Het is nu ma mei 25, 2020 8:24 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 2 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: HEMA komt met notarisdienst
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: HEMA komt met notarisdienst

Geplaatst: za feb 08, 2020 2:42 pm 

Reacties: 57
Bekeken: 3068


Of een wijziging van bijvoorbeeld samenlevingsovereenkomsten, huwelijksvoorwaarden of testamenten nodig zijn, hangt af van uiteenlopende feiten en omstandigheden. Een integere notaris vertelt zijn cliënten ook wanneer een wijziging al dan niet pur sec nodig is of wijst cliënten op alternatieven, die ook zonder notariële tussenkomst kunnen worden geregeld. Onlangs had ondergetekende samenwoners op leeftijd met elk kinderen uit een eerdere relatie. Zij wensten in verband met een toekomstig overlijden het één en ander nader te regelen zowel ter verzorging van de langstlevende als ter bescherming van het vermogen ten behoeve van de eigen kinderen. Op grond van het nieuwe doch niet bepaald eenvoudiger geworden huwelijksgoederenrecht en gezien de gevoeligheden danwel het ontbreken daarvan, was het advies om een notarieel samenlevingscontract te verruilen met een geregistreerd partnerschap, gevolgd door het opstellen van testamenten. Daarmee boorde ondergetekende zijn werkgever een extra akte door de neus, maar ze zullen in de toekomst absoluut terugkeren. En dat terwijl het één en ander via het internet goedkoper kan worden geregeld.

De gang naar de notaris is eigenlijk nooit ingegeven door de kwaliteit van wetgeving. Men maakt de gang naar de notaris vanwege de - terechte - wettelijke vormvereiste van bepaalde akten maar ook omdat zowel de samenleving als de notariële praktijk niet stilstaan. Op gebied van bijvoorbeeld het familierecht zijn in de afgelopen decennia en bovenal sedert de invoering van het nieuwe erfrecht de mogelijkheid, inzichten en maatschappelijke behoeften danig veranderd.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: HEMA komt met notarisdienst

Geplaatst: za feb 08, 2020 1:10 pm 

Reacties: 57
Bekeken: 3068


bschuit schreef:
Weer een respectabel beroep 'down the drain'


Dat klopt. Beroepshalve heb ik inmiddels een aantal van deze 'HEMA-akten' gepasseerd en mijn ervaringen zijn niet echt positief. De akten zijn niet om aan te zien en vanwege de ogenschijnlijk eenvoudige taal juist onnavolgbaar. Ook kunnen vraagtekens worden gezet bij de zogenoemde belering van cliënten. Denk hierbij aan het nut en - dikwijls - de noodzaak tot het opstellen van testamenten voor samenwoners die via de HEMA een samenlevingsovereenkomst aangaan. Zijn zij daarop gewezen? Ervaring leert mij dat daarvan niet of nauwelijks sprake is. En aangezien deze akten tegen afbraakprijzen worden aangeboden en daarvan nog een deel moet worden afgestaan, kan de notaris zichzelf of diens waarnemer eigenlijk niet de tijd gunnen om cliënten alsnog daarover te informeren. Het gebeurt trouwens ook dat menig cliënt daar ook niet op zit te wachten; het is toch alleen maar een handtekening zetten? En later is het leiden in last, omdat het één en ander onvoldoende is geregeld. Uiteraard heeft de notaris het dan gedaan, want 'alles was toch geregeld'? Nee mensen, ook bij de notaris geldt: goedkoop is duurkoop.

Heeft de zogenoemde notarisservice van dan alleen maar nadelen? Nee, mensen die anders met alle risico's van dien en ter besparing van een paar centen zouden blijven stilzitten, maken nu wel de gang naar de notaris. Maar deze notarisservice schept verwachtingen die niet waar gemaakt kunnen worden en sommigen doen bevestigen in hun waanidee dat de notaris alleen hoeft te knippen en te plakken.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 2 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling