Het is nu do dec 03, 2020 10:04 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Amateur-virologie / meedenken
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: zo mei 24, 2020 2:11 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Er zijn er genoeg die de tests doen. Wel duurde het nogal lang voordat Rutte c.s. wisten dat ze iemand iets zouden moeten vragen...

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: vr mei 22, 2020 1:28 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Enzo501 schreef:
Ik ben er inmiddels ook wel van overtuigd dat de anderhalve meter samenleving op den duur geen goed idee is, het is niet haalbaar en het is niet nodig uiteindelijk als je de enige manier die echt effectief is, het zoveel mogelijk indammen van het virus, naastreeft. Als het virus er niet of amper is is de kans op besmetting, ook in potentieel gevaarlijke omstandigheden, minimaal. Dit is waar Slagter het feitelijk over heeft en dat het KAN dat bewijzen ook een aantal landen in Europa. Maar ik denk dat het Nederlandse beleid nog steeds op uiteindelijke groepsimmuniteit aanstuurt en dat dat een fout is omdat je dan maar blijft aanmodderen. Het zou kunnen dat in de zomer het virus aardig ingedamd kan worden maar het is essentieel dat je die tijd gaat gebruiken om je voorbereiden op een tweede golf in de winter. En het is natuurlijk niet zeker dat die komt, maar als hij komt en je zit weer in eenzelfde positie als in februari heb je echt een enorm probleem.

Slagter brengt kennelijk wel belangwekkende argumenten aan! Ik denk dat de gedachte aan groepsimmuniteit niet op de juiste wijze is uitgewerkt. Hadden we vanaf het begin a la Taiwan gereageerd, dan hadden we sowieso de gedachte aan groepsimmuniteit niet eens nodig gehad. Liever helemaal geen coronavirus en in alle rust kijken naar vaccins, wetenschappelijk onderzoek, enzovoorts.

Maar gedane zaken nemen geen keer. Misschien is het zinvol om niet iedereen tegelijk maar los te laten (wat toch de originele groepsimmuniteitsgedachte leek - ook al zei men: de risicogroepen afschermen, hoe moest je dat doen? Dat wisten we niet en we hadden niet de reflex van Alexander Kekule die het beter uitwerkte.

Iedereen heeft namelijk vrienden, familie ... met mensen die hoger risico lopen! Het was niet goed uitgewerkt, maar met het oog op de naderende winter zullen we alsnog onze knopen moeten tellen. Daarom geloof ik dat sterke mensen die zich geisoleerd kunnen houden, zich ook collectief aan een hoger risico mogen blootstellen. Niet alleen zullen anderen daar geen risico door oplopen - nee, komende winter(s) zullen deze mensen door hun immuniteit juist een beschermende rol kunnen krijgen.

We zullen namelijk alle zeilen moeten bijzetten om onze gezondheidszorg en onze samenleving in stand te kunnen houden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: vr mei 22, 2020 11:47 am 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Enzo501 schreef:
Het gaat intussen de hele tijd over Taiwan. Maar er zijn in Europa zeker 30 landen die er beter vanaf gekomen zijn dan Zweden, VK en Nederland.
Jaap Stronks is er eentje, Bert Slagter is een andere die smart quarantine als een essentieel middel aangeeft om de verspreiding in kaart te houden en dus meer mogelijkheden om de zaak onder controle te houden. Een van de problemen die hij daarbij aangeeft is dat het aantal besmettingen laag moet zijn zodat je ook echt het contactonderzoek goed kunt doen.
1 juni (inmiddels al 'ergens in juni') moet iedereen getest kunnen worden die dat wil. Er zou capaciteit van 30000 zijn tegen die tijd (nu worden tussen de 4000 en 7000) mensen getest. De GGD's hebben aangegeven dat ze nu maximaal 600 contactonderzoeken per dag kunnen doen, de verwachting is dat er tussen de 600 en 2400 besmettingen per dag zouden kunnen zijn indien er veel getest gaat worden. De GGD's zijn bezig call center bedrijven te betrekken bij dit project. Ik heb er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in, een smart quarantine systeem opzetten is niet eenvoudig en een app die zou kunnen helpen is er ook nog steeds niet.
Een goed werkend smart quarantine systeem leidt ertoe dat je makkelijker versoepelingen kan doorvoeren omdat je snel 'brandjes kan blussen' zoals minister de Jonge aangaf. Het twijfelen over het versoepelen van veel maatregelen heeft ook al aan dat men er zelf ook weinig vertrouwen in heeft.

Ik voel daar wel voor. Ondertussen zou ik adviseren dat heel veel "anderhalve-meter maatregelen" vervallen voor mensen tussen de 20 en 50 jaar, die zelf gezond zijn en zelfstandig wonen. Meer in lijn dus met Alexander Kekule. Alles in de mate waarin de traceringsmogelijkheden dit toelaten. Callcentermedewerkers krijgen ineens een heel wat belangrijkere job dan wat ze nu doen: eindeloos bedrijven opbellen of ze nog een kwartje willen besparen op de energierekening. De volhardendheid die ze daarbij aan de dag kunnen leggen kan ongetwijfeld beter worden ingezet dan voor de concurrentie op de energiemarkt.

We gaan dan zelf af en toe een keer energieprijzen vergelijken, ik beloof het!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: vr mei 22, 2020 10:59 am 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Raya schreef:
Een werkelijk onhafankelijke groep die literatuuronderzoek doet naar alles wat bekend is en wordt over het virus en dat actueel inzichtelijk maakt en houdt voor iedereen

Voorzichtig tekent dit zich af nu media af en toe mensen buiten de sfeer van RIVM aan het woord laten. Alexander Kekule in de Telegraaf, Maurice de Hond als sociaal geograaf op televisie.

Vanuit de universiteiten horen we af en toe een bijdrage waarbij inderdaad blijkt dat virologen en epidemiologen niet allemaal op dezelfde lijn zitten. De discussies zijn lastig maar zinvol. Al met al is het ondertussen een feit dat Taiwan er gemakkelijker van af gekomen is dan Nederland, VK, Zweden. De discussie daarover lijkt mij zinvol.

Jaap Stronks heeft bijvoorbeeld steeds gehamerd op de mogelijkheid van tracering als de epidemie op een laag genoeg pitje kan komen. Dit staat diametraal tegenover de RIVM aanpak.

Politici zijn degenen aan wie het in het bijzonder is toegestaan om te "draaien". Dat is niet verwerpelijk zoals een CDA-spindoctor ooit een lijsttrekker influisterde - nee, dat kan de redding van een land zelfs zijn! Beter ten halve gekeerd! Media moeten een minder grote broek aantrekken.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: vr mei 22, 2020 10:44 am 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Enzo501 schreef:
Maar het kan ook anders, helaas zal dat in het westen van Europa op teveel weerstand stuiten.


Toch is wat meer gemeenschapszin niet strijdig met onze cultuur of traditie.
The Guardian schreef:
De geschiedenis en cultuur van Taiwan betekent dat er een sterke nadruk ligt op het collectief boven het individu.

Hoe moeten we onze gemeenschapsbanden vormen en her-vormen zodat ze weer tot leven komen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: do mei 21, 2020 9:12 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om onder die 1,5 meter uit te komen. Als we er maar logisch over blijven nadenken. Wel houd ik mijzelf er juist steeds beter aan; het wordt een automatische reflex. Ik merk wel dat ik ongeduldig dreig te worden maar dit kan ik wel aan.

Het er onderuit komen bedoel ik dan ook in termen van hoe we proberen te begrijpen hoe het werkt, en hoe we corona de baas blijven. We zijn amateur-virologen die niet alles begrijpen. Maar we kunnen begrijpen dat virologen zoals de meeste wetenschappers wel eens vakidioten zijn. In een debat moeten dus overwegingen worden uitgewisseld. Een weg moet worden gevonden die ons leven grotendeels kan gaan herstellen.

Dat kan niet zonder enig virologisch risico, want dan kill je de economie waardoor zulke toestanden ontstaan, die zeer ongezond zullen zijn. Er is meer op de wereld dan virologie en de kunst zit hem in het goed toepassen van die virologie. De Duitse viroloog Alexander Kekulé vond ik daarvan een goed voorbeeld. Hij zegt: Als je wacht tot er een vaccin is (met het loslaten van de huidige versie van lockdown) dan wordt onze maatschappij en onze cultuur geruineerd. https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kekul%C3%A9

Virologen doen daar normaliter nooit een uitspraak over. Kekulé matigt zich niets aan maar laat eigenlijk merken dat hij als viroloog wel manieren kan vinden om de risicogroepen te beschermen op een andere manier die ook over een jaar en later ons kan beschermen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: do mei 21, 2020 2:24 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Maar dat was voor mij al vanzelfsprekend, Einstein, dat oppervlakken zoals roestvrijstaal gemakkelijk dit nieuwe virus overbrengen. Trefwoord: fomites. Deze overdracht via oppervlakten, en via grove druppels, waren toch sowieso ook voor de griepvirussen altijd al de meest erkende methoden van overdracht?

Sinds een aantal jaren komt steeds meer de ervaring (volgens de publicaties) dat aerosolen wel eens in het spel kunnen zijn. Het ging er mij om, te laten zien dat die aerosolen voorheen kennelijk iets onderbelicht waren gebleven.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: do mei 21, 2020 1:08 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Einstein schreef:
Hij roept dingen als "van één druppeltje kun je niet besmet raken" en "van voorwerpen kun je het niet krijgen" dat hoor je mij niet zeggen,

Inderdaad, never say "never"! Voorwerpen en druppeltjes spelen misschien wel een iets minder alomvattende rol dan vroeger werd aangenomen. Een kentering in het denken hierover is trouwens best al even aan de gang: https://www.nature.com/articles/ncomms2922

Dus sinds een aantal jaren liggen daar al gegevens die wat licht doen schijnen op de transmissie via aerosolen. Wat Jaap van Dissel ook moest erkennen, gisteren of eergisteren op TV.

Terecht dat je dan ook zelf gaat nadenken over wat is aangedragen en, naar ik aanneem, onafhankelijk daarvan zelf informatie hebt gezocht.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling