Het is nu vr dec 04, 2020 12:27 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 4 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Amateur-virologie / meedenken
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: di mei 26, 2020 12:26 am 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Tracking is vergelijkbaar met politiewerk. Het aantal dagelijks in Nederland geteste positief-gevallen staat nu op ongeveer 150-200 en het daalt langzamer dan het dagelijkse aantal doden, op dit moment.. Bij elk van deze patienten (200x !) moet je in kaart brengen, wat precies de contacten zijn geweest en die contacten nalopen. Er bestaat altijd kans, dat je één paadje mist, wat het virus heeft genomen. Het is als een dobbelsteen, die je elke keer opgooit, bij elk nieuw geval. Hoe eerder je een lockdown loslaat, hoe meer nieuwe gevallen.. hoe minder tijd er is, om de tracking grondig uit te voeren. In Duitsland zijn ze er bijzonder goed in, ze hebben daar in maart wekenlang heel weinig ernstige patienten gehad, omdat elk geval vroegtijdig werd gesignaleerd.

De dobbelsteen zal soms slecht vallen. Hoe je het ook uitvoert, mis je 1 paadje bij 1 patient, heb je mogelijk 5 dagen later een besmettingshaard.. bereik je dan >20 gevallen van community spread.. wat niet meer traceerbaar is.. dan moet je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen met maatregelen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: vr mei 22, 2020 3:08 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Als er in een land meer doden vallen dan elders, kan dat ook betekenen, dat het virus daar eerder is gearriveerd, dus op een tijdstip dat er nog geen testen waren en het overheidsbeleid moest worden uitgevonden. In Nederland was de eerste Corona-patient op 26 februari, in Belgie was dat op 1 februari. In februari hielden de Belgen de cijfers onder de pet. De Nederlandse maatregelen begonnen op 21 maart, de Belgische lockdown ging in op 14 maart. Ze liepen dus - netto - 2 weken achter op Nederland en Duitsland, met het verbieden van super-spreading events zoals voetbalwedstrijden.

Eén ding wat de landen kunnen leren van deze epidemie: signaleer zo vroeg mogelijk het probleem en start zo snel mogelijk met maatregelen en testerij. Daardoor zijn landen zoals Taiwan, Vietnam, Zuid-Korea en in mindere mate IJsland en Zwitserland de dans ontsprongen. De VS niet.. die waren te laat.

Wat ook een rol zou kunnen spelen, maar dat is speculatief, is de strain van het virus. Welke mutaties er zijn geweest, voordat het virus een land trof ? Mogelijk is het virus wat Europa bereikte aggressiever. Zie ook de VS: in California, met de Chinese variant, is het aantal doden veel kleiner dan in New York, wat via Italie is besmet. Misschien zijn er binnen Europa ook verschillen..

(Wiki - Corona in Belgie) (Wiki - Corona in Nederland)

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: do mei 21, 2020 2:16 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Rightnow schreef:
Einstein schreef:
Hij roept dingen als "van één druppeltje kun je niet besmet raken" en "van voorwerpen kun je het niet krijgen" dat hoor je mij niet zeggen,

Inderdaad, never say "never"! Voorwerpen en druppeltjes spelen misschien wel een iets minder alomvattende rol dan vroeger werd aangenomen. Een kentering in het denken hierover is trouwens best al even aan de gang: https://www.nature.com/articles/ncomms2922

Dus sinds een aantal jaren liggen daar al gegevens die wat licht doen schijnen op de transmissie via aerosolen. Wat Jaap van Dissel ook moest erkennen, gisteren of eergisteren op TV.

Terecht dat je dan ook zelf gaat nadenken over wat is aangedragen en, naar ik aanneem, onafhankelijk daarvan zelf informatie hebt gezocht.
Dat artikel is 7 jaar oud en gaat over griepvirussen (Influenza A) en het bevat op zich bruikbare kennis over aerosolen (destijds nieuwe inzichten), maar het gaat niet over besmetting via voorwerpen, oppervlakken, of materialen, specifiek voor Sars en Sars-2. Bij Sars/Covid-19 vormen plastic, glas en roestvrij staal nu eenmaal óók een besmettingsrisico.. of het nu over toiletgebruik gaat, het delen van een auto, de stangen in het openbaar vervoer, of een knopje van een koffiezetter.. je moet er wel degelijk rekening mee houden, dat een Corona virus verspreid kan worden via vingertoppen, die besmette oppervlakken aanraken en vervolgens neus, ogen of mond.. Het was die eerdere ervaring met het Sars-Corona virus, waardoor de overheid in februari 2020 als één van de eerste adviezen gaf: handen wassen !

Je hoopt dat ik dingen ergens op baseer.. ja hoor.. Ik geef je een copy-paste uit mijn bronnen.. dit gaat allemaal over Sars, Sars-2/Covid 19 en besmetting via gladde oppervlakken, bronnen die ik gebruikt heb bij diverse discussies over de roze bril van Maurice de Hond en een paar recentere, gevonden met de laatste link.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32368532/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32035997/
https://www.bbc.com/future/article/2020 ... n-surfaces
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf
https://economictimes.indiatimes.com/ma ... 774373.cms
https://theconversation.com/we-know-how ... ore-134671
https://www.google.com/search?q=covid+t ... etal+glass

.. mensen lopen niet voor niets hun handen te wassen en deurknoppen en winkelwagentjes te desinfecteren :wink:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Amateur-virologie / meedenken

Geplaatst: di mei 19, 2020 9:11 pm 

Reacties: 38
Bekeken: 1030


Deze titel ontstond, toen Enzo501 weer eens met dat woord kwam, ivm orakel Maurice de Hond.

"Amateur-viroloog" spelen doe ik al weken, maar ik ben wel een stuk voorzichtiger dan Maurice de Hond ! Hij roept dingen als "van één druppeltje kun je niet besmet raken" en "van voorwerpen kun je het niet krijgen" dat hoor je mij niet zeggen, op zijn slechtst is het risicovolle raad, op zijn best introduceer je schijnzekerheden. Het zijn vooral slagen in de lucht, vanuit een veel te optimistisch idee over dit "verkoudheids-variantje". Het RIVM daarentegen is nogal pessimistisch: strak in de leer, met anderhalve meter onder alle omstandigheden, restricties op stranden en in parken.. etcetera.

Mijn goede raad voor intelligente exiters luidt als volgt ..

Kroegtijgers
Het gaat om druppeltjes, die uit onze monden vliegen, of op gladde oppervlakken kunnen zitten. En overal waar je social distancing niet kunt handhaven, krijg je risico's, want mensen kunnen onverhoeds hoesten. Oók in uitgaansbuurt en winkelstraten in de open lucht, waar mondkapjes straks niet verplicht zijn, kunnen mensen hoesten. Links-rechts verkeer aanhouden is ook een goed idee in uitgaansgebieden. Onthaast.. ga desnoods in ganzenpas (achter elkaar lopen !) door smalle straten ! of stel eenrichtingsverkeer in. En stamkroegen zijn gunstig: misschien een goed idee, om ergens te landen, voorlopig.. qua uitgaan.. Ga niet teveel rondlopen, hou het bij 1-2 kroegen, ook dat beperkt verspreiding en in een echte stamkroeg (een vaste club) kan het mondkapje af. In kroegen die je niet kent en waar te weinig mensen zijn met mondkapjes: vermijd die plekken. Let ook op het weer als je uitgaat. Hoe meer windstil weer het is, hoe meer risico in de buitenlucht en op terrassen.

Werk
Anderhalve meter is maar de helft van het verhaal. Besmetting op korte afstand is vnl face-to-face situaties. Vermijd die binnendeurs met teveel verschillende mensen. Ga niet zitten vergaderen met externen, of toeleveranciers. Al die mensen van buiten moeten dan je bedrijf in. Vermijd dat. Management-overleg met hotemetoten die moeten reizen ? Niet doen, neem gewoon Skype. Sowieso aan te raden, om bij vergaderingen mondkapje verplicht te stellen. Onderken het nut van handschoenen voor schoonmakers, werkvloer en kantine. Wacht niet op regels van hogerhand, stel ze gewoon op eigen initiatief beschikbaar. Voor kantoren en werkvloeren een paar tips.. zorg ervoor dat je mensen weten wat de regels zijn. Handgel bij de voordeur met directieven erbij. Markeer wachtstrepen op de vloer. En wat betreft de luchtkwaliteit, er zitten elementen in het verhaal van Maurice De Hond die kloppen: ventilatie: is absoluut essentieel ingeval van dit virus. Of het nu gaat om thuis, om kantoren, werkvloer, winkels, horeca.. er moet een raam open kunnen ! Het ventilatie-systeem moet doorlucht systeem zijn en geen circulatie. Zet de ramen open in trein en bus, ook als het 18 graden is..

Praatjesmakers
Nog iets waar tot nu toe weinig aandacht voor is: spreken en schreeuwen. Wanneer je geen mondkapje draagt en je gesprekspartner ook niet, vermijd dan discussies op hoge toon, ruzie.. schreeuwen. Als je een boete krijgt, begin dan niet te foeteren tegen degene die jou een bon geeft, neem het proces-verbaaltje in ontvangst en schrijf thuis een boze brief, waarom je de boete niet wilt betalen.

Openbaar vervoer
Triviaal: stap gewoon niet in een naar jouw oordeel overvolle bus of trein en aarzel niet om bus of trein te verlaten, als ie te druk dreigt te worden. Neem gewoon de volgende. Onthaast. En deze tip heb ik al eerder op dit forum gezet: ga je met openbaar vervoer vóór 1 juni, vermijd het om de stangen aan te raken. Mensen dragen nog geen mondkapjes nu.. Iedereen komt er langs. Als iemand op zo'n stang heeft gehoest of gespuugd zonder mondkapje, kan het virus via je handen je mond, neus of oog bereiken. Zelfs met een mondkapje op is het lastig, om heel lang je gezicht niet aan te raken.. Handenwassen dus gewoon volhouden. Zorg dat je gel bij je hebt. Belangrijkste manier waarop dit virus besmet is mond-druppeltjes-gezicht of ogen. Maak je geen illusie over mondkapjes wat dat betreft.. De bescherming geldt alleen de mensen om je heen, niet jezelf. Het werkt alleen wanneer iedereen de regel respecteert. Houd je dus aan de mondkapje-regels, om te beginnen bij de tourniquets op stations.. óók die zijn van roestvrij staal.. druppeltjes met het virus verdampen op staal of glas in max 20-40min (als het warm is) of in 3 uur (als het koud is)

(verantwoording & verzoek)
Het bovenstaande is gebaseerd op allerlei bronnen, die ik de afgelopen maanden heb geraadpleegd. Veel staat al in de regels, sommige dingen staan óók bij Maurice.. en óók bij het RIVM.. een paar dingen heb ik zelf bedacht. Laten we dit beschouwen als brainstorm over dit soort zaken en niet te snel verzanden in debat svp.. dus graag onderstaand topic gebruiken om mee te denken. Als kinderen dat mogen, dan mogen wij dat ook.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 4 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling