P-G schreef:
Raya schreef:
Pensioensparen doe je individueel van je brutoloon. Het principe is dat je geld vast kunt zetten zonder daar nu al belastingen en premies over te betalen, maar dat later doet als het wordt uitgekeerd. Omdat de inkomsten dan lager zijn heb je een belastingvoordeel.
Dat er al jaren gesleuteld wordt aan de uitkering, en de vorm daarvan, doet niets af van het feit dat het om uitgesteld loon gaat. Immers, iemand die niets inlegt krijgt ook geen pensioen, anders dan AOW. Iemand die weinig heeft ingelegd in zijn leven, krijgt maar een paar euro of paar tientjes in de maand. En is er ook niet zoiets als een nabestaandenpensioen?
1. Bij pensioenfondsen is sprake van een collectieve regeling; de opbouw vindt niet collectief plaats. Het huidige kabinet wenst in te voeren een nieuw pensioenstelsel, waarbij men individueel gaan sparen. Zulks tot afgrijzen van de PVV, de SP en 50Plus.
2. Pensioenfondsen beloven voor elke ingelegde vijfenzeventig cent de uitbetaling van één euro. Ingeval pensioen slechts uitgesteld loon, dan komt die overige vijfentwintig cent zeker uit het niets?
3. Nabestaandenpensioen is geen vererving van de pensioenclaim van een overleden pensioendeelnemer.
Raya schreef:
Nogmaals, met 1600.000.000.000 zit er op dit moment ca. 140.000 euro per volwassen Nederlander in de pot, werkend, niet werkend, wel of niet ingelegd, zijn leven lang al of pas een maand.
Dat is al voldoende voor 20 jaar 500 euro pensioen per maand. Voor iedereen. En daar komt dus nog iedere maand een heleboel bij, want mensen die nog niet gepensioneerd zijn, blijven inleggen en de fondsen blijven rendement maken.
En nogmaals, ik reken nu dus iedereen mee, ook als men geen pensioenrechten heeft. Dat niet iedereen pensioenrechten heeft, betekent alleen maar dat er meer geld in de pot zit voor die mensen die wel recht op pensioen hebben of opbouwen.
Er is helemaal geen tekort in de pensioenpotten. Je wordt voor de gek gehouden door de regering. En dat laat je gewoon gebeuren.
Dus wetenschappers, adviesorganen, toezichthouders doen allemaal mee in het complot? En om welke reden doen zij dat? Als het allemaal zo eenvoudig is, waarom bestaat een wetenschap als het actuariaat überhaupt?
Die 25 cent extra, komt voort uit beleggingen. Het geld dat pensioendeelnemers individueel inbrengen wordt in een grote pot belegd en maakt vanaf de allereerste dag dat iemand begint met inleggen, rendement, waardoor het totaal toeneemt. Net zoals bij een spaarrekening. Zolang je rente beurt op je spaarrekening voor het geld dat je daar opzet, neemt het totaal toe en krijg je uiteindelijk meer uitbetaald dan je er zelf ooit hebt op gezet.
Je krijgt dan ook maar 1 eruo voor iedere 75ct die jij zelf ingelegd hebt. Jij krijgt geen 1 euro voor wat anderen ingelegd hebben. Je uitkering is nog altijd individueel en afhankelijk van jouw eigen inleg, samen met wat jouw baas voor jouw heeft ingelegd. Als jij en jouw baas VOOR JOU samen gedurende 40 jaar 300 euro per maand inleggen is dat 144.000 euro. Met dat extra kwartje rendement, betekent dat, dat jouw persoonlijk pensioen is gebaseerd op 192.000 euro
Als jouw buurman 600 euro per maand in heeft gelegd gedurende die 40 jaar, zal zijn pensioen gebaseerd zijn op 384.000 euro, en zal hij dus een twee maal zo hoog pensioen ontvangen dan jij.
Zo werkt namelijk het systeem. Je pensioen is afhankelijk van je eigen inleg, niet van de totale inleg. Als dat laatste het geval zou zijn, zou iedereen evenveel pensioen ontvangen. Ik kan je garanderen dat dat niet zo is.
De enige collectiviteit (en solidariteit) in de pensioenen is, dat het in 1 grote gemeenschappelijke beleggingspot wordt gestort om rendement te maken, en geld dat overblijft doordat jij eerder overlijdt dan berekend, deels gebruikt wordt om pensioenen te financieren van mensen die langer leven dan berekend.
That's all.
Gemiddeld zit er voor iedere volwassene vanaf 18 jaar, man en vrouw, pensioenspaarder of niet, jong en oud, nu al 500 euro per maand in de pot voor een periode van 20 jaar. Dat valt simpelweg niet te ontkennen.