Het is nu zo apr 21, 2019 6:24 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 160 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Is Brexit wel nodig?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: vr apr 05, 2019 10:49 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Lancelot schreef:
Biertje schreef:
Lancelot schreef:
Ja, hoe langer de UK bij de EU zit, hoe beter voor iedereen.
Het VK moet niet bungelen maat stappen zetten en niet zomaar zeggen dat ze verdere uitstel willen. Want afstel van de brexit is echt geen optie, dat heeft May ook gezegd.

Tuurlijk is het wel een optie. Als het hogerhuis ermee akkoord gaat bepaalt namelijk de wet dat de UK niet uit de EU mag zonder deal. Afstel van de Brexit voldoet aan die wet en is dus een optie. Wat May verder zegt doet er overigens sinds een paar weken niet meer zo toe. Het enige wat ze nog doet is eigenlijk af en toe naar Brussel vliegen om uitstel te vragen.
Ik blijf er op tegen daar het VK voor de brexit heeft getemd en de oplossing die May wil niet mogelijk is. Daarnaast ben ik tegen verdere uitstel omdat dan iedereen lui achterover gaat liggen. Je zul toch een eer de knoop door moeten hakken.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: do apr 04, 2019 7:56 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Lancelot schreef:
Ja, hoe langer de UK bij de EU zit, hoe beter voor iedereen.
Het VK moet niet bungelen maat stappen zetten en niet zomaar zeggen dat ze verdere uitstel willen. Want afstel van de brexit is echt geen optie, dat heeft May ook gezegd.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo apr 03, 2019 12:00 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Citaat:
Gemeenten bepalen de bestemmingsplannen , binnen de structuurplannen.
Heb je er nooit van gehoord dat Provincies de structuurplannen maken en bepalen wat landelijke en stedelijke gebieden zijn?
Heb je er nooit van gehoord dat deze provincies zelf hebben bepaald wat Natura 2000 gebieden zijn en dit bij Europa
op de lijst hebben laten zetten?
De EU wil een fikse vinger in de pap hebben en dat bevalt mij niet.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo apr 03, 2019 9:52 am 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


P-G schreef:
Raya schreef:
Het is aan de lidstaten om in te zien, dat we nog lang niet toe zijn aan despoten in Brussel.


Nee, Raya mag Noord-Ierland kwalificeren tot een kolonie - daar zou hij eens mee moeten aankomen bij de protestanten in desbetreffend gebied - maar vanuit de Europese Unie mag geen kwalificatie plaatsvinden met betrekking tot Gibraltar. Het getuigt van een zoveelste dubbele standaard.
Over Gibraltar, dat was anders wel een belangrijk steunpunt om de Duitsers tegen te houden tijdens WO-II. Het is zoiets als de Golan hoogte, dat geeft Israël nooit en nooit meer terug.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo apr 03, 2019 9:29 am 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Hier hebben de Britten straks geen last meer van, wij wel: Brussel die zich wil bemoeien met gemeentelijke bestemmingsplannen die nota bene democratisch tot stand komen. Brussel doet dus een aanval op de democratie.


Als het aan de Europese Commissie ligt, moeten gemeenten in de EU een fors deel van hun wetgeving voortaan ter goedkeuring aan Brussel voorleggen. Een coalitie van 160 burgemeesters, milieuorganisaties en actiegroepen wil de richtlijn tegenhouden waarin dat wordt verplicht. Ook EU-lidstaten roeren zich.

Appingedam is een kleine gemeente aan de noordoostrand van de provincie Groningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de regio sinds begin jaren negentig een van de gebieden van Nederland waar de krimp zich het hevigst voordoet. Het stadscentrum kampt met leegstand en het gemeentebestuur vreest verpaupering nu steeds meer banen verdwijnen en jongeren wegtrekken. De gemeenteraad heeft daarom in het bestemmingsplan vastgelegd dat detailhandel alleen nog in het centrum is toegestaan. Door de winkelactiviteit te concentreren, hoopt de gemeente de leefbaarheid op peil te houden en de leegloop een halt toe te roepen.

Een paar honderd meter ten oosten van het stadscentrum ligt winkelgebied Woonplein. Daar kunnen inwoners van Appingedam terecht voor bouwmaterialen, inbouwkeukens of een hamburger: Gamma, Kwantum en McDonald’s. Eén van de panden op het terrein is in handen van vastgoedontwikkelaar Visser uit Hoogezand-Sappemeer. Hij wilde het pand verhuren aan schoenen-discounter Bristol. Maar Appingedam greep in en weigerde op grond van het lokale bestemmingsplan toestemming te verlenen. Schoenverkoop valt namelijk onder detailhandel en die is buiten het stadscentrum niet toegestaan.Het Woonplein in Appingedam

Visser liet het er niet bij zitten: hij diende een klacht in bij de Raad van State. Het Appingedamse bestemmingsplan is volgens Visser in strijd met de vrijheid van vestiging, die in december 2006 is vastgelegd in de EU-Dienstenrichtlijn. Sinds die richtlijn van kracht is, zijn in de hele Europese Unie marktbelemmeringen voor dienstverleningsbedrijven versoepeld, vergunningsaanvragen vereenvoudigd en aanbestedingsprocedures internationaal opengesteld. Ook moet nationaal en lokaal beleid sindsdien in overeenstemming zijn met de handelsregels zoals vastgelegd in die EU-Dienstenrichtlijn. Dat is niet per definitie onwenselijk, zegt wethouder Annalies Usmany. Al dertien jaar is ze lid van het vierkoppige gemeentebestuur van Appingedam. Ze kiest haar woorden zorgvuldig en trefzeker: ‘Wij zijn natuurlijk maar een kleine gemeente in het noorden van Groningen. Als je beleid maakt, moet je echter procedures volgen. Voldoen aan de Europese Dienstenrichtlijn is daar één van. Dat er goede regelgeving bestaat, is alleen maar prettig.’

De Raad van State verwees Vissers klacht naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat oordeelde begin 2018 dat detailhandel inderdaad een dienst is en het verbieden van een schoenenwinkel alleen onder strenge voorwaarden is toegestaan. Enkele maanden later stelde de Raad van State tussentijds vast dat het bestemmingsplan in Appingedam daarom niet aan de Europese regels voldoet. Wat dat in de praktijk betekent is nog niet duidelijk, zegt Usmany: ‘Na de tussenuitspraak wachten we het definitieve oordeel van de Raad van State in mei af. Tot die tijd acht ik het niet passend om commentaar te geven en laten we het recht zijn beloop.’

Banenpotentieel
Die EU-Dienstenrichtlijn waarop Visser zich beriep, is een geesteskind van voormalig Europees Commissaris Frits Bolkestein. Via de ‘Bolkestein-richtlijn’ wilde de VVD-coryfee een efficiënt geïntegreerde Europese dienstenmarkt scheppen. Wereldwijd wordt immers zeventig procent van alle geld verdiend met het verlenen van een of andere dienst. Denk aan internet- en communicatiediensten, gezondheidszorg, transport, financiële dienstverlening, juridische ondersteuning, kinderopvang, begraafplaatsonderhoud of toerisme. Binnen de EU valt ongeveer 45 procent van alle economische activiteit onder deze paraplu – en sinds december 2006 dus onder de Dienstenrichtlijn. Door deze richtlijn kunnen Nederlandse tandartsen nu een praktijk beginnen in Roemenië, Duitse baggerbedrijven inschrijven op Spaanse aanbestedingen en Belgische makelaars panden kopen op de Berlijnse huizenmarkt.

Desondanks lopen bedrijven nog vaak tegen lastige regelgeving op, die bovendien van land tot land sterk kan verschillen. In januari 2017 presenteerde de Europese Commissie (EC) daarom een nieuwe Dienstenrichtlijn. Ze stelt daarin voor de beroepseisen voor beschermde beroepen (zoals apothekers of architecten) internationaal te stroomlijnen en wil door betere naleving van de regels bereiken dat bedrijven met een ‘hoog groei- en banenpotentieel’ nog makkelijker in andere EU-lidstaat aan de slag kunnen.

Om dat te verwezenlijken, wil de Commissie de zogenaamde notificatieplicht uitbreiden. Sinds december 2006 moeten nationale, provinciale en zelfs gemeentelijke overheden de EC inlichten over voorgenomen beleid dat het vrije verkeer van diensten zou kunnen aantasten. Die regel is volgens Brussel echter te vrijblijvend. In de nieuwe Dienstenrichtlijn wil de Commissie daarom een elektronisch notificatiesysteem optuigen dat lidstaten, waterschappen, provincies en gemeenten verplicht moeten gebruiken om beleid voor te leggen. Ambtenaren van de EC hebben vervolgens drie maanden de tijd om wetsvoorstellen en bestemmingsplannen samen met belanghebbenden door te lichten, vertelt een woordvoerder van de Commissie. Lokale overheden moeten dan wachten met het implementeren van beleid totdat ze feedback hebben gekregen uit Brussel: ‘Het probleem is dat veel lagere overheden in Europa laks zijn met het doorgeven van hun beleidsvoornemens. Met dit nieuwe voorstel willen we de naleving van Europese dienstenregels simpelweg beter maken.’

Alarmbellen
In de hele EU deed het voorstel voor de nieuwe Dienstenrichtlijn alarmbellen afgaan. Appingedam is niet de enige gemeente waar lokaal en Europees beleid elkaar bijten. Amsterdam probeert bijvoorbeeld, net als veel andere grote Europese steden, onderhuur via AirBnB binnen de perken te houden om de lokale woningmarkt te beschermen. Die maatregelen zijn lastig te realiseren als AirBnB straks in Brussel commentaar mag komen leveren, zegt Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam: ‘Als deze richtlijn er komt, kunnen wij de kwaliteit van leven in onze eigen stad niet meer garanderen. Het gaat om meer dan AirBnB: ook de maatregelen van het Amsterdamse gemeentebestuur om het aantal toeristenwinkels in het centrum terug te brengen, waren er nooit gekomen als we de Europese Commissie eerst om toestemming hadden moeten vragen.’

De Amsterdamse gemeenteraad heeft daarom in september 2018 unaniem een SP-motie aangenomen waarin het voorstel van de Europese Commissie wordt verworpen als een ‘bedreiging voor de lokale democratie’. Burgemeester Femke Halsema stuurde op 10 januari een brief aan de president van de Europese Raad in Brussel, waarin ze namens de burgemeesters van Berlijn, Madrid, Barcelona, Boedapest en Riga stelling neemt tegen de nieuwe Dienstenrichtlijn. Niet veel later stuurde een coalitie van honderdzestig Nederlandse, Belgische, Franse, Duitse, Spaanse, Britse en Deense burgemeesters, lokale partijen, advocaten en milieuorganisaties een brief aan Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska (Interne Markt) om hun zorgen te uiten over de nieuwe richtlijn. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het Commissievoorstel ‘onaanvaardbaar’.

Het overal opborrelende verzet wordt in het hoofdkwartier van de Europese Commissie aan de Brusselse Wetstraat met verbazing gadegeslagen. ‘De logica achter ons voorstel is dat we belanghebbenden meer mogelijkheden willen bieden om zorgen te uiten als wetgeving inconsistent is met Europese regels. Dat draagt bij aan een goed zakenklimaat en juridische zekerheid,’ zegt de woordvoerder. ‘Nergens staat letterlijk in het nieuwe voorstel dat de Europese Commissie nu opeens nationale wetten wil goedkeuren. Al kan het in sommige gevallen natuurlijk zo zijn dat, als er na uitgebreide consultatie nog steeds zorgen bestaan, we lagere overheden zullen verzoeken om bepaalde wetgeving in te trekken.’

Internationale afspraken
Mondiaal opererende dienstverlenende bedrijven willen al langer nieuwe handelsregels voor hun sector, binnen Europa en daarbuiten. In 2012 gingen daarom gesprekken van start over wat nu het Trade in Services Agreement (TiSA) heet: het eerste echte wereldwijde verdrag voor de dienstensector. Het idee voor TiSA werd geopperd tijdens een mondiale bedrijvenconferentie in Hong Kong in 2011. Een groep van multinationale topbedrijven en zakelijke lobbyclubs (de Global Services Coalition: GSC) pleitten destijds in een invloedrijke verklaring onomwonden voor een mondiaal dienstenverdrag als middel bij uitstek om de wereldwijde dienstenmarkt te liberaliseren.

Die GSC is opgebouwd uit continentale zakenorganisaties zoals de Amerikaanse Coalition of Service Industries (met leden als Amazon, JP Morgan Chase en Walmart), het Braziliaanse Brasscom (alweer Amazon, Microsoft, plus onder meer Huawei en het Spaanse telefoniebedrijf Telefónica) en de Britse financiële lobby TheCityUK. Het gezamenlijke Europese belang wordt binnen de GSC dan weer vertegenwoordigd door het European Services Forum (ESF) – een club van 27 directeuren van onder meer Vodafone, KPMG, persbureau Thomson-Reuters en zakenbank Goldman Sachs.

Business Europe
Ook de president van de belangrijke Europese lobby-associatie Business Europe is lid van het ESF. Business Europe bestaat op zijn beurt weer uit nationale bedrijvenorganisaties, zoals het Nederlandse VNO-NCW en het Belgische FEB-VBO. Business Europe grijpt elke kans aan om Brussel duidelijk te maken dat handelsbelemmeringen binnen en buiten Europa afbouwen van strategisch Europees belang is. De EU is immers de grootste dienstenexporteur ter wereld. Toen de TiSA-onderhandelingen eind 2016 na 22 onderhandelingsrondes muurvast kwamen te zitten, stuurde de GSC namens Business Europe en al haar leden (zo’n beetje alle grote dienstenbedrijven ter wereld dus) een brandbrief aan alle onderhandelaars. Ze drongen er op aan de gemaakte ‘progressie in de verdragstekst en de door de deelnemende landen toegezegde markttoegang’ vast te leggen – ook al kwam er geen verdrag.

en maand later presenteerde de EC haar eigen plan om de dienstenregels in de Unie te vernieuwen via de nieuwe Dienstenrichtlijn. Bij dat proces was Business Europe toen al jarenlang nauw betrokken, zo blijkt uit notulen en e-mails die het Brusselse onderzoeksbureau Corporate Europe Observatory (CEO) via een wob-verzoek opdiepte.

Een woordvoerder van Business Europe mailt Follow the Money dat er ‘geen nieuws te melden’ is over de nieuwe richtlijn. Hij stuurt een beleidsdocument mee waarin de lobbyclub de Europese Commissie uitdrukkelijk vraagt actie te ondernemen tegen de ‘stroom van nieuwe nationale reguleringen’ en benadrukt dat een nieuwe EU-Dienstenrichtlijn een uitstekende manier zou zijn om lidstaten te verplichten hun wetten ‘uit te leggen en verantwoorden’.

Verzet
Helaas voor de Europese Commissie beperkt het verzet tegen de nieuwe dienstenregels zich niet tot een handvol burgemeesters en actiegroepen: ook EU-lidstaten komen inmiddels in het geweer. De nieuwe Dienstenrichtlijn wordt op dit moment besproken in de zogenaamde trialoogonderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de ministers in de Europese Raad.

Nederland is in principe voorstander van de nieuwe dienstenregels, net als Luxemburg, Denemarken en de Oost-Europese landen. Maar Spanje, Frankrijk en Duitsland weigeren de Commissie meer zeggenschap te geven over hun nationale en lokale wetgeving, bevestigen verschillende bronnen in Brussel. Zolang de lidstaten nog onderhandelen zijn er geen officiële documenten in te zien.

Bondsdag-lid Franziska Brantner (Bündnis90/Die Grünen) bevestigt dat de Duitse regering weigert akkoord te gaan met de EU-Dienstenrichtlijn zoals die nu op tafel ligt. Volgens de Bondsdag is het voorstel in strijd met ‘de grondbeginselen van evenredigheid’ en bestaat er twijfel of ‘de nieuwe richtlijn wel verenigbaar is met de democratische principes’. En hoewel het Europees Parlement zich in eerste instantie uitsprak voor de nieuwe richtlijn, wordt ook daar nu pas op de plaats gemaakt. ‘De trialoogonderhandelingen over dit onderwerp blijken lastiger dan verwacht,’ verklaarde de sociaaldemocratische vicevoorzitter Sergio Gutiérrez Prieto van het parlementaire Comité voor Interne Markt. ‘Er hebben tot nog toe drie sessies plaatsgevonden, de vierde is afgeblazen. Zowel in het Parlement als in de Raad ontbreekt op dit moment een meerderheid voor een Dienstenrichtlijn waarin een verplichting tot notificatie zit. Maar de Commissie weigert op dat vlak elk compromis.’

Het vastlopen van de nieuwe Dienstenrichtlijn frustreert zowel de Europese Commissie als het bedrijfsleven, eens temeer daar mega-verdragen als TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) en TiSA eerder al mislukten. Medewerkers van Business Europe kondigden in 2017 daarom bij de EC aan dat zij zelf gaan lobbyen in het Europees Parlement en bij nationale overheden, om zo alsnog voldoende steun te verzamelen voor de nieuwe Dienstenrichtlijn. ‘Een overeenkomst was binnen bereik,’ verzucht de woordvoerder van de Europese Commissie. ‘In plaats daarvan hebben enkele lidstaten ervoor gekozen het huidige voorstel te misbruiken om de macht van de Commissie in te perken. Een EU-Dienstenrichtlijn helpt om het zakenklimaat te verbeteren, brengt juridische zekerheid en kan lange juridische procedures voorkomen. Een stap achteruit kunnen wij wat dit betreft niet accepteren.’

Bestemmingsplannen
De Appingedamse gemeenteraad moet nu een onderzoek instellen om beter te onderbouwen waarom vastgoedontwikkelaar Visser zijn pand niet aan schoenen-discounter Bristol zou mogen verhuren. Voordat de gemeente een beslissing mag nemen, moet zij eerst aantonen dat een verbod op detailhandel buiten het centrum de beste manier is om leegstand in het centrum tegen te gaan. Anders valt het bestemmingsplan niet binnen de strenge uitzonderingsvoorwaarden van de huidige EU-Dienstenrichtlijn, en is het niet rechtsgeldig.

Elders spelen soortgelijke kwesties. De gemeente Groningen wil een Action-filiaal buiten het stadscentrum niet toelaten, omdat concurrentie met winkels in de stadskern kan leiden tot aantasting van het leefklimaat in de stad. Pandeigenaar Kennemerland Beheer zegt zich volgens RTV Noord ‘gesterkt’ te voelen door de eis van het Europese Hof van Justitie aan het adres van Appingedam. In Zuid-Holland staan Schiedam en Den Haag tegenover het provinciebestuur vanwege de vestiging van sportzaak Decathlon.

In de eerste maanden van 2019 heeft de VNG al diverse verzoeken gekregen om haar lobby tegen de nieuwe EU-Dienstenrichtlijn vooral voort te zetten. ‘De VNG heeft vanaf het begin gelobbyd om dat voorstel aangepast te krijgen,’ zegt een woordvoerder van de VNG. ‘Wij hebben meerdere signalen ontvangen van gemeenten die vraagtekens zetten bij deze richtlijn. Ook hebben we in dit proces steeds gezamenlijk opgetrokken met de gemeente Amsterdam. Volgens de tussenuitspraak van de Raad van State in de zaak-Visser moeten er goede redenen aangevoerd worden voor beleid over leefbaarheid en leegstand. Gemeenten moeten hun besluitvorming goed kunnen motiveren. Door de ontstane impasse in de Europese onderhandelingen heeft de notificatieplicht voor bestemmingsplannen echter een open einde gekregen.’


https://www.ftm.nl/artikelen/brussel-wi ... ap?share=1

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: za maart 30, 2019 12:49 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Enzo501 schreef:
baedeker schreef:
Raya schreef:
Sure!

Ja Raya, je hebt gedroomd wat je hebt gezien.
Lancelot doet aan gaslighting, #1 op het lijstje van technieken van links-gekkies.

Heb jij gezien dat het NOS journaal gezegd heeft dat er 4 miljoen demonstranten waren?
Wat was het ook alweer? Geen bron is ....
Prullebak. :)

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: ma maart 18, 2019 7:15 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Interessant artikel over douanekwesties


Hoe een Limburger de Britten douaneles geeft:
‘May heeft geen kennis. Heel ernstig’
INTERVIEW

Moet een simpele jongen uit Roermond de Britten nou uit gaan leggen hoe de kwestie rond de Noord-Ierse grens op te lossen is? Blijkbaar wel. Douane-expert Hans Maessen adviseert de brexit-hardliners onder de Conservatieven en zat ook al met Theresa May om de tafel. ,,May heeft geen kennis, haar ministers niet en haar adviseurs niet. Het is heel ernstig.”

Chris van Mersbergen 18-03-19, 08:00 Laatste update: 08:21
In Nederland kennen we Hans Maessen vooral als de voorzitter van het Republikeins Genootschap. ,,Maar dat heeft niets met de brexit te maken”, zegt Maessen met een afwerend gebaar, terwijl hij in het grand café van theaterhotel de Oranjerie in zijn woonplaats Roermond de laatste happen van een stuk Wener kersenvlaai naar binnen werkt.


Zo is het maar net. De discussie over de schaduwkanten van onze monarchie wil de 61-jarige Maessen heus elke dag gepassioneerd aanzwengelen, maar de laatste tijd voert voor hem een ander hoofdpijndossier de boventoon. Die bloody brexit. Naast overtuigd republikein is Maessen namelijk ook al vier decennia actief in de ‘douanerie’, zoals hij dat zelf noemt.

De Limburger, die met zijn bedrijf Maco Customs Service adviezen geeft over douanekwesties met landen buiten de EU, werd opgemerkt toen hij voor Britse vakgenoten een presentatie hield over de brexit. Zijn boodschap daar: ,,Er zijn douanetechnieken waarmee je zonder infrastructuur toch een buitengrens kunt organiseren, en dat mag allemaal volgens de huidige wet.”

Hardline brexiteers
Dat was natuurlijk spek naar de bek van heren als Jacob Rees-Mogg, David Davis en Owen Paterson, hardline brexiteers in het Britse Lagerhuis. Hun European Research Group (ERG), de groep conservatieve Lagerhuisleden die rebelleren tegen hun eigen premier Theresa May, wil een échte brexit, met een échte - maar dan weer geen fysieke - grens tussen Noord-Ierland en Ierland. En dus niet de gehate backstop: een noodoplossing bij die grens, waardoor het Verenigd Koninkrijk misschien wel tot sint-juttemis deel blijft uitmaken van de douane-unie van de Europese Unie (EU).

Kort en goed: Maessen werd door Rees-Mogg en consorten gevraagd om hen bij te staan als douane-expert en probeert het evangelie van de harde grens zonder fysieke grensmaatregelen waar hij maar kan te verkondigen, tot Downing Street 10 aan toe.

Want u bent bij May op de thee geweest.

,,Klopt. Die mannen zeiden: gaat u eens mee naar mevrouw May om het uit te leggen. We zijn er een klein uurtje geweest, in de bibliotheek van Downing Street 10, aan een ronde tafel. Wij waren met zijn vijven, May had tien mensen bij zich. Minister Liam Fox van Buitenlandse Handel, haar douane-expert, en nog wat stagiairs en voorlichters, die zitten dan in de vensterbank. Ik legde uit hoe het mogelijk was, een harde grens zonder fysieke maatregelen óp de grens. Op het eind zei May: ‘Maar we willen helemáál geen douaneformaliteiten.’ Waarop ik haar vertelde dat die er nu eenmaal zouden zijn als het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU zou verlaten. ‘Het doel is om geen douane-infrastructuur op de grens te hebben’, zei ik. Maar dat kwartje viel niet. May blijft maar vasthouden aan een douane-unie als enige oplossing voor de grens.”


Heeft May kaas gegeten van douanezaken?

,,Nee. Daar zit het probleem. En dat geldt niet alleen voor May. Steve Barkley, de brexitminister, begrijpt er ook weinig van. Niemand heeft verstand van douanezaken. Ik zeg altijd: customs are not sexy. Als je er niet mee te maken hebt, wil je er ook niets van weten. En dat breekt nu heel erg op. Sinds de grenzen in de EU open gingen, is douanekennis gecentraliseerd in Brussel. Engeland heeft een heel zwakke douanesector, er is een enorm gebrek aan kennis. May heeft geen kennis, haar ministers niet en haar adviseurs niet. Het is heel ernstig.”

Heeft u meer kennis in huis dan de hele regering-May?

,,Dat vind ik vervelend om te zeggen. Maar het is toch te gek voor woorden dat ik als Roermondse jongen daar in Londen zit om het uit te leggen? Dat slaat toch helemaal nergens op?”

In de brexit-deal staat dat het VK in de douane-unie blijft, zolang er geen technische oplossing is voor het inrichten van een harde grens met Ierland zonder fysieke maatregelen.

,,Maar die technische oplossingen zijn er dus wél, en het kán gewoon volgens de huidige wetgeving. Dat probeer ik ze steeds uit te leggen. Je moet alleen de regels kennen en er van beide kanten werk van willen maken.”

Leg dat eens uit.

,,Camera’s aan de grens, dat wordt niks. Die schieten de Noord-Ieren meteen kapot. Wat je moet doen, is de controles verplaatsen van de buitengrenzen naar het binnenland, naar de bedrijven zelf. Die mogelijkheid kent de Europese wetgeving. Bedrijven die producten exporteren moeten een douaneaangifte hebben om BTW terug te krijgen, dus ze hebben er belang bij om die papieren in te vullen. Er zijn digitale systemen beschikbaar om goederen die de grens passeren te volgen. En om het aantal administratieve handelingen te beperken, zou je kleine, niet BTW-plichtige bedrijfjes kunnen vrijstellen. Tenslotte zul je producteisen op elkaar af moeten stemmen, hygiëne-eisen voor planten en dieren bijvoorbeeld. Het is een kwestie van willen.”


Critici zullen stellen dat je zonder fysieke grenspost smokkel in de hand werkt.

,,Smokkel zal er altijd zijn, bijvoorbeeld op producten waar hoge invoerrechten op zitten. Zoals elektrische fietsen uit China. Die worden door de EU geweerd, omdat de Chinezen ze tegen dumpprijzen produceren. Stel je voor: een bedrijf uit Engeland moet die fietsen straks via de haven van Felixstowe invoeren. Dat zie je als douane. Vervolgens moeten ze naar Noord-Ierland, daarvandaan illegaal de grens naar Ierland over, en dan moet je ze ook nog eens op het Europese vasteland zien te krijgen. Dat is nauwelijks te realiseren. En dat zijn dan de dingen waar we een brexit-deal op stuk laten lopen?”

May krijgt de brexit-deal niet door het Lagerhuis, maar in de rest van de EU lijkt iedereen tevreden. Heeft de EU goed onderhandeld?

,,Goed? We hebben heel slecht onderhandeld. Het is een blamage! In de Europese Raad waren de regeringsleiders er in een kwartier over uit. Dat geeft aan dat de overeenkomst niet in balans was. Een deal is een compromis, dat moet aan beide kanten pijn doen, daar moet je over steggelen. In de persoon van May zat er een zwakke onderhandelingspartner aan de andere kant van de tafel, dat heeft zeker niet meegeholpen. Maar Barnier (de EU-onderhandelaar, red.) heeft een overeenkomst gesloten die in het VK niet door het parlement komt. En niemand die dat hier ter discussie stelt. Dat is toch gek? Brussel wil de Britten een lesje leren, ze laten voelen dat een uittreding pijn doet. Barnier oppert bijvoorbeeld dat er dan maar een harde grens moet komen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Dat is een affront! Alsof je voorstelt om Limburg maar bij Duitsland te voegen. Het heeft wel wat weg van het Verdrag van Versailles na de Eerste Wereldoorlog, waarbij de Duitsers vernederd werden. We zouden toch geleerd moeten hebben dat je dat niet kunt flikken? Maar het is wel de houding van de EU. Je zou ruimhartig moeten zijn. Je moet straks toch weer samen verder, zaken doen?”

De ERG waar u voor werkt wordt vaak afgeschilderd als een groep radicalen.

,,En dat is dus niet terecht. Het zijn fatsoenlijke mensen. Ze zijn ontstaan na 1992, toen de EU met het Verdrag van Maastricht ook een interne markt kreeg en de lidstaten een deel van hun soevereiniteit opgaven. Toen zei een groep Conservatieven tegen elkaar: ‘Hé, dat wilden we toch eigenlijk niet?’ en toen is de ERG opgericht. Ze zijn voor een zelfstandig VK dat vrij kan handelen met de hele wereld. Dat is toch niet verboden?”

Wat stelt u voor?

,,A better deal. De uittredingsovereenkomst moet van tafel en de definitieve brexitdatum moet worden uitgesteld van eind 2020 naar eind 2021, zodat de EU en het VK kunnen onderhandelen over een goed vrijhandelsakkoord plus een technische oplossing aan de Noord-Ierse grens.”

En die technische oplossing van u, die werkt.

Er is nog niemand geweest die me heeft gezegd dat het niet werkt. Dus werkt het.”


https://www.ad.nl/politiek/hoe-een-limb ... ~a6a2b698/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo maart 13, 2019 5:51 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Raya schreef:
Enzo501 schreef:
Raya schreef:


De EU is het vormen van een EU-leger aan het doordouwen. Met de meeste EU-landen lid van de NAVO een volslagen onzinnige gedachte, tenzij er bijbedoelingen zijn.

De bijbedoeling zal wel zijn dat VS zich wellicht niet meer vanzelfsprekend aan de NAVO confirmeren in de toekomst, de president van dat land heeft daar enkele malen op gewezen. Er is ook helemaal geen reden te denken dat het eventuele EU-leger los van de NAVO zou gaan opereren. Ik ben ook geen voorstander van een EU-leger, wel van Europese samenwerking om effectiever en efficienter te zijn, maar welicht is het wel verstandig een plan B te hebben.


Als de VS uit de NAVO stapt blijft de NAVO gewoon bestaan. De VS is één van de leden, niet de NAVO.
De NAVO kan dan gewoon verder bestaan. Er is dus helemaal geen reden een extra leger of samenwerkingsverband op te tuigen. Geldvespilling, maar ja, daar zitten EU-fanaten in Brussel en zo niet mee.
Al de VS uit de NAVO treedt houdt de NAVO op te bestaan

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo maart 06, 2019 12:27 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Raya schreef:
Lancelot schreef:
Raya schreef:


Het probleem is dat de hoogste inkomens er wel fors aan koopkracht hebben bij gekregen, alleen de lage- en middeninkomens niet. Er was dus wel degelijk geld voor groei, maar die is niet terecht gekomen bij de echt werkenden, alleen bij de profiteurs, die teren op het werk van anderen.

Een klein groepje kan blijkbaar 300 maaltijden per dag eten en de lage en middeninkomens nog steeds 3. Wat is precies het probleem?


Dat bijv. een deel van de lage inkomens daarvoor afhankelijk zijn van voedselbanken terwijl gelijkertijd hoge inkomens extra subsidie krijgen op de aankoop van ee Tesla.
Of een waardevermeerdering zien van hun aandeel door het bedrijf die inkoopt;

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo maart 06, 2019 12:26 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Lancelot schreef:
Einstein schreef:
Enzo501 schreef:
Er wordt gecompenseerd aan de onderkant zodat netto iemand die minimum verdient bijna evenveel overhoudt als iemand die tegen modaal aan verdient. Werken loont op die manier niet.

Net alsof iemand die minimum loon verdient minder hard zou werken als iemand die modaal verdient :gniffel:

Ook klopt jouw VVD-logica van geen kant. Er wordt gesignaleerd dat de koopkracht al 40 jaar stil staat, dat ontken jij ? Wat is er nu mis met compensatie aan de onderkant ? Daar is het nodig.. Hopelijk pleit je er niet voor, om e.e.a. aan de bovenkant te compenseren.. daar is het namelijk niet nodig.

Er wordt geconstateerd dat het gegeven dat de koopkracht stil staat niet zoveel zegt. Als jij nu 3 maaltijden per dag nodig hebt om goed te leven, waarom zou je geld nodig moeten hebben om 4 maaltijden te gaan eten? Enonomische groei is vooral nodig om de bevolkingsaanwas ook die 3 maaltijden te garanderen. De afgelopen 40 jaar zijn er bijvoorbeeld 3 miljoen Nederlanders bijgekomen.
Koopkracht moet je voelen in je portemonnee en dat begint met het V-woord want daar is rust de wereldwijde economie op. Als de multinationals hun aandeelhouders in de watten leggen weet ik dat de burger de rekening betaalt.

https://www.ad.nl/ad-werkt/geen-geld-vo ... ~a45bb829/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: do feb 28, 2019 6:07 am 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Einstein schreef:

We moeten terug naar de 8e eeuw. Friezen en Saksen konden hun eigen broek prima ophouden :)

Amsterdam was een moeras, Den Haag was een bos. Mooi groen ! en normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Weg met NL !


We hadden toen in ieder geval nog geen problemen van € 700 miljoen met KLM; de klimaatcrisis; de VVD met zijn neoliberalisme; en nog veel meer.

Ja, het moderne leven is voor sommigen ondraaglijk. Het zij zo.
Dat is ook voor Wopke, Cora, Mark en Eric.

Pas twee weken geleden werd de ministerraad om goedkeuring voor de aankoop gevraagd. De Kamer had geen invloed op het plan. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. Het overleg was zo geheim, dat bewindslieden hun telefoons moesten inleveren.

[b]Directe aanleiding voor het overleg was het feit dat Amerikaanse en Chinese luchtvaartreuzen in augustus 2017 plots een groot belang in Air France KLM verwierven, zonder dat Nederland daarover was geïnformeerd. Ze kregen pardoes ook twee zetels in de raad van commissarissen van Air France-KLM, waardoor de Nederlandse invloed verder verwaterde. ‘Dat was een wake-up call’, zegt Wopke Hoekstra
.

[/b]

Mark, Cora, Wopke en Eric zeggen eigenlijk dat het prima is dat Nederland zelf overal belang heeft in Buitenlandse bedrijven, als het maar niet omgekeerd is en niet teveel. Waarom heeft KLM dan geen beschermingsonstructie gekregen, dusdanig dat je alleen maar certificaten kunt kopen van KLM. Dan ben je t och van al dat gezeik af?

https://www.ad.nl/politiek/ministers-pl ... ~a0fa8ff4/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 8:03 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


P-G schreef:
Biertje schreef:
Enzo501 schreef:

Dit is het brexit draadje.
We willen geen brexit maar willen we nou wel een verdergaande politieke unie? Nee want cultuurverschillen. Nederland moet dus haar knopen tellen.


In de achttiende eeuw was het bovenstaande het ultieme argument tegen de Nederlandse eenheidsstaat.
Typisch P-G: oude koeien uit de sloot halen. Boeiend !

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 5:24 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Enzo501 schreef:

Zit je in het verkeerde draadje?
Ik denk het het niet

Dit is het brexit draadje.
We willen geen brexit maar willen we nou wel een verdergaande politieke unie? Nee want cultuurverschillen. Nederland moet dus haar knopen tellen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 4:45 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Enzo501 schreef:

Jij wilt toch de EU vrijhandelszone opheffen om daarna te proberen middels verdragen met 27 landen apart die weer in te voeren? Lijkt me een beetje mijl op 7.
Weet je wat ook een mijl op 7 is? Eerst toestemming verlenen aan AirFrance om KLM in te leven onder boterzachte voorwaarden, en als KLM dan bezit en rechten probeert over te hevelen dan aandelen inkopen zonder dat men direct iets te vertellen krijgt in de holding. O o wat zijn we toch weer slim bezig. We halen DAF toch ook niet terug uit de klauwen van Paccar?

Zit je in het verkeerde draadje?
Ik denk het het niet

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 4:41 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


En nou wordt het leuk: ruzie. Kun je nagaan wat Scbultz er een neoliberale puinhoop van heeft gemaakt door geen niet van te voren dezelfde hoeveel zetels in de holding te claimen.

https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/a ... hollanders

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 4:37 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


P-G schreef:
Biertje schreef:
P-G schreef:


Nee, het verlengen van een rijbewijs duurt een paar werkdagen. In gevallen - wanneer de medische toestand zulks verlangt, zoals bij ondergetekende het geval is - kan het verkrijgen van een toestemming voor verlenging op zich laten wachten.

Dat wil ik niet. Als iemand belangrijk vindt om zijn rijbewijs geldig te houden dient hij dit op tijd te verlengen. Als iemand zijn nationaliteit van een ander land wil behouden moet hij zich op tijd melden. Ik zie het verschil noch het probleem niet.

Biertje moet niet liegen. Een geldig legitimatiebewijs is géén constitutieve vereiste voor het verkrijgen danwel behouden van een nationaliteit; een legitimatiebewijs is louter declaratoir van aard. Hoe wil Biertje anders verklaren dat ouderen met een verlopen legitimatiebewijs alsnog mogen stemmen bij andere verkiezingen dan die voor de Gemeenteraad, minderjarigen überhaupt ooit een Nederlands legitimatiebewijs kunnen verkrijgen en Nederlanders wiens legitimatiebewijs is gestolen of anderzijds verloren is geraakt, bij de daartoe bevoegde autoriteiten - ambassades, de marechaussee en gemeenten - alsnog een nieuw (nood)paspoort kunnen verkrijgen? Worden zijn dan opnieuw Nederlander? Dat zou opmerkelijk zijn, want de procedure tot (re)naturalisatie kan niet binnen enkele minuten worden doorlopen.
Nee, iemands persoonlijke staat kan niet zo-even worden gewijzigd.
Biertje liegt niet. Die Canadees had er geen 1600 km er voor over om zijn paspoort te verlengen.; En als jij in een ander land wil gaan wonen en werken zul je altijd moeten vragen hoe je kan voorkomen dat je je Nederlanderschap kwijtraakt.

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/arti ... ijtgeraakt


Het gaat erom dat de man twee nationaliteiten had.
Voor de Europese Unie is dit geval echter irrelevant. Biertje wil de aandacht afleiden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 4:24 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:

Het is vreemd dat degenen die willen dat de EU wordt opgeheven vaak wel vrijhandel en handelsverdragen bepleiten, maar in de discussie dan wel weer de vrijhandelszone (waar juist een land als Nederland optimaal van profiteert) willen beeindigen.


Vrijhandelszone en vrijheid van verkeer van personen, zijn twee verschillende dingen.

Jij wilt toch de EU vrijhandelszone opheffen om daarna te proberen middels verdragen met 27 landen apart die weer in te voeren? Lijkt me een beetje mijl op 7.
Weet je wat ook een mijl op 7 is? Eerst toestemming verlenen aan AirFrance om KLM in te leven onder boterzachte voorwaarden, en als KLM dan bezit en rechten probeert over te hevelen dan aandelen inkopen zonder dat men direct iets te vertellen krijgt in de holding. O o wat zijn we toch weer slim bezig. We halen DAF toch ook niet terug uit de klauwen van Paccar?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 4:17 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Raya schreef:
Enzo501 schreef:
P-G schreef:
Ingeval de gehele productie koste wat het kost in één land dient plaats te vinden - hetgeen onhaalbaar is -, ontkomt men niet aan de vrijheid van personen. Maar de tegenstanders van de Europese Unie willen die vrijheid toch afschaffen?
Dat landen 'elkaar dwars willen zitten' - lees: (kunnen) overgaan tot protectionisme - is iets waarop de Europese Unie toeziet dat zulks niet gebeurt, maar waarvan tegenstanders van Unie toch vinden dat zulks op straffe van een overdracht van soevereiniteit juist ten principale wel moet kunnen plaatsvinden?

Het is vreemd dat degenen die willen dat de EU wordt opgeheven vaak wel vrijhandel en handelsverdragen bepleiten, maar in de discussie dan wel weer de vrijhandelszone (waar juist een land als Nederland optimaal van profiteert) willen beeindigen.


Vrijhandelszone en vrijheid van verkeer van personen, zijn twee verschillende dingen.
Vind ik ook.En: een aantal EU-landen hebben het verdrag van Schengen niet eens geaccepteerd.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 4:16 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


P-G schreef:
Biertje schreef:
Het is bekend dat je zomaar een halfjaar of nog langer mag wachten op een rijbewijs.


Nee, het verlengen van een rijbewijs duurt een paar werkdagen. In gevallen - wanneer de medische toestand zulks verlangt, zoals bij ondergetekende het geval is - kan het verkrijgen van een toestemming voor verlenging op zich laten wachten.

Biertje schreef:
Over die 'Nederlander' in Canada: hij verloor zijn Nederlandse Nationaliteit omdat Nederland een aantal ambassades die dicht bij zijn woonplaats waren had gesloten om geld te besparen. Hij moest 1600 kilometer rijden (of vliegen). Nou en? Dat doe je dan toch? Je argumentatie over mensen die hun papiertje verliezen is kletskoek.


Biertje moet niet liegen. Een geldig legitimatiebewijs is géén constitutieve vereiste voor het verkrijgen danwel behouden van een nationaliteit; een legitimatiebewijs is louter declaratoir van aard. Hoe wil Biertje anders verklaren dat ouderen met een verlopen legitimatiebewijs alsnog mogen stemmen bij andere verkiezingen dan die voor de Gemeenteraad, minderjarigen überhaupt ooit een Nederlands legitimatiebewijs kunnen verkrijgen en Nederlanders wiens legitimatiebewijs is gestolen of anderzijds verloren is geraakt, bij de daartoe bevoegde autoriteiten - ambassades, de marechaussee en gemeenten - alsnog een nieuw (nood)paspoort kunnen verkrijgen? Worden zijn dan opnieuw Nederlander? Dat zou opmerkelijk zijn, want de procedure tot (re)naturalisatie kan niet binnen enkele minuten worden doorlopen.
Nee, iemands persoonlijke staat kan niet zo-even worden gewijzigd.
Biertje liegt niet. Die Canadees had er geen 1600 km er voor over om zijn paspoort te verlengen.; En als jij in een ander land wil gaan wonen en werken zul je altijd moeten vragen hoe je kan voorkomen dat je je Nederlanderschap kwijtraakt.

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/arti ... ijtgeraakt

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Is Brexit wel nodig?

 Berichttitel: Re: Is Brexit wel nodig?
Geplaatst: wo feb 27, 2019 3:34 pm 

Reacties: 2769
Bekeken: 48092


Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
P-G schreef:
Ingeval de gehele productie koste wat het kost in één land dient plaats te vinden - hetgeen onhaalbaar is -, ontkomt men niet aan de vrijheid van personen. Maar de tegenstanders van de Europese Unie willen die vrijheid toch afschaffen?
Dat landen 'elkaar dwars willen zitten' - lees: (kunnen) overgaan tot protectionisme - is iets waarop de Europese Unie toeziet dat zulks niet gebeurt, maar waarvan tegenstanders van Unie toch vinden dat zulks op straffe van een overdracht van soevereiniteit juist ten principale wel moet kunnen plaatsvinden?
Als de EU haar werk had gedaan had ze geëist dat als verschillende maatschappijen samen gaan werken of zelfs fuseren een staat daar nimmer een aandeel mag hebben in de holding.
En nee , protectionisme is de sloper van je economie dus vroeg of laat vertrekken bedrijven vanzelf wel.

Dit lijkt mij een pleidooi voor ongebreidelde privatisering en globalisering?
Data hebben we toch eigenlijk al? Niet wat Wobke doet. Die vind het als McKinsey-consultant het perfect als bedrijven andere bedrijven opkopen, zelfs als ze kaalgevreten worden en dan in de uitverkoop gaan,maar niet als AirFrance de bezittingen van KLM naar zich toetrekt want dan wordt Wopke heel boos. En dan moet, koste wat het kost, weer invloed wordt verkregen in het bedrijf dat de slag om het vervoeren van de meeste passagiers nooit kan winnen, om de eenvoudige reden dat Nederland maar 17 miljoen mensen telt

https://www.youtube.com/watch?v=zsdo9WwKNTc
Sorteer op:  
Pagina 1 van 8 [ Er voldeden 160 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling