Het is nu ma jan 24, 2022 10:39 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 5 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Russische oorlogsagressie moet stoppen!
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Russische oorlogsagressie moet stoppen!

Geplaatst: di jan 18, 2022 9:24 am 

Reacties: 176
Bekeken: 1566


Biertje schreef:
Rutte IV onder vuur om zorgplan: ‘Onacceptabel dat kabinet hier het mes in zet’
Het kabinet-Rutte IV heeft vandaag een klus aan het verdedigen van zijn regeerakkoord. Naast de oplopende staatsschuld en teruglopende koopkracht ligt er ook een plan om te korten op het aantal mensen dat in verpleeghuizen werkt. De zorg voor ouderen verslechtert daardoor. Oppositiepartijen willen dat het kabinet het plan intrekt.

Tobias den Hartog en Hans van Soest 18-01-22, 03:01
Het nieuwe kabinet wacht vandaag een pittig debat met de Tweede Kamer over de regeringsplannen voor de komende jaren. De kritiek stapelde zich de afgelopen weken al op: zo zou er te veel geld worden uitgegeven, maar tegelijk te weinig gedaan worden aan de koopkracht van AOW’ers.

Oppositiepartijen hebben vandaag nog een grief: de verslechterende zorg in verpleeghuizen. Daar geldt nu een minimale personeelsbezetting op afdelingen. Zo is de afspraak dat er twee verzorgenden zijn als een bewoner intensieve zorg nodig heeft, zoals hulp bij het douchen. In het regeerakkoord hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken die personeelsnorm aan te passen. Nu al hebben verpleeghuizen moeite om voldoende personeel te vinden en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Het loslaten van de norm levert 400 miljoen euro op die elders kan worden uitgegeven.

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt echter dat bewoners van een verpleeghuis door die ingreep minder en slechtere zorg krijgen. Oppositiepartijen willen dat de maatregel van tafel gaat. ,,In economische voorspoed is het onacceptabel dat het kabinet hier het mes in zet’’, zegt Lilianne Ploumen (PvdA). Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema leidt de ingreep er toe dat ‘meer mensen in hun luier blijven liggen’. ,,Onmenselijk. Nu al is er een enorm tekort aan personeel. Dat wordt alleen maar erger als je ook nog eens 400 miljoen euro bezuinigt, dat zijn zo 6000 werknemers.’’

Langer thuis wonen
Aan het eind van het kabinet-Rutte II kwamen er strengere normen voor de kwaliteit van verpleeghuiszorg. Dat kostte 2 miljard euro extra per jaar. Maar tehuizen hebben amper aan de personeelsnorm kunnen voldoen en komen zo’n 30.000 werknemers tekort. Tegelijkertijd stijgt het aantal ouderen dat verpleeghuishulp nodig heeft: in 2040 zijn dat er naar schatting 120.000 meer dan nu. Het kabinet wil dat oplossen door ouderen langer thuis te laten wonen met hulp van technische hulpmiddelen. Ook gaat de grens omhoog voor wanneer iemand in aanmerking komt voor verpleeghuiszorg.

Het kabinet beloofde compensa­tie met belasting­kor­ting, maar ouderen­bond Anbo becijferde al: 400.000 gepensio­neer­den schieten daar niets mee op

Niet alleen de plannen voor de verpleeghuizen stuiten op weerstand. De oplopende staatsschuld, teruglopende koopkracht en soms onrealistische doelen van het kabinet zorgen ook voor een stortvloed aan kritiek. En dat terwijl er de laatste decennia geen kabinet geweest is dat zoveel geld wil uitgeven als Rutte IV. Belangenclubs, oppositiepartijen, belangrijke kabinetsadviseurs: het nieuwe kabinet vangt van alle kanten tegenwind.

AOW
Zo zal een front van oppositiepartijen - van links tot rechts - vandaag ook het vuur openen als het gaat om de AOW. Rutte IV is namelijk van plan om het minimumloon met 7,5 procent te verhogen. Normaal stijgen dan ook de uitkeringen mee, maar de CDA, VVD, D66 en ChristenUnie spraken ditmaal af de AOW daarvan uit te zonderen, waardoor ouderen niet meeprofiteren. Het vertaalt zich naar de koopkracht van ouderen: die daalt, als enige groep in het land.

Het kabinet beloofde compensatie met belastingkorting, maar ouderenbond Anbo becijferde al: 400.000 gepensioneerden schieten daar niets mee op. D66-fractieleider Jan Paternotte zei vorige week al daar ‘nog geen antwoord voor te hebben’.

Want de AOW wél laten stijgen kost al snel 2 miljard euro per jaar. Is dat geld er wel? Uitgeven aan het een, betekent korten op het andere. Zo wil het kabinet een norm in de verpleeghuizen schrappen, waardoor er minder zorgpersoneel per afdeling komt te staan. Dat scheelt 400 miljoen euro per jaar die elders in de zorg kan worden besteed, maar is de oppositie een doorn in het oog.

Aan Rutte dus om vandaag de Tweede Kamer toch te overtuigen van de plannen. En dat is een must, want in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. Iedere aanpassing van de plannen gaat Rutte IV al meteen extra geld kosten.

En laat het huishoudboekje van Rutte IV nou juist al een mikpunt van kritiek zijn. Want uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) van vorige week bleek dat het nieuwe kabinet wel heel erg makkelijk geld uitgeeft.

Het CPB berekende dat de miljardeninvesteringen in wonen, defensie, het onderwijs, maar vooral aan het klimaat wel eens heel duur kunnen uitpakken voor toekomstige generaties. Het zou kunnen uitdraaien een op staatsschuld van een verbijsterende 92 procent van het bbp, als kabinetten ná Rutte IV niet aan het bezuinigen slaan.

Dat is ver boven de Europese normen. Al zal premier Mark Rutte de komende dagen tegenwerpen dat juist die begrotingsregels herzien gaan worden.

Zijn de kabinets­plan­nen reëel? CPB en het Planbureau voor de Leefomge­ving (PBL) twijfelen. Het tekort aan werknemers én materialen is nu al zorgwek­kend

Het CPB concludeerde niettemin dat er een flinke ‘prijs’ in het vooruitzicht ligt, als bijvoorbeeld de kosten voor klimaatbeleid ook na 2030 nodig blijken. Flinke risico’s, vindt CPB-directeur Pieter Hasekamp. Want de hele coronapandemie kon economisch bijvoorbeeld worden opgevangen, omdat Nederland zo goed op de staatskas had gepast. Daardoor kan Nederland vrijwel gratis geld lenen op de internationale kapitaalmarkt. De ‘zakken zijn diep’, zei de vorige minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Schuld
Nu hanteren kabinet en CPB wel een ander uitgangspunt. Het kabinet denkt dat veel klimaatbeleid bijvoorbeeld bekostigt kan worden met fondsen en eenmalige uitgaven. Maar het CPB denkt dat volgende kabinetten juist ook nog de beurs moeten trekken. Een kerncentrale neerzetten bijvoorbeeld is één ding. Maar wie betaalt het onderhoud? En dan kán het uiteindelijk optellen tot tientallen miljarden, wat neerslaat in die schuld-eruptie tegen het jaar 2060. Veel burgers die dat moeten opbrengen, moeten nog geboren worden.

Ook ‘constructieve’ oppositiepartijen, zoals de SGP, zijn kritisch. ,,Wat er is gebeurd met de VVD als partij van financiële fatsoensnormen?”, vroeg SGP-leider Kees van der Staaij al.

En daarbij: zijn de kabinetsplannen reëel? CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) twijfelen. Het tekort aan werknemers én materialen is nu al zorgwekkend. Daardoor kan bijvoorbeeld de belofte om voldoende huizen te bouwen zeker in het begin niet gehaald worden. Laat staan als het kabinet de economie gaat aanjagen.


https://www.ad.nl/politiek/rutte-iv-ond ... ~a98edf06/

Maken we ons nou druk om het onderhoud van een kerncentrale die hooguit in zijn levensduur 3 stops maakt en 60 jaar mee kan, dit t.o.v. de vele stops die een gascentrale maakt en na 25 jaar al technisch afgeschreven is?
Bezuinigen op de verpleegtehuizen - waar inderdaad al een tekort is en waar bovendien de norm dat als een bewoner intensive zorg nodig heeft, dit met 2 mensen gebeurt - wordt helemaal niet gehaald. De verpleegtehuizen hebben geen tijd laat staan geld, techniek en mensen.

Je druk maken over 400 miljoen miljoen die je met je rechterhand moet betalen terwijl je met de linkerhand 29 miljard jaarlijks wegsmijt aan klimaatonzin. Dat heet nou 'elan. :snooty: '

Daar zeg je me wat, zo had ik nog niet aangekeken tegen de Russische agressie politiek

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Russische oorlogsagressie moet stoppen!

Geplaatst: zo jan 16, 2022 1:16 pm 

Reacties: 176
Bekeken: 1566


baedeker schreef:
Lancelot schreef:
baedeker schreef:
Geweldig, dat filmpje van een Russische tank in de modder 'some years ago', als illustratie dat de Russen nu echt haast zouden hebben. Er is is mij geen voorbeeld bekend dat het de Duitsers in WO2 ooit geholpen zou hebben, integendeel ...

Maar wacht, ik zie dat Den Haag in actie komt, met minister van defensie Ollongren in Trouw over een Europees leger. Ik ben wel nieuwsgierig hoe dat gaat werken. Sneuvelen voor Orbán als Poetin een inval doet in Hongarije. Benieuwd hoeveel D66'ers zich voor het EU-leger gaan melden.
Maar Wilders en Baudet zullen hun Hongaarse vriend toch wel te hulp willen komen? En het zijn echte vechtjassen, met oproepen tot revolte en met fakkels door de straten marcheren.

Mja, dat wordt natuurlijk weer een van die kansloze EU avonturen waar D66 zo dol op is. Ik zou ze aanraden om te wachten op de uitnodiging van de NAVO.

Bovendien, is het straks überhaupt wel toegestaan, om zonder QR de Hongaren te hulp te komen?
Dat was toch niet veilig, Omicron 'extremely worst possible case ever scenario!!', of zo?

:lol:
Gevechten vinden veelal plaats in de open lucht. Dan is geen QR code nodig, hooguit een medisch mondkapje

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Russische oorlogsagressie moet stoppen!

Geplaatst: zo jan 16, 2022 10:27 am 

Reacties: 176
Bekeken: 1566


baedeker schreef:
Einstein schreef:
Mja als het nog even duurt, dan worden de wegen daar modderpoelen.. het moet binnen een maand, anders komen ze er voor augustus niet doorheen.

Dan staat Rusland daar.. met 150.000 manschappen. De Russen hebben dus haast. Men is al bezig een smoes te fabriceren, althans volgens Amerikaanse bron..

https://www.msnbc.com/rachel-maddow-show (tweede filmpje, "the window for the Russian president is limited")

Geweldig, dat filmpje van een Russische tank in de modder 'some years ago', als illustratie dat de Russen nu echt haast zouden hebben. Er is is mij geen voorbeeld bekend dat het de Duitsers in WO2 ooit geholpen zou hebben, integendeel ...

Maar wacht, ik zie dat Den Haag in actie komt, met minister van defensie Ollongren in Trouw over een Europees leger. Ik ben wel nieuwsgierig hoe dat gaat werken. Sneuvelen voor Orbán als Poetin een inval doet in Hongarije. Benieuwd hoeveel D66'ers zich voor het EU-leger gaan melden.

:lol:
Maar Wilders en Baudet zullen hun Hongaarse vriend toch wel te hulp willen komen? En het zijn echte vechtjassen, met oproepen tot revolte en met fakkels door de straten marcheren.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Russische oorlogsagressie moet stoppen!

Geplaatst: vr jan 14, 2022 7:50 pm 

Reacties: 176
Bekeken: 1566


Lies schreef:
Wat vinden jullie van onderstaande uitleg:

What the West gets wrong about Putin
https://unherd.com/2022/01/what-the-wes ... out-putin/

“Ah yes,” he said, “in your system a dispute between businesses is resolved by attorneys paid by the hour representing each side, sometimes taking the dispute to the courts which normally takes months and accumulation of hourly attorney fees.”

“In Russia,” he continued, “disputes are usually resolved by common sense. If a dispute is about very significant money or property, then the two sides would typically send representatives to a dinner. Everyone attending arriving would be armed. Facing the possibility of a bloody, fatal outcome both sides always find a mutually agreeable solution. Fear provides the catalyst for common sense.”

He used his argument in the context of disputes between sovereign nations. Solutions often require an element of fear of disproportionate responses if no deal is struck. The idea of forcing adversaries to face horrific alternatives seemed to excite him. In essence, he was describing to me the current Ukraine impasse between the US and Russia. Putin knows Russia cannot afford a prolonged ground war with Ukraine. He also can see Biden is facing crucial midterm elections with a domestic congressional impasse, and cannot afford a major foreign crisis distraction. The two sides have no choice but to strike a deal.Disproportionaliteit werkt inderdaad. Zo won Raegan de koude oorlog omdat de Russen de wapenwedloop niet meer konden bijbenen. Gewoon hetzelfde truukje weer uithalen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Russische oorlogsagressie moet stoppen!

Geplaatst: vr dec 24, 2021 11:06 pm 

Reacties: 176
Bekeken: 1566


Raya schreef:
Twee honden willen vechten om een been.
Dat kan ons allen, onschuldige burgers, zeer duur komen te staan.

De agressie van beide kanten moet stoppen. Het klopt dat de NAVO sterk is uitgebreid richting de Russische grens en logisch dat Poetin zich bedreigd voelt. Neemt niet weg dat hij zelf ook geen lieverdje is, zie bijv. de Krim.
Beide honden horen te worden opgesloten in hun hok.

Op zich met je eens, maar e.e.a. is simpelweg het gevolg van ons systeem. Wij, het westen, zijn toch het baken van licht waar iedereen naar toe wil, of het nou een vluchteling uit Syrië is of de Oekraïne.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 5 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling