Het is nu do dec 07, 2023 2:05 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 32 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
Bericht nummer:#21  BerichtGeplaatst: di nov 07, 2023 6:48 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:26 pm
Berichten: 8557
Berichten: Intopic
Lies schreef:
Hume schreef:
Raya schreef:

Het zijn niet eens wensenlijstjes.
Bij de meeste partijen zijn loze lokkertjes, niets meer en niet minder. De VVD spant daarin zelfs de kroon.
Omtzigt wil het liefst met de VVD regeren in een rechts minderheidskabinet. Zo zie je maar ritselen en regelen in de achterkamertjes.Dat is de nieuwe politiek van Omtzigt. Wat een
Huichelaar is die man.
Of met rood in een rooms-rood kabinet in een nieuw jasje:

Nederland is weer toe aan een rooms-rood kabinet
https://www.trouw.nl/opinie/nederland-i ... ~b6f68cd3/

Hoewel lang een gewantrouwde minderheid, spelen rooms-katholieken in het naoorlogse Nederland, haast ongemerkt, een vernieuwende rol. Terwijl liberalen hun balletje sloegen en protestanten zich verloren in theologische haarkloverijen, verkenden katholieken vrijwel doorlopend de grenzen en uithoeken van het krachtenveld.

Het aantal partijen dat uit die roomse rusteloosheid voortkwam is indrukwekkend: KVP (Beel), D66 (Van Mierlo, Gruijters), SP (Marijnissen), PPR (Aarden), CDA (Steenkamp), LPF (Fortuyn), PVV (Wilders) en nu dan BBB (Van der Plas, Keijzer) en Nieuw Sociaal Contract (Omtzigt). Maar de KVP, dat was toch het toonbeeld van een schimmige machtspartij die in de jaren vijftig en zestig de lakens uitdeelde? Zo werd zij gezien, ja, maar de KVP was ook de partij die na de oorlog de ongekende samenwerking aanging met een andere gewantrouwde minderheid, de sociaal-democraten.

Dat ‘Nieuwe Bestand’ was een reactie op protestants-liberale dominantie in de jaren dertig. Die coalitie onder leiding van de gereformeerde Colijn slaagde er niet in het rauwe kapitalisme, dat een diepe economische en morele crisis had veroorzaakt, in de teugels te krijgen. Rooms-rood lukte dat na de oorlog wel met de opbouw van een verzorgingsstaat, die het kapitalisme een menselijk gezicht gaf.

Geen uitdrukkelijke C, maar wel herkenbare tonen
De katholieke Marga Klompé zei bij de verdediging van haar Algemene Bijstandswet in 1963, dat dit een wet was ‘waarop iedere burger een beroep kon doen, met opgeheven hoofd, waardoor hij niet zou worden geplaatst in een atmosfeer die in strijd zou zijn met zijn vrijheid en waardigheid van menselijk persoon’. Deze uitspraak drukt bij uitstek het katholieke sociale denken uit, dat je nu terugziet in de grondslagen van de partij van Omtzigt en dat meer dan schril afsteekt tegen de uit elkaar geslagen liberale wantrouwenssamenleving.

Zou de geschiedenis zich herhalen, dan ligt een hernieuwde coalitie van rooms-rood in het verschiet, met dit verschil dat Nieuw Sociaal Contract zich nog minder dan het CDA verbindt met een religie en rood zich heeft verenigd met groen. Pikant in dit verband: Verenigd Links wordt aangevoerd door de Limburgse katholiek Timmermans.

‘Wij horen bij elkaar’
Voor zover je, op basis van de uitslag van de provinciale verkiezingen en de jongste peilingen, kunt spreken van een herstel van het midden is het zonder een uitdrukkelijke C, maar met nog altijd herkenbare tonen uit de christelijke traditie, die overigens net zoveel momenten van verwijdering als van samenwerking heeft meegebracht.

Het CDA kwam in 1980 niet alleen tot stand dankzij het ijveren van de blijmoedige Piet Steenkamp. De beslissende zet werd gegeven door de leden van de drie partijen, die hun kibbelende leiders onder druk zetten met een actie onder de leus ‘Wij horen bij elkaar’. Dat sloot aan bij de toenadering op het kerkelijke erf en de gemeenschappelijke weerstand tegen de polariserende PvdA.

Maar er is altijd een spanning blijven bestaan door de ideologische en culturele verschillen. Onder gereformeerden heerste aanvankelijk de angst dat het CDA een ‘vergrote KVP’ zou worden. Daar leek het ook even op met Van Agt en Lubbers, maar na de tocht door de woestijn in de paarse jaren negentig gaven ineens de protestanten de toon aan: Balkenende, Donner, Klink, De Geus.

Soepelheid van de katholieke cultuur
In 2004 waarschuwden katholieken in het CDA al dat de partij met haar nadruk op economische zelfredzaamheid in liberaal vaarwater kwam en het bonum commune, het algemene welzijn, uit het oog verloor. Dit kernpunt van het katholieke denken sloeg toen nauwelijks aan, maar heeft nu momentum.

De overgave van scheidend CDA-leider Hoekstra aan Rutte in de formatie van 2021, waarvoor hij nu wordt beloond met een schotel Brusselse linzenmoes, kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Voor en na oorlog waren er vooraanstaande liberalen die graag wilden samengaan met de ARP en de CHU. De protestantse leerstukken over individuele verantwoordelijkheid en een productief leven sloten toch wonderwel aan bij het liberalisme. Het personalisme, waarop Omtzigt zich nu weer beroept (‘Ieder mens telt’), leefde vooral in de PvdA en de KVP.

Misschien is het de soepelheid in hun cultuur waardoor katholieken, om het even of zij nog gelovig zijn of niet, veel gemakkelijker dan de institutioneel denkende protestanten, naar nieuwe wegen zoeken. Misschien voelen zij daardoor ook scherper aan waar de samenleving om vraagt. De (katholieke) gouverneur van Limburg Léon Frissen waarschuwde in 2010 dat het CDA zich had losgezongen van zijn achterban, achterland en geschiedenis. Het stond voor de keus: óf een partij van de samenleving worden, óf een bestuurlijke elitepartij blijven.

Het lijkt erop dat de kiezers nu die keuze maken en de weg effenen voor rooms-rood in een nieuwe jas.
De strategie van rooms rood:

Volle zaal in Arnhem op 30 oktober 2023 als Frans Timmermans en Pieter Omtzigt spreken ‘over de toekomst van Nederland’.

Op 7 november 2023: Timmermans (GL-PvdA) en Omtzigt (NSC) zeggen RTL-debat af.
https://nos.nl/collectie/13960/liveblog ... -schorsing

Redenen afzeggen debat: 'agenda te vol' en 'format past minder'
GroenLinks-PvdA-leider Timmermans heeft het RTL-debat van komende zondag afgezegd omdat zijn agenda te vol is met andere debatten. Dat laat een woordvoerder weten. Ook NSC heeft afgezegd, omdat het format van het RTL-debat "minder past" bij de partij. Een woordvoerder benadrukt dat de partij niet genoeg personeel heeft om alle debatten goed voor te bereiden.Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#22  BerichtGeplaatst: di nov 07, 2023 6:53 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma apr 15, 2013 3:37 pm
Berichten: 10519
Berichten: Intopic
Bij dat RTL debat krijgen de lijsttrekkers toch een stelling voorgelegd waarin ze binnen 10 seconden alleen ja of nee op mogen antwoorden en 4 van de 8 lijsttrekkers de 30 seconden de mogelijkheid krijgt om hun antwoord uit te leggen? Het is eigenlijk verbazingwekkender dat andere partijen wel willen meewerken aan dit format.

_________________
Wij staan tesaam voor het gericht voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht. - H.M. van Randwijk

Het is beter voorzichtig door rood te lopen dan roekeloos door groen - Anonymus


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#23  BerichtGeplaatst: wo nov 08, 2023 4:48 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 13646
Berichten: Intopic
Lancelot schreef:
Bij dat RTL debat krijgen de lijsttrekkers toch een stelling voorgelegd waarin ze binnen 10 seconden alleen ja of nee op mogen antwoorden en 4 van de 8 lijsttrekkers de 30 seconden de mogelijkheid krijgt om hun antwoord uit te leggen? Het is eigenlijk verbazingwekkender dat andere partijen wel willen meewerken aan dit format.


We hebben al vele maanden een demissionaire regering en de omroepen besteden nauwelijks tijd aan lange debatten over de inhoud..
RTL kun je dat niet kwalijk nemen , wat die leeft van de kijkcijfers.
De publieke omroep wordt door belastingbetaler betaalt en dient dienstverlenend te zijn aan onze democratie,


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#24  BerichtGeplaatst: wo nov 08, 2023 7:11 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 35816
Berichten: Intopic
HvR schreef:
Biertje schreef:
HvR schreef:


Ik heb al een baan. Hoe zit het met die 300.000 werk(e)lozen in NL ?


Wie wil die mensen hebben?


Die mensen die nu steeds met Polen, Bulgaren en Roemenen lopen te slepen natuurlijk....

Waarom haalt men die mensen steeds weer van buiten terwijl er hier 300.000 mensen uit hun neus lopen te peuteren op kosten van de samenleving ? :rolleyes:
Als waar was zaten er nauwelijks mensen in de bijstand

_________________
Een heel andere Great Reset, die van energie wordt in gang gezet
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/240256 ... fmiljarden

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/n ... s-niet-aan

D66: Laat iedereen vrij, die denkt zoals wij
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel ... e-over-d66

D66 tegen VVD: ""Als jullie vrouwen en meisjes arm houden, krijgen zij gratis maandverband""


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#25  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 7:27 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 71285
Berichten: Intopic
Nederlandse burgers zijn moeilijker uit te buiten door werkgevers. Ze zijn mondiger en beter beschermd door de wet.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#26  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 9:53 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 13646
Berichten: Intopic
Raya schreef:
Nederlandse burgers zijn moeilijker uit te buiten door werkgevers. Ze zijn mondiger en beter beschermd door de wet.


Omtzigt gaat de migratie terug brengen tot 50.000 dus dan komen hier nog weinig arbeiders uit Oost Europa naar Nederland.
Het probleem is hier op gelost en de kassen uit het Westland kunnen verhuizen naar Oost Europa.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#27  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 10:06 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr nov 20, 2015 5:26 pm
Berichten: 21198
Berichten: Intopic
Hume grossiert in Timmerfransjes.
Waarom is dat toch?
:)

_________________
Je verwacht een fatsoenlijke overheid, en dan krijg je 10 jaar systemisch racisme bij de belastingdienst, en een afbraak van democratie en rechtsstaat. Je verwacht dat de verantwoordelijken verantwoordelijkheid nemen, maar die stoppen het in de doofpot, en stellen zich gewoon weer kandidaat, alsof er niets aan de hand is. Je verwacht verstandige kiezers die dit afstraffen, maar dan heb je kartelgastjes die op het crimineeltje stemmen, of op vriendjes van het crimineeltje, om Rutte er mee weg te laten komen. What's next?


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#28  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 11:51 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 13646
Berichten: Intopic
baedeker schreef:
Hume grossiert in Timmerfransjes.
Waarom is dat toch?
:)


Timmermans is de enige kandidaat die geschikt is om premier te worden en ons land op de kaart te zetten in Europa en in de wereld.
Hoewel ik nog nooit VVD en CDA hebt gestemd vind ik Rutte toch een betere premier dan Omtzigt en Yseligoz.

Als we echt een toekomst bestendig land willen met meer bestaanszekerheid en meer eerlijke verdeling voor de burgers,
in het loon , in de kinderopvang ,in de zorg en in het onderwijs , dan zie ik dat niet gebeuren met de VVD en de PVV.

Ook Omtzigt praat mooier dan zijn programma van plan is.
Dus zonder PvdA/GRL komt er niets van terecht.
Het blijft dan oude politiek en niet op de toekomst gericht.

Als de meeste mensen dit zo willen dan is het niet anders .
Nederlanders klagen graag en gaan na Omtzigt weer naar de volgende profeet


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#29  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 1:28 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 71285
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Raya schreef:
Nederlandse burgers zijn moeilijker uit te buiten door werkgevers. Ze zijn mondiger en beter beschermd door de wet.


Omtzigt gaat de migratie terug brengen tot 50.000 dus dan komen hier nog weinig arbeiders uit Oost Europa naar Nederland.
Het probleem is hier op gelost en de kassen uit het Westland kunnen verhuizen naar Oost Europa.


Omtzigt gaat geen grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit EU-landen.
Ik vermoed dat Omtzigt het stiekempjes alleen heeft over immigranten van buiten de EU.
En dan zal hij dat niet halen als hij met de VVD in zee gaat. De VVD roept wel dat zij de immigratie wil beperken, maar heeft daar nog nooit naar gehandeld. De VVD wil maar al te graag goedkope arbeidskrachten het land binnen halen. De ellende is toch voor de gewone burgers.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#30  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 2:46 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 13646
Berichten: Intopic
Raya schreef:
Hume schreef:
Raya schreef:
Nederlandse burgers zijn moeilijker uit te buiten door werkgevers. Ze zijn mondiger en beter beschermd door de wet.


Omtzigt gaat de migratie terug brengen tot 50.000 dus dan komen hier nog weinig arbeiders uit Oost Europa naar Nederland.
Het probleem is hier op gelost en de kassen uit het Westland kunnen verhuizen naar Oost Europa.


Omtzigt gaat geen grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit EU-landen.
Ik vermoed dat Omtzigt het stiekempjes alleen heeft over immigranten van buiten de EU.
En dan zal hij dat niet halen als hij met de VVD in zee gaat. De VVD roept wel dat zij de immigratie wil beperken, maar heeft daar nog nooit naar gehandeld. De VVD wil maar al te graag goedkope arbeidskrachten het land binnen halen. De ellende is toch voor de gewone burgers.


Hoe komt hij dan aan de 50.000, samen met de VVD ?


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#31  BerichtGeplaatst: do nov 09, 2023 2:56 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 71285
Berichten: Intopic
Hume schreef:
Raya schreef:
Hume schreef:


Omtzigt gaat de migratie terug brengen tot 50.000 dus dan komen hier nog weinig arbeiders uit Oost Europa naar Nederland.
Het probleem is hier op gelost en de kassen uit het Westland kunnen verhuizen naar Oost Europa.


Omtzigt gaat geen grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit EU-landen.
Ik vermoed dat Omtzigt het stiekempjes alleen heeft over immigranten van buiten de EU.
En dan zal hij dat niet halen als hij met de VVD in zee gaat. De VVD roept wel dat zij de immigratie wil beperken, maar heeft daar nog nooit naar gehandeld. De VVD wil maar al te graag goedkope arbeidskrachten het land binnen halen. De ellende is toch voor de gewone burgers.


Hoe komt hij dan aan de 50.000, samen met de VVD ?


Dat vraag ik mij ook af.
Nederland kent zo'n 800.000 arbeidsmigranten, waarvan velen komen en gaan. En dat zijn er ongetwijfeld meer dan 50.000 per jaar. Veel van die arbeid is namelijk seizoensgebonden.

_________________
"En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié, holadió
Maar dat gef allemaal niks want wie hoalt van mekaar, holadié, ladió"


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#32  BerichtGeplaatst: vr nov 10, 2023 7:29 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo feb 02, 2014 4:10 pm
Berichten: 13646
Berichten: Intopic
Raya schreef:
Hume schreef:
Raya schreef:


Omtzigt gaat geen grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit EU-landen.
Ik vermoed dat Omtzigt het stiekempjes alleen heeft over immigranten van buiten de EU.
En dan zal hij dat niet halen als hij met de VVD in zee gaat. De VVD roept wel dat zij de immigratie wil beperken, maar heeft daar nog nooit naar gehandeld. De VVD wil maar al te graag goedkope arbeidskrachten het land binnen halen. De ellende is toch voor de gewone burgers.


Hoe komt hij dan aan de 50.000, samen met de VVD ?


Dat vraag ik mij ook af.
Nederland kent zo'n 800.000 arbeidsmigranten, waarvan velen komen en gaan. En dat zijn er ongetwijfeld meer dan 50.000 per jaar. Veel van die arbeid is namelijk seizoensgebonden.


Veel arbeidsmigranten gaan niet meer terug


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 32 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 154 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling