ezel schreef:
Hume schreef:
In Nederland zijn er veel te veel bedrijven die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd
Waarom moet de belastingbetaler al deze bedrijven en banen overeind houden?
Als die bedrijven en banen verdwijnen komt er eindelijk veel personeel vrij om de tekorten aan personeel op
te vangen.
Volgens Sandra Phlippen heeft de arbeidsmarkt niet te weinig mensen, maar te veel banen
Coronasteun, energiesteun. We zitten in een compensatie-economie. Maar als we iedereen compenseren om alles bij het oude te houden dan maken we geen draai naar een fossielvrije economie, zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro.
Toen vervolgens de oorlog in Oekraïne uitbrak kwam er energiesteun voor bedrijven die veel last hadden van de hoge energieprijzen, daardoor bleven ook die overeind, legt ze uit. En zo zijn er de afgelopen jaren dus meer en meer banen bij gekomen terwijl er bijna geen zijn verdwenen. Daardoor zijn er nu meer vacatures dan mensen die het werk kunnen doen. En zitten we met een historisch krappe arbeidsmarkt.
En daarom zou het goed zijn, vervolgt Phlippen, als meer bedrijven die niet toekomstbestendig zijn, omvallen. Want dan komen er arbeidskrachten vrij. “Natuurlijk moeten we dan wel goed nadenken over hoe we de mensen die daardoor hun baan verliezen om- en bijscholen naar sectoren waar in de toekomst genoeg werk is.”
Naast faillissementen, kan de krapte op de arbeidsmarkt ook worden verlicht als werkgevers hun processen verder automatiseren denkt ze. “Ik verwacht niet dat fysieke robots veel banen overnemen, ik denk meer aan - en dit klinkt een beetje saai - het efficiënter maken van uitvoeringsprocessen. Die kunnen volgens mij nog bij veel bedrijven strakker geautomatiseerd worden.”
Als voorbeeld noemt ze de Belastingdienst en het UWV. “Het is tijd dat de overheid grootschalig durft te investeren in zichzelf. Hun IT-systemen moeten beter”, vindt de econoom. Want het UWV zit op een goudmijn aan data, maar kan er door gebrekkige systemen niet alles uitslepen.
https://www.trouw.nl/verdieping/volgens ... ~b5ef6fe8/Bovenstaand zou alleen maar van toepassing zijn als de krapte op de arbeidsmarkt daadwerkelijk gerelateerd is aan overheidssteun en dat is maar de vraag. De krapte bestaat in de gehele Westerse wereld en niet in alle landen worden dezelfde overheidsmaatregelen genomen. Wel zijn de demografische ontwikkelingen in Westerse landen min of meer hetzelfde. De gehele Westerse wereld kende in de late jaren veertig tot en met de vroege jaren zestig een geboortegolf. Deze groep is in steeds hogere mate het arbeidsproces aan het verlaten en de generatie die de arbeidsmarkt betreedt (Gen-Z) is klein. Daarnaast heeft onder de babyboom generatie de arbeidsmarkt een expansie ondergaan door een toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen. Die groei in arbeidsparticipatie is er (vrijwel) niet meer.
We kunnen naar kunstmatige zondebokken zoeken (klaploperbedrijven die uit de overheidsruif vreten), of we kunnen de realiteit accepteren dat we een onvermijdelijk probleem hebben. Onder dat soort omstandigheden is het uiteraard beter naar kunstmatige zondebokken te zoeken, want daar kunnen we onze woede tenminste op afreageren.
De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig blijven. We willen geen migratie, dus zullen we moeten accepteren dat er een tekort is aan arbeidskrachten. Dat betekent dat bedrijven noodgedwongen activiteiten moeten afstoten en we producten en diensten uit het buitenland tegen een hogere prijs moeten accepteren, totdat een nieuw equilibrium wordt gevonden. We zullen allemaal meer gaan verdienen in de komende jaren en we zullen dat geld kwijt zijn aan hogere kosten van het levensonderhoud. Dat zal een hoop onvrede opleveren want de meeste mensen klagen graag en zullen de hogere kosten benoemen en zeer schoorvoetend zijn over de stijging op de loonstrook.
Dus ja, die kloterige klaploperbedrijven en de kwistig verspillende overheid zijn de schuldigen.
Mag ik er ook op wijzen dat de overheid jarenlang heeft aangedrongen op geboortebeperking en zelfs met wel migratie/asielzoekers blijf je het probleem houden, zelfs als je elke asielzoeker aan het werk krijgt in Nederland wat zeker niet het geval is. En dan zijn er nog andere problemenen zoals de bevolkingsdichtheid en woningen en zaken als CO2 en stikstof. En dan zit je met 400.000 werkzoekende waar de werkgevers niet op zitten te wachten, om allerlei redenen.
Je kunt het vestigingsklimaat voor werkgevers wel heel aatrekkelijk maken maar hoe zinvol is dat als er sprake van een ratrace naar de bodem of zij zoeken naar speficieke beroepsgroepen als daar al een chronisch te kort aan is. En: aanbod en vraag van markten is nog nooit in evenwicht geweest maar dat wordt wel kennelijk gesuggereerd dat dit wel ooit het geval was.
Arbeidsparticipatie kan toennemen maar dat zie je dat toeslagen weer in de weg zitten en de vrouwen toch ook het huishouden moeten doen want de man doet het niet. En mensen die privaat huren ineens meer verdienen mogen ze het ook weer afdragen aan de verhuurder !
Ook zie ik andere tendensen die bejubeld werden door de werkgevers. Ik doel op ZZP-ers en hoor je de werkgevers klagen over de kosten. Over de geneugten zoals het ontbreken van een arbeidscontract en gezagsverhouding waardoor je niet naar de kantonrechter moet om zzp-ers te ontslaan, tja daar hoor je niemand
Kortom, zoalang er hobbels bestaan worden de problemen ook niet minder.
_________________
Een heel andere Great Reset, die van energie wordt in gang gezet
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/240256 ... fmiljardenhttps://autoriteitpersoonsgegevens.nl/n ... s-niet-aanD66: Laat iedereen vrij, die denkt zoals wij
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel ... e-over-d66D66 tegen VVD: ""Als jullie vrouwen en meisjes arm houden, krijgen zij gratis maandverband""