Het is nu zo mei 31, 2020 9:20 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 216 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 14, 2020 7:31 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Mooi beestje wel, de gewone dwergvleermuis..

Afbeelding
(waddenzeeschool.nl)

Hume schreef:
Zelfs de vleermuizen zijn blij met corona hier.

Ja logisch, zij zijn er nu vanaf.. het virus is naar de mens overgesprongen :vinger:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma mei 11, 2020 12:45 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


@Biertje dat privatisering in de zorg niet werkt door zakkenvullende ondernemers had ik al opgemerkt.. En ik zeg niet dat alle ambtenaren hun werk netjes doen, mijn punt is dat het bestaan van een overheid (in het algemeen) wel degelijk meerwaarde genereert, dwz dingen oplevert.

Raya schreef:
1 We moeten af van het wanidee dat burgers als eenheid niets mogen ondernemen, omdat dat valse concurrentie zou zijn naar individuen die er aan willen verdienen.
2 Het doel van de samenleving is niet om enkelen er aan te laten verdienen, maar om allemaal op een prettige manier samen te leven.

3 Er is niets mis met een collectieve verzekering zonder private ondernemer. 4 Of volkshuisvesting zonder private investeerders.

Je zegt veel tegelijk. Eens met 1,2 en 3. Dat laatste (4) lijkt me nogal duur.. je laat dan de belastingbetaler opdraaien voor de luimen van de aannemers. Het enige wat jij er tussenuit haalt, is namelijk de investeerder/projectontwikkelaar. Als de overheid de taak overneemt, zal ze voor de uitvoering nog steeds moeten vertrouwen op aannemers, private bedrijven. En het is een heeeeleboel werk, dus duur voor de belastingbetaler.

Citaat:
De gedachte dat een private ondernemer het beter zou doen een overheid is onzin. Niet alleen maken veel private ondernemers er ook een zooi van, met ontslagen en faillissementen tot gevolg (en vaak reddingsacties met belastinggeld als het een grote private ondernemer is), het is vooral een kwestie van de juiste persoon op de juiste plaats, met een heldere doelstelling en doorprikken van geheime agenda's van politici als het om collectiviteit gaat.

Het is wel zinvol als er concurrentie is, dus meerdere private partijen die hetzelfde aanbieden. Pakketpost is een voorbeeld. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten post. Een overheidsdienst zoals de PTT had dat nooit kunnen bolwerken/bijbenen. Je hebt nu bedrijven die allerlei combinaties van diensten leveren. Werkt prima en de prijzen blijven relatief laag.

Het werkt (economisch) niet, wanneer er géén concurrentie is.. dan krijg je een bedrijf met gegarandeerde inkomsten (dus lui.. en de baas kost extra). Je ziet dat bij allerlei semi-overheid. In de zorg.. kinderdagverblijven en thuiszorg splitsen zich naar wijk - waar ze een monopolie hebben - en bij ziekenhuizen gebeurt dat ook. Ze concurreren niet, want mensen willen altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Bij de NS en prorail zie je ook de problemen met luiheid, als gevolg van monopolie. De pogingen om OV te privatiseren stranden ook op monopolies en kartel-vorming, omdat de OV-bedrijven onderling de routes gaan verdelen. Allerlei hele en halve privatiseringen zijn om deze reden mislukt. De ineffectieve gevolgen van dit VVD-stokpaardje zijn al twintig jaar bekend, tijd voor een parlementaire enquete en een inventarisatie: wat kan gewoon terug naar de staat ? Ik denk dat we de energie- en waterleveranciers er ook bij moeten betrekken. In die hoek zijn de afgelopen jaren strategisch verkeerde keuzes gemaakt. "Nut" moet nut voor het algemeen blijven EN m.i. niet afhankelijk van buitenlandse bedrijven met belangen elders.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 10, 2020 10:49 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Uitgekleed is nog niet weg HvR, de overheid opheffen is een heel ander perspectief.. en dat probeerde ik te schetsen hierboven. Iemand beweerde op deze pagina, dat alles wat de overheid doet onrendabel zou zijn, dat het niets oplevert. Ik denk dat dat onzin is, dat een moderne economie zelfs niet zou kunnen doordraaien, zonder een functionerende overheid.

Dat "uitgekleed" is dus niet wat ik bedoelde.. Als men bijvoorbeeld 30 miljard bezuinigt.. dan is dat een enorm bedrag en de regering neemt allerlei asociale beslissingen, om die 30 miljard bij elkaar te brengen.. dat ben ik met je eens, maar 30 miljard is minder dan 5% van de totale begroting. Bezuinigingen, ik denk soms och, we zijn een rijk land en een heleboel dingen die de overheid nu doet kunnen bedrijven ook doen en burgers kunnen ervoor betalen. Maar niet alles. Ik denk het meeste niet. Sommige dingen zoals zorg hebben ze geprobeerd te privatiseren, het blijkt niet te werken. Er blijft teveel achter de strijkstok van de ondernemer hangen, de zorg wordt veel te duur. Kijk maar wat er met de thuiszorg is gebeurd, en de kinderopvang. Die zaken kan de overheid beter weer in eigen hand nemen. AOW en sociaal vangnet kun je ook niet privatiseren.. ze proberen de uitvoering ervan te privatiseren (UWV is semi-overheid) maar wanneer de crisis doorpakt, zal blijken dat dat ook niet werkt. Als puntje bij paaltje komt, moeten we gewoon sommige dingen gezamenlijk doen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 10, 2020 1:08 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


De overheid kan wel weg inderdaad. Onrendabele zooi.

Het leeuwendeel van het belastinggeld investeert de overheid helemaal niet in nuttige infrastructuur ! het meeste gaat op aan waardeloze gezondheidszorg. Die miljarden voor Corona-gerelateerde maatregelen komen er ook nog bovenop, rupsjes nooitgenoeg, die bevolking. Weg ermee. Kleinbedrijf hoef je niet te steunen, laat de wetten van de economie maar bepalen, welke kroeg deze crisis overleeft.. sowieso allemaal onzin al dat geld voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen.. de meeste uitgaven aan de gezondheidszorg worden alleen maar gedaan in het belang van dood hout in de samenleving. Men overlijdt nu eenmaal, shit happens.

Infrastructuur kan dus met tolwegen. Groen ook, waarom niet ? laat ze maar gewoon betalen voor de groenvoorzieningen. Het OV mag ook wel weg. Uitgaven daaraan leveren niks op, iemand met een beetje baan zit toch niet in de bus of de trein, maar in zijn auto.. de rest is economisch betekenisloos. Klein grut wat een hoop geld kost. Sociale zekerheid ? een lachtertje PG.. ze beschermen alleen maar buitenlanders en ouden van dagen, die niks produceren. Weg ermee.

Dan onderwijs, is overbodig: die kids leren toch vanzelf een vak als ze gaan werken ? School ? onzin, het is allemaal een kwestie van goede opvoeding. Zie ze daar rondhangen in die klaslokalen, die honderdduizenden onproductieve onderwijzers en leraren, die kinderen alleen maar lastig vallen met nutteloze kennis en toetsen. Kinderopvang en thuiszorg ? kinderen maak je toch zelf ? moet je er ook voor betalen. En oud worden kun je ook vermijden, in India lopen ze de bergen in, om de gemeenschap niet tot last te zijn. DAT is pas rendabel. Wat een mentaliteit, geweldig..

Cultuur idem.. al die theaters en musea ? renteloos tijdverdrijf, wat het volk alleen maar kan afleiden van de enige nuttige, productieve activiteit: arbeid. Wat een onzin, betaald voetbal steunen met een miljard euro. Hoezo 2 miljard voor breedtesport en verenigingen ? als ze wat aan hun conditie willen doen, dan moeten ze maar een hobbelpaard aanschaffen.

En wetten handhaven ? ook zoiets totaal onrendabels ! Levert alleen maar kosten op, we zitten jarenlang met boeven opgescheept, die we zonder enige opbrengst moeten huisvesten. Waarom zouden we al die boeven niet gewoon vrijlaten ? Wetten ondermijnen alleen maar onze vrijheden en kosten alleen maar geld: al die milieu- en arbeidswetten.. onrendabel, zand in de molen voor onze economie ! Politie afschaffen, is niet nodig.. doe maar normaal, de sociale controle lost het wel op, je kunt stenigen en lynchen toestaan. Rampen.. doe geen moeite, die verdwijnen vanzelf (quote Trump).

En als er geen wetten meer zijn, of diplomaten.. of ambassades.. waarom zou je nog een leger handhaven ? Kost miljarden en het levert geen cent op !

:duh:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 07, 2020 7:11 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Raya schreef:
Einstein schreef:
Wij belastingbetalers betalen voor onderwijs, rechtspraak, infrastructuur en andere basisvoorzieningen.

(..) wie moet het anders betalen.. wie doet het, als de overheid het niet doet..
Alleen de belastingbetalers die geen rulings hebben met de belastingdienst waardoor ze effectief niets hoeven te betalen.
En ook belastingontwijkers en andere ontduikers betalen niet echt mee.

Het zijn altijd de 'zwakkeren' in de samenleving die de rekeningen van de samenleving te betalen krijgen. En owee als jij eens belasting probeert te ontwijken, eh... ontduiken!

Hoezo "alleen" ? en zijn er dan zoveel van die rulings ? De werkende bevolking in Nederland betaalt voor zover ik weet belasting en er zijn 850.000 in het toptarief, die betalen meer belasting. En we betalen ook nog BTW.. en accijnzen.. daarvan worden (onder andere) onderwijs, rechtspraak, infrastructuur en andere basisvoorzieningen betaald. Wat is er mis.. ja ze ontduiken de belastingen. Maar weet jij eigenlijk wel zeker, dat dat zoveel is dat het ten opzichte van het totaal een relevant bedrag is ? Want je kunt voor 300 miljoen een overheidsdienst optuigen om 500 miljoen belastingontduiking/belastingontwijking bij particulieren en kleinbedrijf te bestrijden.. stel dat het in de helft van de gevallen lukt, dan verliest de BV Nederland 50 miljoen op die opsporingsactiviteit. Het levert niks op, kun je beter dingen negeren, of convenanten/rulings doen. Voordeel van dat laatste is dat 1) bekend is met wie en 2) dat je voorwaarden kunt stellen en aanscherpen en 3) dat je de maatregel ook weer kunt beeindigen.. en dan weet je wie er moet betalen. Doe je het niet, dan blijft de belastingontduiking/belastingontwijking onder de radar en weet je niks.

Voor het grootbedrijf is een andere oplossing nodig. En het zijn politieke keuzes om er iets aan te doen. Het gros van de VVD'ers is van mening, dat alle vormen van belastingen voor grote bedrijven "onze concurrentiepositie verzwakt". Daar zijn al heel wat miljarden in geinvesteerd, "onze concurrentiepositie". En eigenlijk geloof ik er geen donder van, dat die brievenbus-firma's compenseren, wat we verliezen aan belastinginkomsten. Werkgelegenheid die ermee gemoeid is is nihil.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: do mei 07, 2020 6:18 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


baedeker schreef:
P-G schreef:
baedeker schreef:
Ook voor zover sprake zou zijn van primaire rollen, geldt dat een overheid niks kan als de economie geen geld oplevert.
:fluiten:
Mooi man!
Wat doet de 'economie' zonder de overheid, die zorgt voor onderwijs, rechtspraak, infrastructuur en andere basisvoorzieningen?

En wie betaalt daarvoor?
:drunk:

Wij belastingbetalers betalen voor onderwijs, rechtspraak, infrastructuur en andere basisvoorzieningen.

Jij bent daar geen voorstander van ? Wie moet het anders betalen.. wie doet het, als de overheid het niet doet..

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma mei 04, 2020 9:47 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Lumiere schreef:
Wat mensen en dieren uitademen is onderdeel van de actieve CO2 kringloop, wat zij uitademen hebben zij eerst ook opgenomen, netto voegt dat niets toe en heeft dus geen negatief effect.

Jajaaaa dat dacht je maar !! Elk klein dier wat een stofwisseling heeft, verbrandt voedsel en is netto CO2 uitstoter, ook de mens.

Het hangt van het dier af overigens.. voor grote zoogdieren ligt het anders. Het schijnt dat walvissen geweldige CO2 slurpers zijn.. 33 ton per stuk

https://www.parool.nl/wereld/walvis-als ... ~b4896163/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: ma mei 04, 2020 12:09 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Even voor de goede orde: biomassa (hout) als brandstof voor centrales zou kunnen werken, wanneer de mens de natuurlijke kringloop van het hout zou respecteren. Na rooien van het hout moet er direkt bos terug geplant worden, anders doorbreek je die kringloop.. en vernietig je alleen maar bomen. Het probleem van die Amerikaanse milieubeweging is, dat ze met houtvesters in zee zijn gegaan.. Die jongens zijn goed in bomen kappen.. en veel minder goed in bomen zaaien. Ja dan blijft er dus leeg gebied achter, dat wordt dan weer door de mens gebruikt..en dat is het bedrog. Je ziet het in Nederland ook. Kale plekken.

Er is niet zoveel mis met cultuurbos. De levende bomen nemen CO2 op.. en als je ze verbrandt, dan zorg je ervoor, dat je de uitstoot beperkt blijft. In dat geval draagt biomassa bij aan de (netto-)besparing van CO2. Alleen.. de mens doet de dingen weer eens half: wel winstgevend bos kappen, maar geen dure grond in cultuurbos omzetten ! Dan elimineer je alleen bomen. De film van Moore liet prima zien, hoe dat bedrog werkt.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 03, 2020 9:12 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Mijn hemel ben je klaar met bidden ? Ik wist niet dat jij zo'n grenzeloos vertrouwen had in de verdiensten van het kapitalisme.. je hangt je hele betoog op aan een statistisch gegeven, een gemiddelde (2600 kCal) wat helemaal niks zegt over het welzijn van mensen in Afrika.. Of ze nu door Chinezen of door Europeanen worden uitgebuit.. mischien is er onder de Chinezen meer voedsel over ? worden de speculanten aangepakt ? wie zal het zeggen, maar ik zie nog altijd honderdduizenden naar de rijke landen trekken, omdat ze daar een (veel) beter leven verwachten.

Over de toekomst (daar gaat dit over ! Moore !) heb je alleen speculatie te bieden. Straks zorgt het kapitalisme voor een oplossing, straks zorgt het kapitalisme voor een onuitputtelijke energiebron en de uitbuiting verdwijnt als sneeuw voor de zon vanzelf, de opwarming en zeespiegelstijging ook.. Mijn vraag is dan: stel nu eens, dat jouw gebeden niet worden verhoord, wanneer het kapitalisme, na het opfikken van het hout wereldwijd, onderling oorlog gaat voeren over oliebelangen.. dat gevaar zit er natuurlijk wel in, wanneer het niet binnen die 20-25 jaar lukt met de Tokamak. Overigens de meeste projecten op het gebied van kernfusie worden door staten gefinancierd en niet door bedrijven. Het kapitalisme profiteert ervan.. maar de belastingbetaler draait op voor de rekening voor jouw Grote Belofte van onuitputtelijke energie..

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo mei 03, 2020 4:12 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


baedeker schreef:
Einstein schreef:
baedeker schreef:
Mooi filmpje. Maakt duidelijk dat de titel van deze draad haarfijn klopt.

Een punt van kritiek. Rond 49:00 wordt een rechts geloof 'a belief in infinite fossile fuels' tegenover een links geloof 'it's gonna be ok, we're gonna have solar panels' gesteld. Dat is pessimisme. Volgens mij is het rechtse 'geloof' eerder de constatering dat de kapitalistische economie puntje bij paaltje altijd al de vooruitgang realiseerde die de problemen heeft opgelost. Hoe kun je anders verklaren dat deze planeet voor 7 miljard bewoners het hoogste welzijn ooit heeft weten te realiseren? Het enige wat nodig is, is dat we het systeem niet kapotmaken door paniek en bedrog.
Tsja wat noem jij welzijn.. en wat bedoel je met "ooit" ?

Gewoon, op wereldschaal: langer en gezonder leven, geen hongersnoden, meer en goedkoper voedsel, beter onderwijs, meer welvaart, enz enz enz. En dat, bij een verviervoudiging de wereldbevolking in 100 jaar. Eigenlijk heel indrukwekkend.

Einstein schreef:
Wat je stelt is ook iets anders dan een geloof in bepaalde toekomstige ontwikkelingen, zoals het in de film wordt behandeld.

Nee hoor. Ik zie dat het kapitalisme altijd een oplossing gevonden heeft, en verwacht dat daardoor in de toekomst iemand een schone, goedkope, onuitputtelijke energiebron zal vinden, die iedereen zal willen en kunnen gebruiken. En ik ben ook een beetje rechts. Dus Moore geeft een verkeerde voorstelling van het rechtse geloof.Het lijkt me een nogal Westerse/Europese roze bril op de kwestie, om te beweren dat kapitalisme alles zal oplossen, want tot nu toe is dat dus niet het geval geweest. Helaas zien we wereldwijde uitbuiting door multinationals, met hongersnoden.. waarbij voedselspeculatie de belangrijkste oorzaak is. Fijn ! kapitalisme. Het voedsel is niet voor elke wereldbewoner goedkoop. Het is voor ons goedkoop. Het kapitalisme (de ongebreidelde industrialisatie) heeft goed gezorgd voor de rijken.. en heeft gaandeweg het leeuwendeel van de beschikbare grondstoffen en de beschikbare energie opgesoupeerd, de reden waarom Moore deze film heeft gemaakt.

Citaat:
Einstein schreef:
Ik vond die formulering in de film wel raak, het zit fout aan beide kanten: er bestaat aan de rechterkant van de politiek wel degelijk een geloof in de onuitputtelijkheid van energie en grondstoffen. En ik denk, na het zien van deze film: er is een rampzalig economisch geloof in de onuitputtelijkheid van grondstoffen aan beide kanten van het politiek spectrum.. een geloof, wat zowel bij links zit als bij rechts.. alleen op een andere manier.. de film stelt vooral de technologie-gelovigen aan de kaak, dus degenen, die voor alle problemen verwachten, dat "de technologie" het wel gaat oplossen. Nee dus. We moeten het zelf oplossen, door ons gedrag te veranderen.. en niet zoveel rechts nepnieuws lezen wat de wetenschap tegenspreekt, maar óók geen linkse milieu-bobo's vertrouwen, die ons (schijn-) oplossingen aanreiken en vervolgens daarmee hun zakken vullen ! Mooi evenwicht, deze film. Vinger op de zere plek, ik vond het confronterend. Ik kende bijv de rol van Al Gore niet bij het pushen van biomassa.

Ik snap best dat je heel graag de fout aan beide kanten wil zien, maar zo is het niet.

Rechts heeft een consistent en bewezen verhaal van vooruitgang, vrije keuze en rationaliteit.

Links heeft alleen de dog whistle van de duurzaamheid. Dat klinkt voor de leek als 'it's gonna be ok, we're gonna have solar panels', maar de goede verstaander herkent direct (a) het bedrog, en (b) dat het uiteindelijke doel is het volk door dwang en verarming aan de groene heilstaat te onderwerpen. Dat zijn de spelletjes die de Jesse Klavers, de Timmerfranzen en de Shells samen spelen.

Ik denk niet dat je begrijpt wat een dog whistle is. Natuurlijk heeft Moore gelijk, dat de Amerikaanse milieubeweging de zaak heeft belazerd. Maar dat is niet de schuld van parlementariers, dat is te wijten aan het grote geld (kapitalisme), wat die milieubeweging heeft ingekapseld om bomen te kappen, in plaats van energiegebruik te beperken. Dat is m.i. de kernboodschap van deze film. Het moet minder, anders gaan we gewoon tegen de grenzen van de groei oplopen. En dat "minder" is het zwakke punt van kapitalisme, want succesvol kapitalisme is alléén mogelijk bij structurele groei, een probleem wat ook in de film aan de orde is gekomen. Je kunt dan gaan zwaaien met beloftes van onbeperkte, hypothetische energiebronnen.. maar het blijven beloftes. Praatjes vullen geen gaatjes.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: za mei 02, 2020 11:33 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


baedeker schreef:
Mooi filmpje. Maakt duidelijk dat de titel van deze draad haarfijn klopt.

Een punt van kritiek. Rond 49:00 wordt een rechts geloof 'a belief in infinite fossile fuels' tegenover een links geloof 'it's gonna be ok, we're gonna have solar panels' gesteld. Dat is pessimisme. Volgens mij is het rechtse 'geloof' eerder de constatering dat de kapitalistische economie puntje bij paaltje altijd al de vooruitgang realiseerde die de problemen heeft opgelost. Hoe kun je anders verklaren dat deze planeet voor 7 miljard bewoners het hoogste welzijn ooit heeft weten te realiseren? Het enige wat nodig is, is dat we het systeem niet kapotmaken door paniek en bedrog.

Tsja wat noem jij welzijn.. en wat bedoel je met "ooit" ? Wat je stelt is ook iets anders dan een geloof in bepaalde toekomstige ontwikkelingen, zoals het in de film wordt behandeld. Ik vond die formulering in de film wel raak, het zit fout aan beide kanten: er bestaat aan de rechterkant van de politiek wel degelijk een geloof in de onuitputtelijkheid van energie en grondstoffen. En ik denk, na het zien van deze film: er is een rampzalig economisch geloof in de onuitputtelijkheid van grondstoffen aan beide kanten van het politiek spectrum.. een geloof, wat zowel bij links zit als bij rechts.. alleen op een andere manier.. de film stelt vooral de technologie-gelovigen aan de kaak, dus degenen, die voor alle problemen verwachten, dat "de technologie" het wel gaat oplossen. Nee dus. We moeten het zelf oplossen, door ons gedrag te veranderen.. en niet zoveel rechts nepnieuws lezen wat de wetenschap tegenspreekt, maar óók geen linkse milieu-bobo's vertrouwen, die ons (schijn-) oplossingen aanreiken en vervolgens daarmee hun zakken vullen ! Mooi evenwicht, deze film. Vinger op de zere plek, ik vond het confronterend. Ik kende bijv de rol van Al Gore niet bij het pushen van biomassa..

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: za mei 02, 2020 9:56 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Mooie link, HvR. Scherpe film hoor ! Zachte heelmeesters maken stinkende wonden ! Verbazend, dat sommige Amerikanen zoals Bloomberg zich laten inzetten voor gebruik van natural gas, in feite aardgas. En het bio-massa verhaal van Bloomberg en Gore wordt fijn doorgeprikt: bio-massa helpt misschien op lange termijn het klimaat, door herbebossing.. maar het is géén duurzame oplossing voor het energieprobleem, hoewel dat wel jarenlang zo gepresenteerd is in de VS, door de milieubeweging.. Jeff Gibbs legt ook de vinger op de zere plek, wat bepaalde rituele dansen betreft: voor een Tesla electrische auto heb je 700 grondstoffen nodig waarvan 60 schaarse grondstoffen. Er is DUS niet voor iedereen een Tesla.

Er zitten ook wat fouten in deze film. Waarom kan duurzame energie in Duitsland ? een feit, wat in deze film onderbelicht is en onduidelijk gebracht. Je ziet eerst een rond grafiekje met 1,5 tot 3% bijdrage, dat klopt zeker niet, vervolgens aan het eind van de film ineens een staatje met de echte verhoudingen, dwz 40% duurzaam wat het nu is, maar de rest wordt volgens de commentaarstem met bio-energie aangevuld, terwijl dat volgens de cijfers in Duitsland gewoon niet waar is, de bijdrage van bio-massa in Duitsland is 7%


Een ander punt wat ik jammer vond, is de gemiste kans om aardwarmte en getijdenenergie te noemen, als je het hebt over opslag van energie. Een belangrijke ondersteuning van het punt dat hernieuwbare energie niet zou kunnen, is dat we niet genoeg batterijen zouden produceren om alles op te slaan. Batterijen zijn niet de enige optie.

Wat ik mooi vind, deze film kan een wake-up call zijn voor veel klimaat-activisten, maar óók voor de ontkenners van de problemen in de VS. Die worden namelijk glashelder en indringend gepresenteerd. Een milieubeweging die is ingekapseld door het grootkapitaal, duurzaamheid als rituele dans en de vernietiging van de planeet, door de honger naar energie.

Sommige inconvenient facts over de VS komen niet aan de orde. Men stelt terecht dingen aan de kaak, zoals de bobo's als Bloomberg en Gore, die hun zakken vullen met schijnoplossingen.. maar ik mis in deze film de moed, om zelfkritiek uit te spreken t.a.v. het energieverbruik van de Amerikanen ! Het simpele feit, dat een Amerikaan meer dan twee keer zoveel energie consumeert als een Nederlander.. drie keer zoveel als een Chinees.. en 10 keer zoveel als een Indier. Hoe komt dat eigenlijk ? Er komen allerlei thema's aan de orde, overconsumptie, de industrie als grote boosdoener, maar een simpel voorbeeld wat ik heb gemist in deze film: airconditioning. Het gebruik van airco's in de VS is excessief.. een Amerikaan warmt zijn huis op tot 26 graden in februari en koelt zijn huis af tot 21 graden in juli.. Dan kijk ik dus ook anders naar de doem-scenario's die Moore presenteert voor de "hele mensheid". Het gaat niet om de hele mensheid, het energieprobleem gaat over dingen die mensen fout doen, vnl in rijke landen en specifiek in de VS.

Ik denk zelf, wat ik in 1995 al vond. Dat we bewust naar een economische krimp moeten toewerken. Inperken van de behoeften kan cultureel, en zelfs via goede raad van de dokter, want ons huidige patroon is gewoon ongezond. Minder consumeren, minder vlees vooral. En minder autorijden, meer fietsen. Minder gadgets, minder vakanties, minder airco, minder koopavonden.. minder vrieskisten, minder hardhout, minder sproeien, minder verpakkingsmateriaal, minder lak, minder verf.. minder merken, minder reclame, minder schoenen.. minder werken, minder electriciteit gebruiken, minder warm water.. minder leven zoals we gewend zijn ? in bepaalde opzichten ?

Tenslotte om even op de discussie vooruit te lopen: de omvang van de gehele mensheid is m.i. een afgeleid gegeven. Bevolkingaanwas wereldwijd heb je sowieso niet in de hand, of je moet met virussen (!) of kernbommen gaan strooien. Je kunt natuurlijk wel het nieuw-Malthusiaanse ideeen gaan verspreiden,

(Wiki - Nieuwmalthusianisme) :holy:

.. maar hoeveel mensen gaan zich daar vrijwillig aan houden ? Ons eigen experiment hiermee in de 70'er jaren heeft Nederland slechts een verouderde bevolking opgeleverd, geen relevante daling van het energiegebruik, of de CO2 uitstoot. Integendeel. We moeten m.i. het kernprobleem oplossen en dat is een volslagen uit de hand gelopen economie, gebaseerd op uiteindelijk veel minder beschikbare grondstoffen en energie. Niet de mens zelf is het probleem, maar het gedrag van de mens.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr apr 17, 2020 1:51 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Rightnow schreef:
Citaat:
Hopelijk geen kernenergie maar gewoon gas of kolen voor mij part. En ik hoop dat de eerste 20 jaar het woord duurzaam(heid) niet meer zal vallen maar er een gezond wantrouwen heeft over duurzaamheid. Stop de warmtenetten want onzin.

Een paar belangrijke ontwikkelingen zie ik sowieso overleven, ongeacht de politieke uitkomsten. Uit onverwachte hoek komen mogelijkheden om CO2 vast te leggen maar achteraf zal het niet zo cruciaal blijken te zijn. Let op de voordelen van een lage olieprijs: olielanden moeten zich gaan richten op een echte economie, een functionerende overheid, enzovoorts. Heel gezond voor hun eigen lange termijn toekomst.

Maar wij zullen overleven doordat we Frans Timmermans aan het eind van zijn ambtsperiode vaarwel zeggen. Het kan niet anders.

:hardlachen: :hardlachen: ja als Timmermans vertrekt, overleven we het.. dan daalt de zeespiegel én de olieprijs

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo apr 15, 2020 10:14 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Lies schreef:
soms heb ik het gevoel dat we gestraft worden, omdat ook het milieu, de natuur, het er niet mee eens is.

Zo zou je het kunnen opvatten.. Ik vind dat wel een soort geloof: je geeft de natuur een doel, je maakt de natuur een persoon (wat het niet is) maar de uitwerking is hetzelfde als wat de biologie concludeert. Er is een strijd aan de gang. We hebben onszelf en ons afweersysteem verzwakt. De mens heeft een eigen, kunstmatige omgeving geschapen voor zichzelf, die eigenlijk los staat van de natuur. Als je kinderen niet inent, is dat gevaarlijk denken we.. dus we proberen ons te bewapenen, tegen bepaalde spelers. Zie het al een wedstrijd, waarin we vanuit onze kant heel veel tijd besteden, om één gevaarlijke speler uit te schakelen, maar alle andere spelers negeren.. Dus valt er natuurlijk onverhoeds een doelpunt.. en verliest de mens. Dat er doden vallen, kan de natuur niet zoveel schelen.. Ik zie de natuur als een permanente 24/7 oorlog: alles vreet alles op, ten koste van de ander, zonder ethiek, zonder mededogen, d.w.z. zonder al die culturele ballast, die de mens hindert.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo maart 18, 2020 12:35 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Mwa die problemen verdwijnen niet, het virus hopelijk wel :)

Deze crisis is in elk geval een probaat middel tegen de CO2 uitstoot.

Helaas is intussen de olieprijs wel verlaagd, dus dat werkt het effect weer tegen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: wo maart 11, 2020 1:27 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Rightnow schreef:
Wat jammer om bedrijvigheid te associeren met "vies". Hier wordt de staatskas gevuld, en hier werken veel mensen, vergeet vooral niet afnemers en toeleveranciers:

https://www.nu.nl/economie/6036505/tata ... dacht.html

Goed nieuws, de ramp bij Tata in IJmuiden valt nog mee. Hopen dat niemand ontslagen hoeft te worden!

Het feit dat bedrijvigheid schoon kan zijn, wil niet zeggen dat er ook geen vieze bedrijvigheid bestaat. Het bedrijfsleven is niet per definitie schoon, bepaalde vormen van bedrijfsleven (zoals grootmetaal) stoten heel veel afval en CO2 uit. Er bestaat zoiets als emissierechten, maar veel bedrijven ontspringen de dans. Individuele expediteurs bijvoorbeeld zullen (nu nog) niet worden aangerekend, hoeveel CO2, roet en stikstof hun vrachtwagens per jaar uitstoten. Die expediteurs moeten er wel rekening mee houden, dat die verrekening er in de vorm van CO2-belastingheffing gaat komen. Je kunt je dan als transport-bobo heel boos maken omdat jij moet betalen en de bakker en de groenteman niet.. maar je moet bij dit soort dingen niet ideologisch, maar praktisch rekenen. De vervuiler betaalt.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: di maart 10, 2020 2:33 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Overheidsingrijpen (laat staan in Europees verband) t.a.v. de vieze praktijken van het bedrijfsleven is uiteraard onmogelijk, zelfs als iets democratisch bij wet is besloten. Als de industriepausen van biertje niks met duurzaamheid willen, tsja.. wie zijn wij dan ? :kweenie:

Deze slappe houding verklaart de boosheid van Greta Thunberg. Ze heeft gelijk, "maarja wat doe je d'r an"

.. en over twee weken schrijven we weer een temperatuur-record bij in de boeken.. de winter van '19-'20..

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: zo maart 08, 2020 1:18 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


HvR schreef:
... Welnee, mensen zijn gewoon te bedonderd om 10 meter te lopen naar de afvalbak.
Shell investeert tenminste nog miljarden in het milieu en in recycling.

Is het niet een goed argument, om het gebruik van plastics aan banden te leggen, wanneer mensen er (blijkbaar) niet goed mee om kunnen gaan ? idem wapens..

HvR schreef:
... Neen, wapenfabrikanten zijn NIET verantwoordelijk voor wat mensen ermee doen. ..

Ze hebben wel verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid van hun product. Prijs.. aantal verkoop-punten.. Wanneer het product te vaak in handen komt van de verkeerde mensen, zul je criminaliteit kunnen bestrijden, door het product aan banden te leggen. Veel Amerikaanse staten beginnen dat eindelijk te begrijpen en nemen maatregelen. Wapenfabrikanten vinden dat niet leuk en de misdaad is niet hun verantwoordelijkheid.. maar het belang van de bevolking overstijgt in dit geval het belang van de wapenfabrikant.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr feb 07, 2020 1:32 am 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


Biertje schreef:
P-G schreef:
Biertje schreef:


A, Enorme marktverstoring waardoor zakelijke rijders kilometervreters en vooral rijke mensen die auto kopen want fiscale voordelen. Heeft niets met milieu te maken en ze kopen die ook niet vanwege het milieyu
B. Als de regeling te duur wordt - en dat wordt als ook de middenklasse een kleinere elektrische auto wil kopen -stopt de subsidie. Zie de hybrides waar dat is gebeurd
C. Geen innovatie want elektromotoren bestaan al heel lang
D. Geen vergroening als je de winning van lithiumoxides en dus de enorme vervuiling - erger dan bij ertswinning - ook onder del loep neemt.
E, Wegen slijten sneller door elektrische voertuigen want veel zwaarder
F. In het topsegment vindt nu elektrificatie plaats


Het bovenstaande bevat niet argument waarmee biertje de regeling aanpaste. Het argument was namelijk dat het de ontvangers van subsidie niet ging om het klimaat doch om het geld. Ondergetekende vroeg wat dáármee mis is. Alle andere argumenten zijn in deze onzuiver, want is niet waar het debat over gaat.
Het gaat ontvangers van soepsidie voor elektrische voertuigen dan wel hybrides niet om het milieu, dat is nimmer het geval geweest. Het was een mooie fiscale regeling waarbij een forse korting wordt aangeboden bij de koop en gebruik van zo'n auto. En het is gerichte subsidie te weten aan de zakelijke km-vreter en de veelverdiener. En natuurlijke de clientele van D66, VVD en GL

Klopt allemaal biertje, alleen.. de overheid moet iets met de beloften voor 2025 en 2030 in de klimaat-akkoorden. Deze maatregelen zijn alleen bedoeld, om consumenten over te halen, om te investeren in deze nieuwe technologie. En ja, die is duurder en Jan met de Pet heeft er geen centjes voor. Maar de andere kant van het verhaal is, dat electrische auto's ontwikkeld moeten worden en dat kost geld. Tesla produceert intussen auto's in China. Als de kop eraf is.. bereikt de electrische auto vanzelf ook de bodem van de markt. Tijd voor een electrische T-Ford, dan zijn overheidssubsidies niet meer nodig en gaan we allemaal electrisch rijden..

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Duurzaamheid is maar een verhaaltje én bedrog

Geplaatst: vr jan 24, 2020 2:54 pm 

Reacties: 2503
Bekeken: 79279


baedeker schreef:
In de middeleeuwen werd oude kleding al gebruikt voor papier, voedselafval gevoed aan kippen en varkens, en nieuwe gebouwen gebouwd van de resten van oude gebouwen. Probleem is dat producten tegenwoordig gemaakt worden van een grote verscheidenheid aan (nieuwe) materialen, die niet afbreekbaar zijn en niet makkelijk gerecycled kunnen worden.
How circular is the circular economy? Why this proposed solution is little more than a magic trick


Mooi artikel. In de kantlijn

"Growth makes a circular economy impossible, even if all raw materials were recycled and all recycling was 100% efficient. "

Om emissies echt tot 0 te reduceren, moet de economie krimpen. Greta Thunberg heeft gelijk. Helaas, maar wat moet, moet.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 11 [ Er voldeden 216 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling