Citaat:
Coalitiepartijen kritisch op Rutte in fel Toeslagendebat: ‘In Torentje wordt niets genotuleerd’
VIDEO/LIVEPremier Mark Rutte krijgt het voor de kiezen in de Tweede Kamer vandaag. In een debat over de kabinetsval na de toeslagenaffaire richten veel partijen - ook van de coalitie - hun pijlen op de premier die tien jaar aan het hoofd stond van kabinetten die volgens critici een cultuur van roekeloze fraudejacht en stelselmatige geheimhouding kweekten.
Niels Klaassen en Laurens Kok 19 jan. 2021 Laatste update: 16:20
3
1
Coalitiepartijen wijzen op Ruttes aandeel in het toeslagendrama dat tot de kabinetsval leidde. D66-fractieleider Rob Jetten grijpt daarbij zelfs terug op een oude, gerechtelijke uitspraak over Ruttes beleid als staatssecretaris Sociale Zaken in 2003, toen hij gemeenten vroeg om inwoners van Somalische afkomst extra te controleren op bijstandsfraude: ,,Dat beleid zette aan tot rassendiscriminatie. Later klonk het ook: ‘pleur op’ en ‘vecht je in'. Welk signaal geef je dan, welke lessen trek je?” wil Jetten van de premier weten.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt - die zich al vroeg vastbeet in de Toeslagen-kwestie - haalde hard uit naar de ‘Haagse kliek’, de gebrekkige informatievoorziening van het kabinet: ,,In het Torentje wordt niks genotuleerd.” Omtzigt wil nu vooral snelle hulp aan de gedupeerden: ,,Wanneer krijgen de ouders en kinderen waar ze recht op hebben? Slechts twee procent is geholpen sinds vorig jaar! De Belastingdienst verschuilde zich achter de brede rug van de rechtsstaat. Mensen kwamen te boek te staan als fraudeur, en in 94 procent van de gevallen weten we niet meer waarom dat gebeurd is. Hoezo rechtsstaat?”
Het coalitie-Kamerlid hekelde ook de nieuwe, volgens hem onvolledige antwoorden, op Kamervragen: ,,Is dit de nieuwe Rutte-doctrine? Door onvolledige informatievoorziening gaat het mis. En het stelsel van macht-tegenmacht functioneert niet. Dat gaat fundamenteel mis”, zei Omtzigt die ook van een ‘bananenmonarchie’ sprak. De CDA’er wil een staatscommissie naar de rechtsstaat laten kijken: ,,Ik had me een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen dat ik dit zou vragen.”
Aan het begin van het debat herhaalde premier Mark Rutte dat opstappen van zijn kabinet het juiste was om te doen: ,,Als het hele systeem faalt, kan alleen samen verantwoordelijkheid worden genomen.” Wel moeten ‘kabinet en Kamer’ samen daarop aanspreekbaar zijn, vindt de premier.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff viel de premier bij. Net als het kabinet bood hij zijn excuses aan. Ook erkende de VVD’er dat zijn partij medeverantwoordelijk is voor de doorgeslagen jacht op potentiële sjoemelaars, dat overheidsdiensten te vaak uitgingen van kwade opzet, dat de menselijke maat geregeld ontbrak. ,,Ik denk dat er in mijn eigen partij te veel focus op fraudebestrijding was. Niet alles wat eruit ziet als fraude is het ook.” Hij sprak verder van een ‘clustercatastrofe’ waarbij het parlement zelf niet buiten mag blijven: ,,Zet de verwarming maar niet te hard vandaag, anders druipt de boter nog van ons hoofd (...) We moeten naar een sterke overheid die zich afvraagt waarom iets fout kan gaan, zonder voortdurend iemand de schuld te willen geven.”
PVV-leider Geert Wilders verwijt premier Rutte dat hij aanblijft terwijl hij jarenlang medeverantwoordelijkheid draagt: ,,Teeven, Zijlstra, Weekers, Wiebes: alle kleine goden moeten vertrekken, maar de grote baas blijft. Dat is partijbelang boven landsbelang. Het zou Rutte sieren af te zien van het lijsttrekkerschap. Tienduizenden mensen zijn kapotgemaakt. Het is schaamteloos.”
Toeslagen
Op de agenda vandaag staan de herziening van het toeslagenstelsel en genoegdoening voor de getroffen ouders, maar het debat wordt -met nog twee maanden tot de stembusgang- beschouwd als een ‘eerste verkiezingsdebat’. De VVD van Rutte staat op eenzame hoogte in de peilingen.
Alles over de toeslagenaffaire en de val van het kabinet hoor je in onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij .
Aanleiding voor het debat zijn het spijkerharde rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) en de politieke conclusies die het kabinet daar vrijdag aan verbond door op te stappen. Rutte zei vorige week nogmaals sorry en beloofde opnieuw beterschap. ‘Vervuld van diepe schaamte’ kondigde de premier aan het complete toeslagenstelsel op de schop te nemen, ook worden overheidsstukken voortaan sneller openbaar, en moet er een fundamentele omslag bij overheidsdiensten komen, waardoor mensen niet meer zo in de problemen kunnen komen.
Eerder was al toegezegd dat gedupeerde ouders snel 30.000 euro compensatie overgemaakt moeten krijgen en gisteren kondigde het kabinet aan dat alle lopende schulden die ouders bij overheidsinstanties als het UWV, DUO en de Sociale Verzekeringsbank worden kwijtgescholden.
In de Kamer klonk vooraf al de roep om meer actie: partijen eisen snellere uitbetaling aan getroffen ouders, diverse fracties - zoals GroenLinks en D66 - opperen ook om de kinderopvang helemaal gratis te maken. Zo verdwijnt ook automatisch het probleem van de toeslagen, is de gedachte. De VVD wil echter ‘geen staatcrèches’, zei Dijkhoff.
https://www.ad.nl/politiek/coalitiepart ... ~ac468ea7/Als er niets wordt genotuleerd in het Torentje wordt dan wel alles opgenomen wat er wordt gezegd en besloten of helemaal niets? In het laatste geval denk ik dat Rutte er verstandig aan doet om op te stappen. De reactie van Dijkhoff is veelzeggend: We moeten naar een sterke overheid die zich afvraagt waarom iets fout kan gaan, zonder voortdurend iemand de schuld te willen geven.” [/b]
Nee, we moeten niet naar een nog sterkere overheid: we moeten naar een overheid die rechtstaat volledig herstelt en de overheid dienstbaar is aan de samenleving en niet aan het bedrijf en de leden Staten-Generaal de eregering kan controleren en niet in dienst van de partij noch fractie.
_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk