kwaaisteniet schreef:
Enige tijd geleden pleitte ik er voor dat bedrijven en andere organisaties een reserve zouden moeten opbouwen die een financiële jaaromzet bedraagt.
In de huidige corona-crisissituatie wordt meteen duidelijk hoe belangrijk zo'n stevige reserve kan zijn.
Met zo'n reserve komt een bedrijf niet gauw in de gevarenzone.
Nu heeft de overheid besloten dat bedrijven financieel ondersteund worden, o.a. met 90% salariskosten voor die bedrijven die door deze crisis geen of slechts nog gedeeltelijke omzet draaien.
In de gegeven situatie raad ik bedrijven aan om in principe niet meer dan die toegezegde 90% uit te betalen.
Als er, hoe vriendelijk ook, meer uitbetaald wordt en het bedrijf of de organisatie kan dat op langere termijn niet volhouden, dan gaat zo'n bedrijf dus alsnog failliet.
En het is onbekend wanneer alles weer op volle toeren kan gaan draaien. Het is dus raadzaam om niet meer dan de toegezegde 90% uit te betalen aan die werknemers die momenteel overbodig zijn.
Er kan eigenlijk alleen maar een uitzondering gemaakt worden door financieel sterke bedrijven die een aanvulling tot het normale salaris op langere termijn kunnen volhouden.
Het is natuurlijk ook maar helemaal de vraag hoe lang de crisis de economie zal blijven belasten. Daarom is niet uitgesloten dat die 90% overheidsondersteuning op langere termijn ook niet vol te houden is en naar een lager niveau geschroefd zal moeten worden.
Ongetwijfeld, maar
voor nu is het een goede overbrugging. Een werkgever zou die 10% in veel bedrijven niet eens hoeven bij te passen, omdat werknemers die thuis zitten minder geld uitgeven. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen, dat je die +10% krijgt, als je doorbetaald vakantie opneemt. De maatregel helpt het MKB te overleven, omdat de voorwaarde "omzet" is. Prima regeling voor winkels, kroegen, restaurants, bioscopen en theaters, de bouw, expediteurs, taxibedrijven.. iedereen die qua
omzet schade ondervindt van de maatregelen.
En hoe lang het duurt.. tsja.. laten we hopen, dat het keerpunt doorzet: minder meer besmettingen. Dat is alles voor nu, dit stopt niet van de ene dag op de andere dag. Het zou mooi zijn als we 4-5 mei zouden kunnen vieren dit jaar, alleen dat is net zoiets als orakelen, dat met pasen de kerken vol zitten.