Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Logisch dat de overheid in de greep van Jan Salie blijft als ze met een waardeloos voorstel om de kieswet te wijzigen. Ik zou zeggen: pak de partijen keihard waar de Kamerleden niet zelf mogen bepalen hoe ze stemmen over wetsvoorstellen. En de lobbycratie moet aangepakt worden. Dat zie je niet verwerkt in het achterlijke voorstel van Ollongren.
https://www.welingelichtekringen.nl/pol ... regio.htmlAlle partijen hebben kiesdiscipline. Bij de SP moeten ze zelfs salaris afstaan! En een eigen mening van een FvD politicus betekende een stevige degradatie. Een uitzondering is wellicht het CDA waar Pieter Omzigt een eigen koers vaart.
Dichtgetimmerde regeerakkoorden zijn voor een flink deel ook het gevolg van de enorme versplintering van het electorale landschap. 13 partijen en partijtjes in een piepklein landje op 150 zetels is gewoon teveel. Grote partijen worden kleiner en de enige manier om nog zoveel mogelijk van hun plannen doorgevoerd te krijgen is afspraken vastleggen en compromissen sluiten. Dit zou enigszins kunnen veranderen als het FvD, VVD en CDA samen een meerderheid zouden gaan behalen de volgende keer. Maar dan moet het FvD en hun aanhang wel afstand gaan nemen van hun Rutte- en kartelobsessie, anders wordt het gewoon weer linksaf slaan.
Kiesdiscipline is iets anders dan geld afstaan. Om in contact te blijven met het volk dat hen kiest willen oprechte SP-volksvertegenwoordigers niet meer verdienen dan modaal. De rest gaat naar de partij voor het voeren van acties en hulp in buurten en wijken.
Het voorstel om mensen te laten kiezen op een partij OF een persoon, heeft een negatieve werking. Althans voor de Kiezers, een gunstige voor de partijen. Als stemmen op een partij worden uitgebracht, worden de zetels van de partij en zal de partij de zetel op kunnen eisen als iemand uit de fractie stapt. Terwijl het betreffende Kamerlid om heel valide redenen uit een fractie kan stappen, bijvoorbeeld, dat hij de partijlijn niet meer in lijn acht met zijn belofte aan de Kiezers.
Daarbij wordt de macht van de partij veel groter, omdat ze nog meer kadaverdiscipline kan afdwingen. Als het je niet bevalt, pesten ze je weg. Je zetel kun je toch niet meer meenemen want die is van de partij, niet meer van de volksvertegenwoordiger, ook al haalde dat Kamerlid alle stemmen binnen van de hele partij.