Raya schreef:
Jeugdzorg is een breed gebied, en gaat van Veiligthuis en Raad voor de Kinderbescherming naar JeugdGGZ.
Dat er op het ene vlak geen wachtlijsten zijn, wil niet zeggen dat die er op een ander vlak ook niet hoeven te zijn. Net zo min als dat als er op de ene plek geen wachtlijsten zijn, dat niet betekent dat er op een andere plek geen wachtlijsten zijn of hoeven te zijn.
Jeugdzorg is behoorlijk door elkaar geschud en afhankelijk gemaakt van gemeenten. Gemeenten moeten de zorg inkopen. De ene gemeente heeft daar meer voor over dan de andere, en waar men veel zorg inkoopt, zullen ok geen of minder lange wachtlijsten zijn, dan waar beknibbeld wordt en onvoldoende zorg wordt ingekocht.
En per gemeente kan dan ook de behoefte nog eens verschillen. Dat kan tal van oorzaken hebben. Van inkomen en levensgeluk, tot milieuvervuiling. We komen er steeds meer achter dat kleine stofjes in het lichaam grote gevolgen kunnen hebben, zoals veranderingen in de hersenen, met gedragsstoornissen en zelfs teruggang van intelligentie tot gevolg.
We zijn nog lang niet uit onderzocht met onze onderzoeken. (Maar wel gewaarschuwd, mag ik hopen).
Of de terugschaling naar regio's een oplossing is, waag ik te betwijfelen. Voordeel is dat geld voor zorg rechtstreeks aan regionale instellingen, meer aan zorg ten goede zal komen, dan dat het aan gemeenten werd gegeven, die er ook andere dingen dan zorg inkopen mee mochten doen. Maar hoe dan ook, vrees dat de enorme korting waarmee de overheveling naar de gemeente gepaard ging, niet ongedaan zal worden gemaakt, en er dus enorme tekorten zullen blijven.
Erste lijns jeugdzorg dicht bij huis , onder verantwoordelijkheid van gemeenten is een goede zaak.
De tweede lijn ,dus intramurale zorg , zou onder de Provincie of Rijk moeten vallen.
Niet alle gemeenten zijn in staat om deze taak te vervullen.
De huidige praktijk is de zoveelste kronkel van de incompetente overheid.