Het is nu za dec 02, 2023 12:54 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 251 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr nov 17, 2023 10:45 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Hert verschil in druk van de overheid op de industrie en de boeren voor wat betreft CO2 is schofterig.

Nog geen enkel bedrijf heeft toezeggingen gedaan, op BP Rotterdam na, dat een nietszeggend intentieverklaring heeft getekend.

Hier moet een andere agenda achter zitten dan CO2

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo okt 15, 2023 11:20 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Lies schreef:
Uiteindelijk draait het er toch om dat je het volk brood en spelen moet geven, omdat je klem komt te zitten met de Wet van Engel.

De wet van Engel stelt dat naarmate het inkomen van een huishouden (of een land) stijgt, het percentage van het inkomen dat aan voedsel wordt besteed afneemt en het percentage dat aan andere goederen en diensten wordt besteed, toeneemt . Het werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld door de Duitse statisticus Ernst Engel en is nog steeds van invloed op de economie en het overheidsbeleid.Frankrijk koos voor bio, maar Macron draait de klok terug
https://www.standaard.be/cnt/dmf20231012_96681690

Terwijl de inflatie de biomarkt doet sputteren en bioboeren moeten ploeteren, neemt de Franse regering een bocht richting intensieve teelt en goedkopere producten, met als doel de landbouw soeverein te maken.Frankrijk wil weer betaalbare landbouw uit eigen land
https://www.foodlog.nl/artikel/frankrij ... igen-land/
https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/ot ... r-AA1ic9jY

In het vorige decennium was de overstap naar biologische landbouw de reddingsboei voor de in crisis verkerende Franse landbouw. In 2020 was biologisch het nieuwe 'normaal' Maar de gele hesjes, corona en de oorlog in Oekraïne walsten over de Fransen heen. Met als gevolg dat bio uit de gratie is. De Franse regering maakt een U-bocht. De gewone Fransman moet Franse melk, eieren en vlees kunnen betalen. En daarom moet de landbouw weer intensief worden.

Tussen 2011 en 2016 groeide de Franse markt voor biologische producten tegen de klippen op. De markt groeide met meer dan 82% en Frankrijk werd na Duitsland de grootste consument van biologische producten, aldus De Standaard.

In zijn verkiezingscampagne in 2017 liftte Emmanuel Macron maar al te graag mee op de populariteit van biologisch. Zijn regering ging boeren helpen de overstap te maken. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moest omlaag en publieke instellingen zouden minstens 30% biologische producten gaan serveren. Talloze boeren gingen biologisch(er) en diervriendelijk(er) produceren. Duurder, maar "overeenkomend met onze smaak, met onze behoeften," in de woorden van Macron. Het leidde ertoe dat in 2020 "bio nu echt verankerd zit in de winkelkarretjes van de Fransen," zei het Franse bioagentschap destijds.

Maar dat klonk wel erg optimistisch. De heftige gele hesjesprotesten maakten duidelijk dat het gewone leven voor veel Fransen al bijna niet meer op te brengen was. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne schoten de voedselprijzen en de inflatie omhoog. Met als gevolg dat de verkoop van biologische producten inzakte. In 2022 daalden de biologische aankopen door huishoudens met bijna €600 miljoen. Met anti-inflatiemandjes hielpen supermarkten het leven voor de Fransen betaalbaar te houden, daarbij geholpen door de Franse regering die druk uitoefende op de grote voedingsconcerns.

'Herovering standaardkip'

De knop moet om, zei minister van Landbouw Marc Fesneau vorige maand in Bretagne. "We moeten kunnen zeggen dat we aan de onderkant van de markt moeten werken," ofwel: betaalbare Franse producten voor de gewone Fransen. Niet voor niets is Fesneau ook minister van Voedselsouvereiniteit.

"Ons doel is de herovering van de standaardproductie," zie Gilles Huttepain, topman van pluimveegigant LDC bij diezelfde gelegenheid. Vroeger was Frankrijk zelfvoorzienend voor kip, inmiddels komt de helft uit het buitenland omdat Frankrijk de productie van de 'standaardkip' aan het buitenland heeft overgelaten na de moeilijkheden waarin alweer jaren geleden kippengigant Doux verstrikt was geraakt.Tot in de beginjaren van deze eeuw was Frankrijk ruimschoots zelfvoorzienend. Nu moet het land betaalbare kip importeren en verkoop het zijn dure conceptkippen naar het buitenland.

Blije boeren

Bretonse boeren reageerden opgetogen op de U-bocht. Zij zijn van alle Fransen nog het dichtst bij de intensieve houderijvormen gebleven. Maar er zijn ook boeren die zich in de steek gelaten voelen. "We draaien de klok terug," zegt boerencollectief Nourrir in De Standaard. "Niet meer streven naar kwaliteit en doorgaan met wat we sinds de jaren 60 hebben gedaan, steeds goedkoper produceren ongeacht de verborgen sociale en milieukosten, is volledig in strijd met de problemen waarmee we geconfronteerd worden."

Toch laat de Franse regering de biosector niet helemaal aan zijn lot over. In mei maakte de regering nog €200 miljoen vrij voor de ondersteuning van de biosector. Dat lijkt heel wat, maar valt uiteindelijk in het niet bij de ruim €2 miljard die Frankrijk reserveert voor de digitalisering en robotisering van de hele agrofood-sector, schrijft De Standaard. Maar "als je je boerderij gaat bekijken als een fabriek, verlies je de betekenis in je job," zegt bioboer Mickaël Poillion. "Dát is het failliet van de landbouw."Als puntje bij paaltje komt, kiezen samenlevingen uiteindelijk voor zichzelf, ook en vooral als het op de basisbehoeften aankomt zoals eten en drinken.

Daarom is het zo dom om hier het mes te zetten in onze landbouw en veeteelt, waardoor we afhankelijker worden van andere samenlevingen om ons van voedsel te voorzien. In tijden van nood zullen zij eerst aan zichzelf denken (wet van zelfbehoud), en niet aan ons.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo okt 15, 2023 10:05 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Lies schreef:
Biertje schreef:
De natuur laat zich niet met een kalender sturen en Adema die dat niet snapt.

https://www.nu.nl/economie/6285349/over ... -niet.html
Zelfs met een eigen groentetuintje weet je dit:

Dit jaar laat volgens Brak goed zien waarom landbouw met vaste deadlines niet goed werkt. "Het was een heel nat en koud voorjaar en daarom zijn gewassen laat gepoot en gezaaid. Maar een gewas heeft wel een bepaald aantal dagen nodig om te groeien. De kern is dat de natuur zich niet aan een kalender houdt."Rust en realiteitszin is in dit land politiek ver te zoeken en men is zich niet bewust van het belang van zelfbeschikking. Men is bezig met eliminatie van agrarische sectoren en daarna zien we wel. We worden geregeerd door Jantjes van Leiden.


Spreadsheets zijn de nieuwe religie geworden met de fundamentele spreadsheetisten als extremistische aanhangers.
Tijd om god der spreadsheets van zijn voetstuk te halen, inclusief de afgeleiden als algoritmes (ook een vorm van spreadsheet), en terug te brengen tot normale proporties.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do aug 10, 2023 12:42 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Ik krijg een donkerbruin vermoeden, dat er in EU-verband afspraken zijn gemaakt over de rol welk ieder land in de toekomst moet gaan spelen.
Voor Nederland is dat kennelijk niet de voedselvoorziening als veeteelt, visserij en landbouw. Daarvoor moeten we blijkbaar afhankelijk worden van andere landen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo aug 09, 2023 10:53 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Biertje schreef:
Raya schreef:
Lies schreef:
Dat 'nemen met een korreltje zout' zou je eens niet moeten doen. Als je naar de uitzending had geluisterd, de discussie Esther de Snoo en Daniël van Kessel, i.p.v. wat bij je eigen gevecht/geloof past, had je kunnen horen dat deze journalist dwaalt en de onafhankelijkheid ver te zoeken is. Het doet denken aan de Toeslagen-affaire en de kalverfraude.


Ik heb die uitzending gehoord. Van Kessel klonk niet overtuigend. Ik heb begrepen dat de regelgeving nogal vaag is op bepaalde punten. Dan kun je wel van mening zijn dat iets niet netjes is, maar dan is dat nog geen fraude. Natuurlijk wordt er ook misbruik gemaakt, en gefraudeerd. Maar dat moet je dan wel terugbrengen tot de juiste proporties en niet zo opschrijven dat een hele beroepsgroep verdacht wordt gemaakt.
En je pijlen moet je dan vooral richten op de regelgevers. Die moeten gewoon duidelijk opschrijven wat wel en wat niet mag en een keer ophouden met die vaagheden als compromis.
En ondanks een Eerst Kamer toch nog beroerde en onduidelijke wetgeving.


De eerste kamer heeft allang haar betekenis verloren. Verdient het niet eens meer met hoofdletters geschreven te worden. Het is een lobbykamer geworden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo aug 09, 2023 9:38 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Lies schreef:
Julien Sorel schreef:
Lies schreef:
Follow The Money en "fact check"...... en een Ministerie van Landbouw die mee gaat huilen met de wolven in het bos. In onderstaand fragment weet de journalist het ook niet zeker meer en stelt dat ze niet zouden hebben beweerd dat er massaal' wordt gefraudeerd, terwijl dat de kop van het artikel is.

Waarom klagen boeren altijd?

Fragment De Nieuws BV: Esther de Snoo en Daniël van Kessel over subsidiefraude met grond
https://www.youtube.com/watch?v=A1cNxaa90Is


Advocaat weerlegt beschuldigingen van gerommel met subsidies
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... -subsidies

De zaak waarbij boeren 'massaal' Europese subsidies aanvragen voor grond die niet van hen is, is sterk overdreven. Er is geen bewijs voor massale fraude.

Bouwman vindt de zeven aangiftes op een totaal van 50.000 boeren te mager voor de conclusie dat er massaal wordt gefraudeerd. Sterker nog, hij herkent het geschetste beeld niet.

'Ik houd de rechtspraak met betrekking tot de agrarische sector nauwlettend in de gaten, ook de strafzaken, en ik kan me niet heugen dat een boer is veroordeeld voor het verkeerd intekenen van zijn percelen', zegt Bouwman. 'Er wordt de indruk gewekt dat er massaal wordt gefraudeerd, maar dat lijkt me niet aannemelijk. Ik krijg sterk het vermoeden dat FTM dit verhaal enorm heeft opgeblazen.'
Dit verhaal komt uit de mond van een advocaat van de boeren opgeschreven in een weinig objectief agrarisch nieuwsblaadje.

Ik neem dit met een korrel zout. FTM heeft echt een betere reputatie.
Dat 'nemen met een korreltje zout' zou je eens niet moeten doen. Als je naar de uitzending had geluisterd, de discussie Esther de Snoo en Daniël van Kessel, i.p.v. wat bij je eigen gevecht/geloof past, had je kunnen horen dat deze journalist dwaalt en de onafhankelijkheid ver te zoeken is. Het doet denken aan de Toeslagen-affaire en de kalverfraude.


Ik heb die uitzending gehoord. Van Kessel klonk niet overtuigend. Ik heb begrepen dat de regelgeving nogal vaag is op bepaalde punten. Dan kun je wel van mening zijn dat iets niet netjes is, maar dan is dat nog geen fraude. Natuurlijk wordt er ook misbruik gemaakt, en gefraudeerd. Maar dat moet je dan wel terugbrengen tot de juiste proporties en niet zo opschrijven dat een hele beroepsgroep verdacht wordt gemaakt.
En je pijlen moet je dan vooral richten op de regelgevers. Die moeten gewoon duidelijk opschrijven wat wel en wat niet mag en een keer ophouden met die vaagheden als compromis.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma jul 24, 2023 9:44 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Lies schreef:
Ezel klaagt niet en heeft al zeker 25 jaar geen stemhokje van binnen gezien. Daar kan en mag je voor kiezen. Maar omdat er in het verleden voor het kiesrecht is gevochten heb ik gekozen voor een vluchtheuvel. Zo lang die heuvel niet te hoog wordt sta ik qua geweten veilig.

Stropoppen en boeren zijn ook niet los van elkaar te zien.

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.


Maar hoe lang zien we dit nog in dit land waar we een adviesraad instellen om een zaaidatum te bepalen?

Adema blijft vasthouden aan 1 oktober voor oogst consumptieaardappelen en inzaai vanggewas
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/7897 ... 0na%20mais.

Commissie van experts
Eerder deze week liet demissionair landbouwminister Adema weten dat een commissie van experts in het leven wordt geroepen die jaarlijks in de eerste helft van september - rekening houdend met het weer - advies gaat uitbrengen over de haalbaarheid van 1 oktober als inzaaidatum voor vanggewas na mais. Deze maatregel gaat dit jaar in.

Adema spreekt hierin nadrukkelijk alleen over maïs en niet over andere gewassen. Navraag bij een woordvoerder leert dat deze keus is gemaakt omdat het in maïs een ‘harde’ verplichting is. „Mais heeft een groot areaal en is gevoelig voor uitspoeling van nitraat. Bij geen vanggewas na mais kan je te maken krijgen met strafrecht (proces verbaal), boetes, GLB en mogelijk het intrekken van de derogatie, etc.” Bij andere gewassen, zoals aardappelen, krijgen boeren een korting op de stikstofgebruiksnorm bij het later inzaaien van een vanggewas. De gevolgen zijn dan dus minder ‘hard’.Vroeger riepen boeren vaak door de regelgeving dat het ging lijken op de situatie achter het IJzeren Gordijn, nu roepen sommigen dat het nog erger wordt. Met de vele verschillende grondsoorten in dit land mogen we hopen dat niet de bovenstaande werkverschaffing het uiteindelijke resultaat is en we alleen nog kijken naar de leegte die gecreëerd is.


Onvoorstelbaar dat de bureaucratie zo blijft toenemen in een land waar duidelijk blijkt dat bureaucratie het land kapot aan het maken is.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za jul 22, 2023 5:25 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


ezel schreef:
Raya schreef:
Er is normaal gesproken een natuurlijk evenwicht. Als dat verstoord wordt grijpt de natuur uiteindelijk in en zal proberen het evenwicht te herstellen. Als er teveel van een soort verschijnen, zal er een gehele of gedeeltelijke uitroeiing volgen. Dat is momenteel met de mens het geval. We zijn met teveel, tasten de natuur teveel aan, en moeten ons derhalve voorbereiden op een flinke uitdunning.

Dat staat los van wat wij zelf vinden of in verdragen hebben vastgelegd. Verdragen zijn mooi maar compromissen en missen niet zelden realiteitszin. Hoe wil je natuur herstellen in een overbevolkt land, en tot welk niveau moet dat dan? Willen we hier echt de wolf en de sabeltandtijger en de beer terug in dit land? Wat zeggen onze verdragen daarover?
Als het aan onze verdragen ligt, vangen we hier nog 300.000 miljoen vluchtelingen op, breiden we onze haven in Rotterdam en Schiphol uit tot heel Nederland, en maken we er ook nog eens een groot wild natuurreservaat van.

In de meeste steden is er maar weinig natuurlijk evenwicht en bijna 60 procent van de mensen woont in steden. Bij soorten die volledig afhankelijk zijn van een natuurlijke habitat is dat natuurlijk evenwicht heel belangrijk. Voor mensen speelt dat veel minder een rol.

Jouw oordeel dat we met teveel zijn is slechts dat: jouw oordeel. Volgens mijn oordeel kunnen we als we het goed organizeren nog wel 10 keer zoveel mensen op deze planeet huisvesten. Niet dat ik erg veel waarde hecht aan mijn eigen oordeel, maar dat doe ik ook niet aan het jouwe. Overigens ziet het er niet naar uit dat we op deze planeet echt met 10 keer meer mensen komen te zitten. De demografische ontwikkelingen wijzen niet in die richting. Wel zal het aandeel mensen in de stad groeien waardoor de afhankelijkheid van de natuur alleen maar verder afneemt.

Dat we de natuur te veel aantasten is ook jouw oordeel. Jij hecht misschien waarde aan regenwouden en aan heidevelden en aan toendras en savannen, maar dat zijn niet noodzakelijke voorwaarden voor menselijk leven. Zolang we op de één of andere manier (en dat kan zelfs kunstmatig) zuurstof produceren, hebben we die regenwouden helemaal niet nodig. "Te veel" is niet meer dan een waardeoordeel dat je velt omdat je gewend bent aan een bepaalde natuur en die graag geconserveerd wilt zien. Het feit dat je slechts de natuur wenst die je gewend bent blijkt ook uit je weerstand tegen wolven en beren. Die horen niet bij wat jij gewend bent en dus die vorm van natuur wil je niet. Uiteindelijk is al dat natuurbehoud waar je voor bent niks anders dan sentiment om wat je gewend bent.


De mens is nu nog in staat zijn omgeving naar zijn hand te zetten, maar dat wordt steeds minder. Stoken om warm te blijven wordt steeds duurder. We hebben geen ruimte meer voor voldoende koeien en varkens voor de voeding voor onszelf en de rest van de wereld. Het bouwen van woningen ligt nagenoeg stil en grotten zijn er nauwelijks in Nederland.

Het mag duidelijk zijn dat met alle klimaat- en virusdreigingen de vooruitzichten voor een groot deel van de mensheid, niet goed zijn.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jul 20, 2023 3:17 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Er is normaal gesproken een natuurlijk evenwicht. Als dat verstoord wordt grijpt de natuur uiteindelijk in en zal proberen het evenwicht te herstellen. Als er teveel van een soort verschijnen, zal er een gehele of gedeeltelijke uitroeiing volgen. Dat is momenteel met de mens het geval. We zijn met teveel, tasten de natuur teveel aan, en moeten ons derhalve voorbereiden op een flinke uitdunning.

Dat staat los van wat wij zelf vinden of in verdragen hebben vastgelegd. Verdragen zijn mooi maar compromissen en missen niet zelden realiteitszin. Hoe wil je natuur herstellen in een overbevolkt land, en tot welk niveau moet dat dan? Willen we hier echt de wolf en de sabeltandtijger en de beer terug in dit land? Wat zeggen onze verdragen daarover?
Als het aan onze verdragen ligt, vangen we hier nog 300.000 miljoen vluchtelingen op, breiden we onze haven in Rotterdam en Schiphol uit tot heel Nederland, en maken we er ook nog eens een groot wild natuurreservaat van.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jul 19, 2023 3:59 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


ezel schreef:
Lies schreef:
Je bent boer en je moet beslissingen nemen voor het leven en je zit aan tafel met Martien van Bavel, manager ondersteuningsnetwerk van de provincie Noord-Brabant en hoort: 'doe meer met ongeveer' omdat ze het niet weten. Ga je dan klagen of kan je er geen geluid meer uit krijgen?

Martien van Bavel over boerenbegeleiders in Noord-Brabant
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/spr ... rd-brabant

Tijdens het luisteren stond ik voor de brug te wachten zodat twee grote schepen konden passeren. Ook ondernemers die niets hebben aan 'doe meer met ongeveer'.

Ik snap maar al te goed dat boeren ontevreden zijn. We leggen al jaren een heleboel regels op, terwijl de boer graag vrijheid heeft om te kunnen ondernemen.

De sector is ook enorm complex en vervlochten met de samenleving. Enerzijds hebben we de agrarische sector keihard nodig om te overleven. Zonder boeren geen kipfiletjes, koteletjes, bloemkolen, aardappelen, eitjes, melk, en rest ons een hongersdood.

Anderzijds neemt de agrarische sector veel ruimte in beslag. Dat kan ook niet anders gegeven de aard van de sector, maar het heeft implicaties voor ruimtelijke ordening.

De producten die de agrarische sector voortbrengt gaan bij mensen hun lichaam in, en moeten dus voor de volksgezondheid veilig zijn.

De sector heeft ook niet altijd een goede naam als het gaat om de leefomstandigheden van dieren. Zelf heb ik in mijn jeugd in een legbatterij gewerkt en kan nou niet zeggen dat dit een verheffend beeld gaf. Hopelijk zijn omstandigheden tegenwoordig verbeterd, maar dat vereist wel regelgeving.

De dierenconcentraties verhoogt ook kwetsbaarheid voor overdraagbare ziektes. Vogelpest, mond-en-klauwzeer, varkenspest, Q-koorts, het is allemaal in het nieuws geweest en vraagt om maatregelen.

De eisen die de agrarische sector heeft ten aanzien van de bodemgesteldheid wijken af van wat de bestaande natuur op sommige plaatsen in stand houdt. Drie gewassen per seizoen vraagt op veel plaatsen om bemesting, en die bemesting is vaak niet in het belang van naburige natuur.

Ondanks behoefte aan mest, is daar toch een overproductie van. Ook dat leidt vervolgens weer tot wet en regelgeving om het mestoverschot in de hand te houden.

Zo zijn er nog veel meer aspecten aan de agrarische sector te benoemen die de hoge mate van vervlochtenheid met de rest van de samenleving beschrijft.

Het kan dan ook niet anders dan dat er een hoop regels zijn voor de agrarische sector. Dat dit tot wanhoop bij boeren leidt, begrijp ik ook wel weer. Boeren opereren in een sector die op heel veel vlakken op gespannen voet staat met andere belangen in de samenleving, terwijl de sector tegelijkertijd van vitaal belang is voor die samenleving.


Een kwestie van visie, en die ontbreekt al vele jaren in Nederland.
Je moet weten wat je met en in Nederland wilt, en hoe zich dat met elkaar verhoudt.
Je kunt roepen dat de agrarische sector teveel ruimte in beslag neemt, maar dat we toch zullen moeten eten.
Dan moet je kijken wat nog meer veel ruimte in beslag neemt, en of dat wel in verhouding is.
Als je vindt dat iedereen in een bus recht heeft op een zitplaats en er vijftig zitplaatsen zijn, kun je er geen 150 mensen in proppen.
Als je vindt (en dat vind ik) je als land je mensen zoveel mogelijk zelf moet kunnen voeden (er zal maar eens onmin met buurlanden ontstaan die jou als land op dieet willen zetten), dan betekent dat, dat er een limiet zit aan het aantal mensen dat je kunt huisvesten. Wat ga je dan doen? Ieder jaar een stad als Zeist erbij bouwen op landbouwgrond, of laat je de boeren met rust en beperk je de instroom?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jul 06, 2023 12:08 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Ik wil naar kalenderpolitici. Na 2 termijnen, volgemaakt of niet, is het gedaan. Dan valt met blad van de scheurkalender, de politicus of politica van zijn of haar stoel. En maak van zo'n termijn maar drie jaar, in plaats van vier! Veel politici zijn namelijk steeds vaker te dom om voor de duvel te dansen!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za jul 01, 2023 2:39 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


We hebben hoge nood aan een visie op de samenleving. Hoe we samen moeten leven en in onze behoeften moeten voorzien. Wat dat mag kosten en hoe we e.e.a. regelen.
Dat vergt vooral een blik naar onze eigen samenleving en niet de regels van Brussel blindelings volgen. Andere samenlevingen hebben zo hun eigen behoeften en belangen. Werk samen waar mogelijk en wenselijk, maar vergooi je eigen samenleving niet om maar de mooie megalomane Europeaan uit te kunnen hangen als politicus.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jun 29, 2023 2:24 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Lies schreef:
Over de inhoud gaat het al lang niet meer.....

Andre Hoogendijk:
Ik hoop dat Tweede Kamerleden vandaag vol op de inhoud gaan:
- welke goede conceptafspraken liggen er vanuit de sectortafels?
- hoe kunnen we sectoren ondersteunen bij hun perspectief?
- hoe gaan we sámen zorgen voor een volhoudbare landbouw in Nederland?

https://twitter.com/andrehoogendijk/sta ... 9098270720

Premier boos over delen van telefoonnummers CDA'ers: 'Pure intimidatie'
https://nos.nl/artikel/2480682-premier- ... ntimidatie

Politici reageren verontwaardigd op een bericht dat rondgaat op sociale media waarin telefoonnummers van CDA'ers worden gedeeld. In het bericht staan een foto van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever, een aankondiging van het boerenprotest vandaag in Den Haag en daaronder de namen en telefoonnummers.
Al jaren word je 's morgens wakker met het nieuws dat politici boos, verontwaardigd, geschokt en verbijsterd zijn en al jaren moet je dan op zoek naar het hoe en waarom.

1/ Tjeerd de Groot (landbouwwoordvoerder #D66) beschuldigt de Farmers Defence Force (#FDF) van intimidatie. Daarbij komt hij met een nogal twijfelachtig bericht. Kort draadje...


https://twitter.com/evert_mouw/status/1 ... 2127208456

Briefje van Jan – aan Mark van den Oever
https://www.buttkicken.nl/briefje-van-j ... den-oever/

Ik bedoel: zie je nou wat er gebeurt als je niet je gezonde boerenverstand gebruikt, maar dom gaat lopen schreeuwen?

Wat een feit ís: jij deed een oproep om CDA’ers te bellen en berichten te sturen in een (knullige) poging ze bij het debat over het mislukte overleg over een landbouwakkoord het kabinet te laten wegsturen.

Wat een feit líjkt: niet jij plaatste er vervolgens de telefoonnummers van een aantal CDA-prominenten onder, maar iemand anders.

En dat samengestelde screenshot werd dus gisteren breed verspreid!

Wat het gevolg ís?

Dat alle politici, die van D66 en het CDA voorop, het niet meer over de inhoud hebben, maar over hoe schandálig het is dat jij als voorman van één van de boerenctiegroepen telefoonnummers van CDA-prominenten verspreidt.

“Schandalig!”

“Doxing!”

“Intimidatie!”
Zo rolt de politiek, dat heeft Jan Dijkgraaf goed gezien. Inhoud....bah, je moet er als politici toch niet aan denken.


Er wordt tegenwoordig erg snel een dader aangewezen, terwijl niemand betrouwbaar meer is in een conflict. Politici zelf ook niet.
Zo werd bijvoorbeeld direct door ook politici gewezen naar Rusland als dader van het opblazen van de Nordstream pijpleidingen, en blijkt toch Zelensky erachter te zitten.

Gezien de hevige strijd van D66 tegen de boeren, zou het mij ook totaal niet verbazen dat D66 zelf achter het tweeten van die nummers zit. Zij hebben er alle belang bij, om de boeren in een kwaad daglicht te stellen. En gezien de uitlatingen en handelwijzen van een aantal D66'ers...

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jun 21, 2023 6:52 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Natuurlijk valt er met veel boeren niet meer te praten.
Al decennia lang heeft onze politiek zich zeer onbetrouwbaar betoond aan de boeren, burgers en minder onbetrouwbaar aan de rijke buitenlui.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo jun 18, 2023 7:28 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Julien Sorel schreef:
Raya schreef:
Voor normen heb je een visie nodig, en die is er niet.

Er is alleen geroeptoeter van roeptoeters en wie het hardst roept en de meeste kansen biedt voor beleggers, die wint. Die krijgt geld en alle dwangmiddelen om burgers dwingen mee te doen. Subsidie voor biomassastook die alleen goed is voor de energiereuzen. Subsidie voor het promoten van vega, die alleen goed is voor de voedselindustrie. Subsidie voor elektrisch rijden, omdat dat goed is voor de autoindustrie. Subsidie voor groene waterstof, omdat dat goed is voor bedrijven als Shell.Voor mij moet een land haar burgers zoveel mogelijk zelf kunnen voeden, dit is inclusief landbouw en veeteelt, onderdak kunnen bieden, werk bieden en kunnen laten ontspannen. Daar hoort ook natuur bij, maar het moet wel allemaal in verhouding staan.

De vraag is hoe die verhoudingen nu zijn, op dit moment, en hoe die verschuiven met jaarlijks anderhalve stad als Zeist erbij, tot in lengte van jaren, en dan ook nog eens grond om miljoenen moslims eeuwige grafrechten te geven...

Waar zijn we in dit land in godesnaam toch mee bezig!


Mogelijk kan Raya ons de contouren van een visie aanreiken.


Als je de hele post gelezen had, had je die contouren gelezen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za jun 17, 2023 7:05 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Voor normen heb je een visie nodig, en die is er niet.

Er is alleen geroeptoeter van roeptoeters en wie het hardst roept en de meeste kansen biedt voor beleggers, die wint. Die krijgt geld en alle dwangmiddelen om burgers dwingen mee te doen. Subsidie voor biomassastook die alleen goed is voor de energiereuzen. Subsidie voor het promoten van vega, die alleen goed is voor de voedselindustrie. Subsidie voor elektrisch rijden, omdat dat goed is voor de autoindustrie. Subsidie voor groene waterstof, omdat dat goed is voor bedrijven als Shell.Voor mij moet een land haar burgers zoveel mogelijk zelf kunnen voeden, dit is inclusief landbouw en veeteelt, onderdak kunnen bieden, werk bieden en kunnen laten ontspannen. Daar hoort ook natuur bij, maar het moet wel allemaal in verhouding staan.

De vraag is hoe die verhoudingen nu zijn, op dit moment, en hoe die verschuiven met jaarlijks anderhalve stad als Zeist erbij, tot in lengte van jaren, en dan ook nog eens grond om miljoenen moslims eeuwige grafrechten te geven...

Waar zijn we in dit land in godesnaam toch mee bezig!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za jun 17, 2023 2:10 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Lies schreef:
Julien Sorel schreef:
Lies ontkent eenvoudig dat we in Nederland veel te veel stront produceren. We voeren kunstmest en soya in, proppen dat in de varkens, de kippen en de koeien, exporteren het overgrote deel ervan en de stront blijft achter. Een kind kan begrijpen dat dit spaak loopt in ons dichtbevolkte landje. Lies begrijpt dat niet en dat houdt het op.
Ik heb al eerder gezegd 'daar waar het knelt hadden ze het mestprobleem al lang op kunnen lossen' in een land waar de mens zich ook vol propt dankzij mest, kunstmest en soja. Verder dan consumeren en kakken komen wij ook niet in dit dichtbevolkt landje met een stikstofprobleem en ruimtegebrek.

Daarvoor ging men 30 jaar geleden al op pad om boeren te laten bossen. Over boeren die klagen lees je hieronder een artikel over de gevolgen van dat bossen. Of eigenlijk hoe ambtenaren en boeren zich belazerd voelen door een onbetrouwbare overheid met het gebruik van het woord oplichters.

Ik plaats hieronder het hele artikel. Ik wijs ook nu niet naar de belastingdienst (toeslagenaffaire), want die handelen ook maar in opdracht van de politiek.

Als het vertrouwen zoek is, in wat voor land leven we dan?

Ook Zevenberg en Burghgraef willen akkerbouwers waarschuwen. Het streven van de overheid is om voor 2030 rond de 37.000 hectare nieuw bos te realiseren, waarvan 19.000 hectare op landbouwgrond. Burghgraef: ,,Wij zijn bosbouwers in hart en nieren, maar geven landbouwers het advies pas mee te werken als de overeenkomst fiscaal spijkerhard is dichtgetimmerd.’’Akkerbouwer Abel (86) uit Assen plantte bomen op zijn erf en krijgt, dertig jaar later, een aanslag van 7 ton. 'Wat de belastingdienst flikt, kan echt niet'
https://dvhn.nl/groningen/Bosboeren-voe ... 57175.html

Een belastingaanslag van 7 ton. Voormalig akkerbouwer Abel Prins (86) uit Assen was verbijsterd toen hij het bedrag van de belastingaanslag las. Rond de tweehonderd boeren in Groningen en Drenthe, die net als Prins 30 jaar geleden met subsidie tijdelijk snelgroeiend bos aanplantten, wacht eenzelfde lot. ,,Wat de belastingdienst hier flikt, kan echt niet.”

Het lijkt wel wat op de toeslagenaffaire, waarbij de belastingdienst grove fouten maakte en toeslagen voor kinderopvang onterecht terugvorderde en daarmee veel ouders in financiële ellende stortte.

Nu lijken agrariërs die meededen aan subsidieregelingen voor tijdelijk bos (15-25 jaar) de dupe te worden. Bij verkoop van de landbouwgrond of bij overdracht aan partner of kinderen komt de belastingdienst met hoge claims aan inkomstenbelasting. In sommige gevallen loopt dat in vele tonnen tot ruim een miljoen.

De boeren zijn furieus want de winst die zij maken op landbouwgrond is belastingvrij. Het landbouwministerie en ook het ministerie van Economische Zaken spiegelden de bosboeren destijds voor dat hun grond – ook met bos – landbouwgrond zou blijven. Maar de fiscus is van mening dat de bestemming jarenlang ‘bos’ is geweest en dat de landbouwvrijstelling (winst is belastingvrij) in dit geval niet opgaat.

‘Oplichters’
Deze kwestie heeft weliswaar minder gedupeerden dan de toeslagenaffaire en de doelgroep raakt misschien niet direct in financiële problemen. Maar het klopt van geen kant, stellen betrokkenen. Rinck Zevenberg uit Wedde was destijds voorlichter natuur en bos bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en had de taak om de bossubsidies te promoten onder de boeren. ,,Ik voel me met de boeren opgelicht’‘, aldus Zevenberg. ,,Ik heb destijds dingen verkondigd die overheid en fiscus nu niet waarmaken. Oplichters zijn het.’‘

Ook ingenieur Oncko Burghgraef uit Vredenheim, die destijds namens cultuurmaatschappij Heidemij voor een groot deel van de deelnemende bosbouwboeren de subsidieaanvraag en het bosplan regelde, heeft geen goed woord over voor de werkwijze van de fiscus. ,,We zien hier weer een almachtige belastingdienst die onverstoord zijn gekozen pad vervolgt en ook nog de rechtbank en het Hof achter zich krijgt’’, zegt Burghgraef. ,,Onacceptabel. Ik voel me echt in het kruis getast.’’

Zevenberg en Burghgraef kennen elkaar van de bosprojecten. Ze zijn inmiddels gepensioneerd en hebben elkaar weer opgezocht. Beiden voelen zich geroepen de gedupeerde landbouwers te steunen in hun strijd tegen de ‘onbetrouwbare overheid’ en hebben daarbij de hulp ingeroepen van fiscalisten. De Hoge Raad buigt zich inmiddels over de kwestie.

Crisis in landbouwsector
Wat is er aan de hand? Om dit te begrijpen moeten we 30 jaar terug in de tijd. In de jaren 90 van de vorige eeuw was het kommer en kwel in de akkerbouwsector. Door subsidies was sprake van overproductie in heel Europa. De term boterberg verwoordde beeldend de grote overschotten. De prijzen kelderden en voor veel boeren dreigde bankroet.

Om iets aan de overschotten te doen kwam de EEG, de voorloper van de Europese Unie, met een subsidie om landbouwgrond uit de roulatie te halen (SAR: Set-Aside-Regeling). Een van de methodes was houtteelt. De Nederlandse overheid had toen al een premieregeling voor de aanleg van snelgroeiend bos. Veel gewassen waren in overvloed, maar hout werd amper geproduceerd in ons land terwijl daar wel veel behoefte aan was. Vooral in het Noorden werd deze teelt kansrijk geacht. Boeren mochten de Europese regeling combineren met de Nederlandse subsidie.

Financieel gezien was de bosbouwregeling gunstig voor boeren, zeker voor hen die in nood verkeerden door de lage prijzen. In die tijd werd op een akker met graan of aardappelen verlies gedraaid. De vergoeding voor bosbouw was veel hoger dan wanneer ze hun land braak (ongebruikt) of groenbraak (gras) lieten liggen. Nog een groot voordeel: bos vergt weinig onderhoud waardoor de boeren tijd kregen om ander (betaald) werk te doen.

Argwanende boeren
Toch moest Rinck Zevenberg als bosbouwvoorlichter zich de blaren op de tong praten om de weerstand tegen de bosbouwregeling bij landbouwers weg te nemen. Een echte boer doet niets liever dan zijn land bewerken en legt het niet graag braak of zet het vol met bos. Zevenberg: ,,We zijn in Groningen en Drenthe in heel wat dorpshuizen en zaaltjes geweest om de regeling te promoten. Man, man, wat waren de boeren argwanend.’‘

Daar hadden ze alle reden toe. Vanwege de Nederlandse Boswet bijvoorbeeld. Want die bepaalt dat daar waar eenmaal bos staat, de bestemming verandert in bosgrond. ,,Geen boer die daarin trapt, want bosgrond is veel minder waard dan landbouwgrond’’, schetst Burghgraef. Een boer wil dus dat zijn grond akkerland blijft. De landbouwvrijstelling speelt daarbij een grote rol. Een ondernemer die zijn bedrijf met winst verkoopt, moet afrekenen met de fiscus. Een agrariër niet. Als die zijn landbouwgrond verkoopt is de winst belastingvrij (zie kader).

Boswet buiten werking
Het ministerie van LNV vond er iets op. Om de boeren gunstig te stemmen werd besloten dat de Boswet niet opgaat voor die percelen die in het kader van de bossubsidies werden beplant met tijdelijk bos. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten kreeg een ministeriële aanwijzing dat gemeenten de bestemming van landbouwgrond met snelgroeiende (subsidie)bomen niet mocht wijzigingen in bos of natuur.

De publicatie in de Staatscourant (25 oktober 1988), waarin de overheid officiële mededelingen en bekendmakingen doet, laat ook niets aan duidelijkheid te wensen over. De laatste zin van de Regeling bijdragen aanleg snelgroeiend bos: ‘ Hierdoor kan de agrarische bestemming van de beboste gronden in stand blijven.’

De overheidsbrochure Houtteelt en populier uit 1989, waarmee Zevenberg boeren over de streep moest trekken, begint als volgt: ‘Hout: ook een agrarisch product. De teelt van hout op een landbouwbedrijf is in feite niet anders dan de teelt van de meer gebruikelijke akkerbouwproducten.’ ,,Tijdelijk bos, de bestemming van het land blijft agrarisch.’‘ Bosbouwvoorlichter Zevenberg herhaalde dat ene zinnetje tot vervelens toe op die vele informatiebijeenkomsten.

Tweehonderd agrariërs met 2100 hectare bos
Nadat twee grote boeren met 90 hectare grond rond de stad Groningen overstag gingen, volgden er snel meer. ,,Het liep ineens storm’’, vertelt de oud-voorlichter. Het ging zelfs zo snel dat de overheid al gauw ‘nee’ moest verkopen. Burghgraef: ,,De overheid deed toen ook al aan bezuinigingen en weigerde extra geld uit te trekken. Veel boeren visten achter het net.’‘

Zo’n tweehonderd boeren in Groningen en Drenthe hadden geluk en waren ‘in’. En zo verrees begin jaren 90 op ongeveer 2100 hectare grond in de noordelijke provincies bos. Vooral veel snelgroeiende populieren. In 25 jaar ontstonden stevige bossen in het landschap: aan de oostkant van de stad Groningen en in de Veenkoloniën in het oosten van Groningen en Drenthe. Inmiddels is het hout vrijwel overal gekapt en de grond weer in gebruik als akkerland. Een aantal percelen kreeg sparren, die blijven tot 40 jaar staan.

Ook op de 37 hectare landbouwgrond in Kiel-Windeweer van Abel Prins en zijn echtgenote kwamen bomen. De inmiddels 87-jarige landbouwer en pluimveehouder in ruste kan zich nog goed herinneren hoe er werd gehamerd op het buiten werking stellen van de Boswet en een belangrijke voorwaarde: de boeren waren verplicht de bomen aan het einde van de contractduur te rooien. ,,We moesten de Beschikking vrijstelling en herplantplicht tekenen. Op de voorzijde van het document werd gewezen op de tekst op de achterkant. Daar stond dat we voor de afgesproken datum het bos moesten ruimen omdat het land anders alsnog onder de Boswet zou gaan vallen en dus bosgrond zou worden.’’

De financiële regeling voor het land rond zijn kippenschuren kwam goed van pas. Prins had werk genoeg aan de slacht- en legkippen. De tijdrovende teelt van aardappelen, graan en suikerbieten was door de overschotten amper lucratief en na een ruilverkaveling was voor hem de lol er helemaal af. ,,Een herinrichting is bedoeld om percelen te vergroten, maar ik kreeg sloten door het land en daardoor meer kleinere percelen. Dat was lastiger werken.’’

Eindelijk tijd voor vakantie
Dankzij de houtteeltregeling bracht het land geld op terwijl daar weinig inspanning tegenover stond. ,,Ik had ineens zeeën van tijd, kon lekker met mijn vrouw gaan fietsen. Het enige dat ik moest doen was de sloten rondom schoon houden, dode bomen vervangen en controleren of derden niet stiekem groenafval tussen de bomen dumpten.’’ Zijn vrouw: ,,We konden eindelijk eens op vakantie.’’

Geen van de vier kinderen wilde het bedrijf overnemen. Omdat het werk met de kippen fysiek te zwaar werd verkocht het echtpaar het pluimveebedrijf met woning in 1996 en verhuisde naar Assen. Dat kon prima, want het resteerde bos vergde geen dagelijks onderhoud. ,,Zo zag het eruit’’, wijst Prins trots op een foto aan de muur van het bedrijf met opkomend bos.

Eind 2014 nam de buurman de grond – toen nog met bos – over. Tegen de waarde van landbouwgrond: 50.000 euro per hectare. ,,Bij de notaris werd de lusten en lasten vastgelegd. De nieuwe eigenaar was verplicht de bomen tijdig te rooien om te voorkomen dat het de bestemming bos zou krijgen.’’ Dat gebeurde ook keurig een paar jaar na de overdracht.

1,7 miljoen winst toch belast
Prins boekte 1,7 miljoen euro winst op de grond. Belastingvrij, gezien de landbouwvrijstelling. Dacht hij. Maar de belastingdienst liet in een brief weten niet akkoord te gaan met zijn berekening in de aangifte inkomstenbelasting. Prins lag er niet direct wakker van: ,,Het komt wel goed, dacht ik. Het zit allemaal zo logisch in elkaar, er kan nooit veel aan schelen.’’

Tot zijn grote verbijstering volgde een aanslag van ruim 7 ton, waar hijzelf een bedrag van 31.000 had berekend. De belastingdienst is van mening dat gedurende de periode dat het bouwland is aangewend voor (productie)bos de landbouwvrijstelling niet van toepassing is. ‘De grond wordt behandeld als ware er sprake van bosgrond’ schrijft de belastingdienst in een toelichting. En die werd slechts getaxeerd op een waarde van 13.000 euro per hectare. Prins verkocht voor 50.000 euro. Het merendeel van zijn rendement wordt beoordeeld als winst uit onderneming en die is wel belast. Een fikse aanslag op de oudedagvoorziening van het echtpaar, een boer bouwt geen pensioen op.

Prins tekende bezwaar aan, maar de belastingdienst houdt voet bij stuk. ,,Onvoorstelbaar. Ik heb de overheid destijds uit de brand geholpen, die wilde graag bos. 25 jaar lang heb ik CO2 afgevangen, goed voor de natuur. En nu word ik zo afgestraft.’’

Bezwaren ongegrond
Overtuigd van zijn gelijk stapte hij naar de rechter. De materie is ingewikkeld door de verschillende bosbouwregelingen en het belastingstelsel. In de kern draait het om de vraag welke bestemming de grond had in de periode dat daarop bomen stonden. Was het bos- of landbouwgrond?

Prins: ,,Mij is altijd voorgehouden dat het landbouwgrond zou blijven. In 2018 is de grond door een taxateur van de belastingdienst voor de nieuwe eigenaar geschat op een waarde van 60.000 euro per hectare. Als landbouwgrond dus.’’ Volgens Prins speelt de belastingdienst een ‘vuil spelletje’. ,,Daarna bepaalde een collega-taxateur dat de grond jarenlang bosgrond was. Hij wist van die eerdere taxatie, die uitging van landbouwgrond. Maar voor de rechtbank zei hij dat dat niet zo was. Eén grote leugen.’’

Tot zijn stomme verbazing schaarde de rechter zich achter de redenatie van de belastingdienst. Ten einde raad zocht Prins de - inmiddels gepensioneerde - ingenieur op die zijn bosproject destijds had begeleid: Burghgraef. Die wist niet wat hij hoorde. Hij nam op zijn beurt contact op met Zevenberg en samen trekken ze ten strijde in wat zij noemen ‘een kleine versie van de toeslagenaffaire’.

Ze ondersteunden Prins in het hoger beroep bij het Hof in Leeuwarden. Maar ondanks hun argumenten dat planologisch, bosbouwkundig en fiscaal gezien geen sprake kon zijn van bosgrond, vond ook het Hof de bezwaren ongegrond. Prins : ,,Ontluisterend dat rechters hierin meegaan. Waar moet je heen als dingen fout lopen? De rechtbank is er om je beschermen tegen onrecht. Maar de rechters luisteren alleen maar naar de belastingdienst. Ons vertrouwen in de overheid is helemaal weg.’’

Hoge Raad
Prins mag op leeftijd zijn, hij verkeert in goede gezondheid. Hij is zo kwaad dat hij het er niet bij laat zitten en heeft de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad. Deze hoogst rechtsprekende instantie in Nederland gaat beoordelen of de lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) het recht juist hebben toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd. ,,Het gaat om het principe: zo behandel je mensen niet.’’ De behandeling van deze derde zaak is achter de rug. Prins wacht de uitspraak in spanning af. ,,Het gaat om een boel geld.’’

Ook Burghgraef en Zevenberg wachten in spanning af. ,,De uitspraak is belangrijk voor alle tweehonderd bosboeren’’, aldus Burghgraef. Volgens hem hebben al zeker zeven akkerbouwers een fikse aanslag gepresenteerd gekregen. ,,We willen de gedupeerden graag mobiliseren.’’ Op een enkeling na willen ze, hangende de procedures, niet in gesprek met de krant uit angst voor negatieve consequenties. Drie hebben procedures gevoerd bij de rechtbank, twee tot aan het Gerechtshof. Ze kregen nul op rekest.

Burghgraef: ,,Onbegrijpelijk. Zo ging het ook bij de toeslagenaffaire. Dit wordt een groot probleem voor al die landbouwers.’’ Veel voormalige bosboeren weten volgens hem nog niet wat hen boven het hoofd hangt. De belastingdienst klopt pas aan de deur als de grond is verkocht of door overlijden overgaat naar een partner of kind(eren). Vaak pas een paar jaar later.

,,Dit was pertinent niet de bedoeling’’, reageert Jan Rietema uit Scharmer desgevraagd. Hij was als beleidsmedewerker van de directie Natuur van het ministerie van LNV betrokken bij de uitwerking van de EEG-regeling voor Nederland destijds. ,,De bedoeling was extra bos te realiseren. Tijdelijk bos, zonder bestemmingswijziging. Anders krijg je geen boer aan het bossen.’’ De geboren noorderling woonde en werkte in de Randstad, en is na zijn pensioen teruggekeerd naar het Noorden, hét gebied van de bosboeren. ,,Ik voel mij hier heel ongemakkelijk bij.’’ Omdat de boeren belazerd zijn? ,,Zo zou je het kunnen zeggen.’’

Belastingdienst: bosbedrijf
Zo voelt het in ieder geval ook bij een familie in Noord-Nederland. De familie wil vertellen, maar wel anoniem (namen bekend op de redactie). Het bedrijf werd totaal onverwacht geconfronteerd met een megaclaim (ruim 1 miljoen euro) na een sterfgeval. De overgebleven familieleden erfden de grond. ,,’Zit je?’ vroeg de accountant toen hij opbelde met het slechte nieuws. Zo’n enorm bedrag.... niet te geloven.’’

In een brief aan de accountant stelt de belastingdienst dat er sprake was van een bosbedrijf en dat voor die periode de landbouwvrijstelling niet opgaat. ‘Door de kap van het bos en het terugbrengen van de grond in de originele staat ontstaat een waarde-sprong die zijn oorzaak niet vindt in de uitoefening van een landbouwbedrijf’. Het resultaat: een fiscale claim van ruim 1 miljoen euro.

De familie heeft veel last van de gang van zaken. ,,Wij hebben er slapeloze nachten van. Het bedrijfskapitaal zit in de grond, geld is er niet.’’ In dergelijke gevallen biedt de fiscus de mogelijkheid van ‘doorschuiven’. ,,De belastingdienst heeft alle tijd, wacht rustig af en komt incasseren zodra er verkocht wordt’’, zegt een familielid wrang.

Het is geen optie om grond te verkopen teneinde de aanslag te betalen. ,,Met minder hectares is het bedrijf niet levensvatbaar. Als we moeten afrekenen, houdt het bedrijf op. Die aanslag moet eraf. Waar zijn we al die jaren voor aan het werk geweest?’’

Aanslag hoger dan subsidie
De familie rekent voor dat de subsidie die zij heeft gekregen voor 25 jaar tijdelijk bos lager is dan het bedrag dat de fiscus nu vordert. ,,Heel gemeen wat hier gebeurt. Als toen duidelijk was geweest dat dit er achterweg zou komen, hadden wij nooit meegedaan aan de bosteelt. Achteraf de regels veranderen klopt van geen kant. Hoezo bosgrond? We hebben al die jaren dat er bos stond waterschapslasten betaald. Bij bosgrond betaal je daar niet voor. Je mag op tijdelijk bos ook mest aanvoeren, terwijl je gewoon bos niet mag bemesten. Dat zegt toch alles: het is altijd landbouwgrond geweest, met tijdelijk bos.’’

,,De claim hangt als een bom rond onze nek’’, verzucht een familielid. Want de vordering beperkt de bewegingsruimte van het bedrijf. Zo is land verkopen om bijvoorbeeld investeringen te doen (zoals in machines) geen optie meer, want dan staat de belastingdienst op de stoep. ,,Dat is een probleem want door de stikstofcrisis willen banken nog amper financieren in het boerenbedrijf.’’

Onbetrouwbare overheid
De situatie in de sector is niet zo nijpend als 30 jaar geleden, erkennen de familieleden. En de gevolgen van het handelen van de belastingdienst zijn ook niet zo schokkend als in de toeslagenaffaire. Ze raken niet aan de bedelstaf door de claim. ,,Maar de kosten voor agrariërs lopen wel steeds verder op. Die claim moet van tafel. Geen partij zo onbetrouwbaar als de overheid, blijkt nu maar weer.’’

De belastingdienst verwijst in de brief met de fiscale claim naar een ‘vergelijkbare zaak’ die is voorgelegd aan de Hoge Raad. De zaak van de gepensioneerde Abel Prins uit Kiel-Windeweer. Oordelen de hoogste rechters dat de landbouwvrijstelling wel van toepassing is, dan vervalt de claim, aldus de fiscus. ,,Mijn mooiste dag is wanneer deze in het brandvat gaat’’, wijst een familielid op een ordner met de belastingpaperassen. ,,Dan ga we de overheid aanklagen voor emotionele schade die we hebben opgelopen.’’

,,We gaan allemaal voor de bijl. De belastingdienst is erg machtig’’, zegt een andere akkerbouwer in ruste. Ook deze man, die gesubsidieerd bos teelde in de Groninger Veenkoloniën, wil anoniem blijven. ,,Zonder de landbouwvrijstelling was niemand van ons hierin gestapt. We zijn echt op het verkeerde been gezet.’’ Hij brengt de zaak voor de rechter.

Deze voormalige akkerbouwer houdt zijn hart vast voor de huidige boeren. ,,We hebben een onbetrouwbare overheid. Hoe gaat het als je zonnepanelen op je land hebt staan. Krijg je dan dezelfde discussie achteraf?’’

Hij verkocht zijn hectares die eerder ingeplant waren met bos en werd een paar jaar later geconfronteerd met de rekening van de belastingdienst. ,,Ik ben gelukkig alleen, maar wat als je kinderen het bedrijf al hebben overgenomen? Of als de erfenis al is verdeeld? Wat een ellende.’’

Ook Zevenberg en Burghgraef willen akkerbouwers waarschuwen. Het streven van de overheid is om voor 2030 rond de 37.000 hectare nieuw bos te realiseren, waarvan 19.000 hectare op landbouwgrond. Burghgraef: ,,Wij zijn bosbouwers in hart en nieren, maar geven landbouwers het advies pas mee te werken als de overeenkomst fiscaal spijkerhard is dichtgetimmerd.’’

Braakleg- of set-aside-regeling
Een manier om overproductie in de landbouw te bestrijden is het uit de roulatie halen van akkerland, door het bijvoorbeeld braak te leggen. Of door bomen aan te planten. De hoofdregeling was van de EEG, de voorloper van de Europese Unie. Die vaardigde eind jaren tachtig een v erordening uit voor het uit de productie nemen van landbouwgrond: de Set-Aside-Regeling (SAR), ook wel b raaklegregeling genoemd. Subsidies voor houtteelt was een van de opties.

De Nederlandse overheid kwam met de Regeling Bijdrage Aanleg Snelgroeiend Bos (ook wel EZ-regeling of fl. 3000- regeling genoemd). Daaraan gekoppeld was de Beschikking Vrijstelling Meldings- en Herplantplicht , omdat het om tijdelijk bos ging.

Agrariërs mochten de SAR combineren de Nederlandse subsidieregeling.

Landbouwvrijstelling
De landbouwvrijstelling regelt dat de boekwinst die een agrariër maakt bij verkoop van landbouwgrond in principe belastingvrij is. De vrijstelling geldt voor de positieve (of negatieve) waardeveranderingen van landbouwgronden die niet zijn ontstaan door bedrijfsvoering of door bestemmingswijziging (in geval van bijvoorbeeld woningbouw is het deel van de winst door bestemmingswijziging wél belast) .

De landbouwvrijstelling werd ruim honderd jaar geleden in het leven geroepen om landbouwers met grond in eigendom gelijk te stellen aan verpachters van landbouwgrond. D e grondeigenaar die zijn akkers aan een boer verpachtte, betaalde geen inkomstenbelasting over de waardestijging van zijn landbouwgrond als die te gelde werd gemaakt. Een boer met eigen grond moest wel belasting betalen bij verkoop. De regeling ligt in de politiek al jaren onder een vergrootglas, temeer omdat s inds de Wet inkomstenbelasting 2001 waardeveranderingen van grond bij particuliere verpachters wel belast is.

Reactie belastingdienst
De belastingdienst wil in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad niet inhoudelijk reageren. Volgens een woordvoerder gaat het geschil over hoe groot de reikwijdte is van de landbouwvrijstelling. ,,Het is aan de rechters om daarover te oordelen en daar wachten we op.’’

De woordvoerder werkt op het ministerie van Financiën. Of er overleg is geweest met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de intenties van de subsidieregeling wil hij niet zeggen. Hij merkt wel op dat hij de vergelijking met de toeslagenaffaire ‘niet passend’ vindt. Het ministerie van LNV was niet bij machte om te reageren.


Zevenberg: ,,We zijn in Groningen en Drenthe in heel wat dorpshuizen en zaaltjes geweest om de regeling te promoten. Man, man, wat waren de boeren argwanend.’‘


En dan worden politici nog boos ook, als de boeren met tractoren verhaal komen halen!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr jun 16, 2023 1:08 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


De natuur bestaat al miljarden jaren. Inclusief stront.

Natuurlijk kan het zijn dat er op plekken meer stront wordt geproduceerd (door mens en dier) dan de natuur in de daarvoor gegeven tijd kan verwerken.
Maar is er dan in dit niet een teveel aan mensen? Vergeet niet dat de consumptiedieren welke die menen houden nodig zijn om omnivoren van het voor hen benodigde voedsel te voorzien.

We moeten eens ophouden met dat gejank en afleiden van het werkelijke probleem.
Veel te veel mensen op dit kleine stukje grond. DAT is het probleem.
En dat ga je niet oplossen door mensen te dwingen herbivoor te worden en vervolgens nog eens 18 miljoen mensen hier binnen te halen en alle koeien, varkens en koppen de nek om te draaien.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr jun 16, 2023 11:39 am 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Biertje schreef:
BBB laat coalitieonderhandelingen klappen op stallendeadline

Volgens de BBB zijn de partijen in de beoogde coalitie (BBB, VVD, PvdA, GroenLinks) het niet eens geworden over een breekpunt van BBB, de stallendeadline. "BBB kan niet akkoord gaan met een maatregel die bij de rechter niet stand houdt en niet kon voorkomen dat heel Noord-Brabant dit voorjaar op het stikstofslot ging. Die maatregel is praktisch gezien ook onrealistisch en onhaalbaar, terwijl alternatieven voorhanden zijn", laat Frenken weten in een verklaring.

De stallendeadline staat voor juli 2024. Dan zouden alle melkveehouders een emissiearme stalvloer moeten hebben. Zo zou de stikstofuitstoot drastisch moeten worden verminderen. Kort na de provinciale verkiezingen was de BBB hier al stellig over: die deadline moet van tafel.https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/429 ... endeadline

Heeft BBB niet ergens gelijk? Een emissie-arme vloer bestaat niet volgens de rechter.Je kunt niet investeren als de rechter zegt dat je de stal niet mag gebruiken.


En al zou die emmissiearme vloer wel bestaan, dan nog is de huidige deadline onhaalbaar.
We zitten al in de helft van 2023 en wie moet dan al die vloeren nog even emmissiearm maken in de resterende paar maanden?
Overal is tegenwoordig een vergunning voor nodig en alleen dat zal al jaren duren, want anders kunnen de ambtenaren het niet aan. En de tool om de stikstofuitstoot van het aanleggen te berekenen ook niet.

Nederland is gek geworden.
Vooral om zo achter de EU aan te lopen en zelf geen initiatief te nemen richting realiteit. Niet alles wat gekken zich wensen kan gerealiseerd worden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jun 14, 2023 12:16 pm 

Reacties: 4089
Bekeken: 144175


Biertje schreef:
meer melkimport zorgt dus voor afname stikstof maar voor toename CO2 :luidlachen:


De grote bedrijven zien het helemaal zitten.

Importeren is goedkoper dan een fatsoenlijke prijs aan onze eigen boeren betalen. Dus meer winst.

Hoe dat moet bij spanningen in Europa interesseert ze niet. Ze zijn dan zelf rijk genoeg om betere oorden op te zoeken en ons met de ellende te laten zitten.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 13 [ Er voldeden 251 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling