Hoogleraar Rotmans is bezorgd: ‘We gaan moeilijke jaren tegemoet, maar niemand durft het te zeggen’
WINST PVVMoeten we nu echt verbaasd zijn dat een kwart van Nederland PVV stemde? Nee, zegt transitiegoeroe Jan Rotmans. Zolang andere partijen niet eerlijk zijn over de toekomst en geen écht leiderschap tonen, kun je het mensen moeilijk kwalijk nemen. ,,De campagne ging over woke en over asielzoekers, maar dat is allemaal ruis. Wat is ons plan voor de toekomst? Ik heb het van niemand gehoord.”
Sander van Mersbergen 27-11-23, 07:00 Laatste update: 12:04
Nadat het stof van de verkiezingsuitslag was neergedaald, besloot Rotmans, transitieprofessor aan de Erasmus Universiteit, maar eens in de pen te klimmen. In een post op Linkedin probeerde de Rotterdammer de politieke aardverschuiving in Nederland te duiden. En dat miste zijn uitwerking niet. Honderdduizenden mensen bekeken, deelden of becommentarieerden het schrijfsel van Rotmans, de man die nooit te beroerd is om zijn ongezouten mening te ventileren.
Niet zo lang geleden discussieerde de professor nog in Vandaag Inside met beroepsbrombeer Johan Derksen, onder meer over het gevaar van afnemende biodiversiteit. Saai, vond tafelgenoot René van der Gijp, die aan tafel de Playboy er maar eens bij pakte. Met een klein beetje fantasie kun je het zien als symbool voor het stemgedrag van veel Nederlanders. Klimaatproblemen? Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd.
Van de monsteroverwinning van de PVV die daaruit voortvloeide, moeten we ‘niet bang of boos’ worden, schreef Rotmans op LinkedIn. In tijden van revolutie bloeit het populisme, en dat valt alleen te beteugelen als je ontevreden mensen perspectief geeft, stelt hij. ,,Dat bericht ging nogal viraal ja. Misschien omdat het toch een wat andere analyse is dan het gejammer en geklaag dat je veelal hoort en leest.”
U trekt een parallel met de Industriële Revolutie. Hoe ging dat toen?’
,,Die was voor veel mensen ook heel heftig en ingrijpend. De revolutie was een sprong voorwaarts, handenarbeid werd vervangen door machines, we waren als Europa leidend in de wereld. Maar veel arbeiders verloren hun baan, er was veel sociale ellende, mensen hadden geen dak boven hun hoofd. De ongelijkheid nam toe en er ontstond chaos. Dat was een voedingsbodem voor populisme. Abraham Kuyper maakte daar bijvoorbeeld gebruik van. Hij pleitte voor een sociale opstand. Die periode heeft uiteindelijk belangrijke structurele veranderingen gebracht: onderwijs, woningcorporaties, vakbonden en wetten om kwetsbare mensen te beschermen.”
Is de situatie nu vergelijkbaar?
,,Ja, maar het gaat vele malen sneller en heftiger. Je hebt de digitale en de duurzame revolutie, en naast de onderklasse wordt ook een deel van de middenklasse geraakt. Mensen voelen aan dat er dingen te gebeuren staan, en ze zijn onzeker. De politiek neemt die onzekerheid niet weg, maar plakt alleen maar pleisters. Neem het energieplafond: daar is 25 miljard voor uitgetrokken, maar het is geen structurele oplossing. Van dat geld had je beter een paar miljoen huizen kunnen isoleren. Ook op andere terreinen blijven echte oplossingen uit. Daardoor wordt de chaos alleen maar groter, terwijl de uitdagingen heel groot zijn.”
Wilders biedt die oplossingen ook niet, toch?
,,Nee, als hij aan de macht komt, dan zal de chaos alleen maar groter worden. Het eerlijke verhaal is dat Nederland voor grote uitdagingen staat. En dat dat ons veel geld gaat kosten. Ons elektriciteitsnet moet voor honderd miljard versterkt worden. Ook de omslag naar duurzame warmte kost veel geld. De vergrijzing neemt toe, dat brengt ook kosten met zich mee, en zadelt ons op met belangrijke vragen over de inrichting van ons zorgsysteem. De waarheid is gewoon dat Nederland moeilijke jaren tegemoet gaat, waarin de kosten voor mensen zullen toenemen, maar die uiteindelijk een mooier, schoner en eerlijker Nederland opleveren. Er is alleen niemand die dat verhaal eerlijk durft te vertellen.”
De campagne draaide vooral om sociaal-culturele thema's. Migratie, het woord woke kwam ook regelmatig voorbij...
,,Dat is allemaal ruis. Natuurlijk is migratie een belangrijk thema, maar we moeten ons nou eenmaal instellen op langdurige migratiestromen, ook omdat we de arbeidskrachten nodig zullen hebben. En het migratiedebat leidt af van de hoofdzaak. Die ligt veel meer op het terrein van de economie. Hoe verdienen we over twintig jaar ons geld, welke bedrijven willen we dan in Nederland hebben? Wie moet al het werk gaan doen? Hoe richten we onze samenleving in? In wat voor land willen we leven? In andere landen hebben ze visie: in China hebben ze visie, in het Midden-Oosten hebben ze visie. Wat zetten wij daar tegenover? Ik heb er tijdens de campagne niemand over gehoord. De politici zouden zich focussen op de inhoud, Omtzigt zou daar voor zorgen. Nou, het heeft drie dagen geduurd. En dat debat bij SBS6... ik heb nog nooit zo’n kippenhok gezien. Daarna ging het bijna alleen maar over de peilingen.”
U pleit voor verheffing van het debat in Nederland, zo te horen?
,,Ja, we moeten echt loskomen van die ruis. Nederland is de ingewikkeldste delta ter wereld, het laagst gelegen land met de hoogste intensiteit aan mensen, dieren, industrie, enzovoort. Over een eeuw zitten we zes tot tien meter onder zeeniveau en er komen allerlei transities op ons af: energie, zorg, landbouw, noem maar op. Maar we hebben geen plan. Dertien jaar hadden we met Rutte iemand aan het roer die vond dat een plan niet nodig was, en nu dobberen we maar wat rond. Vroeger hadden we wel altijd plannen: de VOC, de Industriële Revolutie, de Deltawerken, de intensieve landbouwvisie van Mansholt. Maar nu?”
Het lijkt me als politicus geen populaire boodschap: de mensen vertellen dat alles nog veel moeilijker wordt.
,,Veel mensen zien echt wel dat er iets moet gebeuren. Maar je kunt het al die miljoenen Nederlanders nu toch niet kwalijk nemen dat ze zich in de steek gelaten voelen? Ik kom nog elke week bij mijn voetbalclubje, daar leer je dat mensen zelfs met zijn tweeën in de stad geen fatsoenlijk huis kunnen kopen. Ze maken zich zorgen over hun kinderen en over de oplopende zorgkosten. Hoe kan dat nou, vragen zij zich af. Linkse partijen hebben dat onbehagen niet weg kunnen nemen, ook Frans Timmermans niet. We zien alleen maar pseudo-antwoorden, geen echt wenkend perspectief.”
Het vorige kabinet heeft op sommige terreinen wel degelijk keuzes gemaakt. Op het terrein van klimaat zijn de doelen binnen bereik. Waarom gaat het daar nauwelijks voor?
,,Mensen in het land merken er gewoon te weinig van. Als op zee een windpark gebouwd wordt, verandert dat in het dagelijks leven van de Nederlander niet zo veel. Maar als er een installateur door de straat rijdt om huizen te isoleren en zonnepanelen te leggen, dán zien ze dat er oplossingen geboden worden. Daar wordt zowel de ontevreden PVV-stemmer als de Extinction Rebellion-demonstrant blij van: de één vanwege de lagere energierekening, de ander omdat er iets voor het klimaat gebeurt. Het helpt dus ook tegen polarisatie. Dát is verbindend leiderschap, en daar moeten we echt naartoe.”
100 miljard voor enkel het elektriciteitsnetwerk ! Snapt Rotmans niet dat de energietransitie daarmee onbetaalbaar wordt? En sinds wanneer heeft China een visie als ze kolencentrales blijven bouwen?
https://www.ad.nl/binnenland/hoogleraar ... ~a5571f17/