Het is nu do jun 01, 2023 1:49 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 154 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma mei 15, 2023 11:45 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Julien Sorel schreef:
Raya schreef:
Lumiere schreef:


Korsakov vergeet voor het gemak dat bij de meeste huizen de auto op eigen terrein kan worden geparkeerd en een thuislader kan worden aangebracht :hardlachen:

Afbeelding


Ik denk dat dat vies tegenvalt in de praktijk. Als ik hier in mijn stad kijk, hebben maar bitter weinig woningen een garage of carport.

En ook een laadpunt aan huis vergt een verzwaring van het net. Meer nog dan als hier en daar openbare laadpunten worden geplaatst, want het wordt makkelijker voor mensen bij thuiskomt van het werk de auto aan de laadpaal te hangen, met een enorme belasting voor het net. In het andere geval zul je moeten wachten tot een openbaar laadpunt vrij is gekomen.Uiteraard zal het een paar jaar kosten voordat het elektriciteitsnet en de laadinfrastructuur op alle plaatsen op niveau is. Wie had wat anders verwacht?


Ze mogen wel tempo maken want de auto's uit China komen er aan.

De auto-industrie wordt opnieuw gedefinieerd”, zegt Geeroms stellig. „Vijftien jaar geleden heeft de Chinese overheid vol ingezet op batterij-elektrische auto’s. Grote staatsbedrijven zijn opgezet. Nu marcheren ze op volle sterkte de Europese markt binnen. De drie bestverkochte batterij-auto’s in 2022 kwamen uit China, onder meer BYD. Straks komen alle auto’s uit China, al dan niet geproduceerd door een Europees of Amerikaans merk.”

Die inspanningen van de Chinese overheid betalen zich nu uit. Chinese autoproducenten verkopen twee keer zoveel batterij-elektrische auto’s als Europa en de Verenigde Staten bij elkaar. In 2017 importeerde China meer auto’s dan dat het land exporteerde, nu is dat andersom. De handelsbalans van de Chinese automotive ging in vijf jaar tijd van $31 miljard negatief naar $7 miljard positief, rekent Allianz voor.

Europese autobouwers hebben hun productie van elektrische auto’s afgelopen jaar maximaal enkele tientallen procenten opgevoerd, zoals Volkswagen 10% en BMW 34%. De Chinezen verdubbelen of verdrievoudigen die productie zelfs ruimschoots. „Deze ontwikkeling is niet meer te stoppen”, aldus Geeroms. „Daar komt nog eens bij dat er geen kwaliteitsverschil meer is tussen de Chinese en de Europese auto, maar die uit China is wel stukken goedkoper.”


https://www.telegraaf.nl/financieel/715 ... -de-wielen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr apr 28, 2023 9:09 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


HvR schreef:
Julien Sorel schreef:
HvR schreef:


Owja, in 2023 valt de hemel op je hoofd.

Ga toch een eind heen, nep-onheilsprofeet.... :rolleyes:


Het betreft hier helaas niet profetieën, ik vermeld feiten.


Jij profeteert niets anders dan zelf-gecreeerde, administratieve problemen.

Totaal losgezongen van de realiteit.... :rolleyes:


Blijkbaar kom jij niet verder dan jet lezen van de telgraaf , het smerige krantje van de rechts populisten.

EN HAAG - Het kabinet trekt alle kassaladen open om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Het smijten met miljarden voor klimaat staat in schril contrast met de bezuinigingen die minister Kaag (Financiën) in petto heeft en de schep die daar waarschijnlijk nog bovenop moet: „Dit zal uiteindelijk niet genoeg zijn.”
Ruim 400 miljoen euro voor de verplichte invoering van batterijen in zonneparken. Bijna 900 miljoen euro om de installatie van hybride warmtepompen te stimuleren. Meer dan 500 miljoen euro aan subsidies voor het kopen van een tweedehands elektrische auto. Het is zomaar een greep uit het pakket maatregelen dat minister Jetten (Klimaat) woensdag aankondigde.


https://www.telegraaf.nl/nieuws/1363570 ... -tegen-co2

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo apr 19, 2023 3:01 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Julien Sorel schreef:
Biertje schreef:
Julien Sorel schreef:


In Vlaanderen werd de batterij een succes nadat de salderingsregeling was afgeschaft. In Duitsland geldt hetzelfde.

In Nederland zag ik geen voorstel tot subsidie van batterijen en dat wordt in het artikel ook niet voorgesteld.
Nou ,er zijn genoeg linksliberalen die al likkenbaarden naar de subsidiepot kijken. Wat het is zoals de WRR al eerder heeft geconcludeerd: wie aanschaft en subsidie krijgt bespaart heel veel geld uit en dat wordt opgebracht met extra lasten door diegenen die geen geld hebben voor verduurzaming. :yes:


Ja, daar ben ik het mee eens en dat is ook de reden dat Jetten de salderingsregeling wil afschaffen. Die leidt er in de praktijk toe dat mensen zonder zonnepanelen mensen met zonnepanelen subsidiëren.


Inderdaad subsidies zijn niet nodig , want vaak is hun verbruik gratis .

Een strakblauwe lucht in combinatie met een stevige wind. Dat betekent met al die zonnepanelen en windparken in Nederland natuurlijk goedkope stroom. Sterker, deze woensdag is het, aan het begin van de middag, de eerste keer dit jaar dat huishoudens geld toe krijgen als zij stroom gebruiken.

Wie tussen 13.00 en 16.00 uur zijn auto oplaadt, kan volgens energieleverancier Zonneplan 165 kilometer rijden en krijgt ook nog eens ruim 2 euro uitbetaald. Van dat bedrag zijn de belastingen al af. Voor wie in deze uren een wasje draait, blijft het voordeel beperkt tot enkele centen.

Jammer is dat alleen mensen met een dynamisch energiecontract van het voordeeltje kunnen profiteren. Bij dit soort contracten wisselen de stroomtarieven per uur en krijgt aardgas dagelijks een andere prijs. Inmiddels hebben volgens toezichthouder ACM 129.000 huishoudens een dynamische energiecontract, een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste gepubliceerde meting in december vorig jaar.


https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/19/au ... n-a4162485

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di feb 28, 2023 6:25 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
China schroefde de productie van steenkolen stevig op in 2022. Het land heeft vorig jaar vier keer zoveel nieuwe steenkoolcentrales goedgekeurd als in 2021.

https://www.nu.nl/economie/6253061/chin ... -2022.html

Wie krijgt er ook alweer gelijk dat verduurzaming geen zin heeft als de grootste uitstoters gewoon op de oude voet verder gaan?


Daarvoor hoef je niet naar China.
In Noord Holland kunnen ze er ook wat van.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft bouwt al bijna een jaar in de Wieringermeerpolder in Noord-Holland aan een nieuw hyperscale datacentrum en een eigen hoogspanningsstation, zonder over de benodigde vergunningen te beschikken. Boeren en omwonenden vrezen dat de bouwwerken straks klaar zijn zonder dat er ooit een bouw- of stikstofvergunning is afgegeven.

Honderden Britse en Ierse bouwvakkers werken sinds april 2022 op industriegebied Het Venster naast de A7 in de gemeente Hollands Kroon aan een uitbreiding van het bestaande Microsoft datacentrumconglomeraat. De vergunningsverlening voor de nieuwbouw ligt echter stil omdat Microsoft de berekeningen van de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het enorme complex niet rond krijgt.

Het softwareconcern moet al een maand bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie Noord-Holland de vergunningen afgeeft, gegevens aanleveren waaruit blijkt dat er bij de bouw nauwelijks stikstof zou zijn vrijgekomen. Dat lukt niet, onder meer omdat er bij de bouw zware dieselmachines zijn gebruikt, die veel stikstof uitstoten.


https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/27/ve ... l-a4158232

Over welke doelen praten ze in Den Haag

De stikstofdoelen van het kabinet lijken de komende jaren ver buiten bereik te blijven. Dat blijkt uit een raming van de stikstofuitstoot tot aan 2030 die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag bekendmaakt.

Als alles heel erg meezit, stoot de Nederlandse landbouw in 2030 bijna een kwart minder stikstof uit dan in 2019. Maar valt het tegen, bijvoorbeeld als de ontwikkeling van uitstootarme stallen moeizaam verloopt, dan gaat de uitstoot slechts met een kleine 10 procent naar beneden. Het kabinetsdoel – een stikstofkrimp van 41 procent – blijft met het huidige beleid ver buiten bereik. Dat blijkt uit de emissieramingen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag uitbrengt.

Die berekeningen maakt het adviesorgaan regelmatig; niet alleen voor stikstof, maar ook voor onder meer fijnstof. De prognoses dienen er in eerste instantie voor om te kijken of Nederland binnen de Europese bovengrens blijft. Dat lijkt voor alle soorten uitstoot haalbaar. Maar van het eigen doel voor stikstofreductie in de landbouw blijft het kabinet dus ver verwijderd.


https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b13dde65/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di jan 10, 2023 1:22 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Vanavond een ene of andere hoogleraar voor het nieuws die meent dat er een APK voor windmolens moet komen, ook als er niet gehandhaafd wordt. :luidlachen:

Lijkt mij alleen zinvol als die windmolen vlak langs een weg staat of vlak bij een gebouw, maar dan moet er wel gehandhaafd worden.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b29251db/


De nieuwe idee en uitvindingen hollen achter elkaar aan.
Als we paar jaar verder zijn , hebben we geen windmolens in het landschap nodig.
Windmolens op zee en zonnepanelen op daken.
Er zijn ook al zonnepanelen die naast elektriciteit ook waterstof produceren.

Voor de transitie naar een duurzaam energiesysteem zijn er technieken nodig om duurzame energie, zoals zonne-energie, om te zetten in brandstoffen, zoals waterstof. Dat is belangrijk voor energieopslag en toepassingen die nog niet zonder stroom kunnen, zoals vliegtuigen.

Waterstof kan al duurzaam geproduceerd worden, bijvoorbeeld door stroom van zonnepanelen te gebruiken om een zogeheten elektrolyser aan te drijven die vloeibaar water splitst in waterstof en zuurstof. „Maar dat is nog te duur om te concurreren met de huidige waterstofproductie uit aardgas”, vertelt chemische technoloog Kevin Sivula van de Technische Universiteit van Lausanne in Zwitserland. „Daarom onderzoeken wij technieken die minder duur zouden kunnen zijn.”
Daarin hebben de onderzoekers van de Technische Universiteit van Lausanne nu een belangrijke stap gezet. Ze hebben elektrodes ontwikkeld die poreus en transparant zijn, zodat zonlicht en water uit de lucht de halfgeleider kunnen bereiken om daar een foto-elektrochemische reactie te laten plaatsvinden die waterstof oplevert. De resultaten verschenen woensdag in het vakblad Advanced Materials.

Dit was eerder niet mogelijk omdat de benodigde elektroden niet doorzichtig genoeg waren om het zonlicht voor de foto-elektrochemische reactie door te laten.
„Het voordeel van ons systeem is dat we geen vloeibaar water gebruiken”, vertelt Sivula. In systemen die vloeibaar water gebruiken kun je namelijk niet simpelweg water uit een meer of oceaan gooien. Je moet het eerst zuiveren. Sivula: „Dat probleem hebben wij niet omdat we water uit de lucht laten condenseren. Dat levert meteen schoon water op.”


https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/09/du ... g-a4153697

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di jul 26, 2022 8:36 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
interssant, verbranden hout stoot meer fijnstof uit dan auto's

https://www.burgerplatform.gent/de-hout ... iten-schot


Zeker als ze elektrisch rijden

Spotgoedkope elektrische auto bij Duitse supermarkt, opladen is gratis
De Duitse supermarktketen Lidl biedt een elektrische auto voor 222 euro per maand. Je kunt het karretje ook kopen vanaf 20.330 euro. Opladen is gratis. Voorlopig geldt de aanbieding alleen in Duitsland.

Lidl was een van de eerste supermarkten die gratis oplaadstations aanbiedt voor klanten die boodschappen doen. Helaas bleken die zo succesvol dat de Duitse keten zich genoodzaakt zag om het vermogen van die laadpalen terug te brengen van 50 naar 25 kW. Dit omdat ook veel mensen die geen boodschappen kwamen doen toch hun auto daar aan de laadpaal hangen.


https://www.ad.nl/auto/spotgoedkope-ele ... ~aa82d57d/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 22, 2022 12:19 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Hume schreef:
Biertje schreef:
Tja, aan alfa's zoals bestuurskundigen zoals Jetten heb je niet veel als het om natuur- en scheikundige processen gaat.


Ja en techneuten zoals bij Tata, hebben meer verstand van geld dan alpha's.

De dik achtduizend werknemers van Tata Steel IJmuiden krijgen dit jaar een kwart van hun jaarsalaris als bonus erbij. Dat meldt de directie in een bericht over de winstdeling dit jaar. Tata Steel heeft het afgelopen boekjaar bijna een miljard euro winst geboekt.
Vanwege een oude afspraak met de vakbonden wordt de winst met het personeel gedeeld. In december 2021 is al een voorschot van acht procent uitgekeerd.

Daar komt nu nog eens bijna 18 procent bij. Het staat gelijk aan meer dan drie maandsalarissen, oftewel een compleet kwartaal extra aan salaris. Het wordt bij de salarisbetaling in juli uitgekeerd.
Deze enorme meevaller is te danken aan de hoge staalprijzen, legt de directie uit in een brief aan het personeel. Tata Steel draait de laatste tijd overuren.
Na een flinke dip in het begin van de coronacrisis, krabbelde de staalmarkt snel op en de hoge staalprijzen zorgen voor hoge winsten in de staalsector wereldwijd.

Ondanks de enorme winst zal er over het afgelopen boekjaar nog geen cent worden afgedragen aan de Belastingdienst. ,,We betalen nog geen vennootschapsbelasting. Maar dat gaat binnenkort wel gebeuren. We hebben nu nog verliezen uit de voorgaande jaren en die mag je gebruiken om af te zetten tegen de winsten”, verklaart een woordvoerster van het staalbedrijf.


https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... 62EA783114
Die maken tenminste nog iets. Jetten maakt meer kapot dan je lief is.
Wat een loze kreet Ben je de weg kwijt?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr mei 20, 2022 6:53 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
baedeker schreef:
Maar ... we gingen toch van het gas af?
En de ploeg die bedacht om €1.000 miljard aan nul CO2 resultaat te besteden, die zit er toch nog steeds?
Kunnen we eens keer wat andere bobo's krijgen?
Tja, aan alfa's zoals bestuurskundigen zoals Jetten heb je niet veel als het om natuur- en scheikundige processen gaat.


Ja en techneuten zoals bij Tata, hebben meer verstand van geld dan alpha's.

De dik achtduizend werknemers van Tata Steel IJmuiden krijgen dit jaar een kwart van hun jaarsalaris als bonus erbij. Dat meldt de directie in een bericht over de winstdeling dit jaar. Tata Steel heeft het afgelopen boekjaar bijna een miljard euro winst geboekt.
Vanwege een oude afspraak met de vakbonden wordt de winst met het personeel gedeeld. In december 2021 is al een voorschot van acht procent uitgekeerd.

Daar komt nu nog eens bijna 18 procent bij. Het staat gelijk aan meer dan drie maandsalarissen, oftewel een compleet kwartaal extra aan salaris. Het wordt bij de salarisbetaling in juli uitgekeerd.
Deze enorme meevaller is te danken aan de hoge staalprijzen, legt de directie uit in een brief aan het personeel. Tata Steel draait de laatste tijd overuren.
Na een flinke dip in het begin van de coronacrisis, krabbelde de staalmarkt snel op en de hoge staalprijzen zorgen voor hoge winsten in de staalsector wereldwijd.

Ondanks de enorme winst zal er over het afgelopen boekjaar nog geen cent worden afgedragen aan de Belastingdienst. ,,We betalen nog geen vennootschapsbelasting. Maar dat gaat binnenkort wel gebeuren. We hebben nu nog verliezen uit de voorgaande jaren en die mag je gebruiken om af te zetten tegen de winsten”, verklaart een woordvoerster van het staalbedrijf.


https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... 62EA783114

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr apr 22, 2022 8:33 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Hoe 'groen' zijn zonnepanelen? Nou, niet dus want afvalberg en er is veel energie voor nodig

https://www.youtube.com/watch?v=EWV4e453y8Y


Jij zit zeker niet te wachten op gratis stroom?

Helaas geldt dit voordeeltje alleen voor mensen met een dynamisch energiecontract. Die betalen geen vaste prijs, maar de prijs die per uur op de markt bepaald wordt.

Morgen is het zonnig en waait het hard, waardoor er meer aanbod van stroom is dan vraag. ,,Dat zorgt ervoor dat de stroomprijs negatief is’’, zegt Frank Breukelman van Zonneplan, een energieleverancier.

Tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ‘s middags krijgen klanten met een dynamisch energiecontract geld toe op de stroom. Op het hoogtepunt krijgt de klant 18 cent per kilowattuur. En dan is er al rekening gehouden met de energiebelasting en de opslag duurzame energie.

,,Een ideaal moment dus om je elektrische auto op te laden’’, aldus Breukelman. ,,Als je 50 kilowattuur laadt krijg je 8 euro. Met een Tesla model 3 kun je dan 400 kilometer rijden. Een collega met een laadpaal heeft de buurt al uitgenodigd om gratis de auto op te komen laden.’’

Ook Belgen met een dynamisch energiecontract profiteren morgen van gratis stroom. In Duitsland zal de prijs enkele uren op 0 uitkomen. Zonneplan verwacht dat het de komende tijd vaker voorkomt dat de stroom gratis is, omdat er steeds meer windmolens en zonnepanelen komen.


https://www.topics.nl/morgen-voor-het-e ... jn-nieuws/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr apr 01, 2022 2:03 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Citaat:
De kolencentrale van Onyx Power op de Maasvlakte blijft voorlopig toch open. De eigenaar heeft laten weten geen gebruik te maken van een al toegekende subsidie om de centrale op vrijwillige basis vervroegd te sluiten, meldt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer.

Binnenlandredactie 31-03-22, 16:53
,,Ik ben zeer teleurgesteld over deze beslissing en het is een slechte beslissing voor het klimaat’’, aldus Jetten. ,,Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling. Om die reden vind ik het onverstandig dat Onyx Power terugkomt op deze afspraak.’’

:luidlachen: :luidlachen:

Juist door de kartelpartijen is de kans zeer groot dat de oorlog in de Oekraïne heel lang duurt. En dat betekent simpelweg dat de eigenaar van de kolencentrale méér centjes kan verdienen. Als Tata Steel meer rotzooi uitstoot kan het wel en als een kolencentrale langer openblijft - dat zelfs gewenst is omdat er bewust te weinig gasvoorrraden zijn aangelegd en de leveringsonzekerheid toeneemt - kan het ineens niet. :luidlachen: :luidlachen:

https://www.ad.nl/politiek/kolencentral ... ~a8a99f48/


Wat wil je dan?
Jij was toch altijd de grote voorstander van het gas uit Rusland.
Je kunt geen twee heren dienen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di maart 22, 2022 9:16 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Citaat:
Wat overblijft gaat door een shredder. ,,Uiteindelijk houd je dan een soort zwarte massa over”, zegt Kes. ,,Daar zitten belangrijke metalen als kobalt, nikkel en lithium in. Die kun je met ingewikkelde metallurgische processen weer terugwinnen.” Die zwarte massa is dus het spreekwoordelijke goud. Daar zitten de bijzondere metalen in die nodig zijn voor accu’s. Metalen die soms schaars zijn en soms onder bedenkelijke omstandigheden worden gewonnen in Afrika.
Vraag niet wat dat aan energie kost en een feit is dat je niet met recyclen dezelfde lithiumbatterij maakt met dezelfde capaciteit als bij een hagelnieuw exemplaar.

https://www.ad.nl/auto/iedereen-elektri ... ~a54a1a0f/


DE Komende jaren hebben we nog gas genoeg

AMSTERDAM - De Nederlandse gasvelden kunnen op kortere termijn nog eens 6 miljard kubieke meter gas opleveren. Die productie komt bovenop de 12 miljard kubieke meter gas die op dit moment per jaar wordt gewonnen uit wat de ’kleine velden’ heet.
Bestaande platforms kunnen productie verhogen, mits ze toestemming krijgen van de overheid.Ⓒ ANP / HH
„In de jaren daarna kunnen we nieuwe projecten starten met een opbrengst van zo’n 80 miljard kubieke meter extra gas”, aldus directeur Arendo Schreurs van Nogepa, de branchevereniging van producenten. Het zijn volgens een inventarisatie projecten die gemiddeld zo’n tien à vijftien jaar gas produceren. Jaarlijks komt er dus ruwweg een tiende van de hoeveelheid aan gasproductie bij.

De bedrijven vertegenwoordigen gaswinning in zo’n 256 velden, waarvan er 130 offshore liggen. „Op korte termijn, binnen twee tot vijf jaar, kunnen zij gas uit 22 projecten leveren”, zegt Schreurs. „Het gaat om een aanzienlijke extra hoeveelheid uit projecten die je naar voren kunt halen”, stelt hij. De winning moet voldoen aan vergunningseisen van het Rijk en lokale overheden, en de doorlopende controles van waakhond Staatstoezicht op de Mijnen.


https://www.telegraaf.nl/financieel/917 ... igen-bodem

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo feb 09, 2022 5:57 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Raya schreef:
HvR schreef:


Objectieve wetenschappers bestaan niet en mijn portemonnee wil ook graag meedenken bij dit soort beslissingen.


Objectieve wetenschappers zijn wetenschappers die niet afhankelijk zijn van een bedrijf of een overheid als het gaat om het noemen van de feiten.

Natuurlijk mag de politiek ergens over meepraten, maar doen alsof zij de wetenschappers zijn en iets niet groens toch groen noemen.
En mede daarom zal de energietransitie nimmer lukken maar door domme politieke besluiten zit wel ons net vol, mede door achterstevoren te gaan werken en absurde wensen zoals de grootste data-hub willen worden van Europa. Je blijft je verbazen.


Komt tijd komt raad.
We blijven niet afhankelijk van het gas van Rusland .

De grootste experimentele kernfusiereactor ter wereld heeft een recordhoeveelheid fusie-energie opgewekt. De resultaten zijn veelbelovend voor kernfusie als veilige en schone energiebron. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Het Europese fusie-experiment Joint European Torus (JET) produceerde in vijf seconden 59 megajoule aan warmte-energie; een ruime verdubbeling van het vorige record van 21,7 megajoule uit 1997 – eveneens door JET. Het is vergelijkbaar met de hoeveelheid elektrische energie die een tweepersoons huishouden in twee dagen verbruikt. JET gebruikte hiervoor 0,18 milligram fusiebrandstof. „Voor dezelfde hoeveelheid energie zou je ruim een kilogram aardgas of bijna vier kilogram bruinkool nodig hebben”, vertelt Tony Donné, programmamanager van EUROfusion – het consortium dat het experiment uitvoerde.

In navolging van het kernfusieproces dat de zon aandrijft, proberen onderzoekers al decennialang atoomkernen gecontroleerd te laten fuseren om gebruik te kunnen maken van de grote hoeveelheid energie die hierbij vrijkomt. Er zijn succesvolle fusie-experimenten geweest, maar het is nog nooit gelukt om er meer energie mee te produceren dan er in totaal in gaat om de reactie op gang te brengen.


https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/09/re ... e-a4087066

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma feb 07, 2022 12:34 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Raya schreef:
HvR schreef:


Objectieve wetenschappers bestaan niet en mijn portemonnee wil ook graag meedenken bij dit soort beslissingen.


Objectieve wetenschappers zijn wetenschappers die niet afhankelijk zijn van een bedrijf of een overheid als het gaat om het noemen van de feiten.

Natuurlijk mag de politiek ergens over meepraten, maar doen alsof zij de wetenschappers zijn en iets niet groens toch groen noemen.
En mede daarom zal de energietransitie nimmer lukken maar door domme politieke besluiten zit wel ons net vol, mede door achterstevoren te gaan werken en absurde wensen zoals de grootste data-hub willen worden van Europa. Je blijft je verbazen.


Jij blijft het liefst aan het gas van Poetin hangen. :luidlachen:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo jan 05, 2022 4:12 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
De overheid is op hol geslagen: werkgevers moeten CO2 uitstoot van personeel gaan bijhouden :blink:

https://www.bnr.nl/nieuws/mobiliteit/10 ... -bijhouden


Die overheid doet wat ze moet doen.

Met Christianne van der Wal heeft het kabinet-Rutte IV een minister die het VVD-geluid ademt. De eerste minister voor natuur en stikstof noemt zich een ‘rasoptimist’; precies hoe VVD’ers zich het liefste omschrijven. Bovendien mag ze graag ‘aanpakken’, ‘doorpakken’ en ‘kansen pakken, als die voorbij komen’.

Als stikstofminister krijgt ze één van de moeilijkste portefeuilles in het nieuwe kabinet. De coalitiepartijen verdubbelen de stikstofambitie: in 2030 moet de uitstoot met de helft zijn afgenomen. Het vorige kabinet streefde naar 26 procent.
Stikstof is geen onbekend terrein voor Van der Wal. Ze was gedeputeerde economie en vervoer in Gelderland, één van de moeilijkste ‘stikstofprovincies’. Daar moest een balans gevonden worden tussen de vele veehouderijen, bedrijvigheid en grote natuurgebieden als de Veluwe.

Als gedeputeerde wilde ze met innovatie economische ontwikkeling én natuurherstel hand in hand laten gaan, ook typisch VVD. In De Stentor zei ze daarover: “Kijk naar vraagstukken als energietransitie, klimaat, milieu en natuur. Die veranderingen zijn van invloed op de economie en bedrijven. Hoe mooi zou het zijn als Gelderse bedrijven nieuwe oplossingen vinden?’'

Het is volgens deskundigen maar zeer de vraag of innovatie de stikstofcrisis kan oplossen. Volgens hen zijn pijnlijke ingrepen onontkoombaar, in de landbouw, de industrie en voor de luchtvaart. Van der Wal heeft al laten zien dat zij moeilijke beslissingen niet schuwt. Eind vorig jaar schrapte zij, tot protest van de betrokken gemeenten, de verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen. De bouwkosten liepen uit de hand en meer asfalt zou volgens haar de files niet oplossen.


https://www.topics.nl/ras-vvd-er-christ ... jn-nieuws/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo dec 22, 2021 2:50 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Rightnow schreef:
Hume schreef:
Als Nederland perse een mainport zou willen voor de luchtvaart ,voor de datacentra enz ,
dan had dit allemaal gekund op een eiland voor de kust.
Het is natuurlijk idioot om alle ambities op ons kleine stukje grond te realiseren
En dit moet ook nog samen gaan met de grootste exporteur van voedsel om de hele wereld te laten eten.

Kortom we we willen van alles veel te veel en we hebben geen grond en capaciteiten om te realiseren.
Als ze geen vaccinaties en voldoende IC's kunnen organiseren ,kunnen ze ook niet voor de hele wereld
alle vitale functies en mainports organiseren

De illusie inderdaad dat je het kunt organiseren, de illusie van controle op wat er gebeurt! Er is geen controle, je kunt niet zo veel als dat de ver vooruit denkende modellenbouwers prognostiseren.

Wat vinden nu de adviseurs die over 2022 een uitspraak moeten doen, die kijken vooruit naar het nieuwe jaar en zeetransport is een hachelijke zaak geworden, eigenlijk de hele internationale logistiek is minder voorspelbaar dan gedacht:
Citaat:
De nieuwe situatie van onbetrouwbare, zeer dure internationale scheepvaart zet vraagtekens bij de eerdere aannames achter goedkope productie in Azië die verre markten bedient tegen minimale logistieke kosten.
https://www.drewry.co.uk/maritime-research-opinion-browser/new-disruptions-to-supply-chains-in-2022-and-how-international-shippers-can-respond

Nederland als goedkope doorvoerhaven, maar het kan niet anders dan dat locaal produceren en consumeren nu aan gewicht gaat winnen. Zijn we echt heel goed, dan blijven we voor export in de markt, hebben immers ook importen nodig, maar de focus mag verlegd worden van globalisme naar decentraal.


Wat zegt dt over de datacentra in ons land ?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo dec 22, 2021 12:28 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


baedeker schreef:
Hyperscale datacenter Zeewolde kwam op mij over als iets wat de locale idioot-wethouder geritseld had met feesboek. Nu de eerste kamer daar soort van de kurk in gestoken heeft, komt de aap uit de mouw. Er lopen nog 20 projecten en het Rijk stuurt stevig op sterke groei datacenters. Welk rijk? Het 3e rijk? EUssr? Nee het demissionaire kabinet toeslagenschandaal 3, dat al lang weg had moeten zijn, maar na 9 maanden pleevertoning-formatie weer op het pluche wil.
:braak:


Structuurplannen voor de ruimtelijke ordening is een zaak van provincie-besturen en en bestemmings- plannen , is een zaak van de gemeenten .
Eigenlijk hebben we in ons land te veel besturen , maar de ene partij klaagt weer over te veel macht van het rijk en de ander klaagt weer over te veel macht van de gemeenten

Het is wel een feit dat er landelijk geen discussies zijn geweest over de bestemmingen van grote stukken landbouwgrond die komen te vervallen voor die bestemming .
Deze landbouw grond in Groningen en Wieringermeer had ook gebruikt kunnen worden voor de verplaatsing van
de kassenbouw uit het West land, of voor verplaatsingen van boerenbedrijven , of voor natuurgebieden .
Kennelijk is dat niet zo gegaan en hebben ze voor grote datacentra gekozen.
Inderdaad is dit ook gebrek aan toekomst visie en bevoegdheden van de landelijke overheid.

Als Nederland perse een mainport zou willen voor de luchtvaart ,voor de datacentra enz ,
dan had dit allemaal gekund op een eiland voor de kust.
Het is natuurlijk idioot om alle ambities op ons kleine stukje grond te realiseren
En dit moet ook nog samen gaan met de grootste exporteur van voedsel om de hele wereld te laten eten.

Kortom we we willen van alles veel te veel en we hebben geen grond en capaciteiten om te realiseren.
Als ze geen vaccinaties en voldoende IC's kunnen organiseren ,kunnen ze ook niet voor de hele wereld
alle vitale functies en mainports organiseren

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr dec 17, 2021 12:35 pm 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Nederland is één grote smeerpijp maar daar hoor Einstein en Lumiere feiteliljk niet over.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2041092/K ... -in-Twente

Er is nog zo veelt te doen in Nederland.
Hopelijk gaat Rutte IV hieraan beginnen.

https://topicnederland.nl/duurzaamheid/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma nov 08, 2021 1:34 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


HvR schreef:
Raya schreef:
Biertje schreef:
Waar heb je nou een marine voor? Antwoord: om weg te bezuinigen. Ik heb het niet het idee dat het de politiek ook maar iets interesseert. Overigens, een hele dikke kabel doorknippen zie ik zelfs de Russische marine niet doen, of ze moeten graag onder stroom willen staan. En: hoeveel moeten ze er doorknippen?


Een kabel saboteren is niet zo moeilijk. Dat hoeft niet perse met een nagelschaartje.

Als het om staatsuitgaven gaat, wil dit kabinet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. En dan liefst ook nog dat dubbeltje in haar zak houden, want daarmee kan de belasting voor grote bedrijven en de rijken worden verlaagd. Het kabinet heeft het leger al eerder 'pang pang' laten roepen bij schietoefeningen. Het kabinet is absoluut niet van plan om windmolenparken op zee te beveiligen. Kwestie van kortzichtigheid bij het vullen van de eigen portemonnee van de neoliberalen.


Juist. Al knipt men een (1) kabel door dat is het halve land al gemankeerd....

Kunnen we svp. Nordstream zsm. openen en gewoon weer op een normale manier naar gas kijken ? Veel beter dan die vieze kolen.

Tevens per direct starten met de bouw van twee of drie nieuwe kerncentrales en we geven onszelf 50 jaar de tijd om op een normale manier te transitioneren.

En: wees zuinig op de boeren. Voedsel is primair en onmisbaar. Idem voor zorg en OV.


Zuinig zijn op de boeren en de agrarische sector is toch niet hetzelfde als het handhaven van de omvang van de huidige bioindustrie?
Zuinig zijn op boeren en onze voedselproductie is toch niet een privilege van de BBB en de rechtsradicalen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 05, 2021 11:30 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Hume schreef:
Biertje schreef:
Waarom Tata Steel wordt ontzien? Antwoord: getekende ISDS. En dat weet Trouw heel goed. En ik wil klimaat laten voor wat het is en mij richten op vervuiling. Vervuiling gaat de burger miljarden kosten en bedreigt de burger in zijn bestaan. Het is maat de vraag of wij straks de nog de schoonmaakkosten van het drinkwater kunnen betalen/ Dat Tata Steel een kleinere ecologilsch footprint heeft dan de boeren zijn gewoon leugens. Omdat de grootste staatlverbruiker (China) klaar is met bouwen is het maar de vraag of er nog wel toekomst is voor Tata Steel nu ook de auto-industrie krimpt evenals de productie van huizen.


Tata Nederland, heeft geen toekomst hier, dat is al jaren duidelijk.
Zolang hier hoogwaardige kennis was konden ze blijven.
Nu andere staalbedrijven voor gaan lopen . zoekt Tata India een opkoper om er af te komen.
Alleen met miljarden steun van de overheid kan de achterstand op Zweden nog weggewerkt worden.

Nederland loopt al jaren achter op de Scandinavische landen als het om vergroening van de energie gaat.
Denemarken is ons 20 jaar voor en Rutte maar roepen dat we zo goed zijn.
Hij moet inmiddels toch ook weten dat we het slechtste jongetje van de klas zijn.
20 jaar neoliberaal beleid. Eerst hebben CDA en VVD de overheid uitgekleed en nu zijn ze bezig met de burger, behoudens het grootkapitaal. Denemarken heeft enorme problemen met zijn windpark en het is gewoon te duur.

https://www.businessinsider.nl/zelfs-gi ... ur-643042/


In Denemarken denken ze daar anders over en ze hebben het daar anders aangepakt.
Het is eerder 20 jaar Jan salie niet allen bij de liberalen ,maar bij alle partijen.
De 15 % rechtsradicalen en de 10 links Extremisten heersen het debat en het politieke midden is te bang
om leiderschap te tonen.
Dat zie je nu weer met de formatie.
Rutte en de telegraaf kiezel voor door modderen met Rutte III , geen plannen, geen lef en geen nieuwe bestuurscultuur.
De VVD is bang kiezers te verliezen aan de Baudisten en Wilderianen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 05, 2021 10:24 am 

Reacties: 5765
Bekeken: 333364


Biertje schreef:
Lies schreef:
Een muur waar je lukraak stenen uittrekt, stort in.

Onderstaand een realistische kijk op ons duurzaam geworstel:

Waarom wordt Tata Steel ontzien, en de boeren niet?
https://www.trouw.nl/opinie/waarom-word ... ~bc0a894f/

Rond Nederlandse boeren is een cluster ontstaan dat wereldwijd bijdraagt aan verduurzaming en voedselvoorziening. Hun stikstofvervuiling is politiek gezien best te verdedigen, menen Petra Berkhout, onderzoeker bij Wageningen Economic Research en Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog.

De stikstofcrisis houdt Nederland gevangen. Voor de oplossing ­kijken beleidsmakers vooral naar de landbouw. De ene na de andere optie om de boerensector in te krimpen lekte uit. Aan de formatietafel en door ambtenaren wordt koortsachtig ­gewerkt om er het beste plan uit te vissen en dat politiek te plooien.

Door de focus op de primaire landbouw, in politiek en media, vergeten we echter het cluster van activiteiten daaromheen: van zaadveredeling tot koel- en verpakkingstechniek, van logistiek tot machinebouw en voedingsonderzoek. Die bestonden niet zonder onze landbouw, maar kunnen juist vernieuwen door de diversiteit van de activiteiten. Zonder vleeswarenindustrie zou Nederland nu niet het mekka van de vleesvervangers zijn. Zonder verse productie en handel daarin zouden we geen milde conserveringstechnieken hebben ontwikkeld om verspilling te voorkomen en ­zouden we nu geen data-industrie ontwikkelen die beschermt tegen fraude en hacks die onlangs een voedselgigant in de VS platlegden. We zouden nooit gehoord hebben van het Kipster-ei.

Zonder kassen hadden we geen Koppert Biological, de mondiale marktleider in gewasbescherming zonder chemie. Zonder de landbouw zou ons land geen wereldwijd marktleider zijn in de veredeling van groenten, bonen en aardappelen.

Innovatie en competitie
Het Nederlands agrifoodcomplex stond model voor het begrip ‘cluster’ in de theorieën over waardecreatie van hoogleraar Michael Porter aan de Harvard Business School. Clusters brengen innovatie en competitie op gang en houden die vanzelf gaande. Succesvolle clusters excelleren daarin. Dat mag juist van het Nederlandse agrifoodcomplex gezegd worden, aldus Porter.

D66 wil flink snijden in de vervuilende landbouw, maar erkent kennelijk het belang van clusters. Kamerlid Raoul Boucke betoogde onlangs dat behoud van Tata Steel – kampioen uitstoot van stikstof én CO2 – belangrijk is voor Nederland. De ovens brengen banen, innovatie en hebben een kleinere ecologische footprint dan dergelijke bedrijven elders in de wereld. Bovendien maken ze onze regio onafhankelijk van ­andere continenten voor staal waar onze fabrieken producten en machines van maken.

Diezelfde argumenten, en zelfs in sterkere mate, gelden voor de landbouw binnen het agrifoodcluster. Maar verschillende politieke partijen erkennen dat niet. Daarom heeft de boer pech, want hij vervuilt. Tata is grootvervuiler, maar ‘wel belangrijk’. Twee verschillende frames en dus een verschillend oordeel over de ernst van vervuiling en het recht op maatregelen om daar iets aan te doen.

Intussen dragen Nederlandse technieken uit het agrifoodcluster overal ter wereld bij aan verduurzaming en het verbeteren van voedsel conform de doelen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. Officieel is het cluster goed voor ­zeker 7 procent van onze economie. Wie in de werkelijke vertakkingen duikt, komt vermoedelijk uit op 15 tot 20 procent. Vervang zo’n rijke ­erfenis met zowel economische en geopolitieke, als maatschappelijke en ecologische waarde voor de ­wereld als geheel maar eens.

Domme kapitaalvernietiging
Nederland erkent het belang van staal maar vergeet de mondiale waarde van zijn bijdrage aan voeding en ecologie. Krimp van de landbouw is onvermijdelijk, maar boeren botweg de wacht aanzeggen zonder te letten op hun belang voor het cluster als geheel, is domme kapitaalvernietiging. Een muur waar je lukraak stenen uittrekt, stort in.

Maak gericht beleid dat cruciale onderdelen van dat formidabele agrifoodcluster voldoende volume geeft, zodat het zijn innovatiekracht en verdienvermogen voor Nederland en de wereld kan blijven inzetten. Dat vergt inhoudelijk en politiek goed beargumenteerde, dappere keuzes voor wat wél kan. Leven zonder vuile handen is een illusie, maar met zo’n uitgangspunt kan het nieuwe kabinet begrijpelijk uitleggen wie mag vervuilen en waarom.

Waarom Tata Steel wordt ontzien? Antwoord: getekende ISDS. En dat weet Trouw heel goed. En ik wil klimaat laten voor wat het is en mij richten op vervuiling. Vervuiling gaat de burger miljarden kosten en bedreigt de burger in zijn bestaan. Het is maat de vraag of wij straks de nog de schoonmaakkosten van het drinkwater kunnen betalen/ Dat Tata Steel een kleinere ecologilsch footprint heeft dan de boeren zijn gewoon leugens. Omdat de grootste staatlverbruiker (China) klaar is met bouwen is het maar de vraag of er nog wel toekomst is voor Tata Steel nu ook de auto-industrie krimpt evenals de productie van huizen.


Tata Nederland, heeft geen toekomst hier, dat is al jaren duidelijk.
Zolang hier hoogwaardige kennis was konden ze blijven.
Nu andere staalbedrijven voor gaan lopen . zoekt Tata India een opkoper om er af te komen.
Alleen met miljarden steun van de overheid kan de achterstand op Zweden nog weggewerkt worden.

Nederland loopt al jaren achter op de Scandinavische landen als het om vergroening van de energie gaat.
Denemarken is ons 20 jaar voor en Rutte maar roepen dat we zo goed zijn.
Hij moet inmiddels toch ook weten dat we het slechtste jongetje van de klas zijn.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 8 [ Er voldeden 154 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling