Het is nu wo apr 01, 2020 9:58 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeed 1 resultaat aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Spotprenten over religie moet toch kunnen in Nederland?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Spotprenten over religie moet toch kunnen in Nederland?

Geplaatst: wo feb 12, 2020 1:54 pm 

Reacties: 10
Bekeken: 256


Volgens Yuri Gagarin, die als eerste mens in de hemel rondvloog, had hij geen god aangetroffen, terwijl hij er goed naar uitgekeken had.
Nu is dat natuurlijk ook allemaal onzin.
Zoals wellicht bekend kan zijn hadden de Israëlieten tot het jaar 500 voor Christus twee goden. Of eigenlijk een mannelijke god en een vrouwelijke godin. Baël en Sheera, zoals wel meer van de volkeren die in die omgeving leefden. Deze twee goden waren volkomen gelijkwaardig aan elkaar. De toenmalige Genesis had voornamelijk de vruchtbaarheid als hoofdthema.
Rond het jaar 500 v. Chr. hadden de Israëlieten een hoge priester, die later uitgroeide tot profeet, die Eli heette.
Om de één of andere reden heeft deze Eli de Genesis grondig herschreven tot de nu bekende versie waarbij er maar één mannelijke god is overgebleven.
Hij heeft daar zijn hele leven aan gewijd.
Intussen waren zijn twee zonen tot de meest gevreesde criminelen van het land uitgegroeid die door de hele bevolking werden gehaat en gevreesd. Dit kwam natuurlijk omdat Pa geen tijd en oog had voor de opvoeding en begeleiding van de twee zonen en omdat hij als hoogste priester in die tijd almachtig was en de zonen zich daarmee onaantastbaar waanden.
Enfin, toen hij zo'n beetje klaar was met zijn werk mochten de Israëlieten niet langer Baël en Sheera meer aanbidden. maar moesten hun nieuw voorgestelde god Jaweh voortaan als hun enige god beschouwen en aanbidden.
In een gevecht tussen de Israëlieten en een buurvolk, misschien waren het wel de Filistijnen, kwamen de twee zonen jammerlijk om. Wie ze ombrachten is onbekend.
Toen een bode naar de tempel van vader en hogepriester Eli was gesneld en hem mededeelde dat zijn zonen waren omgekomen viel hij terstond dood neer.
Maar zo zie je wel hoe goden zomaar ineens vervangen kunnen worden en is de mythe van het heilige monotheïsme toch enigszins aan inflatie onderhevig.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeed 1 resultaat aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling