Biertje schreef:
ezel schreef:
Biertje schreef:
En inderdaad, weg met de lobbycultuur, crony capitalism, en maak een einde aan het achterhouden van informatie
Leuke woorden, maar hoe wil je dat bereiken? Moeten we het petitierecht uit de grondwet schrappen om de lobby-cultuur af te schaffen. Daarmee vergroot je alleen maar de kloof tussen burger en politiek verder. Of wil je petitierecht slechts van toepassing laten zijn op natuurlijke personen en niet op rechtspersonen. Daarmee sluit de politiek ook feitelijk de deuren voor meningen van buitenaf, want politici zullen heus niet aan tafel gaan zitten met individuele burgers.
Crony capitalisme is een enorm aanwezig in Rusland, Hongarije, Turkije. Het is een leuk woord om telkens weer in de discussie te gooien, maar is hooguit in absolutistische zin een probleem. Nederland heeft één van de hoogste posities op de competetive indexen, tezamen met de Scandinavische landen. Dat betekent dus dat crony capitalism hier minder voor komt dan in vrijwel alle andere plekken op de wereld. Uiteraard is het volstrekt verrot hier als je totale perfectie vereist.
Hoe wil je verder voorkomen dat informatie wordt achtergehouden? Wederom scoort Nederland uitstekend op het gebied van transparantie. Dus opnieuw is het vooral een probleem in relatie tot een perfecte samenleving. Er zijn weliswaar een aantal nogal in het oogspringende gevallen geweest waarin de regering fouten heeft geprobeerd te verdoezelen, en mij zul je dat niet horen goedpraten. De electorale consequenties zijn er echter niet geweest. De premier onder wiens leiding o.a. die toelagenaffaire heeft kunnen plaatsvinden, is doodleuk door de Nederlandse samenleving herkozen. Ook dat is democratie.
Lobbyen mag maar dan in het openbaar en het gesprek wordt opgenomen en het wordt ook gefilmd inclusief de politici en het wordt gelijk openbaar gemaakt. Niks geen verassingen meer met een partij die ineens vindt dat aandeelhouders vrijgesteld moeten worden van dividendbelasting. We hebben meer een lobbycratie dan een democratie. Informatie achterhouden gebeurt te vaak, zie nou weer het gedonder met de gaswinning in Groningen. De premier wordt niet gekozen maar de grootste partij levert vaak de premier. En nee een meerderheid heeft niet op de VVD gestemd.
https://nos.nl/artikel/2478051-rutte-ko ... iet-genoegAls het gaat om transparantie scoren Scandinavische landen echt hoger.
Prima, lobbyen openbaar maken. In de formatie. In praatclubjes als WEF. Aan de tafels van de macht, waar bedrijven, maatschappelijke organisaties en activistische clubjes meebeslissen. Hup, gewoon alles openbaar.
Hoe weten we trouwens of rechters "onafhankelijk" zijn? Of hoge ambtenaren en burgemeesters van de banencarrousel een redelijke weergave zijn van de politieke gezindheid onder de bevolking (art 1 grondwet)? Dat weten we niet. Daarom maar parlementaire
hearings bij benoemingen op hoge posten, zodat het publiek een idee krijgt wie er op sleutelposten benoemd wordt, en er zo nu en dan een rotte peer kan afvallen.
Crony capitalism? Zie de belasting rulings. De bevoordeling van het grootbedrijf waar Den Haag makkelijk zaken mee kan doen, met als resultaat regels en convenanten waar het MKB last van heeft. Zie ook de lobbyisten in de eerste kamer, waar de ING een paar jaar geleden de wet mocht schrijven. En het hinken tussen politieke functies en topposities bij organisaties die onderwerp zijn van politieke besluitvorming.
Naar mijn weten meten competetive indexen 'goed voor Apple' beleid, dus in hoeverre infrastructuur, onderwijs en rechtsregels internationaal gezien op orde zijn. Maar dit zegt niks over wie betaalt en wie voordeel heeft, en niks over in hoeverre hiermee competitie intern bevorderd wordt.
Nederland is als het erop aankomt helemaal niet transparant. Zie hoe ministers documenten stelselmatig niet of te laat overleggen, of zelfs de WOB procedures saboteren door dwangsommen te betalen. Hoe gemakkelijk een coalitie de behandeling van onderwerpen kan afwijzen of vertragen. Hoe een premier zijn SMS berichten mag vernietigen. Hoeveel gremia er zijn waar communicatie en besluitvorming geheim gehouden worden. Het is zelfs een doctrine die de naam heeft gekregen van onze draaideur leugenaar premier.
Het toeslagenschandaal is geen voorbeeld van democratie, maar van het verkrachten daarvan. Het parlement is jarenlang niet geïnformeerd. Op het laatst zat het kabinet te bekokstoven hoe een lastige parlementariër de mond te snoeren. Aan het einde van de rit trad het kabinet af, maar niet door in de tweede kamer het boetekleed aan te trekken, maar met een briefje vanuit het torentje. Geen publieke afrekening betekende dat de draaideur leugenaar premier een paar weken later zelf bepaalde dat de hele ploeg zichzelf wel weer kandidaat kon stellen voor de volgende verkiezingen. Daar had het parlement over moeten beslissen, en was niet een onderwerp om na het wantrouwen van de kamer over in beroep te gaan bij het electoraat. Een publieke afrekening kwam in de campagne ook niet echt van de grond, want de media waren 'toeslagen moe'. Iedere democratie is afhankelijk van een redelijke invulling, maar de links liberale bubbel doet maar raak, als ze er mee wegkomen.