een provinciestad, ons ziekenhuis heeft een regiofunctie, dus niet alleen de 100.000 inwoners van de stad, maar ook alle inwoners van alle omliggende grotere en kleinere dorpen zijn aangewezen op dit ziekenhuis. En er zijn welgeteld 7 IC-bedden. Die waren zónder corona al bijna altijd allemaal bezet. Dus geen enkele reserve om wát dan ook op te vangen.

Voor Covid is er in Nederland nooit een tekort aan IC bedden geweest en al helemaal niet voor een langere periode, nee ook niet in 2016, toen er maximaal 385 mensen aan de beademing lagen. Ook is er in Nederland een praktijk van terughoudend opnemen op IC's. Deze discussie heeft dus een hoog 'achteraf heeft iedereen gelijk' gehalte.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: do apr 29, 2021 7:04 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Raya schreef:
Klinkt nogal rutteachtig. Hoor hem eens draaien in het notulendebat op dit moment. Zie hem kronkelen!

Aanpassen aan voortschrijdend inzicht komt natuurlijk pas na open staan voor inzichten, reflectie en zelfreflectie. En vanuit kennis en kunde, en informatie, voorkomen dat je de fout ingaat, om te voorkomen dat je wordt ingehaald door voortschrijdend inzicht. Er gaat dus nogal wat aan vooraf. Of er hoort nogal wat aan vooraf te gaan. Signalen hoor je niet te negeren, maar dien je op te pakken, te onderzoeken. En laten we nu niet doen alsof een minister of MP geen ambtenaren ten dienste heeft om opdrachten aan te geven, dingen uit te laten zoeken, gegevens te verzamelen.

Dat geldt ook voor de zorg. Ook voor de IC-bedden. Meerdere keren is aangegeven dat er tekorten aan bedden waren als er weer een epidemie in het land op bezoek was. Al jaren! En toch werd er steeds verder bezuinigd op bedden en de handen daarbij, verpleegafdelingen en zelfs hele gesloten. De inzichten waren er bij velen, de bewijzen op een presenteerblaadje aangedragen, de verantwoordelijken stonden er simpelweg niet voor open, want er werd gewerkt volgens een marktideologie, met winstmaximilisatie, en daar hoort leegstand in goede tijden niet bij. De feiten, de bewijzen, ze werden genegeerd. En dat is per definitie kwade opzet!

Het is gewoon niet waar dat de IC capaciteit jarenlang een zwaarbesproken onderwerp is geweest, het is een paar keer aangekaart, in 2016 en 2018, onder andere door het RIVM, een organisatie die nu alleen maar kritiek krijgt en vooral niet serieus genomen mag worden, maar heeft feitelijk nooit serieus op de politieke agenda gestaan. Ja achteraf weten we het natuurlijk allemaal perfect.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: do apr 29, 2021 5:25 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Rightnow schreef:
Laten we zelf de discussie niet uit de weg gaan; niet alles aan Kuipers overlaten, en hem verheerlijken of verfoeien. Hier gaat de discussie over, over de lange termijn waarin naast Covid ook Influenza weer de kop opsteekt: https://www.trouw.nl/zorg/ernst-kuipers ... ~b807c608/

Nog steeds geldt dat de capaciteit op termijn omhoog moet, en dat kan door nood-IC-verpleegkundigen andere taken te geven die zin hebben maar nu niet worden gedaan.

Het kost geld, maar weining in relatie tot het leed inclusief verlies van banen en dierbaren door een te klein opgezette capaciteit. Daarbij reken ik betere logistiek en coordinatie net zo goed onder "capaciteit"!

Mee eens. Je zult altijd capaciteit en structuren moeten blijven bekijken en aanpassen aan voortschrijdend inzicht. En daar hoort ook bij dat je weer meer teruggaat naar de basis van gezondheidszorg waar de balans waarschijnlijk te ver is doorgeslagen naar het vermeende bewaken en promoten van 'kwaliteit van leven'. En weer terug gaat naar het idee van het redden van levens (en ja, natuurlijk binnen de regels van de redelijkheid, dus niet onnodig en onzinnig rekken). Het is nu, en niet alleen in Nederland, toch een beetje dweilen met de kraan open en damagecontrol geweest dus hopelijk komt er een plan.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: do apr 29, 2021 2:42 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Lancelot schreef:
Rightnow schreef:
Wat alle op dit moment verontwaardigde nep-experts vergeten te vertellen, is dat ze zelf ook niet weten waar ze mee bezig zijn geweest. Ernst Kuipers heeft dus wel het voordeel dat hij een (op dit moment kennelijk) eerlijke dokter is, terwijl de machtspolitici van hun ivoren toren blijven blazen.

En op het moment hij weer iets zegt waar jij het niet mee eens bent is ie oneerlijk?

Kuiper was aanvankelijk een groot voorstander van dit 'ongecontroleerde experiment', laten we het er maar op houden dat je met Kuiper alle kanten op kunt, zolang hij maar op TV mag komen. Hij kan zomaar weer voor aanscherpen van de maatregelen pleiten als code zwart dreigt.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: do apr 29, 2021 12:55 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Rightnow schreef:
Zes van de acht noodzakelijke maatregelen werden niet genomen. Alles moest zo nodig op basis van ALGEMENE vermindering van ALLE contacten en VACCINATIE (die dus ook bij de noodzakelijke maatregelen horen, mits correct toegepast).

Hier is Ernst Kuipers met schokkende onthullingen:

... maar we moesten iets doen, zegt hij. Dan maar een ongecontroleerd EXPERIMENT, zegt hij. Dat (inderdaad) heel weinig effect heeft gesorteerd, geeft hij nu toe. https://twitter.com/BeauRTL/status/1387503326577758219

Schokkende onthullingen. :gniffel:
Kuipers is (net als Gommers) druk bezig zich te profileren als een van de volgende minister van volksgezondheid en een dag niet in de publiciteit is blijkbaar een dag niet geleefd. En dus komt hij met deze ongefundeerde opmerkingen buiten zijn expertise over de avondklok, alsof hij kan onderbouwen dat zonder de avondklok de ziekenhuisopnames hetzelfde zou zijn geweest en vindt hij het blijkbaar nodig om de angsthazerige plandemic wappies te voeren met termen als 'ongecontroleerd experiment'.
Ik heb zomaar het vage vermoeden dat hij snel wat nadere duiding zal geven op deze uitlatingen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: wo apr 28, 2021 9:10 am 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Afbeelding
Gezellig koningsdag vieren, overal schjt aan, een ander ruimt de rotzooi wel voor je op. :noo:
Generation Shit.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: ma apr 19, 2021 7:49 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


PeterJKH schreef:
Enzo501 schreef:
PeterJKH schreef:


De ellende in de zorg is dat je een puzzel moet rond zien te krijgen qua personeelsbezetting, een puzzel die bestaat uit 1000 stukjes die allemaal ieder voor zich hun voorkeuren en wensen hebben qua werktijden. En te hoop lopen als daar een keer geen rekening mee gehouden kan worden. Vrijwel niemand in de zorg werkt fulltime (de mannen nog het meeste), en zelfs gedeelde dagdiensten zijn geen uitzondering (Janneke de eerste 4 uur, Karin de laatste 4 uur, bijvoorbeeld). Dat is ook een situatie waarmee je vrijwel niet kunt werken, want je bent steeds bezig als roosteraar fragmenten bij elkaar te voegen die toch één geheel moeten gaan vormen qua bezetting. Mijn man werd er in ieder geval gestoord van. Want dan stonden er weer drie verontwaardigde plegen aan zijn bureau die het niet eens waren met het rooster. Mijn man was daar vrij laconiek onder. Die zei dan rustig: "OK, ga dan zelf maar aan de patiënten vertellen dat je er morgen niet bent omdat je yogaclubje belangrijker is."

En ik wil de verpleegkundigen absoluut niet tekort doen, die hebben zich naar beste kunnen ingezet, maar een burnout omdat je een keer 30 uur per week hebt moeten werken in plaats van 20 uur vind ik ook weer overdreven. Talloze mensen werken structureel 40-50 uur per week en die zitten ook niet thuis met een burnout.

Een burnout is natuurlijk niet een optelsommetje van teveel gewerkte uren (als de aanname die je maakt al klopt), en 50 uur lang op kantoor zitten of brood bakken is geestelijk minder zwaar dan op een IC dag in dag uit levens redden, wat dan in veel gevallen dan ook niet eens lukt. Je kunt zeggen dat je ervoor kiest en dat is ook zo, maar het trekt onherroepelijk een wissel.


Doet het ook, maar dat is met corona niet erger dan wanneer je mensen zie overlijden aan een hersentumor, een hartaandoening, een spieraandoening, of wat dan ook wat dodelijk kan zijn. Je weet als IC-verpleegkundige dat dat in je baan bijna dagelijks kan gebeuren. En daar ben je voor opgeleid.

Mensen die in bijvoorbeeld een hospice werken zien ook alleen maar bewoners overlijden, soms na 2 maanden, soms na 6 maanden. En veel van die mensen die daar werken krijgen er niet eens voor betaald, zijn vrijwilligers. Die zitten ook niet opeens met een burnout thuis.

Ach ja natuurlijk, alleen IC medewerkers zitten allemaal met een burnout thuis, de rest van Nederland niet.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: ma apr 19, 2021 7:06 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


PeterJKH schreef:
Rightnow schreef:
Goed, ik zal terughoudend zijn; er is een ander perspectief bovendien wat ook genoemd mag worden:

De zorg heeft ook niet het beste management wat je maar kunt verzinnen.. geen wonder dat ziektecijfers er uitspringen, en ik heb het over de traditioneel heel hoge ziektecijfers, zeker niet alleen "aan het bed" maar ook bij ondersteunende diensten. Zo heb ik het altijd verteld gekregen.

Ik ben een MKB'er en oordeel vanuit het perspectief van het bedrijf met 100 personeelsleden en minder dan 5 procent verzuim.


De ellende in de zorg is dat je een puzzel moet rond zien te krijgen qua personeelsbezetting, een puzzel die bestaat uit 1000 stukjes die allemaal ieder voor zich hun voorkeuren en wensen hebben qua werktijden. En te hoop lopen als daar een keer geen rekening mee gehouden kan worden. Vrijwel niemand in de zorg werkt fulltime (de mannen nog het meeste), en zelfs gedeelde dagdiensten zijn geen uitzondering (Janneke de eerste 4 uur, Karin de laatste 4 uur, bijvoorbeeld). Dat is ook een situatie waarmee je vrijwel niet kunt werken, want je bent steeds bezig als roosteraar fragmenten bij elkaar te voegen die toch één geheel moeten gaan vormen qua bezetting. Mijn man werd er in ieder geval gestoord van. Want dan stonden er weer drie verontwaardigde plegen aan zijn bureau die het niet eens waren met het rooster. Mijn man was daar vrij laconiek onder. Die zei dan rustig: "OK, ga dan zelf maar aan de patiënten vertellen dat je er morgen niet bent omdat je yogaclubje belangrijker is."

En ik wil de verpleegkundigen absoluut niet tekort doen, die hebben zich naar beste kunnen ingezet, maar een burnout omdat je een keer 30 uur per week hebt moeten werken in plaats van 20 uur vind ik ook weer overdreven. Talloze mensen werken structureel 40-50 uur per week en die zitten ook niet thuis met een burnout.

Een burnout is natuurlijk niet een optelsommetje van teveel gewerkte uren (als de aanname die je maakt al klopt), en 50 uur lang op kantoor zitten of brood bakken is geestelijk minder zwaar dan op een IC dag in dag uit levens redden, wat dan in veel gevallen dan ook niet eens lukt. Je kunt zeggen dat je ervoor kiest en dat is ook zo, maar het trekt onherroepelijk een wissel.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: zo apr 18, 2021 7:08 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Raya schreef:
Hoog ziekteverzuim heeft doorgaans te maken met de werkomstandigheden.

In de zorg is de druk vaak hoog. De tijd die veel zorgveleners krijgen voor hun taken, zijn veelal stopwatchtijden.

Ja, de werkomstandigheden de laatste 13 maanden zijn zeker niet makkelijk geweest in de zorg. Beetje triest om, zoals hierboven gebeurt, de mentaliteit van het personeel hiervan de schuld te geven, of het ziekteverzuim van een gemiddelde MKB onderneming hiermee te vergelijken. Je zou zeker van forummers die zich voortdurend voorstaan om te begrijpen wat er speelt in de samenleving een wat accuratere analyse verwachten.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: zo apr 18, 2021 12:15 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Rightnow schreef:
Enzo501 schreef:
HvR schreef:
Ik lees niks nieuws dus dit had best in een van de tien al bestaande draadjes over Corona gekund....

Nou ik las vanochtend dat men de IC capaciteit niet kan opschalen omdat er teveel luie parttimers (vrouwen natuurlijk) werken.
En Raya lost het opleidingsprobleem hierboven op.
Me dunkt zeg.

Bij "reservisten" organiseren moet vanzelfsprekend rekening worden gehouden met inzetbaarheid in noodsituaties. Dat is er een integraal onderdeel van. Ook hier is de vergelijking met een leger wel van toepassing; waar je voor tekent staat wel in je contract en goed daarover nadenken.

Tot slot: Ik ga niet oordelen over het sexisme van Enzo's krant. Maar meestal is men daarop nogal gevoelig en mocht het sexistisch zijn, dan moet je dat niet willen. Ik zie al een tijd dat normaal fatsoen volgens sommigen, zoals in bovenstaande krant, kennelijk niet meer nodig is als heilige huisjes zoals de Rutte-WHO doctrine, onder kritiek zouden kunnen komen te staan.

Of is het anders? Je mag misschien dan wel openlijk sexistisch worden, of gewoon tegen elkaar roepen: hoe je bek?

Mijn opmerking over parttimers was een reactie op geklaag over vrouwen in de zorg elders op dit forum (en het berichtje hierboven).

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: zo apr 18, 2021 12:14 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


Dubbel

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Capaciteit van ziekenhuizen en IC's

Geplaatst: za apr 17, 2021 2:43 pm 

Reacties: 91
Bekeken: 2528


HvR schreef:
Ik lees niks nieuws dus dit had best in een van de tien al bestaande draadjes over Corona gekund....

Nou ik las vanochtend dat men de IC capaciteit niet kan opschalen omdat er teveel luie parttimers (vrouwen natuurlijk) werken.
En Raya lost het opleidingsprobleem hierboven op.
Me dunkt zeg.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 17 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling