Pleitte Kaag partijstrateeg te snel vrij in MeToo-affaire? Vijfhonderd D66-leden eisen opheldering
Terwijl D66 worstelt met een MeToo-affaire, hult partijleider Sigrid Kaag zich in stilzwijgen. Partijleden willen weten: wordt hier een partijvriend beschermd?
Tobias den Hartog & Jan Hoedeman 19-04-22, 20:03 Laatste update: 09:04
65 REACTIES
Hij zat op de voorste rij bij congressen. Nam zitting in partijcommissies. Zat vorig jaar in een tienkoppige ‘klankbordgroep’ voor partijleider Kaag, een informeel adviesgroepje richting de verkiezingen. Maar was D66’er Frans van Drimmelen dé stille kracht achter Sigrid Kaags carrière? Zo belangrijk dat hij beschermd diende te worden? Of is er gefaald een affaire uit te zoeken en daarover transparant te zijn?
Sinds dit weekeinde rijzen tal van vragen, na de onthulling van De Volkskrant dat Van Drimmelen - partijstrateeg, adviseur, werkzaam als een soort talentenscout - wel degelijk over de schreef is gegaan met intimiderend, grensoverschrijdend gedrag tegen een partijgenoot.
Negentien meldingen
Kaag durfde na het onderzoek vorig jaar te claimen dat er binnen haar partij geen sprake is ‘van een structureel onveilige omgeving’. Maar ze ging daarmee voorbij aan negentien meldingen over ‘onveiligheid’ tegen andere partijprominenten, naast Van Drimmelen. En ze weigerde tot driemaal toe een gesprek met de vrouw die Van Drimmelen beschuldigt van stalking, bedreiging en chantage. Sterker: Kaag rehabiliteerde hem - kort voor de verkiezingen - terwijl het onderzoek nog niet gereed bleek. Kaag zegt de vertrouwelijke bijlage nooit te hebben gelezen.
De affaire brengt de partijleider als voorvechter van vrouwenrechten en een nieuwe bestuurscultuur in de knel. Dik vijfhonderd partijleden eisen opheldering, maar Kaag vertrok gisteren voor een dienstreis van drie dagen naar Washington.
Was Van Drimmelen dan zo belangrijk dat hij uit de wind moest worden gehouden, vragen partijleden zich ondertussen af. Nee, zeggen betrokkenen. Van Drimmelen is wél een machtig lobbyist met klanten als Tesla en Google. Hij was tot 2000 bestuurslid van de landelijke partij, adviseur en ‘talentenscout’ die in ‘klasjes’ aankomende Kamerleden en wethouders trainde. ,,Maar hij heeft geprobeerd van alles te worden. Partijvoorzitter, Kamerlid. Dat is allemaal niet gelukt”, zegt een voormalig fractiemedewerker relativerend. ,,Frans heeft zichzelf vooral erg groot gemaakt. Als bestuurslid wilde hij op congressen altijd op de eerste rij zitten.”
Stukgelopen romance
De kiem van het probleem was de relatie van Van Drimmelen met de toenmalige directrice van het D66-partijbureau. Partijleden schetsen het zo: die romance liep stuk, waarna Van Drimmelen verzuurde en haar stalkte in 2015 en 2016. Het wrange: zij vertrok bij de partij, Van Drimmelen bleef.
Andere D66’ers vinden dat Van Drimmelen allereerst zelf had moeten beslissen te vertrekken. ,,Mensen die zich niet gedragen moeten een stap terugdoen”, zegt oud-Kamerlid Fatma Koser Kaya. ,,Hij had in 2016 moeten zeggen: dat had ik nooit mogen doen.”
Jan Paternotte
En D66 liet hem zitten. Toch was er volgens een voormalig medewerker van Kaag geen reden Van Drimmelen te beschermen. De lezing dat hij Kaag introduceerde bij D66 en tot partijleider stuwde? ,,Van een speciale klik weet ik niets.” Een andere partijprominent: ,,Kaag was niet de uitvinding van Van Drimmelen.” En: ,,Al die jaren heeft hij nul invloed gehad.”
Partijleden klagen dat het er alle schijn van heeft dat Kaag te snel was met het vrijpleiten van Van Drimmelen. En te gemakkelijk voorbijging aan de negentien andere meldingen. Hun vrees: dit moest van tafel, zo kort voor de verkiezingen.
Niet iedereen binnen de partij ziet dat zo. Voormalig D66-Kamerlid Magda Berndsen wijst erop dat het vertrouwelijke deel van het rapport met opzet niet met Kaag is gedeeld. ,,Ik veronderstel dat de privacy van betrokkenen in het geding was gekomen.”
Frustratie
Bovendien, zegt een voormalig politiek assistent van een D66-minister, is de kwestie-Van Drimmelen het ene probleem, de partijcultuur ‘een ander’. Want, zegt ook een voormalig D66-Kamerlid: ,,Er komt nu zoveel samen dat iedereen die gefrustreerd is de vrije loop neemt.”
Toch erkent iedereen dat er het er niet fraai uitziet. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: ,,Wij leggen de lat voor onszelf hoog en of we die in dit geval gehaald hebben, is dus de vraag.”
Maar dat vergt geduld. Vrijdag landt Kaag weer in Nederland, na haar bezoek aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de VS. Dan wil ook het bestuur pas terugkomen op de kwestie.
https://www.ad.nl/politiek/pleitte-kaag ... ~a93cfbb0/Hoe D66 letterlijk stikt in haar leugens. Bernsden zegt dat het vertrouwelijke deel met Kaag niet is gedeeld. Kaag zegt dat ze het niet gelezen heeft. Kaag had moeten zeggen dat ze er geen inzage in heeft gehad, dat is namelijk een bevestiging dat aan haar het vertrouwelijke gedeelte niet is uitgereikt.
Bovendien zijn er geen 2 problemen maar 1. De hand ten onrechte bovendien iemands hoofd houden is onderdeel van de cultuur.