Het is nu di apr 13, 2021 12:19 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 45 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: Testbewijs
Bericht nummer:#41  BerichtGeplaatst: zo feb 21, 2021 12:52 pm 
Online
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 21794
Berichten: Intopic
Marcel schreef:
Raya schreef:
Gewoon opschieten met vaccineren.


Dan moeten er wel genoeg vaccins zijn.
Dat is gek genoeg niet het hoofdprobleem wel het nagenoeg ontbreken van een vlotte logistiek in de zorg, Nu is er spraek van een kruimelproces. En Den Haag denkt dat enkel het coronavirus een probleem is terwijl de inrichting van Nederland door VVD en CDA het onmogelijk maakt dat een viruskiller snel verspreid kan worden en de bevolking snel beschermd kan worden. Daar is geen sprake van.

Oud-RIVM-baas Coutinho: ‘Ik kon mijn ergernis over het vaccineren niet meer bedwingen’
INTERVIEWTerwijl zijn opvolger Jaap van Dissel uitgroeide tot een bekende en soms beschimpte Nederlander, had Roel Coutinho dit jaar tijd om een boek over vaccinaties te schrijven. Hij deed zijn best om de publiciteit te mijden. ,,Maar soms kon ik het niet laten.”

Chris van Mersbergen 20-02-21, 15:00 Laatste update: 07:04
Vaxx heet het nieuwe boek van Roel Coutinho (74), voormalig hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM en emeritus hoogleraar epidemiologie. ,,Die titel heb ik niet zelf bedacht, de uitgever kwam ermee. Ik vond het wel een mooie, als tegenhanger voor antivaxx.”


De ondertitel van het boek: Hoe vaccinaties onze wereld beter hebben gemaakt. Toch wil Coutinho geen vaccinatiezendeling zijn, zegt hij. ,,Ik werd eind 2019 benaderd door de uitgever. Het was hem opgevallen dat er geen behoorlijk boek was over vaccinaties, dat mensen kunnen gebruiken om zich te verdiepen in het onderwerp. Ik heb geprobeerd op een rij te zetten wat we weten over vaccins, hoe ze in het verleden zijn bedacht en ontwikkeld. Maar ook wat er is misgegaan. Ik probeer niets te verhullen. Ik hoop gewoon dat het mensen de informatie geeft die ze nodig hebben bij het maken van keuzes.”

Op een discussieavond over de Mexicaanse griep in Amsterdam in 2010 kreeg Coutinho, toen nog RIVM-baas, voor het eerst fysiek met fanatieke antivaxers te maken. Omdat hij werd belaagd en zelfs klappen dreigde te krijgen - dit is de lezing van Coutinho in zijn boek - werd de avond voortijdig afgebroken. ,,Ik wist toen wel van het bestaan van de beweging, maar had me er nooit zo in verdiept. Heel naïef achteraf.”


Zijn er altijd antivaxers geweest?
,,Er is altijd verzet geweest tegen vaccinaties. Het eerste vaccin was er één tegen pokken, eind achttiende eeuw. Dat vaccin was afkomstig van koepokken, en dus verschenen er meteen spotprenten van mensen met koeienkoppen, met horens en zo. In Nederland is de weerstand onder streng christelijke bevolkingsgroepen bekend. Dus het is zeker geen nieuw fenomeen. Maar het is in kracht toegenomen. Op zich begrijp ik dat mensen meer zorgen hebben over bijwerkingen. En destijds hebben we de opkomst van internet onderschat, daardoor heeft het fenomeen ook kunnen groeien.”

Waarom snapt u dat mensen zich anno 2021 meer zorgen maken?
,,Heel veel ziektes waartegen we vaccineren kennen we helemaal niet meer. Ik heb zelf in de tropen gewerkt, dus ik weet bijvoorbeeld dat difterie een ernstige ziekte is. Maar 99,9 procent van de Nederlandse artsen zal nooit een difteriepatiënt hebben gezien. Hetzelfde geldt voor tetanus, of rode hond. Dus de ziektes zie je niet meer, of zelden. Maar over bijwerkingen staan genoeg verhalen op internet, of ze nu waar zijn of niet. Dat maakt het voor mensen complex, en dat snap ik.”

Eerst zag je veel twijfel bij mensen, of ze het coronavac­cin zouden nemen. Maar de afgelopen maanden heb je dat zien schuiven

Heeft de antivaxbeweging inhoudelijk terechte kritiek?
,,Waar ze gelijk in hebben, is dat je bij elk vaccin ongelooflijk goed moet kijken of er bijwerkingen zijn. Je vaccineert gezonde volwassenen of kinderen. Dat betekent dat een bijwerking veel zwaarder weegt dan bij een nieuw medicijn tegen kanker of een andere ernstige aandoening. Daarop wijzen vind ik heel verstandig. Maar wat jammer is, is dat op dit soort sites heel veel beweringen worden gedaan die niet worden onderbouwd. En als je zo’n bewering inhoudelijk bestrijdt, volgt weer een heel ander argument. Dus het is eerder een bijna heilig gelóóf dat vaccinaties het kwaad zijn. Dat mag. Aan de andere kant: als de vaccinatiegraad door een bepaalde drempel zakt, heeft dat ernstige gevolgen, zo is het wel.”


Er is nog nooit zoveel over vaccinatie gediscussieerd als afgelopen jaar, door corona. Helpt dat de algemene vaccinatiebereidheid, of juist niet?
,,Ik denk dat het heel goed is. Er wordt ontzettend veel uitleg gegeven over de werking van vaccins, over bijwerkingen, over hoe die worden geregistreerd. Heel open. Niet alleen door de overheid, maar door tal van experts. Dat werkt volgens mij goed. Eerst zag je veel twijfel bij mensen, of ze het coronavaccin zouden nemen. Maar de afgelopen maanden heb je dat zien schuiven.”

En de groeiende groep complotdenkers dan? Die wijst vaccinatie ook bijna per definitie af. Niet echt handig als je een vaccinatiegraad van 95 procent nodig hebt, zoals bij mazelen.
,,Volgens mij is dat nog steeds een relatief kleine groep. Het gaat om de grote groep twijfelaars daaromheen, die wel bereid is om op inhoudelijke gronden een beslissing te nemen.”

Zijn vaccins door de decennia heen beter geworden?
,,Absoluut! Het is echt begonnen met trial and error, allemaal heel primitief. En kijk nu eens: we hebben mRNA-vaccins die 95 procent van de ouderen beschermen tegen Covid-19. Dat is echt ongekend, fantastisch. Het laat ook zien wat de wetenschap kan bereiken als je écht serieus investeert in vaccins.”

De tekst gaat verder na de foto.


© Marco Okhuizen
Tijdens het schrijven van dit boek hield corona wereldwijd huis. Heeft de impact van de pandemie u verrast?
,,De omvang en de gevolgen voor alle terreinen van de samenleving zeker. Als infectieziektenepidemioloog wist ik dat het een keer zou gebeuren. Maar het is moeilijk je er een concrete voorstelling van te maken. We hebben dit in het rijke Westen gewoon nog nooit meegemaakt.”

We zagen u niet heel vaak opduiken in de media. Maar soms kon u het toch niet laten.
,,Haha, klopt. Het risico van heel vaak je mening geven, is dat je bijdraagt aan de verwarring. Dat wilde ik voorkomen. Maar een paar keer heb ik toch gezondigd.”

Toen het over de vaccinaties ging, bijvoorbeeld.
,,Toen we zo laat begonnen met vaccineren, kon ik mijn ergernis niet meer bedwingen. Dan is er zoveel snelheid gemaakt met ontwikkelen van vaccins, en ben je niet klaar om ze toe te dienen. Dat vond ik treurig.”


Zeg maar gerust bizar.
,,We zijn een polderland, hè. Over alles moet overlegd worden. Maar dat is niet de manier waarop je zoiets moet doen. Dit moet geen politiek zijn, maar logistiek. Daar is het echt misgegaan. Ik hoop dat het nu alsnog wordt ingehaald.”

Bij de Mexicaanse griep in 2009 ging het toch allemaal vrij vloeiend?
,,Ja. Toen heeft het ministerie van Volksgezondheid gezegd: dit is een logistieke operatie, dus die moet door logistieke experts van Defensie worden geregeld. Deze vaccinatiecampagne is zeker gecompliceerder, maar die les had je wel moeten trekken.”

Juist als een operatie gecompliceerder is, had de logistiek nóg meer aandacht moeten krijgen, toch?
,,Ja, zeker.”

Op het ministerie is nu een andere afweging gemaakt?
,,Kennelijk. Daar ben ik niet bij geweest.”

Wiens verantwoordelijkheid is zo’n beslissing in een crisissituatie als deze?
,,Degene die de leiding heeft over de hele crisisbestrijding. die moet zo’n beslissing nemen. Hoe het precies is gegaan, weet ik niet. Daar zullen ongetwijfeld fantastische evaluatierapporten over worden volgeschreven. Al hebben we daar nu niks aan.”

Terug naar andere virussen en vaccins. Zijn er oude ziekten waarvan u vreest dat ze terugkomen?
,,Dat kan altijd. In de jaren 90 kwam difterie opeens terug in de voormalige Sovjet-Unie. Dat je denkt: het kan toch niet waar zijn? Maar wat niet helemaal de wereld uit is, komt gewoon een keer terug. Het pokkenvirus zit achter slot en grendel in twee labs in de VS en Rusland. Maar in Afrika heb je andere pokkenvirussen, één ervan kan ook bij mensen ziekteverschijnselen geven. Het is mogelijk dat zo’n variant zich aan gaat passen aan de mens en zich verder verspreidt. Ebola is nu ook weer terug in Afrika. Ergens in Guinee was er een overgang van een vleermuis naar een kind. Een toevalsgebeurtenis, en het virus is er weer.”

Zoals we vier menselijke coronavirussen hadden, en sinds eind 2019 vijf.
,,Ja, en er zijn er nog een paar honderd bij vleermuizen en andere dieren. Dat we met nieuwe virussen te maken krijgen, weet je, maar wanneer en met welk virus, dat is helaas steeds een verrassing. Een vaccin ontwikkelen tegen álle coronavirussen, of bijvoorbeeld tegen alle variaties van het griepvirus, daarmee zou je echt een stap verder komen. Het is niet onmogelijk.”


https://www.ad.nl/wetenschap/oud-rivm-b ... ~a3b009a1/

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Testbewijs
Bericht nummer:#42  BerichtGeplaatst: ma feb 22, 2021 10:50 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4341
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Ik was eerder niet zo happig op een vaccinatie en meende dat als ik mijn weerstand maar voldoende op peil zou houden dat ik wel aan een besmetting of aan de ziekteverschijnselen van het virus zou kunnen ontsnappen.
Inmiddels ben ik wel bijgedraaid. Er zijn teveel besmettelijke virusvarianten die ik toch maar liever buiten mijn lijf houd.
Ik houd mijn weerstand natuurlijk ook goed in de gaten, maar ben nu wel benieuwd of er dadelijk nog een vaccin voor mij beschikbaar zal zijn.
Hmm, dat ziet er bepaald niet erg goed uit, gelet op alle prioriteitsgroepen, voorgangers en voordringers.
Ik eis nu dat ik ook voor ga, voor alle anderen die als prioriteit gelden en al diegenen die voordringen, punt uit!
Stel je voor dat mijn PC besmet raakt of mijn hond, alhoewel die laatste mogelijk al eens besmet was.
En dan de weinigen die nog bij mij thuis mogen komen of waar ik op bezoek ga.
Je moet er gewoon maar niet aan denken.
Als er te weinig vaccins geleverd worden dan eis ik dat ze gekaapt worden. Tenslotte zijn we niet voor niets het volk van Piet Hein.
In ieder geval voor mij.
Als niet aan mijn eisen voldaan wordt overweeg ik om het vaccin zelf maar te gaan halen.
Ik neem aan dat ik mezelf wel kan vaccineren. Het enige dat ik nodig heb is een speciale spuit. Nou die kan ik ook wel ophalen.
Zo, dat ziet er al heel wat gunstiger uit. Eindelijk kan ik weer gerust gaan slapen.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Testbewijs
Bericht nummer:#43  BerichtGeplaatst: di feb 23, 2021 11:21 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di apr 15, 2014 4:28 pm
Berichten: 7022
Berichten: Intopic
Woonplaats: Mijn eigen Vinexwijk
Ik ben nog onder de zeventig en heb geen gezondheidsklachten. Zo heb ik geen vaccin nodig, en al helemaal niet als andere mensen eerder aan de beurt zijn om redenen die ik maar al te goed begrijp.

Het stelt mij in de vrijheid om rustig na te denken over de vaccinatie. Tamelijk experimenteel dus zonder gegronde redenen wijs ik het nu nog af. Maar bij de heel algemene antivaxxers vind ik geen logische basis - mijn vragen gaan minder over mijzelf en meer over de in mijn ogen onzindelijke gedachte om bijvoorbeeld normale gezonde kinderen en zwangere vrouwen te vaccineren. Dat is een brug te ver terwijl mijn vragen (en die van menig moleculair bioloog) nog beter beantwoord moeten worden.

Testbewijs vind ik geen geweldig idee voor zulke algemene situaties als kroegbezoek. Maar ik zie sommige mensen in mijn omgeving, en jullie horen daar ook bij, in een angsttoestand schieten. Het bestaan van varianten is zo'n voorbeeld van een slag in het luchtledige waarbij de media de feiten selecteren en verdraaien, en mensen niet verder meer komen dan:

- de deskundigen zullen het wel goed hebben (al kunnen veel deskundigen niet meer gehoord worden)

- mensen er "geen verstand van hebben" (omdat ze gekozen hebben om er niet verder op in te gaan)

Even wat afstand nemen en tot rust komen is nodig om zelfstandig om ons heen te kijken (zodat de waarneming weer vooraf kan gaan aan de conclusies, dus het opheffen van de mentale crisissituatie)

_________________
Een uitvoerende macht die zich niet gecontroleerd weet, gaat daar op een gegeven moment gebruik van maken.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Testbewijs
Bericht nummer:#44  BerichtGeplaatst: di feb 23, 2021 8:22 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 07, 2012 10:05 am
Berichten: 3945
Berichten: Intopic
Rightnow schreef:
Ik ben nog onder de zeventig en heb geen gezondheidsklachten. Zo heb ik geen vaccin nodig, en al helemaal niet als andere mensen eerder aan de beurt zijn om redenen die ik maar al te goed begrijp.

Het stelt mij in de vrijheid om rustig na te denken over de vaccinatie. Tamelijk experimenteel dus zonder gegronde redenen wijs ik het nu nog af. Maar bij de heel algemene antivaxxers vind ik geen logische basis - mijn vragen gaan minder over mijzelf en meer over de in mijn ogen onzindelijke gedachte om bijvoorbeeld normale gezonde kinderen en zwangere vrouwen te vaccineren. Dat is een brug te ver terwijl mijn vragen (en die van menig moleculair bioloog) nog beter beantwoord moeten worden.

Testbewijs vind ik geen geweldig idee voor zulke algemene situaties als kroegbezoek. Maar ik zie sommige mensen in mijn omgeving, en jullie horen daar ook bij, in een angsttoestand schieten. Het bestaan van varianten is zo'n voorbeeld van een slag in het luchtledige waarbij de media de feiten selecteren en verdraaien, en mensen niet verder meer komen dan:

- de deskundigen zullen het wel goed hebben (al kunnen veel deskundigen niet meer gehoord worden)

- mensen er "geen verstand van hebben" (omdat ze gekozen hebben om er niet verder op in te gaan)

Even wat afstand nemen en tot rust komen is nodig om zelfstandig om ons heen te kijken (zodat de waarneming weer vooraf kan gaan aan de conclusies, dus het opheffen van de mentale crisissituatie)


Ik ben tegen de 60 en ook nog geen dag ziek geweest, zelfs nog geen verkoudheid. En dat geldt al jaren bij mij, dus heeft echt niet te maken met het feit dat men nu meer afstand houdt of in bepaalde omstandigheden mondkapjes draagt. De laatste dag ziekteverzuim van mij dateert van zeker 4-5 jaar geleden. En toen was ik er na 2 dagen even snotteren thuis weer.

En ik zie om me heen ook niet opeens talloze buurtgenoten, collega's, enz. als vliegen vallen met zelfs maar milde klachten. Vrijwel iedereen loopt kerngezond rond. Gaat boodschappen doen, gaat wandelen, en vele ouderen zien gewoon regelmatig hun kinderen en kleinkinderen. Wat ik normaal vind. Maar echt niet dat er daardoor enorme uitbraken ontstaan.

Wat is dat toch, dat we opeens ons hele leven, onze hele samenleving, onze sociale samenhang, de economie, de ondernemers, enz. op slot gooien omdat er 0,0145% van de Nederlandse bevolking dusdanige klachten kán hebben dat een ziekenhuisopname nodig is, en het aantal mensen dat uiteindelijk de IC bereikt, is nóg kleiner.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Testbewijs
Bericht nummer:#45  BerichtGeplaatst: vr feb 26, 2021 12:17 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr nov 20, 2015 5:26 pm
Berichten: 9678
Berichten: Intopic
De dag dat Azarkan wappies D66 en VVD de oren wast,
en ik niet anders kan dan hem gelijk geven.

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 45 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Biertje, Hume, Majestic-12 [Bot] en 17 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling