Het is nu do nov 30, 2023 2:41 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 2001 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di nov 28, 2023 5:53 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Een vliegtuig van Virgin dat een hele lang vlucht met nul emissie, wie gelooft dat nou? :luidlachen:

https://www.youtube.com/watch?v=n8BRTh8hYns

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma nov 27, 2023 7:29 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Hoogleraar Rotmans is bezorgd: ‘We gaan moeilijke jaren tegemoet, maar niemand durft het te zeggen’
WINST PVVMoeten we nu echt verbaasd zijn dat een kwart van Nederland PVV stemde? Nee, zegt transitiegoeroe Jan Rotmans. Zolang andere partijen niet eerlijk zijn over de toekomst en geen écht leiderschap tonen, kun je het mensen moeilijk kwalijk nemen. ,,De campagne ging over woke en over asielzoekers, maar dat is allemaal ruis. Wat is ons plan voor de toekomst? Ik heb het van niemand gehoord.”

Sander van Mersbergen 27-11-23, 07:00 Laatste update: 12:04
Nadat het stof van de verkiezingsuitslag was neergedaald, besloot Rotmans, transitieprofessor aan de Erasmus Universiteit, maar eens in de pen te klimmen. In een post op Linkedin probeerde de Rotterdammer de politieke aardverschuiving in Nederland te duiden. En dat miste zijn uitwerking niet. Honderdduizenden mensen bekeken, deelden of becommentarieerden het schrijfsel van Rotmans, de man die nooit te beroerd is om zijn ongezouten mening te ventileren.

Niet zo lang geleden discussieerde de professor nog in Vandaag Inside met beroepsbrombeer Johan Derksen, onder meer over het gevaar van afnemende biodiversiteit. Saai, vond tafelgenoot René van der Gijp, die aan tafel de Playboy er maar eens bij pakte. Met een klein beetje fantasie kun je het zien als symbool voor het stemgedrag van veel Nederlanders. Klimaatproblemen? Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Van de monsteroverwinning van de PVV die daaruit voortvloeide, moeten we ‘niet bang of boos’ worden, schreef Rotmans op LinkedIn. In tijden van revolutie bloeit het populisme, en dat valt alleen te beteugelen als je ontevreden mensen perspectief geeft, stelt hij. ,,Dat bericht ging nogal viraal ja. Misschien omdat het toch een wat andere analyse is dan het gejammer en geklaag dat je veelal hoort en leest.”

U trekt een parallel met de Industriële Revolutie. Hoe ging dat toen?’
,,Die was voor veel mensen ook heel heftig en ingrijpend. De revolutie was een sprong voorwaarts, handenarbeid werd vervangen door machines, we waren als Europa leidend in de wereld. Maar veel arbeiders verloren hun baan, er was veel sociale ellende, mensen hadden geen dak boven hun hoofd. De ongelijkheid nam toe en er ontstond chaos. Dat was een voedingsbodem voor populisme. Abraham Kuyper maakte daar bijvoorbeeld gebruik van. Hij pleitte voor een sociale opstand. Die periode heeft uiteindelijk belangrijke structurele veranderingen gebracht: onderwijs, woningcorporaties, vakbonden en wetten om kwetsbare mensen te beschermen.”

Is de situatie nu vergelijkbaar?
,,Ja, maar het gaat vele malen sneller en heftiger. Je hebt de digitale en de duurzame revolutie, en naast de onderklasse wordt ook een deel van de middenklasse geraakt. Mensen voelen aan dat er dingen te gebeuren staan, en ze zijn onzeker. De politiek neemt die onzekerheid niet weg, maar plakt alleen maar pleisters. Neem het energieplafond: daar is 25 miljard voor uitgetrokken, maar het is geen structurele oplossing. Van dat geld had je beter een paar miljoen huizen kunnen isoleren. Ook op andere terreinen blijven echte oplossingen uit. Daardoor wordt de chaos alleen maar groter, terwijl de uitdagingen heel groot zijn.”

Wilders biedt die oplossingen ook niet, toch?
,,Nee, als hij aan de macht komt, dan zal de chaos alleen maar groter worden. Het eerlijke verhaal is dat Nederland voor grote uitdagingen staat. En dat dat ons veel geld gaat kosten. Ons elektriciteitsnet moet voor honderd miljard versterkt worden. Ook de omslag naar duurzame warmte kost veel geld. De vergrijzing neemt toe, dat brengt ook kosten met zich mee, en zadelt ons op met belangrijke vragen over de inrichting van ons zorgsysteem. De waarheid is gewoon dat Nederland moeilijke jaren tegemoet gaat, waarin de kosten voor mensen zullen toenemen, maar die uiteindelijk een mooier, schoner en eerlijker Nederland opleveren. Er is alleen niemand die dat verhaal eerlijk durft te vertellen.”

De campagne draaide vooral om sociaal-culturele thema's. Migratie, het woord woke kwam ook regelmatig voorbij...
,,Dat is allemaal ruis. Natuurlijk is migratie een belangrijk thema, maar we moeten ons nou eenmaal instellen op langdurige migratiestromen, ook omdat we de arbeidskrachten nodig zullen hebben. En het migratiedebat leidt af van de hoofdzaak. Die ligt veel meer op het terrein van de economie. Hoe verdienen we over twintig jaar ons geld, welke bedrijven willen we dan in Nederland hebben? Wie moet al het werk gaan doen? Hoe richten we onze samenleving in? In wat voor land willen we leven? In andere landen hebben ze visie: in China hebben ze visie, in het Midden-Oosten hebben ze visie. Wat zetten wij daar tegenover? Ik heb er tijdens de campagne niemand over gehoord. De politici zouden zich focussen op de inhoud, Omtzigt zou daar voor zorgen. Nou, het heeft drie dagen geduurd. En dat debat bij SBS6... ik heb nog nooit zo’n kippenhok gezien. Daarna ging het bijna alleen maar over de peilingen.”

U pleit voor verheffing van het debat in Nederland, zo te horen?
,,Ja, we moeten echt loskomen van die ruis. Nederland is de ingewikkeldste delta ter wereld, het laagst gelegen land met de hoogste intensiteit aan mensen, dieren, industrie, enzovoort. Over een eeuw zitten we zes tot tien meter onder zeeniveau en er komen allerlei transities op ons af: energie, zorg, landbouw, noem maar op. Maar we hebben geen plan. Dertien jaar hadden we met Rutte iemand aan het roer die vond dat een plan niet nodig was, en nu dobberen we maar wat rond. Vroeger hadden we wel altijd plannen: de VOC, de Industriële Revolutie, de Deltawerken, de intensieve landbouwvisie van Mansholt. Maar nu?”

Het lijkt me als politicus geen populaire boodschap: de mensen vertellen dat alles nog veel moeilijker wordt.
,,Veel mensen zien echt wel dat er iets moet gebeuren. Maar je kunt het al die miljoenen Nederlanders nu toch niet kwalijk nemen dat ze zich in de steek gelaten voelen? Ik kom nog elke week bij mijn voetbalclubje, daar leer je dat mensen zelfs met zijn tweeën in de stad geen fatsoenlijk huis kunnen kopen. Ze maken zich zorgen over hun kinderen en over de oplopende zorgkosten. Hoe kan dat nou, vragen zij zich af. Linkse partijen hebben dat onbehagen niet weg kunnen nemen, ook Frans Timmermans niet. We zien alleen maar pseudo-antwoorden, geen echt wenkend perspectief.”

Het vorige kabinet heeft op sommige terreinen wel degelijk keuzes gemaakt. Op het terrein van klimaat zijn de doelen binnen bereik. Waarom gaat het daar nauwelijks voor?
,,Mensen in het land merken er gewoon te weinig van. Als op zee een windpark gebouwd wordt, verandert dat in het dagelijks leven van de Nederlander niet zo veel. Maar als er een installateur door de straat rijdt om huizen te isoleren en zonnepanelen te leggen, dán zien ze dat er oplossingen geboden worden. Daar wordt zowel de ontevreden PVV-stemmer als de Extinction Rebellion-demonstrant blij van: de één vanwege de lagere energierekening, de ander omdat er iets voor het klimaat gebeurt. Het helpt dus ook tegen polarisatie. Dát is verbindend leiderschap, en daar moeten we echt naartoe.”


100 miljard voor enkel het elektriciteitsnetwerk ! Snapt Rotmans niet dat de energietransitie daarmee onbetaalbaar wordt? En sinds wanneer heeft China een visie als ze kolencentrales blijven bouwen? :boos:

https://www.ad.nl/binnenland/hoogleraar ... ~a5571f17/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 24, 2023 9:16 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Raya schreef:
We lopen praktisch overal tegen de grenzen van de beschikbare capaciteit aan.

Waar dan nog wel een beetje ruimte is voor woningen, is dat voor bedrijven, zelfs bakkers om de hoek, niet.

De conclusie is dat ons stroomnet onvoldoende is bijgehouden en onderhouden, dat bezuinigd is op reservecapaciteit en deze uit te breiden, cq te vervangen als die reservecapaciteit vergeven was aan aansluitingen. Kortom, er is niets gedaan om de groei bij te benen. En dat is een landelijk beeld, waarbij uiteraard hier en daar uitzonderingen zijn in de nu nog beschikbare capaciteit.

Er zijn diverse oorzaken waarom het net niet voldoende kan worden uitgebreid: gebrek aan mankracht, en door de grote vraag enorm gestegen prijzen voor kabels, transformatoren, etc. Iets van marktwerking door wanbeleid.
Ons stroomnet wordt goed bijgehouden maar er is geen regisseur, men laat alles aan de markt over en men denkt dat ons stroomnet niet onlosmakelijk is verbonden met de eenheden die elektriciteit produceren.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 24, 2023 9:04 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


In Nederland reden begin dit jaar ruim een half miljoen elektrische auto's, waarvan de helft in bezit is van particulieren. Die zijn opvallend vaak mannelijk, tussen de veertig en de zestig jaar en ze hebben veelal een hoog inkomen.

Het CBS heeft ook gekeken naar het verband tussen inkomen en autobezit. Daaruit blijkt dat van de 25 procent Nederlanders met het laagste inkomen 41,7 procent een auto heeft. Bij de 25 procent met de hoogste inkomens is dit ruim twee keer zoveel (85 procent). Als alleen wordt gekeken naar stekkerauto's, is het verschil zelfs nog groter.

De drie gemeenten met de meeste elektrische rijders zijn respectievelijk Rozendaal (5,8 procent), Laren (4,8 procent) en Blaricum (4,5 procent). In Heerlen woonden in verhouding de minste huishoudens met een stekkerauto: 0,7 procent. Daarna volgden Pekela en Brunssum met 0,8 procent.https://www.nu.nl/economie/6291056/elek ... dient.html

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 24, 2023 8:51 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Julien Sorel schreef:
Biertje schreef:
Julien Sorel schreef:


Er zijn op het stroomnet een aantal knelpunten en daar wordt hard aan gewerkt Op de meeste plaatsen is er geen probleem en daarom worden er elke dag nog steeds duizenden zonnepanelen en warmtepompen geplaatst.
Het is niet waar wat je zegt.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... 20woningen.
https://www.ad.nl/politiek/stroomnet-ov ... ~ae8d104f/Uit je bron: "Netbeheerders TenneT en Liander lieten vorige maand weten dat er vanaf 2026 geen ruimte is voor nieuwe woonwijken in delen van de Flevopolder. Vorige week kreeg Almere te horen dat voor een groot deel van de stad er per direct geen ruimte meer is voor het aansluiten van nieuwe woningen."

Dat bevestigt wat ik zeg: op sommige plekken is er sprake van een te vol net en kunnen er 'per direct' geen nieuwe aansluitingen worden gerealiseerd. Daar moeten ze even wachten voordat de infrastructuur is aangepast. Als dat overal het geval was zou de groei van warmtepompen en zonnepanelen niet in dit tempo doorgaan.
Dat is niet op sommige plekken. Immers, je mag niet op elke plek een huis bouwen. Daarnaast neemt de bouw van warmtepompen en verkoop elektrische auto's juist af, mede door een vol stroomnet, gebrek aan publieke laadpalen, het feit dat steeds meer autofabrikanten A- en B- segment van hun modellen niet elektrificeren en het laden van de auto ook niet goedkoop is. Nu blijkt dat ook de woningbouw steeds meer geraakt wordt

https://www.nu.nl/economie/6291033/vol- ... raken.html

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do nov 23, 2023 7:28 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Julien Sorel schreef:
Biertje schreef:
Julien Sorel schreef:


Gelukkig gaat de aanleg van zonnepanelen en de installatie van warmtepompen in Nederland ook onverstoorbaar door.


https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-e ... helft-2023


https://www.netbeheernederland.nl/nieuw ... aken--1602
De inhoud van je linkjes zijn achterhaald, Stroomnet staat barstensvol en daar heb ik al een link over geplaatst


Er zijn op het stroomnet een aantal knelpunten en daar wordt hard aan gewerkt Op de meeste plaatsen is er geen probleem en daarom worden er elke dag nog steeds duizenden zonnepanelen en warmtepompen geplaatst.
Het is niet waar wat je zegt.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... 20woningen.
https://www.ad.nl/politiek/stroomnet-ov ... ~ae8d104f/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do nov 23, 2023 1:53 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Julien Sorel schreef:
Biertje schreef:
Julien Sorel schreef:
Ondertussen gaat de ontwikkeling van duurzame energie in sneltreinvaart door: https://www.wattisduurzaam.nl/44564/ene ... j-in-2023/
Totaal onbelangrijk. Wat ik zie is dat de alfa's in Nederland menen dat stroomproductie en transport niet onlosmakelijk met elkaar verbonden hoeven te zijn en dat is een kardinale fout. Er liggen veel teveel zonnepanelen doordat Jetten er een verdienmodel van heeft gemaakt voor de mensen die het al breed genoeg hebben.


Gelukkig gaat de aanleg van zonnepanelen en de installatie van warmtepompen in Nederland ook onverstoorbaar door.


https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-e ... helft-2023


https://www.netbeheernederland.nl/nieuw ... aken--1602
De inhoud van je linkjes zijn achterhaald, Stroomnet staat barstensvol en daar heb ik al een link over geplaatst

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do nov 23, 2023 11:48 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Julien Sorel schreef:
Ondertussen gaat de ontwikkeling van duurzame energie in sneltreinvaart door: https://www.wattisduurzaam.nl/44564/ene ... j-in-2023/
Totaal onbelangrijk. Wat ik zie is dat de alfa's in Nederland menen dat stroomproductie en transport niet onlosmakelijk met elkaar verbonden hoeven te zijn en dat is een kardinale fout. Er liggen veel teveel zonnepanelen doordat Jetten er een verdienmodel van heeft gemaakt voor de mensen die het al breed genoeg hebben.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo nov 19, 2023 1:42 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Hoe kan Nederland qua energietransitie op poleposition liggen als het stroomnet tot 2029 vol zit? :luidlachen:

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/ ... etransitie

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: za nov 18, 2023 10:04 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Wat een geluk dat het stroomnet vol zit
https://www.ad.nl/economie/huizen-afslu ... ~a25751cf/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 17, 2023 11:02 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Heeft Jetten eindelijk zijn doel bereikt: huizen kunnen niet meer worden gebouwd want geen stroom

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... ven-bouwen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo nov 15, 2023 1:10 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Campagnestrateeg snapt Timmermans niet: ‘Hij had heel links achter zich kunnen krijgen’
Hij zegde zijn baan op als Eurocommissaris om ‘links’ weer terug in het Torentje te brengen. Maar een week voor de verkiezingen zoekt Frans Timmermans nog altijd de aansluiting bij VVD en NSC. Voert GroenLinks-PvdA wel de juiste campagne? ,,Als je drie maanden teruggaat in de tijd, denk ik dat hij heel links achter zich had kunnen verenigen door afrekenen met de VVD als strategie te kiezen.’’

Hanneke Keultjes 15-11-23, 06:03 Laatste update: 12:00
14 REACTIES
Sinds Frans Timmermans de lijsttrekker is van GroenLinks-PvdA, reisde hij het hele land door. Hij sprak over de gaswinning in Kantens, over de toeslagenaffaire in Leeuwarden, over armoede in Roosendaal en het openbaar vervoer in Reimerswaal. Zijn tournee ging langs dertig dorpen en steden. Maar geen kiezer die het zag, media mochten aanvankelijk niet mee.

Wat wél breed werd uitgemeten: zijn tripje naar het Spaans Málaga voor een conferentie met Europese sociaaldemocraten. En, de zaterdag daarvoor, zijn bezoek aan Berlijn voor een tête-à-tête met bondskanselier Olaf Scholz.

In appgroepen waarin voormalig PvdA-strateeg Dig Istha zit, ging het los. ‘Wat zullen we nou krijgen’, las hij. ,,En dat zijn partijgenoten, hè?’’ Zelf snapt de oud-campagneleider van Wim Kok wel dat de partij wil pronken met de internationale ervaring van Timmermans. ,,Dat deed ik met Kok ook. Maar niet anderhalve week voor de verkiezingen.’’

Vliegtuig
Die timing vond Istha ‘merkwaardig’. ,,Uitgerekend op de dag dat je een advertentie in kranten laat plaatsen waarin je twintig keer het woord ‘klimaat’ gebruikt. Als ik campagneleider was geweest, had ik hem niet aangeraden naar Málaga te gaan, en al helemaal niet met het vliegtuig.’’


Timmermans zei tegen deze krant dat zijn gesprekken met wereldleiders ‘ook gaan over de Nederlandse economie en banen in Nederland’. ,,We leven wel in een onvoorstelbaar roerige wereld. Die onrust slaat altijd harder neer in Nederland, omdat onze open economie zo afhankelijk is van de rest van de wereld.’’ Bovendien, zo klinkt het bij GL-PvdA, is Timmermans in drie campagnemaanden ‘maar’ drie keer in het buitenland geweest.

Istha, die verklaard tegenstander is van de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA, vindt dat Timmermans van kleur is verschoten: van rood naar groen. ,,Waar zijn de dingen die de rechttoe rechtaan socialist belangrijk vindt: hoe kom ik rond? De mensen die zonnepanelen niet kunnen betalen?’’

Momentum
Campagnestrateeg Mark Thiessen, die eerder bij de VVD werkte, snapt de strategie van Timmermans’ campagneteam ook niet. ,,Als je drie maanden teruggaat in de tijd, denk ik dat hij heel links achter zich had kunnen verenigen door afrekenen met de VVD als strategie te kiezen.’’ De energie was er, zag Thiessen, het momentum ook.


Maar het gebeurde niet. Timmermans was de eerste weken onzichtbaar voor de media. Bij het ‘premiersdebat’ bij RTL tussen hem, Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC), mocht Timmermans iemand uitkiezen voor een een-op-eendebat. Thiessen zat op het puntje van zijn stoel. Dacht: nú gaat het alsnog gebeuren. ,,Maar hij koos Omtzigt en toonde zich een Omtzigt-knuffelaar. Daar heeft hij echt een kans laten liggen.”

Bewust, zegt een bron uit het campagneteam: ,,De kiezer is klaar met geruzie.” Bovendien wilde Timmermans Omtzigt aanspreken op zijn voorkeur voor een coalitie ‘over rechts’. De komende debatten, belooft de campagnebron, zal Timmermans zich wél afzetten tegen de plannen van Yesilgöz.

Het tweede RTL-debat liet Timmermans nog aan zich voorbijgaan. Al aan het begin van de campagne had team-Timmermans gezegd dat dat debat hem ‘niet paste’. Thiessen: ,,Je zag dat D66’er Rob Jetten in dat gat stapte: hij viel de VVD wél hard aan.”

Timmermans komt terug op zijn uitspraken tijdens het RTL-verkiezingsdebat (video):

01:56
Timmermans wil tóch wel 2030: ‘Natuur staat er slecht voor’
Nieuwe peiling
Juist bij het D66-electoraat liggen nog kansen voor Timmermans, stelde EenVandaag/Ipsos gisteren: de D66-stemmer twijfelt nog en daar kan GroenLinks-PvdA van profiteren. In de nieuwste zetelpeiling nadert GroenLinks-PvdA de top 2, VVD en NSC, al blijft het gat drie tot vijf zetels.

Jongeren en vrouwen
Uit interne onderzoeken blijkt volgens een ingewijde dat ‘het potentieel best groot is’, vooral onder jongeren en vrouwen. En dus zet GL-PvdA nu in op klimaat en vrouwenrechten, om die doelgroep naar de stembus te lokken. ,,Op die manier wisten de sociaaldemocraten in Polen en Spanje ook winst te behalen.’’

Timmermans houdt de moed erin. Hij zei maandag nog ervan overtuigd te zijn de grootste te kunnen worden. Opvallend is wel dat oud-GroenLinks-leider Jesse Klaver ineens naar voren wordt geschoven. Als de campagne van GroenLinks-PvdA een (elektrische) auto is, zat Klaver op de achterbank en Timmermans achter het stuur. Bewust, want het moest ‘om Frans Timmermans draaien’, klonk het eerder. Toch staat Klaver nu op het affiche voor een ‘mini meet-up’, zaterdag in Utrecht.


https://www.ad.nl/politiek/campagnestra ... ~ae8a5e81/

Ik kan niet anders zeggen die oud-campagneleider een punt heeft. Als je klimaat zo belangrijk vindt vlieg je niet naar Malaga maar blijf je thuis. En over die zonnepanelen waarom moet daar een verdienmodel van gemaakt worden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo nov 15, 2023 10:52 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Harbers erkent zwichten voor druk Brussel: ‘Kabinet heeft knopen geteld’

Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat erkent dat door druk vanuit Brussel het krimpplan voor Schiphol is ingetrokken. Harbers stelt dat de Europese Commissie met een mogelijke 'ingebrekestelling' zou komen tegen Nederland, formeel een waarschuwing. 'Dan wordt het heel ingewikkeld om het in Nederland door te zetten', zegt Harbers tegen BNR.

Vanaf zomer 2024 zou Schiphol zeker 40.000 vliegbewegingen van de 50.000 moeten verminderen, maar door dat plan gaat nu een streep. En dat terwijl Schiphol zelf ook voorstander was van dit plan, om zo de relatie met omwonenden te verbeteren die kampen met veel geluidsoverlast door de luchthaven.

‘Het kabinet heeft zijn knopen geteld en gezegd dat we de eerste stap voor volgende zomer moeten opschorten’
Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
Harbers noemt het schrappen van het beoogde plan het 'inbouwen van een tussenstap' om zo naar een 'definitieve nieuwe situatie' te kunnen komen. 'Daar hebben we ook weer de Europese Unie nodig.' Die Unie was eerder al fel op het krimpplan. Deze week kwam daar een brief over waarin Europees transportcommissaris Adina Vălean haar zorgen uitte over de eerste stap uit het krimpplan. Die zou strijdig zijn met het Europees recht, omdat van tevoren niet goed is overlegd met de luchtvaartsector. Daarmee is de niet de vereiste 'balanced-approach-procedure' doorlopen.

Lees ook | Na druk vanuit VS en EU trekt kabinet Schiphol-plan in

Woede uit VS
De Verenigde Staten reageerden woedend. Binnen het krimpplan was nieuwkomer JetBlue namelijk het grootste slachtoffer, omdat het alle start- en landingsrechten verloor. Dat terwijl JetBlue pas sinds deze zomer actief is op Schiphol. De VS dreigde daarop weer met tegenmaatregelen tegen de Nederlandse maatschappijen KLM, TUI en Martinair. 'Het kabinet heeft zijn knopen geteld en gezegd dat we de eerste stap voor volgende zomer moeten opschorten.'

Vrijwillige maatregelen
Harbers benadrukt dat dit niet betekent dat luchtvaartmaatschappijen zelf niets kunnen doen aan de overlast die Schiphol veroorzaakt in de regio. Hij verwijst naar KLM dat zelf al stappen onderneemt om bijvoorbeeld in de nacht het aantal vliegbewegingen te verminderen. 'Ze gaan ook de meest stille vliegtuigen in de nacht inzetten die ze hebben in hun vloot', stelt Harbers. Toch snapt hij dat het schrappen van het plan voor omwonenden een 'bittere pil' is. 'We blijven vastberaden op koers om wel tot een definitieve situatie te komen. Dat is ook nodig, omdat na de afgelopen tien tot vijftien jaar Schiphol buiten de grenzen is gegaan van de huidige regelgeving. Wil Schiphol in de toekomst weer vaste grond onder de voeten krijgen, dan moet die situatie worden aangepast. Dat zal een toekomst zijn met minder geluidsoverlast voor omwonenden', aldus Harbers.'


https://www.bnr.nl/topic/mobiliteit/105 ... pen-geteld

Waarom zou KLM zelf stillere vliegtuigen laten vliegen in de nacht als de rest van de wereld dat niet hoeft, nog even afgezien dat KLM die helemaal die helemaal niet heeft. Kortom, Harbers kan het liegen niet laten.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo nov 15, 2023 10:20 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


baedeker schreef:
Biertje schreef:
Goh, nou hoeft Schiphol niet meer te krimpen. Prima, maar gooi dan alle milieuplannen maar overboord

https://www.nu.nl/economie/6289676/schi ... en-eu.html

Ja, bijzonder dat argument druk-van-vs-en-eu.
De bubbel wil klimaat gidsland te zijn. Veel poeha, gek gedoe, en de burgers kunnen de pot op.
Maar als Washington of Brussel bellen is het speelkwartier over.
Wie stemt op dit soort bestuurders?
:hum:
Precies, jammer dat dit soort vragen nou niet gesteld worden tijdens verkiezingsdebatten. Het bewijst wederom dat het klootjesvolk zo min mogelijk moet uitstoten om de elite alle ruimte te geven. En dan wordt het leuk want dat plan om de privévliegtuigen de toegang tot Schiphol te ontzeggen gaat hem nooit worden en dat plan om de nachtvluchten te beperken eveneens niet.

https://nos.nl/artikel/2470051-schiphol ... -privejets
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... oogle.com/

Tja, als Schiphol gewoon verder mag zie en PvdA-Groenlinks geen kerncentrales willen lijkt mij de terugkeer van de kolencentrales een mooi moment, mede omdat er nog wereldwijd kolencentrales worden gebouwd.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di nov 14, 2023 8:39 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Ik wist niet dat Hans Vijlbrief zo'n verschrikkelijke innemer is: waterstofeconomie. Begrijp ik nou goed dat die 30.000 windmolens in zee er niet komen. Leuk dat je het hebt over een fonds waarin je geld stopt maar je zwijgt over hoeveel geld er nodig is. En over waterstofpompstations, die zijn er vrijwel niet en daarom is Toyota gestopt met de auto die rijdt op waterstof. Leest Vijlbrief geen kranten? :hum:

Citaat:
Vooralsnog zijn die pompstations er niet, maar er is toch weer een stap in de goede richting gezet. Volgens de staatssecretaris van Mijnbouw is het een typisch geval van een kip-ei-probleem: 'Wat was er nu eerst? Het tankstation of degene die komt tanken? Als je zo'n probleem hebt in je economie, dan moet je als overheid ingrijpen en het verhelpen. Dat is precies wat we hier vandaag doen.'
Als de overheid echt iets deed waren er al veel meer elektrische openbare laadpalen. Vijlbrief weet van zijn collega dat steeds minder mensen een elektrische auto kopen, vanwege twee redenen: gebrek aan laadpalen en de prijs voor een kwh stroom en onzekerheid over de levensduur van de accu.


https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/ ... iet-alleen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di nov 14, 2023 5:36 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Goh, nou hoeft Schiphol niet meer te krimpen. Prima, maar gooi dan alle milieuplannen maar overboord

https://www.nu.nl/economie/6289676/schi ... en-eu.html

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr nov 10, 2023 1:32 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


ja joh, we gaan nog meer bossen opstoken, met name die niet van ons zijn want duurzaam :luidlachen:

https://www.ad.nl/klimaat/plan-ombouw-k ... ~af3f11e7/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di nov 07, 2023 10:32 am 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Niemand wil meer zonnepanelen als ze terugleveringskosten moeten betalen aan de energieleverancier. Nou Jetten, daar gaat je groene droom. Mooi, kunnen we ook af van de saldeerregeling en klimaatsubsidies. :hardlachen: :hardlachen:

https://www.ad.nl/binnenland/zonnepanel ... ~a48ecc4f/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma nov 06, 2023 6:59 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Raya schreef:
Gelukkig zullen die auto's niet gelijktijdig aan de laadpaal hangen.

Doch ik ben het met je eens dat ook hier veel te weinig over na is gedacht. ALS er al over nagedacht is!
Dat weet je niet of iedereen tegelijk zijn auto op gaat laden. Vergeet ook de warmtepomp niet.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma nov 06, 2023 12:50 pm 

Reacties: 6340
Bekeken: 380629


Raya schreef:
Uiteraard bestaat nul uitstoot niet.

Bij iedere ademtocht stoot je uit. Mens en dier. Zelfs plantaardig leven, maar die maakt van stikstof dan weer zuurstof.

Iemand gebruikte in een tweetwisseling onlangs de term 'debilisering van de samenleving'. Ik ben het daar wel mee eens. Ik heb het al eerder aangegeven, men houdt met grote oogkleppen vast aan een ideologie, zonder zich er echt in te verdiepen, de ene bevinding naast de andere te leggen. Men pikt alleen op wat er in het gekozen straatje past. Richtingaanwijzers, gebods- en verbodsborden die niet bij de ideologie passen, worden straal genegeerd.
Erger, ik vind het opzettelijke misleiding. Ik moet echt nog zien of Nederland echt wel 9 miljoen elektrische auto's aan kan. Stel dat het laden van een auto gemiddeld 11 KW nodig is, dan is er dus aan stroom 99 GW nodig en dan willen we nog iets met waterstof.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 101 [ Er voldeden 2001 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling