baedeker schreef:
De EU is een façade zonder ziel. Het is een handjeklap machine zonder demos en zonder gezamenlijke cultuur. Het wil heel erg graag verenigde staten van Europa spelen, maar blijft hangen in uiterlijkheden en is ook niet bijster succesvol.
Landen hebben wel een ziel. Het tragische van Europa is dat de lidstaten eindeloos tijd, geld en identiteit verspillen om zich te voegen naar een unie die het niet gaat worden. Europa zou veel sterker zijn als handelsunie van staten die elk vanuit de eigen kracht hun toekomst bepalen. Die kunnen er dan altijd nog voor kiezen om samen te werken als het echt iets oplevert. Helaas is iets anders gekozen.
De EU wordt geen grootmacht.
Baedeker is een aanhanger van Baudet en las wellicht ook zijn boek ‘De aanval op de natiestaat’ . Het boek ademt een volksnationalistische heimwee naar een natiestaat die echter in toenemende mate obsoleet is geworden. Zoals we in Nederland er nauwelijks nog in slagen de cultuur van Limburg, Gelderland en Friesland te behouden, laat staan dat ze nog enige autonomie claimen, zien we in de lappendeken van staten die Europa was een gestage erosie van de natiestaat. Dat proces is niet, zoals degenen die dit betreuren beweren het gevolg van een ideologische beweging of streven maar een onvermijdelijke reactie op de economische, technologische en geopolitieke globalisering. De problemen die op de natiestaat afkomen kunnen in afnemende mate nog op dat niveau worden opgelost. We zagen dit de afgelopen tijd bij de klimaatproblematiek, de immigratieproblematiek, de economische crisis, de Coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Bij al dat soort vraagstukken kijken alle natiestaten naar Brussel waar de oplossing moet worden bedacht en geïmplementeerd. De Europese Commissie streeft niet naar macht maar wordt door de lidstaten opgedragen Europees beleid te ontwikkelen. Elke crisis stuwt de EU zo verder op het pad naar een federale staat. De Brexit maakt pijnlijk duidelijk dat dit proces niet meer is te stoppen, sterker de Brexit heeft de EU alleen maar sterker gemaakt.
Wat de EU in het bijzonder sterk heeft gemaakt is de oorlog in Oekraïne. Putin heeft de EU gedwongen tot een zodanig verbluffende politieke en militaire eensgezindheid dat we inmiddels zonder twijfel kunnen spreken van een geopolitieke grootmacht.
We kunnen deze ontwikkeling betreuren zoals Baudet dat doet maar hij is politiek weinig meer dan een splinter. Dat verzet tegen de aanval op de natiestaat is dus niet zo succesvol.