Het is nu vr feb 26, 2021 3:38 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 114 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: vr feb 26, 2021 12:02 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Ook kabinet ziet risico’s van ondoordachte Nexit
Europese Unie Moet Nederland worden beschermd tegen een Nexit? De Kamer wil er nog niet aan, maar werkgevers willen extra waarborgen.

Stéphane Alonso
11 februari 2021
Leestijd 2 minuten


Een Nexit, wie wil dat nog? Behalve door de PVV en Forum voor Democratie wordt er nauwelijks expliciet voor gepleit. Volgens peilingen is de animo laag. De nieuwkomer op rechts, het van FVD afgesplitste JA21, is kritisch over de EU maar heeft uittreding niet in het verkiezingsprogramma willen opnemen.

Toch is D66 er niet gerust op. Donderdag was er in de Tweede Kamer, op de valreep van het verkiezingsreces, een debat over het Nederlandse EU-lidmaatschap en de vraag of dit niet toch stevig moet worden verankerd in de Grondwet. De partij diende eerder een initiatiefwet in. Na het tweede debat hierover volgt waarschijnlijk na de verkiezingen een stemming.

Initiatiefnemers Rob Jetten en Kees Verhoeven wezen donderdag naar het VK, waar de economische schade van de Brexit steeds tastbaarder wordt. De Britse transportsector meldde deze week dat de uitvoer in januari met 68 procent is gedaald ten opzichte van 2020. Woensdag meldde de Financial Times dat Amsterdam Londen heeft ingehaald als grootste Europese handelscentrum voor aandelen.


Lidmaatschap in grondwet
Zo’n aderlating mag Nederland nooit overkomen, vindt D66. Door het lidmaatschap in de Grondwet op te nemen, wordt het beschermd tegen een impulsieve en daarna rommelige uittreding zoals in het VK. Verhoeven. Bij zo’n besluit mag je volgens Jetten niet „over één nacht ijs gaan” maar heb je een grondwettelijke, twee derde meerderheid nodig.

Ook het kabinet ziet het risico. Namens het demissionaire kabinet gaf minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) donderdag een positief advies over het voorstel. Opname van het lidmaatschap in de Grondwet is „niet strikt noodzakelijk”, maar het kabinet heeft „wel begrip voor de wens”.

Maar in de Kamer zijn regeringspartijen minder enthousiast. Martijn van Helvert (CDA) en Tobias van Gent (VVD) noemden de EU belangrijk, maar constateerden ook dat er meer belangrijke dingen niet in de Grondwet staan. Bijvoorbeeld „politieke partijen” (Van Gent) en „Vaticaanstad” (Van Helvert). Ook Kamerlid Martin Bosma (PVV) hanteerde dat argument. Hij zag in de initiatiefwet een „antidemocratisch verlangen” en een verkiezingsstunt. „D66 wil nog snel een nummertje maken.”


Lees ook: Werkgevers willen dat het EU-lidmaatschapin de Grondwet wordt verankerd
Terwijl de traditionele ondernemerspartijen er niet aan willen, willen de werkgevers dat zelf juist wél. In december deden VNO-NCW en MKB Nederland per brief al de oproep aan Kamerleden om de initiatiefwet te steunen. Maakt VNO-NCW zich dan zorgen over een ondoordachte, door populisme gedreven Nexit? „Absoluut”, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen desgevraagd.

Misschien niet nu meteen. „Ik denk dat politieke partijen op dit moment meer pro-Europees zijn, mede door het economisch armpje drukken dat je nu ziet, met China en de VS”, zegt Thijssen. „Maar een aantal jaren geleden was dat wel anders. Hoewel veruit de meeste Nederlanders het lidmaatschap onderschrijven, waren veel partijen daar toch behoorlijk sceptisch over.”

Nexit blijft mogelijk, alleen liever niet lichtvaardig
Waardengemeenschap
Waar eindigt het? Moeten NAVO of VN dan niet ook in de Grondwet? Thijssen: „Nou, ik vind de EU wel van een wezenlijke andere orde. Het gaat om zulke fundamentele zaken: Europa als machtsfactor en waardengemeenschap. Ons nationaal inkomen is door Europa structureel ook 10 procent hoger dan het zonder Europa zou zijn. Een op de drie banen in Nederland is afhankelijk van zakendoen met het buitenland, en voor een heel groot deel is dat in Europa.”

De EU moet je „niet opleggen, maar voorleven”, zegt CDA’er Van Helvert tijdens het debat. Als de EU „een soort plicht” wordt, „creëer je meer tegenstanders”. Volgens Roelof Bisschop (SGP) neemt de irritatie over de EU toe. Hij wijst naar de recente problemen met de inkoop van coronavaccins en vraagt zich af of de EU nog wel „de constructieve kracht is die zouden wensen in dit tijdsgewricht”. Volgens PVV’er Bosma wil D66 uittreding „onmogelijk” maken.

Verhoeven zegt dat de spelregels voor uittreding door zijn initiatiefwet juist worden verduidelijkt. „Uittreding blijft mogelijk, maar moet zorgvuldig, omdat het een grondwetswijziging voor uittreding vereist.” Twee derde van de EU-landen heeft zulke waarborgen, inclusief Zweden en Oostenrijk, landen waarmee Nederland zich verwant voelt. Thijssen: „Wij willen het niet onmogelijk maken, dat is uiteindelijk een democratisch te nemen besluit. De essentie is dat het niet meer lichtvaardig kan.”


https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/11/oo ... t-a4031505

Gelukkig is daar geen 2/3 meerderheid in beide Kamers voor te inden. Maar als de werkgevers het willen is het dan ook redelijk dat zij alle lasten gaan dragen en ds een rekening krijgen van het kabinet inclusief de energietransitie? :yes: :yes:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: do feb 25, 2021 12:44 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Raya schreef:
Biertje schreef:
En nu morrelt men over Arib want manipulatief, leugenachtig, ondermijnt de democratie. Maar uiteraard anoniem beschuldigingen.

https://www.ad.nl/politiek/wilders-neem ... ~a140ad25/


Arib is niet altijd onbevooroordeeld en grijpt niet altijd of soms te laat in. Maar deze kabinetsperiode is daar een kentering in gekomen. Ze heeft het Kabinet, met name Mark Rutte een paar keer flink op zijn lazer gegeven dat bewindslieden de Kamer vaak niet, te laat, onvolledig of onjuist informeerden en wetsvoorstellen e.d. veel te laat indienden.

Ik kan me voorstellen dat de VVD, D66 en het CDA haar liever kwijt dan rijk zijn. Dit kabinet o.l.v. Rutte, is er niet zo van gediend als zij aan de regeltjes wordt gehouden.
Vreemd, want juist die partijen kozen Arib omdat de vorige voorzitter niet beviel. Maar wat RTL doet heeft niets met deugdelijk en goede onderzoeksjournalilstiek te maken

De reactie van Arib aan de auteur van het artikel, Stephan Koole:
"Wie zulke harde anonieme beschuldigingen optekent, moet die natuurlijk wel kunnen onderbouwen en op zijn minst onderzocht hebben. Dat heb je niet gedaan, wat al blijkt uit het simpele feit dat je het artikel al af hebt, en mij nu pas om een reactie vraagt. Terwijl mijn reactie natuurlijk onderdeel had moeten zijn van je werkwijze. Daarnaast is het onmogelijk om op dit artikel te reageren, omdat het onwaarheden bevat en wemelt van feitelijke, inhoudelijke en procedurele onjuistheden. De onderbouwing blijft steken bij anonieme quotes.

Ik mag aannemen dat iemand met jouw ervaring, zowel binnen de journalistiek als directies voorlichting, begrijpt dat wanneer personen in Den Haag beschuldigingen uiten en zich bedienen van schadelijke kwalificaties, terwijl er de verkiezing van de Kamervoorzitter aanstaande is, het doorgaans geen neutrale buitenstaanders betreft die geen belang hebben bij de toekomstige samenstelling van de Tweede Kamer. Ik ben altijd bereid tot een inhoudelijk gesprek – sterker nog: we zouden deze week een kopje koffie drinken samen – maar deze werkwijze overschrijdt de grenzen van de betamelijkheid zodanig dat ik met stomheid ben geslagen.

Een afschrift van deze reactie stuur ik aan Harm Taselaar, die vorig jaar een hoofdredactioneel publiceerde over goede, betrouwbare nieuwsvoorziening, waarin hij aangaf dat 'nieuws dat RTL niet kan checken, nooit in de kolommen of uitzendingen van RTL Nieuws zal verschijnen, omdat nieuwsconsumenten zich moeten kunnen vasthouden aan het feit dat alles wat wordt gecommuniceerd, klopt.' Met dit stuk wordt dit principe door jou met voeten getreden."

Verantwoording

Voor deze publicatie hebben we de afgelopen maanden met een tiental betrokkenen gesproken van verschillende politieke kleur. Deze (oud-) Binnenhofbewoners wilden alleen het achterste van hun tong laten zien als we ze anonimiteit konden garanderen. Alhoewel dat natuurlijk niet de voorkeur geniet, hebben we besloten het verhaal toch te publiceren. De reden is dat al deze gesprekspartners, onafhankelijk van elkaar, een beeld schetsen van de Kamervoorzitter dat totaal anders is dan het beeld dat nu van haar bestaat.

Reactie hoofdredacteur RTL Nieuws
Geachte mevrouw Arib,

Goede betrouwbare nieuwsvoorziening is zeker in deze tijden waarin desinformatie een steeds grotere rol speelt, belangrijker dan ooit. Dat is dan ook de reden waarom mijn Haagse collega’s in het verhaal over u niet over één nacht ijs zijn gegaan. Er is diepgaand gesproken met bronnen van links tot rechts in het politieke spectrum. Helaas op anonieme basis – ook ik had veel liever gezien dat er met naam en toenaam zou zijn gesproken – maar het belangrijkste is dat ze eensluidend zijn. Het verhaal is dus juist enorm gecheckt en gedubbelcheckt. Telkens werd het minder plezierige beeld van u bevestigd. Dan is het nog altijd een keuze om een verhaal al dan niet te publiceren. Wij hebben ervoor gekozen om dat wel te doen, omdat u een prominente rol vervult in politiek Den Haag. Dat u het vervelend vindt dat deze karakterschets over u vandaag naar buiten komt, begrijp ik heel goed. Maar dat betekent nog niet dat het verhaal onjuist is.

Vriendelijke groet,

Harm Taselaar hoofdredacteur RTL Nieuws

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 6:41 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Raya schreef:
Er zijn heel wat schandalen:

Kinderopvangtoeslagschandaal
ZZP'ers schandaal
Bedden-in-ziekenhuizen-tekortschandaal
Woningnoodschandaal
Verhuurdersheffingschandaal
Aardbevingsschadeschandaal
Kwartje-van-Kokschandaal
Biomassaschandaal
Weigeren-sociale-advocatenschandaal
Marktwerkingschandaal
Klokkenluidershuisschandaal (infiltratie door AIVD)
Jacht-op-klokkenluidersschandaal
Wit/Zwartlakschandaal
WOB-termijnovertedingschandaal
Ruttedoctrineschandaal
Quote-500-weer-rijker-ondanks-Coronaschandaal
Niet-, te laat-, onvolledig- en onhuist informeren van de kamerschandaal
Mondkapjesschandaal
Testschandaal
Vaccinatieschandaal
WODCschandaal
Bonuszorgmedewerkersschandaal
MER-rapportagesschandalen
Julio Pochschandaal
Vervuiling Tata Steelschandaal
Overheids ICT-schandalen
Participatiewetschandaal

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En daar waren allemaal politici bij betrokken.

Je kunt je beter afvragen bij welk schandaal GEEN politicus betrokken is.
Het nieuwste schandaal, Tata Steel moet verduurzamen maar eens wie de rekening krijgt?

https://www.youtube.com/watch?v=t0MPx8lHHfE

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 6:30 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


En nu morrelt men over Arib want manipulatief, leugenachtig, ondermijnt de democratie. Maar uiteraard anoniem beschuldigingen.

https://www.ad.nl/politiek/wilders-neem ... ~a140ad25/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 1:44 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Lumiere schreef:
Mja dat zal de redenatie van menig heksenjacht zijn geweest :hum:
Als er stront aan de knikker is , is het eerste wat er gebeurd dat er een heksenjacht wordt gevoerd op klokkenluiders.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 12:40 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Lumiere schreef:
Biertje schreef:
baedeker schreef:
:krantjekoffie:
Barracudanls versus demminkdoofpot.

Actoren die zonder bewijs zaken doelbewust aanwakkeren vanuit een totaal ander belang en daarbij leugens niet schuwen,
dat lijkt me toch een vrij redelijke omschrijving van Lumiere op dit forum.

Maar ehh ... wat heeft het met 17 maart te maken?
Lumiere beweert dat er in gene enkel schandaal sprake is van politieke bemoeienis terwijl het tegenovergestelde is aangetoond.


Ik snap wel dat als een kamerlid zich wat te veel met complotdenkers inlaat en hun leugens gaat herhalen, dat hij dan wat tegengas krijgt ja :evendenken:
Tegengas is uitstekend, luisteren eveneens maar wantrouwen is eveneens nodig, met name naar de Kamerleden, eigen partij, RvS etc.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 12:05 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Lumiere schreef:
Biertje schreef:
baedeker schreef:
:krantjekoffie:
Barracudanls versus demminkdoofpot.

Actoren die zonder bewijs zaken doelbewust aanwakkeren vanuit een totaal ander belang en daarbij leugens niet schuwen,
dat lijkt me toch een vrij redelijke omschrijving van Lumiere op dit forum.

Maar ehh ... wat heeft het met 17 maart te maken?
Lumiere beweert dat er in gene enkel schandaal sprake is van politieke bemoeienis terwijl het tegenovergestelde is aangetoond.


Ik snap wel dat als een kamerlid zich wat te veel met complotdenkers inlaat en hun leugens gaat herhalen, dat hij dan wat tegengas krijgt ja :evendenken:
Tegengas is uitstekend, luisteren eveneens maar wantrouwen is eveneens nodig, met name naar de Kamerleden, eigen partij, RvS etc.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 11:22 am 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


baedeker schreef:
:krantjekoffie:
Barracudanls versus demminkdoofpot.

Actoren die zonder bewijs zaken doelbewust aanwakkeren vanuit een totaal ander belang en daarbij leugens niet schuwen,
dat lijkt me toch een vrij redelijke omschrijving van Lumiere op dit forum.

Maar ehh ... wat heeft het met 17 maart te maken?
Lumiere beweert dat er in gene enkel schandaal sprake is van politieke bemoeienis terwijl het tegenovergestelde is aangetoond.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 11:14 am 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


En ja hoor, De Jonge die even weer een proefballonnetje opblaast. De Jonge gaat er voor zorgen dat we nog sneller prikken dan Israel. :

Vaccineren: naar 2,5 miljoen prikken per week

Citaat:
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: samen met GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen bereidt hij grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Daarbij is hij afhankelijk van (soms) grillige leveringen van fabrikanten. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet in maart op 175.000 per dag liggen, en wordt uitgebreid naar 200.000 dagelijks.


https://www.ad.nl/politiek/omt-visitere ... ~a4d4194e/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 10:16 am 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Lumiere schreef:
Biertje schreef:
Lumiere schreef:


Demmink is een typisch verhaal dat bewijst dat waar rook is... er ook nog wel eens doelbewuste stokers rookbommen aan het gooien zijn :foei:
Het stinkt als er sprake is van politieke bemoeienis, oftewel het doorbreken van de trias politica


Het stink omdat bepaalde actoren die in de clinch liggen met justitie zonder bewijs de zaak doelbewust aanwakkeren vanuit een totaal ander belang en daarbij leugens niet schuwen :foei:


https://www.demminkdoofpot.nl/page/modu ... 33536.html

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 9:28 am 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


baedeker schreef:
Donderdag stemt de tweede kamer plenair over het EU Noodfonds en over nieuwe EU-belastingen. Rutte 3, demissionair vanwege de toeslagenaffaire, smokkelt deze uitverkoop er door. Het geld gaat o.a. naar vroegere pensioenen voor Italië en een basisinkomen voor Spanje.
:snooty:
Ik vind dat er eigenlijk gestemd moet worden voor verlaging van het salaris van de EU-ambtenaren, eu-parlement en EU-commissaris en dat ze zelf hun pensioen voortaan gaan betalen en niet de hand ophouden bij de lidstaten.

https://www.europa-nu.nl/id/vj1qij6plkn ... ambtenaren

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: wo feb 24, 2021 9:21 am 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Lumiere schreef:
Biertje schreef:
Demmink


Demmink is een typisch verhaal dat bewijst dat waar rook is... er ook nog wel eens doelbewuste stokers rookbommen aan het gooien zijn :foei:
Het stinkt als er sprake is van politieke bemoeienis, oftewel het doorbreken van de trias politica

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: di feb 23, 2021 2:56 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Enzo501 schreef:

Ze komen met geen enkel bewijs dat er ineens veel politieke druk is uitgeoefend (hoewel het plan van geen enkele partij steun krijgt, ook niet van de tegenstanders van het beleid).
Het is waarschijnlijker dat na alle onderbouwde kritiek op het plan enkele leden ervan ook wel hebben ingezien dat het een raar, onuitvoerbaar, niet financieel haalbaar en niet effectief plan is. En al helemaal om het aanstaande maandag in te voeren. Een doodgeboren vogeltje.
Je moest eens weten waar Wilders allemaal komt, maar daar het niet over. Ook is onbelangrijk of andere partijen dat steunen. Er is sprake van politieke bemoeienis op diverse fronten, enkel omdat iets niet welgevallig is. Hier gaat het om vrijheid van verenigng en vrijheid van meningsuiting.

Volgens de initiatiefnemers. Het zijn voorlopig onbewezen verhalen. En als je dit plan op 1 maart wilt invoeren zul je toch de steun van de politiek moeten hebben.
Het lijkt me eerlijk gezegd ook sterk dat er gepusht is, het zal wel met de desinteresse van de politiek voor dit wrakke plan te maken hebben.
Waarom onbewezen? De politieke heeft oeral ergens wel de hand in gehad, de vervolging van Wilders, Demmink, WODC etc.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: di feb 23, 2021 2:02 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Er is echt sprake van politieke druk, een verzinsel is het niet.
https://www.ad.nl/economie/gedoe-bij-he ... ~aef5b2a9/

Ze komen met geen enkel bewijs dat er ineens veel politieke druk is uitgeoefend (hoewel het plan van geen enkele partij steun krijgt, ook niet van de tegenstanders van het beleid).
Het is waarschijnlijker dat na alle onderbouwde kritiek op het plan enkele leden ervan ook wel hebben ingezien dat het een raar, onuitvoerbaar, niet financieel haalbaar en niet effectief plan is. En al helemaal om het aanstaande maandag in te voeren. Een doodgeboren vogeltje.
Je moest eens weten waar Wilders allemaal komt, maar daar het niet over. Ook is onbelangrijk of andere partijen dat steunen. Er is sprake van politieke bemoeienis op diverse fronten, enkel omdat iets niet welgevallig is. Hier gaat het om vrijheid van verenigng en vrijheid van meningsuiting.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: di feb 23, 2021 12:48 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Er is echt sprake van politieke druk, een verzinsel is het niet.
https://www.ad.nl/economie/gedoe-bij-he ... ~aef5b2a9/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: di feb 23, 2021 12:37 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Lumiere schreef:
Wat een zieligdoenerij weer, kritiek of verzoeken krijgen is natuurlijk iets heel anders dan 'iets niet mogen' :ok:
Hoezo is een verzoek hetzelfde als politieke druk?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: di feb 23, 2021 12:03 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Braking news. De Haag pusht Nl-Herstel om campagne te staken.

Heel vreemd, demonstratie BLM mag, Greenpwace mag kerncentrales bezetten, linkse actievoerders genieten alle vrijheid maar zodra er een actiegroep campagne voert tegen de Politiek Den haag kan het ineens niet. Rutte knaagt dus wel degelijk aan de vrijheid van meningsuiting

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1053281 ... weg-zitten

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: zo feb 21, 2021 5:54 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


baedeker schreef:
'... Bij de toeslagenaffaire hebben we gezien hoe de overheid mensen enorme schade kan berokkenen als zij rechtvaardigheid en menselijkheid uit het oog verliest ...'

Markie Tefal. Het was 'de overheid' die dat deed, en 'dat klinkt misschien abstract', maar waar het gewoon om gaat is dat 'we' iemand die per ongeluk een keer een formulier verkeerd heeft ingevuld niet meer automatisch als fraudeur moeten zien. Volgens mij ging het toch om heel wat meer dan dat, was het Markie zelf die de zes jaar dat het duurde verantwoordelijk was, en wil die nu gewoon doorgaan met regeren.
:eek:
Met totaal onervaren mensen op de kieslijst. Ach, het is toch maar stemvee

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: zo feb 21, 2021 4:28 pm 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Hoe Markt zegt geen beloftes meer te doen - want die komt hij toch niet na - en vervolgens dan toch weer beloftes doen. Die vent had naar het toneel gemoeten. :hardlachen: :hardlachen:Samen naar de eindstreep. En verder.
Beste lezer,

We zijn er allemaal behoorlijk klaar mee. Dat het nu al een jaar duurt, maakt iedereen een beetje moedeloos. Dat gevoel heb ik ook regelmatig. Ik wil graag weer eens op een terras een kop koffie drinken, of met vrienden naar de bioscoop. Of langsgaan bij al die ondernemers die we al jaren kennen en die nu zo hard moeten vechten om te overleven. En zo zal iedereen ergens naar uitkijken. Naar het moment dat je weer met het hele voetbalteam een wedstrijd kunt spelen en daarna een biertje drinken. Dat je weer mensen kunt ontvangen in je winkel of restaurant.

Gelukkig was er ineens een prachtige week met sneeuw en ijs. Dat hadden we echt even nodig! Lekker schaatsen op natuurijs, sleeën in de sneeuw, of zelfs snowboarden in de duinen. En nagenieten van alle foto’s. En dit weekend hopelijk mooi weer, zodat we opnieuw naar buiten kunnen. Dat geeft nieuwe energie om het vol te houden. Dat kunnen we goed gebruiken. Want we moeten nog even doorzetten.

Het helpt als we ons realiseren dat er een einde aan de crisis komt. En dat we dan de schouders eronder zetten om samen sterker verder te gaan.

We zitten nu ook in verkiezingstijd. Veel politici doen dan beloften en komen met hun eigen plannen die zij als de enige oplossing presenteren. Ik denk dat het in deze bijzondere tijd niet realistisch is beloften te doen. Bovendien worden verschillen uitvergroot. We moeten juist de verbinding zoeken, want alleen samen komen we uit deze crisis.

Straks gaan we waarschijnlijk met een brede coalitie verder. Ik wil u graag bijpraten over de gedachten die ik daarbij heb. Want er is veel te doen! Met de volgende drie dingen gaan we na de crisis als het aan mij ligt in elk geval direct aan de slag:

Zorgen dat mensen werk hebben en dat onze economie weer gaat groeien.
De zorg versterken, ook om beter voorbereid te zijn op een volgende gezondheidscrisis.
Een sterke overheid, met een menselijk gezicht én de kracht om mensen te beschermen.De eindstreep
Maar eerst liggen er nog heel wat hobbels voor ons. Het is nog even doorbijten, maar de eindstreep komt in zicht. Het vaccineren is begonnen, en dat zal ons uiteindelijk beschermen. We willen allemaal dat het sneller gaat. Maar eerlijk is eerlijk. Als iemand een jaar geleden had verteld dat er nu een goed vaccin in Nederland zou zijn, zou ik me hebben afgevraagd of dat echt waar kon zijn.

Nu is het zaak om met zo min mogelijk schade de eindstreep te halen. Door ons allemaal aan de maatregelen te houden, zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen gezond blijven. Met steunpakketten zorgen we dat zoveel mogelijk mensen hun baan, hun huis of hun bedrijf kunnen behouden.

Het laatste wat we willen, is dat mensen in het zicht van de finish moeten afhaken. We moeten met elkaar die eindstreep halen. Ik moest denken aan dat beeld van die marathonloper, die niet meer kon, maar door twee andere lopers de finish over gedragen werd. Zo haalde hij het maar mooi. Daarom hebben we een nieuw en uitgebreid steunpakket voor ondernemers gemaakt. En als er nog meer nodig is, dan gaan we dat doen.

De weg naar de eindstreep is voor veel mensen een mentale uitputtingsslag. Ik vind het zelf ook weleens moeilijk. Als ik door een lege stad fiets, langs al die dichte winkels en restaurants waar het altijd vol met mensen was. Ik verlang ernaar om weer de krant te gaan lezen met een kopje koffie in mijn vaste café en bekende gezichten te zien.

Gelukkig zie ik hoe we elkaar erdoorheen slepen. Van de knuffels voor het raam in het voorjaar, tot boodschappen doen voor de buurvrouw en even aanbellen om te vragen hoe het gaat met die man verderop in de straat. Of samen wandelen met een vriend.

Let een beetje op elkaar. Het komt goed. En blijf ook na de coronacrisis omzien naar andere mensen. Dit gevoel van elkaar helpen mogen we niet kwijtraken.

Samen open
Op weg naar de eindstreep zal onze vrijheid steeds groter worden. De basisregels zoals afstand houden, handen wassen en een mondkapje dragen moeten we nog wel even blijven volgen. Maar door alle maatregelen, zoals vaccineren en testen, kunnen we ons land geleidelijk van het slot halen.

Ik hoor ook de roep uit de samenleving om meer ruimte. Met experimenten kijken we naar wat op een verantwoorde manier mogelijk is. Er zijn zoveel creatieve ideeën in de samenleving. We moeten goed luisteren en samen kijken wat beter kan.

Ik vind het belangrijk dat we de ruimte die we met elkaar verdienen eerlijk gaan verdelen, al weet ik niet of we dat bij een eerste voorzichtige stap al kunnen doen. Vorig jaar zagen we hoe dat kan wringen. Ik snap daarom de ergernis van restauranteigenaren die dicht moesten, maar wel rijen bij Ikea zagen.

Dat wil ik deze keer anders doen. Dus niet een sector helemaal open en de ander helemaal dicht, maar zoveel mogelijk sectoren tegelijkertijd iets van ruimte bieden.

Is dat ideaal? Nee. Is het de beste oplossing voor een moeilijke periode? Ik denk het wel.

Het is een beetje zoals met de mogelijkheid om zelf je bestelling bij winkels af te halen. Veel ondernemers zullen dan nog steeds verlies draaien, maar ze kunnen wel iets voor hun trouwe klanten doen.

Zo starten we straks ook de rest van de samenleving weer voorzichtig op. Stapje voor stapje, en alleen als het veilig kan. Al zal het ook deze keer niet foutloos gaan. We leren wat het beste werkt, en proberen het zo goed mogelijk te doen met de kennis die we op dat moment hebben.

Samen naar de eindstreep. En verder.
Vliegende start
Maar politiek gaat niet alleen over het bestrijden van de coronacrisis en de terugkeer naar al die gewone dingen die we zo missen. Het gaat ook over de toekomst van ons land. Ons land er weer bovenop krijgen zodra we de strijd tegen het virus gewonnen hebben. En dingen beter maken dan ze in de tijd voor het virus waren.

Ik zie ook dat er zaken scheefgegroeid zijn. Lange tijd profiteerden werkenden als het goed ging met bedrijven. Maar veel mensen voelden de economische groei van de afgelopen jaren te weinig in hun portemonnee. Dat moet anders, en daarvoor moeten we een vliegende start maken.
Ondernemers
Veel ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, hebben al een jaar lang niet kunnen doen waar ze zo vreselijk goed in zijn. Een idee omzetten in iets tastbaars, klanten helpen, samen met hun personeel iets moois neerzetten. Om echt uit de crisis te komen, kunnen we niet zonder de energie en creativiteit van onze ondernemers.


Als we de eindstreep van de strijd tegen het virus hebben gehaald, zal steun nog een tijdje nodig blijven. Vergelijk het met een patiënt die ook niet zonder revalidatie naar buiten loopt als je van de ene op de andere dag het infuus loskoppelt. We zullen de hulp aan ondernemers langer in stand moeten houden, zodat mensen niet gedwongen worden hun bedrijf te verkopen aan investeerders die levensvatbare bedrijven voor een prikkie over willen nemen.

Ondernemers kunnen niet op volle kracht een herstart maken als ze nog jarenlang torenhoge schulden met zich meeslepen, of als ze al hun spaarpotten leeggeschud hebben. Ik wil nu geen concrete beloftes doen of bedragen noemen. Maar ik beloof wel dat als we bij de eindstreep zijn, ik samen met onder meer banken zal zoeken naar oplossingen. Want het laatste wat we willen is lege winkelstraten en dichtgetimmerde etalages. Zonder die ondernemers kunnen we als samenleving geen vliegende start maken.

Zo kunnen we de komende jaren weer echt genieten van de levendige samenleving waar we zo aan gehecht zijn. Waarbij de kledingwinkel ook weer de nieuwe collectie heeft kunnen aanschaffen, of een restaurant weer mensen heeft kunnen aannemen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat als corona voorbij is, en we weer kunnen winkelen, we niet langs lege etalages lopen omdat de winkeliers failliet zijn gegaan. En dat als we weer naar dat gezellige plein gaan, het restaurant of café waar je zo graag kwam nog bestaat.Al die hardwerkende Nederlanders
Het afgelopen jaar vroegen we mensen om zoveel mogelijk thuis te werken, maar niet iedereen heeft die luxe om veilig vanuit huis te werken. Want verpleegkundigen of agenten kunnen niet inbellen.

Net als de pakketbezorgers, de vakkenvullers, en de maaltijdbezorgers. Zij houden allemaal de samenleving draaiende. En vaak voor een bescheiden salaris. Daarom vind ik het rechtvaardig dat we de komende jaren het minimumloon verhogen. Ik zie gelukkig dat veel politieke partijen net als ik deze wens hebben. Zo bouwen we de komende jaren samen aan een sterker Nederland.

Een deel van Nederland ervaart in deze crisis wel hoe fijn het is om thuis te werken. Of in ieder geval om af en toe thuis te werken. Want aan de ene kant missen we na maandenlang digitaal vergaderen het contact met collega’s, of dat goede idee dat ontstaat omdat je iemand toevallig even op de gang spreekt. Aan de andere kant ontdekken we hoe fijn het is om niet elke dag in de file of in die net iets te volle spitstrein te staan.

Laten we deze nieuwe gewoonte straks vasthouden. In een goede balans tussen thuiswerken en op kantoor zijn. Zo zorgen we ook dat een baan en een gezin beter te combineren zijn. Het zou zonde zijn als we straks weer allemaal achter in de file aansluiten.

Bij een herstel van de economie hoort ook dat die hele brede middenklasse profiteert als het economisch goed gaat. Ik snap dat bedrijven die door de lockdown een tijd gesloten zijn geweest, nu niet zomaar een loonsverhoging kunnen betalen. Maar als er in betere tijden geld is, moet dat niet gelijk naar bonussen en dividend gaan, maar eerst naar een hoger salaris voor de medewerkers.

Het geld voor die lonen moet natuurlijk wel verdiend worden. Daarom gaan we de komende jaren niet bezuinigen, maar uit de crisis groeien door te investeren. Ook om de ondernemers te helpen die we zo nodig hebben voor groei. We investeren in onderwijs, in infrastructuur, in klimaat, in innovatie. Zo creëren we nieuwe banen, die ook helpen om onze samenleving schoner en duurzamer te maken.Jongeren
We hebben straks allemaal veel in te halen. Maar ik wil mij toch even apart richten tot jongeren. Jullie hadden veel verwacht van het eerste jaar op de middelbare school, maar zitten nu vooral thuis. Jullie verheugden je zo op de feesten na het eindexamen. Jullie hadden zin in alles wat kwam kijken bij een studie, zoals nieuwe vriendschappen, lidmaatschap van een vereniging, of stagelopen bij een bedrijf, maar kruipen nu iedere dag thuis achter de computer.

Ik snap dat het voor jullie ontzettend moeilijk is. We hebben jullie weinig horen klagen. Ik wil jullie bedanken. Jullie krijgen vaak het verwijt je niet aan maatregelen tegen corona te houden, maar ik zie het tegenovergestelde. Ik zie jonge mensen die veel offers brengen, die geduld hebben, en er het beste van maken. Dat verdient een groot compliment! We gaan jullie ook helpen, door extra te investeren in het onderwijs en samen een toekomst op te bouwen.De zorg
Alle mensen in de zorg leveren al een jaar lang een prestatie van wereldformaat. Dag in dag uit staan zij, met gevaar voor hun eigen gezondheid, in de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus. De komende jaren moeten we de zorg versterken om beter voorbereid te zijn als we weer te maken krijgen met een pandemie of een andere gezondheidscrisis.

In deze crisis zien we tot hoeveel onze zorg met goede samenwerking in staat is. Dat heeft mij gesterkt in de gedachte dat marktwerking nooit een doel op zich mag zijn in de zorg. Ziekenhuizen die eerst elkaars concurrent waren, werken nu samen. Als het ene ziekenhuis geen bedden op de intensive care meer heeft, springt het andere ziekenhuis bij. Die samenwerking moeten we behouden waar dat helpt om mensen betere zorg te geven.

Bijvoorbeeld door een flexibele reserve van IC-bedden te hebben, zodat we in crisistijd snel kunnen opschalen. Corona heeft bovendien laten zien dat maximale economische efficiëntie kwetsbaar kan zijn. Het is gevaarlijk om afhankelijk te zijn van één of twee landen buiten Europa voor bijvoorbeeld het maken van mondkapjes. We moeten meer in Europa produceren. Soms zal dat iets duurder zijn. Die prijs moeten we betalen voor onze veiligheid.

Een ander belangrijk punt is een alternatief voor het eigen risico in de zorg. Ziek zijn is al vervelend genoeg. Niemand zit er dan op te wachten honderden euro’s aan eigen risico te betalen. Tijdens die zoektocht naar een alternatief drukken we even op de pauzeknop, door het eigen risico te bevriezen.Sterke overheid
De komende jaren wil ik graag samen met Nederland aan de slag om met zijn allen op een rechtvaardige manier uit de crisis te komen, en de problemen van de toekomst aan te pakken. Daarbij hebben we een sterkere overheid nodig, maar wel één die een menselijk gezicht heeft.

Uiteraard zal ik me ervoor blijven inzetten dat basiszaken zoals veiligheid op orde zijn. Maar een sterke overheid moet ook rechtvaardig en menselijk zijn. Bij de toeslagenaffaire hebben we gezien hoe de overheid mensen enorme schade kan berokkenen als zij rechtvaardigheid en menselijkheid uit het oog verliest.

Dat klinkt misschien abstract, maar het gaat er gewoon om dat mensen het recht hebben om een keer een fout te maken. Dus in de sociale zekerheid moeten we iemand niet meer automatisch als fraudeur zien, als die per ongeluk een keer een formulier verkeerd heeft ingevuld.

Ook zorgen we dat er een medewerker van vlees en bloed bereikbaar is, via de telefoon of een loket, als mensen vastlopen in de digitale systemen van de overheid. Die digitale systemen zijn vaak heel handig. Denk aan je vooraf ingevulde belastingformulier. Maar als er iets fout is gegaan, of iets niet duidelijk is, moet een mens met kennis van zaken je helpen, en kijken of waar we mee bezig zijn wel eerlijk en normaal is.

Een sterke en rechtvaardige overheid is er ook om de rafelranden van het kapitalisme bij te schaven. Bedrijven moeten hun eerlijke aandeel aan belastingen betalen. Daarom hebben we al maatregelen genomen tegen belastingontduiking en belastingontwijking door multinationals. Daar wil ik mee doorgaan. Dan profiteren middeninkomens meer van economische groei, en hebben bedrijven die hun eerlijke aandeel aan de samenleving bijdragen minder last van oneerlijke concurrentie. Dat is goed voor ons allemaal, want onder deze bedrijven bevinden zich vaak de mkb’ers die hier voor de meeste werkgelegenheid zorgen.

De overheid heeft ook een taak om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie. Want ondernemers uit Nederland en andere Europese landen hebben te vaak het nakijken als buitenlandse bedrijven hier de markt proberen te veroveren. Bijvoorbeeld onze winkeliers en webwinkels, die concurrentie krijgen van Chinese webwinkels als AliExpress. Of denk aan Nederlandse bedrijven die moeten opboksen tegen concurrenten die met staatssteun opdrachten wegkapen. Daarom trekt Nederland nu al samen met andere landen in Europa op om te zorgen dat onze bedrijven een eerlijkere kans hebben.Samen sterker verder
Politiek gaat ook over samenwerking. De komende weken staan alle lijsttrekkers tegenover elkaar in televisiedebatten, en hebben politici soms felle kritiek op elkaar. Maar we kunnen alleen iets bereiken door met alle redelijke partijen samen te werken.

Natuurlijk denken wij niet over alles hetzelfde. De een wil iets meer geld naar dit onderwerp, en de ander weer naar die maatregel. De volgende wil hier een accent zetten, en de ander heeft daar nog een puntje. Daar komen we samen uit. Want uiteindelijk willen we allemaal het land vooruithelpen. Problemen aanpakken. Al deze partijen willen samen sterker verder. Daar ben ik van overtuigd.

En mijn partij, en zeker ik alleen, hebben echt niet alle wijsheid in pacht. De mooie dingen in ons land ontstaan gewoon door samenwerking tussen partijen en mensen in het hele land. Verschillende inzichten en ideeën zorgen samen voor een beter plan. En om plannen in daden om te zetten moeten we ook met zijn allen aan de slag. Op die manier gaan we samen de eindstreep halen, en kunnen we daarna sterk uit de crisis komen.

Dat is waarom ik opnieuw premier wil worden. De komende periode hoop ik in gesprek te gaan over mijn ideeën. Met de collega’s van andere partijen en met u. Om te horen waar ik het bij het juiste eind heb, en waar het volgens u anders moet. In een tijd als deze campagne voeren heb ik ook nog nooit gedaan. Ook hier zullen we met elkaar moeten uitvinden hoe dat het beste gaat en wat gepast is. Zodat u straks uw keuze kunt maken. Want op 17 maart is de keuze aan u.

[/scroll]

https://www.vvd.nl/samen/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het verkiezingen 2021 topic

Geplaatst: do feb 18, 2021 10:56 am 

Reacties: 490
Bekeken: 6588


Verassend, ook Ollongren gaat met geld smijten. Nu is er ineens haast om huizen versneld te bouwen.Allemal om zetel te winnen

https://www.ad.nl/wonen/kabinet-lapt-26 ... ~acc36f43/
Sorteer op:  
Pagina 1 van 6 [ Er voldeden 114 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling