Vanmorgen in de auto hoorde ik via radio NPO 1 het verhaal Theo Quekel, Theo had 55 hartstilstanden.
https://www.nporadio1.nl/achtergrond/23 ... tilstanden Nadat zijn hart 55 keer stil stond, is voor natuurman Theo Quekel elke dag een extraatje
https://www.bndestem.nl/tilburg/nadat-z ... ~ac589453/ Hij vertelt met overgave, maar dat is niet zijn eigen idee. ,,Ik wil geen ijdeltuiterij voor de voeten geworpen krijgen.” Hij moest en kon worden overgehaald. Want ja, dat zijn verhaal bijzonder is snapt hij ook: ,,Ik voel me wel een soort medisch wonder.” Want hij had al eens Q-koorts, kreeg een paar jaar geleden de ziekte van Lyme, en dan nu dit. Dan ben je een taaie. Of heb je geluk.
Dat laatste zeker, en ze heet Aris. Toen de cardiologen ten einde raad begonnen te raken was het zijn vrouw, verpleegkundige op de intensive-care, die met hét advies kwam. Door het herstellen van de mineralenbalans in Theo’s lichaam kwam de razernij van zijn hart tot bedaren. Nuchtere constatering: ,,Mijn vrouw heeft mijn leven gered.”
Hoe zou deze bosbaas denken over de mineralenbalans in bossen op zandgrond, want als veel elementen laag zijn is het niet verwonderlijk dat stikstof hoog wordt.
Verzuring niet alleen door stikstof
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenk ... ikstof.htm Uitspoeling
Vakblad Milieu gaat in het artikel 'Verzuring bossen niet alleen door stikstof' nader in op de mogelijke oorzaken van verzuring. Eerst wordt uitgelegd wat verzuring precies is. De belangrijkste verzurende stoffen in het bos zijn sulfaat, nitraat en chloride. Wanneer die stoffen uitspoelen naar diepere bodemlagen, nemen zij onderweg basische kationen mee zoals calcium, kalium, magnesium en natrium. Dat heeft effect op de bodem, want die stoffen zijn belangrijk om de zure stoffen in de bodem te neutraliseren. Als die elementen verdwijnen zijn ze niet meer beschikbaar voor bodemleven, flora, fauna en voor de buffercapaciteit van de bodem.