Het is nu vr jul 30, 2021 6:55 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 65 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
Bericht nummer:#41  BerichtGeplaatst: wo jun 24, 2020 1:10 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 23110
Berichten: Intopic
kwaaisteniet wil het maar niet snappen

https://www.ad.nl/dossier-nlthuis/zwemb ... ~a7bad9d2/

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#42  BerichtGeplaatst: wo jun 24, 2020 11:48 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4370
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Ik weet niet of Heineken en andere grootverbruikers weinig voor hun water betalen. Misschien dat Biertje daar wel weet van heeft.
In mijn omgeving pompen grootverbruikers grondwater uit diepe waterlagen. Dat heeft geen gevolgen voor het grondwater in hogere lagen.
Water onder de grond zul je per gebiedje moeten bekijken.
Toen er in ons gebiedje nog geen stromend water was haalde iedereen water met een eenvoudige pomp uit de grond of men had een put.
Wij hebben nog zo'n pomp gehad en de boring is nog steeds aanwezig. Deze pompt water op uit een bovenste grondwaterlaag, die bij ons op ongeveer 4,5 meter diepte zit. Dat is in veel andere gebieden wel anders.
Er zijn echter veel meer lagen die water voeren. Zo schreef ik ook al over de waterlaag die op ongeveer 26 meter diepte zit boven een dikke laag leem.
Veel boeren halen uit die laag water voor de beregening van hun akkers. Als er uit die laag water gepompt wordt heeft dat geen enkel nadelig gevolg voor het gewone grondwater in de bovenste laag. Het is zelfs bevorderlijk voor die bovenste grondwaterlaag, omdat een deel naar die grondwaterlaag bij beregening doorsijpelt.
Haal je water uit nog diepere lagen weg dan heeft dat ook al helemaal geen enkele invloed op de bovenste grondwaterlagen. Dit water vloeit normaliter geheel onder ons land door en komt uiteindelijk ver in de Noordzee terecht.
Verder hebben we bovengronds enorme waterbekkens, zoals het IJsselmeer, waar ook het waterniveau verhoogd kan worden, de Veluwe randmeren, de Friese meren, de Hollandse meren, de Overijsselse meren en bijvoorbeeld in de Biesbosch en bij het Volkerak-Zoommeer e.d.
Dat zouden we al naar gelang de behoefte kunnen uitbreiden naar zowel bovengrondse als ondergrondse zoetwaterbekkens.
Een aantal bedrijven, zoals tuinders hebben vaak al hun eigen waterbekkens aangelegd. Dat is natuurlijk ook prima.
We beschikken dus over een vrij forse hoeveelheid hemelwater, wat nog meer vastgehouden zou kunnen worden. Verder wordt er erg veel water via de rivieren naar ons land toegevoerd dat we beter zouden kunnen stutten, waardoor we het bij lange droge periodes beter kunnen benutten dan nu gebruikelijk is. En dan hebben we nog heel veel ondergronds water en dan bedoel ik niet het gewone grondwater van de bovenste grondwaterlagen, maar van grotere diepten.
Al met al hoeft er totaal geen sprake te zijn van een watertekort in ons waterrijke landje.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#43  BerichtGeplaatst: do jun 25, 2020 12:51 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 17, 2012 12:38 am
Berichten: 9070
Berichten: Intopic
@Kwaaisteniet je kunt wel volhouden, maar als het probleem zo eenvoudig was op te lossen, dan zaten we er hier niet over te praten. Bij droogte ontstaat er een probleem voor onze waterwinning. Niet iedereen zit aan de grote rivieren in het Westen des lands, of in Brabant..

Het totale volume aan water is ook niet zozeer een probleem. Er zit een heleboel H2O, overal. Het probleem is.. hoe krijg je water op de plaats van bestemming én voldoende gezuiverd. Oppompen van drinkwater in de enorme volumes die nodig zijn voor de huidige massa-consumptie is duur en onzeker, bronnen kunnen opdrogen en dan moet je de apparatuur weer verplaatsen. En goed drinkwater komt van diep. Akkerbouwers en kassen kunnen misschien grondwater van 2m diep prima gebruiken, maar voor drinkwater is dat soort grondwater ongeschikt. Door het agrarisch en industrieel grondgebruik zit dat ondiepe grondwater namelijk vol met vervuilende stoffen ! De zuivering is te duur. Dus.. voor drinkwater moet je regen- of oppervlaktewater hebben, óf diepere grondwaterlagen aanboren. Daarom leggen de waterwinners bovengrondse bassins aan, met daarin een zuiveringsproces. Die bassins, verbonden met de waterwegen, krijg je alleen vol water in de maanden november tot april. Dan volgt een tijd droogte en wanneer het waterpeil voldoende daalt, worden de bassins niet meer gevuld en moet je wel pompen. Hitte verergert het probleem: door verdamping stijgt de concentratie schadelijke stoffen in de bassins. Dus wanneer onverhoopt een droogte aanhoudend is (zoals vorig jaar) dan verslechtert de kwaliteit van het drinkwater. Het is onvermijdelijk ! als je geen grote buffers aanlegt, krijgt Groningen er een probleem bij. Wat ze nu doen in Groningen, is regels stellen voor bedrijfsvoering (de landbouw) rondom waterwingebieden. Géén gif gebruiken, geen grondwater oogsten voor sproeien, niks op sloot of plas lozen.. etcetera. Dán kun je wel minder diep grondwater gebruiken.

(RWS - Grondwaterbeschermingsgebieden)

_________________
Change is coming, whether you like it or not
Greta Thunberg VN 23-sep-2019


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#44  BerichtGeplaatst: do jun 25, 2020 10:18 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4370
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Ik zal nog een 'geheimpje' verklappen over zoetwaterbronnen, op het gevaar af dat egotrippers en populisten er mee aan de haal gaan, maar ja, dat risico neem ik dan maar.
Het Uddelermeer wordt gevoed door waterbronnen van ongeveer 100 meter diepte. Dat is heel oud water dat duizenden jaren geleden als neerslag in Europa is gevallen. Nu kwam dat zoete water vroeger ook in de voormalige Zuiderzee terecht. De vissers wisten dat precies omdat de biotoop daar anders was dan in de rest van de Zuiderzee.
Inmiddels is de Zuiderzee omgetoverd in het IJsselmeer dat uit zoetwater bestaat. Daarna zijn de Zuiderzeepolders aangelegd.
Het geval wil nu dat de plaats waar vroeger dat zoete water in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer terecht kwam nu de Flevopolder is aangelegd. Er is nu geen tegendruk meer om die zoetwaterbron tegen te houden. Met als gevolg dat als er niets zou gebeuren de Flevopolders geleidelijk vol water zouden komen te staan.
Maar gelukkig is dit probleem onderkend en heeft men er een gigantische waterfabriek boven op gebouwd die nu heel erg gemakkelijk magnifiek schoon drinkwater produceert. Als de flevolanders nu maar genoeg water blijven gebruiken is er geen probleem. In het andere geval zullen ze langzamerhand verzuipen in hun eigen polder.
Zo zie je maar hoe gek de zaken soms kunnen uitpakken.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#45  BerichtGeplaatst: vr jun 26, 2020 9:52 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 17, 2012 12:38 am
Berichten: 9070
Berichten: Intopic
Dream on. Het Uddelermeer, een juweeltje van een natuurgebied en zwemplaats voor de wijde omgeving, is 200x300 meter, 17 meter diep. Dat is ongeveer 1 miljoen kuub, d.w.z. 1/1000 van de Nederlandse waterconsumptie per jaar

Wat betreft die mythologie over een enorme zoetwaterbron onder het Uddelermeer.. dat is net zoiets als het Nederlandse monster van Loch Ness, een Elsevier-verhaaltje uit de negentiger jaren van de vorige eeuw, toen er zoveel blauwalg (en fosfaat en stikstof) in het meer zat, dat je er niet meer kon zwemmen.. Het water werd niet vanzelf ververst, ondanks de roze bril voorspellingen van Elsevier, over geheimzinnige waterbronnen. Jarenlang brak men zich het hoofd over het feit, dat het 23 meter boven zeeniveau ligt en het water van het meer niet wegloopt in de zandgrond. Vrij recent is het door geoloog Rieks van der Straaten uitgezocht,

Het Uddelermeer is een uitzonderlijk diepe pingoruïne van ruim 17 meter. Dat betekent dat de pingo heel groot moet zijn geweest met een erg dikke ijslens. De pingo bij Uddel is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, het Weichselien. Hij kon toen waarschijnlijk zo groot worden doordat er daar smeltwaterklei uit de ijstijd ervoor, het Saalien, in de bodem zit. Deze kleilaag voorkwam dat het grondwater in de ondergrond weg kon zakken toen de permafrost dikker werd. Het grondwater raakte opgesloten tussen de steeds dikker wordende permafrostlaag en de kleilaag en werd langs een scheur onder druk omhooggeperst, de permafrost in.

De smeltwaterklei heeft niet alleen een extra grote pingo veroorzaakt, maar ook gezorgd voor een grondwaterstand die veel hoger is dan elders op de Veluwe. Er is sprake van een schijngrondwaterstand: de kleilaag houdt het water vast waardoor de grondwaterstand vijf tot tien meter hoger staat dan in de directe omgeving. Dankzij de kleilaag kunnen er op de hoge zandgronden van de Veluwe beken en meren voorkomen.(geologievannederland.nl)

_________________
Change is coming, whether you like it or not
Greta Thunberg VN 23-sep-2019


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#46  BerichtGeplaatst: vr jun 26, 2020 11:34 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4370
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Het Uddelermeer is en blijft een interessant fenomeen.
Het geologische verhaal geeft echter geen uitsluitsel over de vraag waar het water van het meer vandaan komt.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#47  BerichtGeplaatst: vr jun 26, 2020 10:39 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 17, 2012 12:38 am
Berichten: 9070
Berichten: Intopic
kwaaisteniet schreef:
Het Uddelermeer is en blijft een interessant fenomeen.
Het geologische verhaal geeft echter geen uitsluitsel over de vraag waar het water van het meer vandaan komt.

Welk verhaal geeft dan wel uitsluitsel ? bijdrage #44 hierboven ? Heel Flevoland wordt overstroomd met geweldig zuiver zoet grondwater, wanneer je de sluizen van het Uddelermeer zou open zetten ? Zijn er eigenlijk wel sluizen, moet je geen kanaal graven voor zoiets.. en levert dat echt iets op.. als je niet weet hoe het werkt.. :evendenken:

_________________
Change is coming, whether you like it or not
Greta Thunberg VN 23-sep-2019


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#48  BerichtGeplaatst: za jun 27, 2020 12:25 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4370
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Wat ik er door de tijd heen over gehoord en gelezen heb is dat het water uit dezelfde bron als wel op ongeveer 100 meter diepte komt.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#49  BerichtGeplaatst: za jun 27, 2020 1:51 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 23110
Berichten: Intopic
kwaaisteniet schreef:
Wat ik er door de tijd heen over gehoord en gelezen heb is dat het water uit dezelfde bron als wel op ongeveer 100 meter diepte komt.
Wat ga jij doen als die bron is uitgeput?

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#50  BerichtGeplaatst: do jul 09, 2020 2:21 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 5864
Berichten: Intopic
Bidden om water, i.p.v. er over te klagen: Nog even doorbijten: echt, er komen droge en zonnige dagen aan
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... -zon-zomer

Hier loopt een zwembad zoet water per minuut in zee, terwijl boeren even verderop gebukt gaan onder de droogte
https://www.pzc.nl/bevelanden/hier-loop ... YPryK654-4

Afgunst is misschien een te groot woord, maar pijnlijk is het wel voor boeren aan de rand van de Reigerbergsche polder in Rilland. Terwijl bij de buren het zoete water tegen de akkers klotst, zagen zij de afgelopen maanden hun jonge plantjes verpieteren door de ongekende droogte.

En dat terwijl een paar kilometer verderop dagelijks miljoenen liters rivierwater op de Westerschelde wordt geloosd. Bij laag water gaat het om zo’n 45.000 liter per seconde. Genoeg om binnen een minuut een zwembad met olympische afmetingen te vullen.

Om dit kostbare water niet langer allemaal verloren te laten gaan, hebben leden van de ZLTO Oost-Zuid-Beveland woensdagavond het waterschap en de provincie een opdracht gegeven. Ze willen dat het in 1995 aangelegde zoetwatergebied rond Rilland zo ver mogelijk uitgebreid wordt naar het westen, zodat ook daar zoet in plaats van brak water door de sloten loopt en akkers makkelijk beregend kunnen worden.Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#51  BerichtGeplaatst: ma jul 13, 2020 2:15 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 5864
Berichten: Intopic
Zomer 2020?

Zomer in Nederland valt weer in het water, 1965.
https://www.youtube.com/watch?v=6UFhuE7LqdkOmhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#52  BerichtGeplaatst: wo jul 15, 2020 8:25 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4370
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Laten we hopen dat ze het water niet meteen naar zee hebben afgevoerd.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#53  BerichtGeplaatst: do jul 16, 2020 6:50 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 23110
Berichten: Intopic
LAten we vooral hopen dat het bij iedereen het verstand weer eens terugkomt.

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#54  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 11:42 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 23110
Berichten: Intopic
Hé kwaaisteniet, wie heeft er ook al weer gelijk gekregen?

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/ ... lijven-uit

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#55  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 12:03 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 60979
Berichten: Intopic
Het weer is grillig.

En sommigen denken expert te zijn op het gebied van het weer, maar de vraag is, kun je gedrag voorspellen als het onvoorspelbaar is. 'We' zitten er vaak al naast als het om een paar dagen gaat.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#56  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 1:42 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 07, 2015 12:38 am
Berichten: 4370
Berichten: Intopic
Woonplaats: 't Ongewisse
Biertje schreef:
Hé kwaaisteniet, wie heeft er ook al weer gelijk gekregen?

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/ ... lijven-uit

Ik weet niet wie er gelijk gekregen heeft.
Mijn statement dat er meer dan ruim voldoende water in ons land aanwezig is om aan alle doeleinden en behoeften te voldoen staat in ieder geval overeind, ook al is er een capaciteitstekort om er schoon drinkwater van te maken.
Daarbij kan ook gedacht worden aan het merkwaardige fenomeen dat veel schoon drinkwater eenvoudig verkwanseld wordt aan het doorspoelen van de wc, het wassen van auto's, campers en caravans en het besproeien van tuinen.
Daarvoor hoeft in principe natuurlijk geen schoon drinkwater gebruikt te worden.
Maar ja, om twee systemen water aan te leggen is ook wel erg ingrijpend en kostbaar.
Misschien dat mensen hun eigen opgevangen regenwater daarvoor kunnen inzetten. Dat scheelt al iets.
Verder zullen waterbedrijven hun capaciteit aanzienlijk moeten opvoeren.

Voor de land- en tuinbouw gelden natuurlijk weer heel andere normen.
Er wordt momenteel wel hard gewerkt om zoveel mogelijk hemelwater langer vast te houden met kleine stuwen in sloten en vaarten en veel tuinders vangen hun eigen regenwater op in spaarbekkens. Ook prima natuurlijk als er kostbare andere mogelijkheden mee voorkomen kunnen worden.

De rivieren zijn nog een ander hoofdpijndossier. Maar daar zijn ook goede maar wel ingrijpende en kostbare mogelijkheden voorhanden.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#57  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 1:50 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 60979
Berichten: Intopic
Het zou inderdaad al schelen als bij flats, waar de regenpijp door de balkonnen loopt, op ieder balkon een kraantje zou zitten waarmee een watertonnetje zou kunnen worden gevuld. Ik heb vrij veel planten, zowel binnen als op het balkon. Zou mij zomaar een kuub kunnen besparen per jaar, als ik op het balkon mijn gieter kan vullen. Raar dat daar nog nooit iemand aan heeft gedacht tijdens de droogte-crisis.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#58  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 2:58 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 23110
Berichten: Intopic
kwaaisteniet schreef:
Biertje schreef:
Hé kwaaisteniet, wie heeft er ook al weer gelijk gekregen?

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/ ... lijven-uit

Ik weet niet wie er gelijk gekregen heeft.
Mijn statement dat er meer dan ruim voldoende water in ons land aanwezig is om aan alle doeleinden en behoeften te voldoen staat in ieder geval overeind, ook al is er een capaciteitstekort om er schoon drinkwater van te maken.
Daarbij kan ook gedacht worden aan het merkwaardige fenomeen dat veel schoon drinkwater eenvoudig verkwanseld wordt aan het doorspoelen van de wc, het wassen van auto's, campers en caravans en het besproeien van tuinen.
Daarvoor hoeft in principe natuurlijk geen schoon drinkwater gebruikt te worden.
Maar ja, om twee systemen water aan te leggen is ook wel erg ingrijpend en kostbaar.
Misschien dat mensen hun eigen opgevangen regenwater daarvoor kunnen inzetten. Dat scheelt al iets.
Verder zullen waterbedrijven hun capaciteit aanzienlijk moeten opvoeren.

Voor de land- en tuinbouw gelden natuurlijk weer heel andere normen.
Er wordt momenteel wel hard gewerkt om zoveel mogelijk hemelwater langer vast te houden met kleine stuwen in sloten en vaarten en veel tuinders vangen hun eigen regenwater op in spaarbekkens. Ook prima natuurlijk als er kostbare andere mogelijkheden mee voorkomen kunnen worden.

De rivieren zijn nog een ander hoofdpijndossier. Maar daar zijn ook goede maar wel ingrijpende en kostbare mogelijkheden voorhanden.
We hebben tot nu veel minder hete zomers gehad dan voorgaande jaren toen we een tekort hadden.
Leuk al die opvang van regenwater als dan maar wel regent. En dat doet het juist niet.

_________________
De verwende machthebbers vragen uw steun
https://www.youtube.com/watch?v=k8pE0RmmcWk


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#59  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 3:54 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 60979
Berichten: Intopic
Mijn woningbouw heeft inmiddels al gereageerd en vindt het een goed idee. Gaat kijken wat ze kunnen doen.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#60  BerichtGeplaatst: vr jul 31, 2020 6:37 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 07, 2012 10:05 am
Berichten: 4931
Berichten: Intopic
Raya schreef:
Mijn woningbouw heeft inmiddels al gereageerd en vindt het een goed idee. Gaat kijken wat ze kunnen doen.


En verder is het natuurlijk een goed idee dat mensen die een tuin hebben, slechts een vastgestelde oppervlakte mogen betegelen en de rest van de tuin moeten beplanten, in plaats van een totaal dichtgeplaveide oppervlakte te creëren.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 65 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 59 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling