Het is nu vr okt 22, 2021 6:19 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 258 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Betrouwbare overheid
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: zo okt 10, 2021 9:08 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


baedeker schreef:
Goh Enzo, dankjewel dat je dat met ons deelt.
Had ik toch niet willen missen.
:hum:

Ja, ik zal nooit de koning van de (on)geloofwaardige anekdotes worden, die tol is weggelegd voor Peter. :yes:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: zo okt 10, 2021 7:48 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Biertje schreef:
Het wordt steeds gekker met de VVD. Die maakt zich nu pas eindelijk zorgen over Chinese inversteringen in Nederland. Maar een handelsboycot wil ze dan toch weer niet omdat wij afhankelijk zouden zijn van Chinese technologie. Zijn wij niet eigenlijk super dom bezig? Eindelijk erkent de VVD dat ze decennia lang heeft liggen snurken.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaa ... -nederland


Begin jaren '80 zat ik in de bovenbouw van het Atheneum. Ik had daar een hele goede, maar lichtelijk excentrieke leraar economie. Hij was verdomd goed bij. Die zei toen al regelmatig: "Let op de Chinezen, zij zijn het gele gevaar!". En dat bedoelde hij dan in economische zin. We lachten daar altijd een beetje om, zo van: meneer X heeft weer eens een uitspraak. Onzin, dachten we, komop, die Chinezen, die zitten daar onder communistische knoet goedkope namaakrommel te produceren, welk gevaar dan? Maar hoe vaker ik terugdenk, hoe vaker ik denk dat hij gelijk had en toen de ontwikkelingen al onderkende.

Wij hadden een leraar in die periode die we het gele gevaar noemde omdat hij het niet zo nauw nam met het verzorgen van zijn gebit.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: za okt 02, 2021 1:21 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Raya schreef:
PeterJKH schreef:
baedeker schreef:

De toeslagenaffaire is in feite vergelijkbaar. Je betaalt ambtenaren en juristen en rechters en politici om het juiste te doen. Maar er wordt zonder onderzoek een sticker geplakt, waardoor onschuldige gezinnen worden genaaid. De corruptie verspreidt zich overal binnen de organisatie. Als de bom barst wordt in paniek gerepareerd, waardoor schuldige mensen weer wegkomen. Het is nep-overheid.

Bij zoveel schade zou je de hoogstverantwoordelijke strafrechtelijk moeten vervolgen. In Nederland begint iedere rond van de formatie met de vraag wie met deze persoon verder wil, waarna wie 'nee' zegt de formatie kan verlaten.
:braak:


De toeslagen-toestand gaat met name om EXTRA geld dat mensen zouden hebben moeten krijgen om hun kind naar een opvang te sturen. DE vraag is natuurlijk: die mensen verdienen geld, krijgen kinderbijslag, korting op belastingen vanwege hun kinderen, dus waarom vinden we het normaal dat de gemeenschap betaalt voor hun kinderopvang? Kinderen zijn toch gewoon de verantwoordelijkheid van de ouders zelf, en ook de kosten die daarmee gepaard gaan?


Van de kinderopvang is een markt gemaakt.
Vroeger werden kinderen opgevangen door ouders onderling, of in buurthuizen. Ook waren er ouders die als collectief een ruimte huurden om kinderen van elkaar op te vangen.

De eisen voor de inrichting van een kinderopvang zijn dermate opgeschroefd, dat heel veel moesten sluiten, omdat de ruimte er niet aan voldeed, of het onmogelijk was er gekwalificeerd personeel voor in te huren met alle administratie van dien.
Zo werden mensen gedwongen ('eigen keuze' zeggen ze dan) om kinderen naar commerciële opvang te sturen die wel konden investeren in ruimte en personeel. Uiteraard tegen commerciële prijzen voor de ouders en dus simpelweg voor mensen met een gewoon salaris onbetaalbaar. Vandaar die kinderopvangtoeslag, want het is wel de bedoeling dat beide ouders werken, voor een zo laag mogelijk loon.

Het is natuurlijk ook de kinderopvangtoeslag die de prijzen opdrijft, zoals met alle toe- bijslagen, subsidies en belastingvoordelen.
En ja...dat kinderen in een veilige en professionele omgeving worden opgevangen lijkt me geen slechte zaak.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: za aug 28, 2021 10:57 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Raya schreef:
PeterJKH schreef:


Tuurlijk is er meer geld bij de spaarders blijven hangen. Gewoonweg omdat de mensen geen gelegenheid hadden geld uit te geven in de afgelopen anderhalf jaar. Veelal vierde men goedkoper vakantie (áls men al vakantie vierde), naar de kroeg gaan, uit eten gaan, naar het theater gaan, naar een festival gaan, noem alles maar op waar mensen geld aan uitgeven, was lange tijd verboden dus er wás niets uit te geven. Dus als je in plaats van 5000 euro uit te geven voor een vakantie, voor 1500 euro in Nederland blijft, blijft er 3500 euro op je rekening staan. Als je niet naar kroeg, restaurant, theater, festival, enz. kan gaan, blijft het geld dat je daar normaal gesproken aan uit zou hebben gegeven, op je rekening staan. Logisch.


Ik ben zelf niet op vakantie geweest, maar ik meende te hebben gehoord dat de prijzen van binnenlandse vakantie fors omhoog schoten.

En blijft, dat heel veel mensen NIET op vakantie zijn gegaan. Omdat ze daar nooit geld voor hebben of dit jaar niet hadden wegens ontslag, geen opdrachten, etc. De compensatie van de overheid was niet geheel dekkend. En dan de grote groep mensen die al zelden naar een buiten dit land gelegen land gingen, maar gewoon de schamele centen in Nederland zelf besteden. Kortom, zich geen vakantie 2500 euro of meer konden en kunnen veroorloven, dus nu ook geen 3500 of 4000 euro hebben kunnen besparen.

Volgens mij moet er een verbod komen op het gebruik van gemiddelden als conclusies in de statistiek.
Vermeld de uitersten met een of meer kantelpunten. Dat kantelpunt kunnen algemeen geaccepteerde kantelpunten zijn, bijv. de groep minima tot modaal, modaal tot 2x modaal, en als derde daarboven.
Ik denk dat je dan een veel eerlijker beeld krijgt. Niet perfect, maar wel veel eerlijker!


Wat me vorig jaar opviel, is dat met name mensen uit de lagere inkomensklasse wél met vakantie gingen, terwijl mensen met een hoger inkomen een instelling hadden van: OK, we gaan wel een paar daagjes naar Maastricht, maar het grootste deel van de vakantie zijn we gewoon thuis. Het waren vaak mensen uit de lagere inkomensklasse die massaal huisjes in Nederland huurden of 2 weken naar de camping gingen, terwijl de hogere inkomensklassen hooguit wat dagen gingen fietsen ergens of een paar daagjes een stedentripje binnen Nederland maakten. Viel me ook op het werk op: als je vroeg wat men in de vakantie had gedaan, waren het juist de mensen in de lagere salarisschalen die twee of soms drie weken weg waren geweest naar een huisje of camping (binnen Nederland), terwijl de mensen in de hogere salarisschalen de vakantie vaak grotendeels thuis hadden doorgebracht met af en toe wat dagtripjes e.d.

Is dit cijfermatig te onderbouwen of heb je dit vanachter de geraniums waargenomen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: ma jun 28, 2021 7:42 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:

Ja, dat is de glijdende schaal die er in Nederland langzamerhand is ingeslopen.
Deze man bijvoorbeeld is medisch-ethicus in het Erasmus Ziekenhuis. Hij vertelt in dit filmpje dat hij soms in de Rotterdamse haven gaat kijken naar een meeuwenkolonie en dan geniet van de oudere meeuwen die zich afzonderen om te sterven en dat vertaalt hij rechtstreeks naar de kwaliteit van leven. Let wel, deze man beslist mee of mensen nog in aanmerking moeten komen voor een plek op de IC's.
Dan kun je 10000 IC bedden neerzetten, maar zodra het redden van levens niet meer voorop staat ga je onherroepelijk het pad van de glijdende schaal op.De logische vervolgvraag is wie bepaalt wat kwaliteit van leven is, en of iemand dat voor een ander mag bepalen.

Ik ken mensen die aangeven doodongelukkig te zijn omdat ze nooit bezoek ontvangen en ik ken mensen die zich prima kunnen vermaken in hun uppie en eigenlijk helemaal niet zo'n behoefte aan bezoek hebben. En waar de een aangeeft enorm moeite te hebben met een handicap, zegt een ander daar prima mee te kunnen leven.
Ik denk dat we vooral moeten stoppen met beslissen OVER anderen, en met doen alsof 'wij' weten wat een ander voelt, beleeft, er aan toe is, omdat we dat afmeten aan onze eigen visie en niet van de persoon in kwestie.

We moeten ook niet doen alsof we daar 10.000 ic-bedden voor nodig hebben. Als we goed naar de mensen zelf luisteren, horen we vanzelf of mensen wel of niet naar een ziekenhuis willen, wel of niet willen worden opgelapt. Veel ouderen willen dat niet eens, die vinden bijv. dat hun leven voltooid is, wat een groot aantal mensen dat meent over ouderen te mogen beslissen, dan weer niet wil erkennen.
Ik denk, dat als we zo'n 1700 tot 2000 ic-bedden hebben we aardig in de richting komen.


Met je eens. Mijn oudtante heeft 5 jaar zitten verpieteren in een bejaardentehuis (waar ze op haar 96e in terecht kwam, ze was 101 toen ze overleed), puur omdat het van haar niet meer hoefde. Ze had op haar 96e haar zelfstandigheid moeten opgeven en sleet haar dagen met het kijken naar een slecht onderhouden rozenperkje en een viezige eendenvijver in de tuin van de bejaardeninstelling. De laatste 5 jaar van jaar leven waren eigenlijk helemaal niet fijn, en zeker voor haarzelf niet, eerder een kwelling. Mág zo iemand van 96 dan alsjeblieft vinden dat het genoeg is geweest? Of moet die "verplicht" 101 worden?

Maar ja, mijn moeder (90) woonde thuis en wilde eigenlijk niet weg, maar de gezondheid werd slechter en toen uiteindelijk toch naar een verzorgingstehuis gekregen en sindsdien, de laatste 5 jaar, is ze er fysiek en zelfs psychisch fink op vooruitgegaan en ze heeft het er prima naar haar zin.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: zo jun 27, 2021 10:11 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Raya schreef:
Voor mij is de vraag waarom ouderen geen recht hebben op kwaliteit van leven. Als je zeventig bent, ben je in principe al te oud voor de IC, maar wie zegt dat iemand dan niet alsnog 100 kan worden als hij of zij tijdelijk de IC-zorg krijgt die nodig is?

Het is gewoon afschrijven van nutteloze ouderen, die niets meer opbrengen in het arbeidsproces, en alleen maar geld opmaken, namelijk AOW en hun aanvullend pensioen. Ze worden nog net niet een gaskamer ingereden, ze moeten nog wel op 'eigen kracht' dood gaan.

Ja, dat is de glijdende schaal die er in Nederland langzamerhand is ingeslopen.
Deze man bijvoorbeeld is medisch-ethicus in het Erasmus Ziekenhuis. Hij vertelt in dit filmpje dat hij soms in de Rotterdamse haven gaat kijken naar een meeuwenkolonie en dan geniet van de oudere meeuwen die zich afzonderen om te sterven en dat vertaalt hij rechtstreeks naar de kwaliteit van leven. Let wel, deze man beslist mee of mensen nog in aanmerking moeten komen voor een plek op de IC's.
Dan kun je 10000 IC bedden neerzetten, maar zodra het redden van levens niet meer voorop staat ga je onherroepelijk het pad van de glijdende schaal op.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: zo jun 27, 2021 2:36 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Enzo501 schreef:
baedeker schreef:

Wat Peter zegt klopt. In 2016 en 2018 waren er ook al berichten dat de IC's op barsten stonden.
Dat het kabinet het land verregaand platlegt omdat IC capaciteit, maar niet opschaalt is niet echt geloofwaardig.
Daar doe je wel erg badinerend over.
:foei:

Het klopt dan ook niet, zo'n beetje elk westers land heeft min of meer het land platgelegd, ook landen zoals Duitsland en Tsjechie waar de IC capaciteit gemiddeld 5 keer hoger is.
Het is dus vooral symboolargumentatie en vooral achteraf, want ook met 2000, 3000 en 4000 bedden had je restricties, en het bijbehorende gejammer, gehad. Je had alleen wat langer kunenn wachten zodat het aantal zieken en doden nog hoger was geweest.


De vraag is natuurlijk: wát hebben we ermee voorkomen? Uiteraard een X-aantal corona-sterfgevallen, maar ondertussen hebben we door het afschakelen van andere zorg, het eindeloos uitstellen van operaties, het te laat stellen van diagnoses, het niet tijdig doorverwijzen naar specialisten, enz. wellicht méér slachtoffers gemaakt dan wanneer we corona gewoon hadden laten uitrazen. En dié afweging en analyse moet nu worden gemaakt.

Ja, maar dat heeft op zich weinig met IC capaciteit te maken. Nederland heeft wat dat betreft een andere insteek dan veel andere landen.

'De beperkte IC-capaciteit in Nederland heeft vooral te maken met de beperkte opname van oudere of kwetsbare patiënten. In Nederland ligt de nadruk op de kwaliteit van leven, en niet op het zo lang mogelijk rekken van de levensduur van iedere patiënt, legt Marianne Brackel uit. Zij is voorzitter van patiëntenorganisatie IC-Connect.'
'Nederlandse geriater Bert Keizer prijst "de Nederlandse nuchterheid" waarmee artsen verhoogde levenskwaliteit en een mooie dood nastreven'.
Met een hogere IC capaciteit redt je dan wellicht meer levens, maar met de wachtlijsten, die al decennia bestaan, heeft dat verder weinig te maken. Je kunt een analyse gaan maken over de afgelopen anderhalf jaar, je kunt coronapatienten die naar adem snakkend een bed hebben bezet een schuldgevoel gaan aansmeren, maar de onderliggende oorzaak van wachtlijsten los je er niet mee op, ook niet met 4000 IC bedden (als je het personeel er al voor kunt krijgen).

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: zo jun 27, 2021 2:03 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


baedeker schreef:
Enzo501 schreef:
PeterJKH schreef:
Lees alle berichten uit die tijd erop na, zou ik zeggen.
Het is/was maar een griepje.

Wat Peter zegt klopt. In 2016 en 2018 waren er ook al berichten dat de IC's op barsten stonden.
Dat het kabinet het land verregaand platlegt omdat IC capaciteit, maar niet opschaalt is niet echt geloofwaardig.
Daar doe je wel erg badinerend over.
:foei:

Het klopt dan ook niet, zo'n beetje elk westers land heeft min of meer het land platgelegd, ook landen zoals Duitsland en Tsjechie waar de IC capaciteit gemiddeld 5 keer hoger is.
Het is dus vooral symboolargumentatie en vooral achteraf, want ook met 2000, 3000 en 4000 bedden had je restricties, en het bijbehorende gejammer, gehad. Je had alleen wat langer kunenn wachten zodat het aantal zieken en doden nog hoger was geweest.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: za jun 26, 2021 7:39 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Enzo501 schreef:
PeterJKH schreef:


Men had een lesje kunnen trekken uit de enorme griepepidemie van 2018. Ook toen werd reguliere zorg afgeschaald, lagen de IC's bomvol en reden ambulances half Nederland door om patiënten onder te kunnen brengen. Tóen al bleek dat onze zorgcapaciteit bij het minste geringste tekort schoot en zelfs onderuit ging. In november 2019 (4 maanden vóór het uitbreken van de corona-crisis) trok de zorg nog eens dringend aan de bel, en voerde zelfs actie: zondagsdiensten in plaats van normale diensten, enz. Het werd weggewuifd door de regering. Het zou wel weer overgaan, was de opinie van de heren en dames in Den Haag. Nou, dat hebben we dan gezien. Maar hé, voor diezelfde verpleegkundigen die in november 2019 nog letterlijk en figuurlijk in de kou werden laten gestaan door Den Haag, voor die verpleegkundigen stonden Rutte en zijn Haagse makkers in april 2020, dus koud 5 maanden verder, wél te applaudisseren, want o-o-o wat waren ze geweldig die verpleegkundigen, en hoe ondergewaardeerd. Applaus dus vanaf het Binnenhof. Hoe hypocriet kan het worden.

Ondertussen zijn duizenden diagnoses die gesteld hadden moeten worden in het afgelopen jaar, niet gesteld, 140.000 operaties niet uitgevoerd, 500 mensen reeds overleden door uitgestelde zorg (waarschijnlijk meer, maar dat wordt niet nauwkeurig bijgehouden) en duizenden, zo niet tienduizenden zullen ofwel korter leven (dus eerder overlijden) door de uitgestelde zorg, zullen te laat zijn met een diagnose zodat hun hartaandoening, hun kanker, enz. minder goed behandelbaar is en ook een groot aantal daarvan zal eerder overlijden dan nodig, kankerpatiënten die een te minimale behandeling hebben gehad, zullen deels te maken krijgen met ernstige uitzaaiingen die voorkomen hadden kunnen worden, enz.

Tsja, je komt hier steeds met een dubbele boodschap over corona omdat jij niemand kent die ernstig ziek is geweest en als je uit het raam kijkt zie je niemand die dood neervalt dus het valt allemaal enorm mee. Waarom je dan pleit voor een grotere capaciteit in de zorg, ook nog eens op basis van onjuiste cijfers (er hebben in 2018 en 2016 nooit meer dan 380 mensen tegelijk op IC's gelegen, zonder maatregelen en lockdown) is niet echt geloofwaardig.


Lees alle berichten uit die tijd erop na, zou ik zeggen.

Het is/was maar een griepje.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: za jun 26, 2021 7:23 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Raya schreef:
PeterJKH schreef:Dat roep ik al maanden. Maar dan word je weggezet als wappie, of doemdenker, of fantast. Afhankelijk van wie reageert.

In 2016 nog werd bepaald dat er in héél Nederland minstens 2000 IC bedden moesten zijn, maar er staan er nog steeds 800 in de kelder in opslag, omdat we niet verder kwamen dan 1180. Had dat ál het leed verzacht of opgevangen? Misschien wel, misschien niet. Maar het hebben van slechts 90 IC-bedden PER PROVINCIE is natuurlijk wel érg mager.


Er had minder uitgesteld moeten worden. Het had zeker levens kunnen redden.
Er zijn natuurlijk grenzen aan. Je kunt geen 17.000.000 ic-bedden neerzetten of achter de hand houden, maar we komen nu al bij een gewone griep bedden te kort. Dat betekent dat er geen serieuze noodcapaciteit is. Terwijl niets zo onberekenbaar is als de gezondheid en veiligheid. Een epidemie kan zich zomaar ontwikkelen, en een vliegtuig kan zo maar een foute landing maken op Schiphol. We zijn niet op calamiteiten voorbereid, en dat is uitermate dom. Bij een beperkte kettingbotsing met meerdere gewonden, ontstaan er al problemen.


Men had een lesje kunnen trekken uit de enorme griepepidemie van 2018. Ook toen werd reguliere zorg afgeschaald, lagen de IC's bomvol en reden ambulances half Nederland door om patiënten onder te kunnen brengen. Tóen al bleek dat onze zorgcapaciteit bij het minste geringste tekort schoot en zelfs onderuit ging. In november 2019 (4 maanden vóór het uitbreken van de corona-crisis) trok de zorg nog eens dringend aan de bel, en voerde zelfs actie: zondagsdiensten in plaats van normale diensten, enz. Het werd weggewuifd door de regering. Het zou wel weer overgaan, was de opinie van de heren en dames in Den Haag. Nou, dat hebben we dan gezien. Maar hé, voor diezelfde verpleegkundigen die in november 2019 nog letterlijk en figuurlijk in de kou werden laten gestaan door Den Haag, voor die verpleegkundigen stonden Rutte en zijn Haagse makkers in april 2020, dus koud 5 maanden verder, wél te applaudisseren, want o-o-o wat waren ze geweldig die verpleegkundigen, en hoe ondergewaardeerd. Applaus dus vanaf het Binnenhof. Hoe hypocriet kan het worden.

Ondertussen zijn duizenden diagnoses die gesteld hadden moeten worden in het afgelopen jaar, niet gesteld, 140.000 operaties niet uitgevoerd, 500 mensen reeds overleden door uitgestelde zorg (waarschijnlijk meer, maar dat wordt niet nauwkeurig bijgehouden) en duizenden, zo niet tienduizenden zullen ofwel korter leven (dus eerder overlijden) door de uitgestelde zorg, zullen te laat zijn met een diagnose zodat hun hartaandoening, hun kanker, enz. minder goed behandelbaar is en ook een groot aantal daarvan zal eerder overlijden dan nodig, kankerpatiënten die een te minimale behandeling hebben gehad, zullen deels te maken krijgen met ernstige uitzaaiingen die voorkomen hadden kunnen worden, enz.

Tsja, je komt hier steeds met een dubbele boodschap over corona omdat jij niemand kent die ernstig ziek is geweest en als je uit het raam kijkt zie je niemand die dood neervalt dus het valt allemaal enorm mee. Waarom je dan pleit voor een grotere capaciteit in de zorg, ook nog eens op basis van onjuiste cijfers (er hebben in 2018 en 2016 nooit meer dan 380 mensen tegelijk op IC's gelegen, zonder maatregelen en lockdown) is niet echt geloofwaardig.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: wo jun 23, 2021 10:58 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Lumiere schreef:
Biertje schreef:
Dat alle kleine beetjes helpen is niet bewezen. Dat zegt zelfs het RIVM dat het nut van het mondkapje sterk in twijfel trekt. Nee, het gaat onder een andere noemer waarbij de discussie al is doodgeslagen: better safe than sorry. Vanaf het de start van de avondklok heb ik mij welgeteld daar 1 x keer aan gehouden. Politie en boá's heb niet gezien. Sterker, al die keren dat ik in overtreding was, was ik bij mijn broer. Raad eens wat naast hem woont? :) Heel goed, een boa. En iedereen in de straat heeft aan hem een hekel.Nou stoer hoor van jou, gelukkig waren er vele andere Nederlanders met meer verantwoordelijkheidsgevoel en hebben we er samen voor gezorgd dat de zorg niet te zwaar overbelast is geraakt :ok:


Inmiddels wordt steeds meer en meer bekend dat alle zorg die opzij is geschoven ten gunste van coronapatiënten, waarschijnlijk meer slachtsoffers gaat maken dan corona.

Wat had het alternatief geweest in een zorgstelsel waar de wachtlijsten al ellenlang waren en een pandemie de druk nog verder opvoerde?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: wo jun 23, 2021 8:21 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Biertje schreef:
Lumiere schreef:
Simpel hoor Biertje, met een avondklok heb je minder bewegingen en ontmoetingen, en dus minder kans op besmettingen :ok:
Welnee, dat geldt enkel voor de grote steden. Ik woon in een dorp, 23.000 inwoners en we hebben 2 agenten en 4 boa's. Die gaan 's avonds de straat niet op. Daarnaast zit je Enzo na te lullen want ondanks dat je minder kunt bewegen nam het aantal besmettingen alleen maar toe. Hoe komt dat? Heel goed, binnen zitten. Veel beter zou zijn geweest dat mensen die besmet zijn verplicht in quarantaine moeten op straffe van een boete van bijvoorbeeld 10.000, direct te betalen. Singapore doet dat gewoon .Het klinkt gek, als een kapper tijdens een lockdown gewoon staat te knippen wacht hem een boete van 4 mille en als iemand zich niet houdt aan de quarantaineplicht is het maar zeer de vraag of hij wel een boete krijgt. Dankzij de willekeur van de veiligheidsregio's die gevoerd acht ik niet bezen dat een avond heeft gewerkt.

Maar als mensen verplicht in quarantaine zitten zitten ze toch ook binnen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: wo jun 23, 2021 4:26 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Raya schreef:
Enzo501 schreef:
Raya schreef:

Minister Grapperhaus drukte avondklok door en vermeed bewust discussie, blijkt uit mailshttps://eenvandaag.avrotros.nl/item/min ... uit-mails/

Er was geen wettelijke basis blijkt. De eerste rechter had juist gevonnist. De beroepsrechter lijkt nu wel heel duidelijk corrupt te zijn geweest.

'In hoger beroep haalde de overheid alsnog haar gelijk, nadat het kabinet had aangekondigd de avondklok ook nog te verankeren in een wet. Daarna bleef de avondklok wel overeind.'
Slordig, maar niet onwettig. Laat staan dat de beroepsrechter 'corrupt' zou zijn geweest, maar dat is sowieso een steeds nietszeggender stopwoordje in discussie's. :rolleyes:


Het was een latere aanpassing van de wet. Die beroepsrechter had de zaak niet ontvankelijk moeten verklaren. De avondklok was namelijk niet ingevoerd op basis van die nieuwe haastwet. De beroepsrechter had moeten oordelen op basis van de wet die daarvoor gold. Het wijzigen van de spelregels tijdens het spel in schofterig en not done.

Het is heel gebruikelijk dat wanneer een rechter oordeelt dat een maatregel is ingevoerd met de verkeerde wettelijke basis de wetgever de tijd krijgt om dat recht te zetten en dat de uitvoering van de uitspraak wordt opgeschort. Ik vebaas me over het gebrek aan kennis op dit forum waar het wettelijke kaders, uitvoering en regels, terwijl er de hele dag over geraaskald wordt. :noo:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: wo jun 23, 2021 1:35 pm 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Raya schreef:

Minister Grapperhaus drukte avondklok door en vermeed bewust discussie, blijkt uit mailshttps://eenvandaag.avrotros.nl/item/min ... uit-mails/

Er was geen wettelijke basis blijkt. De eerste rechter had juist gevonnist. De beroepsrechter lijkt nu wel heel duidelijk corrupt te zijn geweest.

'In hoger beroep haalde de overheid alsnog haar gelijk, nadat het kabinet had aangekondigd de avondklok ook nog te verankeren in een wet. Daarna bleef de avondklok wel overeind.'
Slordig, maar niet onwettig. Laat staan dat de beroepsrechter 'corrupt' zou zijn geweest, maar dat is sowieso een steeds nietszeggender stopwoordje in discussie's. :rolleyes:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: vr jun 18, 2021 9:26 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Hume schreef:
Biertje schreef:
Er zijn al horecazaken die teruggaan in omvang terras want geen personeel te krijgen. Zal ook wel aan de beloning liggen


Waar zij al die werklozen gebleven?

Goeie vraag. Er schijnen 1,3 miljoen mensen op zoek te zijn naar werk, maar als puntje bij paaltje komt lijkt het toch vooral een verhaaltje waarbij al die mensen hun best doen om vooral maar geen werk te vinden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: za jun 12, 2021 10:05 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


PeterJKH schreef:
Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Hier zie jeat er gebeurt bij een terugtredende overheid. Belegggers die massaal winkels waar nog éénmansbedrijven inzitten en opkopem om er woningen van te maken. Sowieso kan dat pas als het bestemmingsplan is gewijzigd. Maar als het huurcontract afloopt waar moet dan de visboer, de groetenboer, de kapper etc naar toe? Weet iemand dat?

Amsterdamse beleggers duiken massaal op in Rotterdam: ‘Ineens was de hele straat van een Amsterdammer’
Amsterdamse investeerders duiken massaal op de Rotterdamse woningmarkt. Maar de gevolgen voor gewone Rotterdammers zijn soms ingrijpend.

Peter Groenendijk 12-06-21, 07:00 Laatste update: 07:22
Ineens lag er een brief op de mat. Uit Amsterdam. Afzender: PS Investments, vehikel van een Amsterdamse vastgoedbelegger. De boodschap: aan het einde van uw huurcontract dient u te vertrekken. Gelieve de boel netjes achter te laten.

Lening voor starters en kamerverhuur aan banden: gemeente pakt problemen op woningmarkt aan
De winkeliers die de brief een half jaar geleden kregen, begrepen er niets van. Al decennialang huurden ze hun winkelruimtes, hier in de Burgemeester Baumannlaan in Overschie. De schoenmaker, wiens vader hier ooit al begon. De kleermaker. De viswinkel van een familie uit de wijk. De stripwinkel, een begrip tot ver buiten Overschie. De snackbar. ,,Hun broodwinning staat op het spel”, zegt hun advocaat, Robbert van Opstal. ,,Deze mensen zijn onderdeel van de wijk, hier zitten hun klanten. Maar alternatieve winkelruimte is er niet in de buurt. Waar moeten ze heen? We hopen nu dat we een andere locatie kunnen vinden.’’


[b]David Oyens, Vastgoedinvesteerder uit Amsterdam
De zeven winkelpanden werden vorig jaar, net als de 35 woningen erboven in dezelfde straat, voor bijna tien miljoen euro gekocht door PS Investments van de Amsterdamse investeerder David Oyens. ,,We kregen dit pakket via een makelaar aangeboden en vonden het een interessante investering”, zegt Oyens. ,,We hebben besloten om de winkels om te vormen tot woningen, omdat we denken dat daar nu meer behoefte aan is.”

En dus moeten de winkeliers na afloop van hun huidige huurcontract vertrekken. Ze besloten samen een advocaat in de arm te nemen om sterker te staan in hun zaak. Oyens begrijpt de onrust, zegt hij. ,,Wij worstelen hier ook mee. We zijn ook mensen van vlees en bloed. Dit is voor ons een project voor de lange termijn, we willen het beste voor dit gebied. Ik kan me voorstellen dat de brief vorig jaar hard is binnengekomen bij de winkeliers. Maar we gaan echt ons best doen om er samen goed uit te komen.”
[/b]

Hoogste bieder
Vastgoedbeleggers duiken massaal op de Rotterdamse woningmarkt. Van alle woningen die in het laatste kwartaal van 2020 van eigenaar veranderden, kwam liefst 45 procent in handen van particuliere investeerders (partijen met minstens drie panden in bezit), zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Ter vergelijking: in Amsterdam lag dat op ‘slechts’ 35 procent. Vooral Charlois en Delfshaven zijn populair bij beleggers.

En opvallend veel van die beleggers komen uit Amsterdam. ,,De helft van onze transacties gaat nu naar een partij van buiten de stad, en in de meeste gevallen zijn dat Amsterdamse beleggers”, zegt makelaar Frank Haver van Beleggingspand Rotterdam. ,,Zij zijn meestal gewoon de hoogste bieder, omdat ze door de Amsterdamse situatie gewend zijn aan torenhoge prijzen.’’


Marlon Sarra is zo’n Amsterdamse investeerder. De portefeuille van zijn vastgoedbedrijf Damvest bestaat inmiddels voor ruim veertig procent uit Rotterdamse woningen. ,,Wij betalen gewoon de hoogste prijs”, zegt hij. ,,Vooral in West en Noord zie ik veel potentie. Ik zoek naar plekken waar een bepaalde dynamiek kan gaan ontstaan. Het Middellandplein, bijvoorbeeld. Daar willen mensen wonen, en daar willen ze voor betalen.”

Marc van Elk, Directeur van vastgoedbedrijf Damborg
Amsterdam is voor een belegger simpelweg niet rendabel meer, geven meerdere investeerders aan. In Rotterdam zien ze nog wel kansen – en dan niet in het centrum, maar in de wijken eromheen. Vooral ook in Rotterdam-Zuid.

Damborg was in 2017 een van de eerste kantoren die de oversteek waagden. Min of meer bij toeval belandde het in Rotterdam, zegt directeur Marc van Elk. ,,De concurrentie in Amsterdam was enorm, de markt raakte oververhit. Toen zeiden wij: we gaan verder kijken. Dat deden we op veel meer plekken, maar we merkten al snel hoe makkelijk we in Rotterdam nog konden aankopen, en hoge huurrendementen halen.”

Al snel ging tachtig procent van de inzet van het Amsterdamse kantoor naar Rotterdam. In de jaren erna zag Van Elk hoe veel Amsterdamse concurrenten volgden. ,,Inmiddels zijn bijna alle Amsterdamse beleggers actief op de Rotterdamse markt. Maar de rendementen zijn nog steeds goed.’’

Van Elk gelooft vooral ook in de potentie van Rotterdam-Zuid. ,,Ik zie daar in de komende jaren gebeuren wat ik in Amsterdam bijvoorbeeld heb gezien rond het Mercatorplein. Dat is helemaal verhipt, daar zitten nu allemaal leuke zaakjes, daar komt een heel ander publiek. Dat verwacht ik in Rotterdam-Zuid op meerdere plekken. De Kop van Feijenoord bijvoorbeeld, daar geloof ik enorm in. Wij kopen voor de lange termijn, en dan is dat interessant.”

Spaargeld
Het effect van de toenemende belangstelling is groot. In de afgelopen drie jaar steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Rotterdam met liefst 33 procent (in Amsterdam met 21 procent). In stadsdeel Charlois stegen de huizenprijzen in die drie jaar zelfs met 53 procent, van 117.000 euro naar gemiddeld 179.000 euro: nergens anders in Nederland ging het zo hard. Niet alleen Amsterdamse vastgoedkantoren, ook veel particulieren met spaargeld storten zich op de markt, nu de rente laag blijft en de aandelenkoersen hoog.

En het lijkt erop dat die ontwikkeling nog lang niet ten einde is. Bewoners in wijken als Carnisse krijgen wekelijks briefjes van geïnteresseerde kopers in de bus. ‘Huis is niet te koop, stop met flyers!’, heeft een bewoner van de Goereesestraat in Carnisse op zijn brievenbus geschreven. Zeker de helft van de straat is inmiddels in handen van particuliere beleggers. Twaalf woningen zijn van David Oyens - precies, die van de winkelstraat in Overschie.


En er is nóg een categorie beleggers die zich steeds nadrukkelijker op de Rotterdamse woningmarkt meldt: de grote institutionele beleggers. Het gaat om buitenlandse ‘superbeleggers’ als Blackstone, een Amerikaans miljardenbedrijf dat ook in Europa actief is. Anderhalf jaar geleden kocht Blackstone voor 250 miljoen euro 450 huurwoningen in Nederland, waarvan de helft in Rotterdam staat. Blackstone kocht de huizen van StoneAge Capital, een Amsterdams kantoor dat het pakket samenstelde op verzoek van de Amerikanen.

Meeste huizen in Delfshaven en wijken op Zuid
Een blik op het koopcontract van de megadeal leert dat Blackstone niet de meest sjieke delen van de stad heeft uitgekozen om in te investeren. De meeste huizen staan in Delfshaven en wijken op Zuid: Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk. Straten die twintig jaar geleden het afvoerputje van de stad vormden, zijn nu geliefde beleggingsobjecten.

En zo belanden we in de Millinxstraat. Eind jaren 90 was deze plek het symbool van de ondergang van Rotterdam-Zuid. De Millinxbuurt was een no go area, waar zelfs de politie een tijdje niet kwam. Bewoners trokken weg, panden werden opgekocht door huisjesmelkers, die de panden lieten verloederen en deels verhuurden aan dealers. Nu is een flink deel van de straat dankzij de verkoop aan Blackstone in 2019 eigendom van één van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld.

De Millinxstraat, twintig jaar geleden nog het domein van huisjesmelkers en junks, nu een interessant beleggingsobject voor de groten der aarde.
De Millinxstraat, twintig jaar geleden nog het domein van huisjesmelkers en junks, nu een interessant beleggingsobject voor de groten der aarde. © Marco De Swart
Al weten de bewoners daar niks van. Jokhoe Kramathali haalt zijn schouders op bij het horen van de naam Blackstone. Toch zijn de panden naast zijn koopwoning allemaal van de vastgoedgigant. ,,Maar weet u van wie die panden vroeger waren?’’, vraagt hij, zonder te wachten op antwoord. ,,Van Cees Engel, de grote huisjesmelker! Het was verschrikkelijk. Ik woonde jarenlang naast een dealpand. Ze kwamen hier uit de hele stad naartoe om te scoren. En ik moest elke dag junks uit mijn portiek jagen. Ik ben twee keer mishandeld. Het was de hel.’’

Hij wilde wel verhuizen, maar niemand wilde zijn huis hebben, dat hij in 1995 voor 60.000 gulden had gekocht. Hij moest het doorstaan. Er waren periodes waarin zelfs de politie de wijk niet inkwam. Maar vanaf 2000 ging het – langzaam – beter. De politie begon een offensief tegen drugscriminelen in de buurt, de gemeente kocht de huisjesmelkers uit, panden werden verkocht aan particulieren, en die werden verplicht of geholpen om de huizen op te knappen. Een deel van de straat werd gesloopt om op die plek een parkje aan te leggen.

‘Vroeger was het hier de hel’
En kijk nu eens: de woning van Jakhoe is nu zo’n 250.000 euro waard, en zijn buurman is niet langer huisjesmelker Cees Engel maar één van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld. Voor minder dan duizend euro per maand huur je hier geen woning meer. Jakhoe merkt wekelijks hoe populair de straat is geworden, als hij weer een briefje in de bus krijgt van een vastgoedbedrijf. Onvoorstelbaar, zegt hij. ,,Vroeger was het hier de hel. Nu staan ze in de rij om mijn huis te kopen.”

Nick Forger, Ooms Makelaars
Zonder maatregelen zal deze tendens nog wel een paar jaar doorgaan, denkt vastgoedexpert Nick Forger van Ooms, een van de grootste makelaarskantoren van Rotterdam. ,,De meterprijs in Rotterdam-Zuid ligt gewoon nog steeds onder de potentiewaarde. Beleggers sorteren voor op wat er gaat gebeuren op Zuid. En ze zijn best bereid om nu boven de waarde te betalen, omdat ze weten: dat verdienen we uiteindelijk ruim terug.’’

Daar kunnen privépersonen niet tegenop bieden, beseft Forger. Toch vindt hij de opmars van beleggers niet alleen maar slecht nieuws. ,,Investeerders die nu in de mindere wijken stappen, zorgen ook voor een impuls. Ze laten woningen opknappen, zorgen dat er mensen met wat meer geld komen wonen, en dat zorgt weer voor betere voorzieningen. Voor zo’n wijk als geheel is dat gewoon goed.’’

Schouderklopje
Dat zegt ook belegger Oyens, de man die de winkelstraat in Overschie en een reeks panden in Carnisse kocht. ,,Die blokken in Carnisse, daar kwamen wij na de aankoop mensonterende situaties tegen. Een man die in zijn uitwerpselen leefde, een gezin met een schimmelhoop als badkamer. Dat hebben we meteen opgeknapt, zonder kosten in rekening te brengen. Daar hoef ik geen schouderklopje voor, maar ik vind het ook niet fair als we worden neergezet als kille profiteurs. Wij zitten voor de lange termijn in zulke projecten.”


Toch zijn de nadelen van de grote belangstelling voor gewone Rotterdammers evident. De prijzen blijven maar stijgen, starters kunnen amper nog kopen en zijn een groot deel van hun inkomen aan de hoge huur kwijt, en winkeliers worden uit hun vertrouwde omgeving verdrongen, zoals in Overschie. Dat ziet makelaar Frank Haver ook, maar hij vreest dat er geen makkelijke oplossing is. ,,Beleggers moeten ergens heen met hun geld. Aandelen staan hoog, de rente is laag. Dan kies je voor vastgoed, en dan is Rotterdam heel interessant. Zolang de rente laag blijft en er niet veel meer gebouwd wordt dan nu, gaat dit door.”


https://www.ad.nl/wonen/amsterdamse-bel ... ~a5fcf8ae/

Het heeft wel twee kanten natuurlijk, vroeger moest men blijkbaar de junks uit de portieken jagen en maakten criminelen als Cees Engel (voor wie het niet wist: dat is de vader van Willem, de appel valt niet ver van de boom) hun fortuin en nu knapt de wijk enorm op. Ik denk dat het romantiseren van de jaren 70 en 80 in dit soort wijken niet altijd op zijn plaats is.


Romantiseren is een brug te ver, maar ik weet wel dat arbeiderswijken (zoals ze toen nog heetten) in de jaren '70 en '80 zeker niet verpauperd waren. Mensen onderhielden hun tuintjes, veegden hun stoep, hielden huis en erf schoon, smeten hun afval niet lukraak op straat, enz.

Moet je tegenwoordig eens in die wijken gaan kijken. De tuintjes zijn onkruidvelden waar de brandnetels manshoog staan, afval wordt gewoon op straat geflikkerd, inclusief afgedankte koelkasten, bankstellen, enz., kinderen van 12 lopen er met messen over straat, hallo, zijn we nog normaal bezig? Dat je weinig geld te besteden hebt, wil toch niet zeggen dat je opeens een varken bent geworden dat zijn huis en tuin verwaarloost, afval op straat smijt en kinderen met wapens laat rondlopen? Dat heeft geen fluit te maken met veel of weinig geld op de bank, dat heeft met fatsoen te maken en dat kost geen cent.

Je romantiseert het toch echt. Althans als het over dit soort wijken in Rotterdam Zuid gaat, dat leek in die periode meer op wat je beschrijft in de tweede alienea. :)

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: za jun 12, 2021 8:51 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Biertje schreef:
Hier zie jeat er gebeurt bij een terugtredende overheid. Belegggers die massaal winkels waar nog éénmansbedrijven inzitten en opkopem om er woningen van te maken. Sowieso kan dat pas als het bestemmingsplan is gewijzigd. Maar als het huurcontract afloopt waar moet dan de visboer, de groetenboer, de kapper etc naar toe? Weet iemand dat?

Amsterdamse beleggers duiken massaal op in Rotterdam: ‘Ineens was de hele straat van een Amsterdammer’
Amsterdamse investeerders duiken massaal op de Rotterdamse woningmarkt. Maar de gevolgen voor gewone Rotterdammers zijn soms ingrijpend.

Peter Groenendijk 12-06-21, 07:00 Laatste update: 07:22
Ineens lag er een brief op de mat. Uit Amsterdam. Afzender: PS Investments, vehikel van een Amsterdamse vastgoedbelegger. De boodschap: aan het einde van uw huurcontract dient u te vertrekken. Gelieve de boel netjes achter te laten.

Lening voor starters en kamerverhuur aan banden: gemeente pakt problemen op woningmarkt aan
De winkeliers die de brief een half jaar geleden kregen, begrepen er niets van. Al decennialang huurden ze hun winkelruimtes, hier in de Burgemeester Baumannlaan in Overschie. De schoenmaker, wiens vader hier ooit al begon. De kleermaker. De viswinkel van een familie uit de wijk. De stripwinkel, een begrip tot ver buiten Overschie. De snackbar. ,,Hun broodwinning staat op het spel”, zegt hun advocaat, Robbert van Opstal. ,,Deze mensen zijn onderdeel van de wijk, hier zitten hun klanten. Maar alternatieve winkelruimte is er niet in de buurt. Waar moeten ze heen? We hopen nu dat we een andere locatie kunnen vinden.’’


[b]David Oyens, Vastgoedinvesteerder uit Amsterdam
De zeven winkelpanden werden vorig jaar, net als de 35 woningen erboven in dezelfde straat, voor bijna tien miljoen euro gekocht door PS Investments van de Amsterdamse investeerder David Oyens. ,,We kregen dit pakket via een makelaar aangeboden en vonden het een interessante investering”, zegt Oyens. ,,We hebben besloten om de winkels om te vormen tot woningen, omdat we denken dat daar nu meer behoefte aan is.”

En dus moeten de winkeliers na afloop van hun huidige huurcontract vertrekken. Ze besloten samen een advocaat in de arm te nemen om sterker te staan in hun zaak. Oyens begrijpt de onrust, zegt hij. ,,Wij worstelen hier ook mee. We zijn ook mensen van vlees en bloed. Dit is voor ons een project voor de lange termijn, we willen het beste voor dit gebied. Ik kan me voorstellen dat de brief vorig jaar hard is binnengekomen bij de winkeliers. Maar we gaan echt ons best doen om er samen goed uit te komen.”
[/b]

Hoogste bieder
Vastgoedbeleggers duiken massaal op de Rotterdamse woningmarkt. Van alle woningen die in het laatste kwartaal van 2020 van eigenaar veranderden, kwam liefst 45 procent in handen van particuliere investeerders (partijen met minstens drie panden in bezit), zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Ter vergelijking: in Amsterdam lag dat op ‘slechts’ 35 procent. Vooral Charlois en Delfshaven zijn populair bij beleggers.

En opvallend veel van die beleggers komen uit Amsterdam. ,,De helft van onze transacties gaat nu naar een partij van buiten de stad, en in de meeste gevallen zijn dat Amsterdamse beleggers”, zegt makelaar Frank Haver van Beleggingspand Rotterdam. ,,Zij zijn meestal gewoon de hoogste bieder, omdat ze door de Amsterdamse situatie gewend zijn aan torenhoge prijzen.’’


Marlon Sarra is zo’n Amsterdamse investeerder. De portefeuille van zijn vastgoedbedrijf Damvest bestaat inmiddels voor ruim veertig procent uit Rotterdamse woningen. ,,Wij betalen gewoon de hoogste prijs”, zegt hij. ,,Vooral in West en Noord zie ik veel potentie. Ik zoek naar plekken waar een bepaalde dynamiek kan gaan ontstaan. Het Middellandplein, bijvoorbeeld. Daar willen mensen wonen, en daar willen ze voor betalen.”

Marc van Elk, Directeur van vastgoedbedrijf Damborg
Amsterdam is voor een belegger simpelweg niet rendabel meer, geven meerdere investeerders aan. In Rotterdam zien ze nog wel kansen – en dan niet in het centrum, maar in de wijken eromheen. Vooral ook in Rotterdam-Zuid.

Damborg was in 2017 een van de eerste kantoren die de oversteek waagden. Min of meer bij toeval belandde het in Rotterdam, zegt directeur Marc van Elk. ,,De concurrentie in Amsterdam was enorm, de markt raakte oververhit. Toen zeiden wij: we gaan verder kijken. Dat deden we op veel meer plekken, maar we merkten al snel hoe makkelijk we in Rotterdam nog konden aankopen, en hoge huurrendementen halen.”

Al snel ging tachtig procent van de inzet van het Amsterdamse kantoor naar Rotterdam. In de jaren erna zag Van Elk hoe veel Amsterdamse concurrenten volgden. ,,Inmiddels zijn bijna alle Amsterdamse beleggers actief op de Rotterdamse markt. Maar de rendementen zijn nog steeds goed.’’

Van Elk gelooft vooral ook in de potentie van Rotterdam-Zuid. ,,Ik zie daar in de komende jaren gebeuren wat ik in Amsterdam bijvoorbeeld heb gezien rond het Mercatorplein. Dat is helemaal verhipt, daar zitten nu allemaal leuke zaakjes, daar komt een heel ander publiek. Dat verwacht ik in Rotterdam-Zuid op meerdere plekken. De Kop van Feijenoord bijvoorbeeld, daar geloof ik enorm in. Wij kopen voor de lange termijn, en dan is dat interessant.”

Spaargeld
Het effect van de toenemende belangstelling is groot. In de afgelopen drie jaar steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Rotterdam met liefst 33 procent (in Amsterdam met 21 procent). In stadsdeel Charlois stegen de huizenprijzen in die drie jaar zelfs met 53 procent, van 117.000 euro naar gemiddeld 179.000 euro: nergens anders in Nederland ging het zo hard. Niet alleen Amsterdamse vastgoedkantoren, ook veel particulieren met spaargeld storten zich op de markt, nu de rente laag blijft en de aandelenkoersen hoog.

En het lijkt erop dat die ontwikkeling nog lang niet ten einde is. Bewoners in wijken als Carnisse krijgen wekelijks briefjes van geïnteresseerde kopers in de bus. ‘Huis is niet te koop, stop met flyers!’, heeft een bewoner van de Goereesestraat in Carnisse op zijn brievenbus geschreven. Zeker de helft van de straat is inmiddels in handen van particuliere beleggers. Twaalf woningen zijn van David Oyens - precies, die van de winkelstraat in Overschie.


En er is nóg een categorie beleggers die zich steeds nadrukkelijker op de Rotterdamse woningmarkt meldt: de grote institutionele beleggers. Het gaat om buitenlandse ‘superbeleggers’ als Blackstone, een Amerikaans miljardenbedrijf dat ook in Europa actief is. Anderhalf jaar geleden kocht Blackstone voor 250 miljoen euro 450 huurwoningen in Nederland, waarvan de helft in Rotterdam staat. Blackstone kocht de huizen van StoneAge Capital, een Amsterdams kantoor dat het pakket samenstelde op verzoek van de Amerikanen.

Meeste huizen in Delfshaven en wijken op Zuid
Een blik op het koopcontract van de megadeal leert dat Blackstone niet de meest sjieke delen van de stad heeft uitgekozen om in te investeren. De meeste huizen staan in Delfshaven en wijken op Zuid: Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk. Straten die twintig jaar geleden het afvoerputje van de stad vormden, zijn nu geliefde beleggingsobjecten.

En zo belanden we in de Millinxstraat. Eind jaren 90 was deze plek het symbool van de ondergang van Rotterdam-Zuid. De Millinxbuurt was een no go area, waar zelfs de politie een tijdje niet kwam. Bewoners trokken weg, panden werden opgekocht door huisjesmelkers, die de panden lieten verloederen en deels verhuurden aan dealers. Nu is een flink deel van de straat dankzij de verkoop aan Blackstone in 2019 eigendom van één van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld.

De Millinxstraat, twintig jaar geleden nog het domein van huisjesmelkers en junks, nu een interessant beleggingsobject voor de groten der aarde.
De Millinxstraat, twintig jaar geleden nog het domein van huisjesmelkers en junks, nu een interessant beleggingsobject voor de groten der aarde. © Marco De Swart
Al weten de bewoners daar niks van. Jokhoe Kramathali haalt zijn schouders op bij het horen van de naam Blackstone. Toch zijn de panden naast zijn koopwoning allemaal van de vastgoedgigant. ,,Maar weet u van wie die panden vroeger waren?’’, vraagt hij, zonder te wachten op antwoord. ,,Van Cees Engel, de grote huisjesmelker! Het was verschrikkelijk. Ik woonde jarenlang naast een dealpand. Ze kwamen hier uit de hele stad naartoe om te scoren. En ik moest elke dag junks uit mijn portiek jagen. Ik ben twee keer mishandeld. Het was de hel.’’

Hij wilde wel verhuizen, maar niemand wilde zijn huis hebben, dat hij in 1995 voor 60.000 gulden had gekocht. Hij moest het doorstaan. Er waren periodes waarin zelfs de politie de wijk niet inkwam. Maar vanaf 2000 ging het – langzaam – beter. De politie begon een offensief tegen drugscriminelen in de buurt, de gemeente kocht de huisjesmelkers uit, panden werden verkocht aan particulieren, en die werden verplicht of geholpen om de huizen op te knappen. Een deel van de straat werd gesloopt om op die plek een parkje aan te leggen.

‘Vroeger was het hier de hel’
En kijk nu eens: de woning van Jakhoe is nu zo’n 250.000 euro waard, en zijn buurman is niet langer huisjesmelker Cees Engel maar één van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld. Voor minder dan duizend euro per maand huur je hier geen woning meer. Jakhoe merkt wekelijks hoe populair de straat is geworden, als hij weer een briefje in de bus krijgt van een vastgoedbedrijf. Onvoorstelbaar, zegt hij. ,,Vroeger was het hier de hel. Nu staan ze in de rij om mijn huis te kopen.”

Nick Forger, Ooms Makelaars
Zonder maatregelen zal deze tendens nog wel een paar jaar doorgaan, denkt vastgoedexpert Nick Forger van Ooms, een van de grootste makelaarskantoren van Rotterdam. ,,De meterprijs in Rotterdam-Zuid ligt gewoon nog steeds onder de potentiewaarde. Beleggers sorteren voor op wat er gaat gebeuren op Zuid. En ze zijn best bereid om nu boven de waarde te betalen, omdat ze weten: dat verdienen we uiteindelijk ruim terug.’’

Daar kunnen privépersonen niet tegenop bieden, beseft Forger. Toch vindt hij de opmars van beleggers niet alleen maar slecht nieuws. ,,Investeerders die nu in de mindere wijken stappen, zorgen ook voor een impuls. Ze laten woningen opknappen, zorgen dat er mensen met wat meer geld komen wonen, en dat zorgt weer voor betere voorzieningen. Voor zo’n wijk als geheel is dat gewoon goed.’’

Schouderklopje
Dat zegt ook belegger Oyens, de man die de winkelstraat in Overschie en een reeks panden in Carnisse kocht. ,,Die blokken in Carnisse, daar kwamen wij na de aankoop mensonterende situaties tegen. Een man die in zijn uitwerpselen leefde, een gezin met een schimmelhoop als badkamer. Dat hebben we meteen opgeknapt, zonder kosten in rekening te brengen. Daar hoef ik geen schouderklopje voor, maar ik vind het ook niet fair als we worden neergezet als kille profiteurs. Wij zitten voor de lange termijn in zulke projecten.”


Toch zijn de nadelen van de grote belangstelling voor gewone Rotterdammers evident. De prijzen blijven maar stijgen, starters kunnen amper nog kopen en zijn een groot deel van hun inkomen aan de hoge huur kwijt, en winkeliers worden uit hun vertrouwde omgeving verdrongen, zoals in Overschie. Dat ziet makelaar Frank Haver ook, maar hij vreest dat er geen makkelijke oplossing is. ,,Beleggers moeten ergens heen met hun geld. Aandelen staan hoog, de rente is laag. Dan kies je voor vastgoed, en dan is Rotterdam heel interessant. Zolang de rente laag blijft en er niet veel meer gebouwd wordt dan nu, gaat dit door.”


https://www.ad.nl/wonen/amsterdamse-bel ... ~a5fcf8ae/

Het heeft wel twee kanten natuurlijk, vroeger moest men blijkbaar de junks uit de portieken jagen en maakten criminelen als Cees Engel (voor wie het niet wist: dat is de vader van Willem, de appel valt niet ver van de boom) hun fortuin en nu knapt de wijk enorm op. Ik denk dat het romantiseren van de jaren 70 en 80 in dit soort wijken niet altijd op zijn plaats is.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: vr jun 11, 2021 9:35 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Biertje schreef:
Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Deze wet is geen goede stap. Als je onschuldig bent moet al het materiaal dat van je afgenomen is vernietigd worden want zo staat dat in de wet en dat gebeurt ook niet. punt.

Bron?
Als de overheid zich steeds onbetrouwbaarder opstelt is het toch niet zo gek dat je om garanties vraagt. Een eenzijdig vertrouwen werkt niet, het moet tweerichtingenverkeer zijn.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 15-16.html

Momenteel wordt uit de genoemde periode het celmateriaal van 803 personen nog altijd bij het NFI bewaard omdat het NFI geen opdracht tot vernietiging heeft ontvangen. Door de lange tijd die sinds deze periode verstreken is lijkt het echter waarschijnlijk dat de betreffende gerechtelijke vooronderzoeken al zijn gesloten. Om zekerheid te krijgen over de status van de strafrechtelijke onderzoeken waar deze 803 personen bij betrokken zijn, gaat het OM die momenteel per onderzoek na. Dit is een lastig proces omdat hiervoor oude systemen moeten worden geraadpleegd die niet even makkelijk toegankelijk zijn. Voor zover uit dit onderzoek blijkt dat zaken inmiddels zijn afgedaan, is het van belang om vast te stellen op welke datum dat is gebeurd. Als deze afdoening plaatsvond onder het regime van het voormalige Besluit DNA-onderzoeken uit 1994 dan moet ook nu nog de rechter-commissaris, die onder dat regime deze bevoegdheid had, de opdracht tot vernietiging aan het NFI geven. Als de afdoening plaatsvond onder het huidige Besluit DNA-onderzoek in strafzaken, dat eind 2001 in werking is getreden, dan moet de officier van justitie deze opdracht geven. Het NFI zal vervolgens tot vernietiging van het celmateriaal overgaan. Als blijkt dat een zaak nog niet formeel is afgedaan dan zal het OM een beoordeling maken over het verdere verloop van deze zaak.


Hier staat niet dat die 803 personen onschuldig bevonden zijn. Wat mij betreft mag het DNA van van zware misdrijven schuldig bevonden personen voor altijd in een database bewaard blijven. Er zijn al genoeg mensen onnodig slachtoffer geworden vanrecidivisten doordat DNA materiaal niet voorhanden was terwijl dat wel had gekund.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: vr jun 11, 2021 8:36 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Biertje schreef:
Enzo501 schreef:
Biertje schreef:
Ook verdachten van ernstige misdrijven moeten straks dna afstaan
Ook bij verdachten van een ernstig misdrijf moet in de toekomst dna kunnen worden afgenomen. Volgens de huidige wet kan dit alleen zodra iemand is veroordeeld, maar sommige criminelen blijken dan onvindbaar.

Hanneke Keultjes 08-06-21, 12:57
Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft dat hij de wet gaat veranderen om mogelijk te maken dat ook al van verdachten van een ernstig misdrijf celmateriaal af te nemen is. Dat dna komt dan nog niet in de dna-databank, maar wordt op een andere plek bewaard. Zodra een verdachte wordt veroordeeld, wordt het overgedragen naar de dna-databank. Volgt er geen veroordeling, dan wordt het dna vernietigd.


Onder de radar
In de praktijk wordt het dna van 87 procent van de veroordeelden die onder de voorwaarden van de Wet dna-onderzoek bij veroordeelden vallen celmateriaal afgenomen. Toch blijft een kleine groep onder de radar, bijvoorbeeld omdat ze op vrije voeten zijn en hun gevangenisstraf ontlopen. De Tweede Kamer wilde dat ook die groep verplicht wordt om dna af te staan.

Aanleiding daarvoor was Bart van U., die in 2014 oud-D66-minister Els Borst vermoorde. Bij hem werd na een eerdere veroordeling voor wapenbezit geen dna afgenomen. Toen hij later zijn zus doodde en daarvoor werd veroordeeld, kwam zijn dna-profiel pas terecht in de databank en werd duidelijk dat hij de moordenaar van Borst was. Was zijn profiel eerder opgeslagen in de databank, dan was de moord op zijn zus mogelijk te voorkomen geweest.

Foutloos
Een commissie adviseerde Grapperhaus in 2019 al om de wet zo aan te passen dat het ook geldt voor verdachten van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd. Grapperhaus zei toen al dat te willen, maar ook ‘waarborgen’ te willen voor een foutloze uitvoering.

Dat moet nog verder worden uitgewerkt, schrijft hij nu aan de Tweede Kamer. ‘Een zo foutloos mogelijke uitvoering acht ik een absolute randvoorwaarde voor het conservatoir afnemen van celmateriaal’, stelt de CDA-bewindsman. ‘De integriteit van een nieuwe wettelijke systematiek valt of staat met het kunnen garanderen van de veiligheid van de opslag, het beheer, het transport en de vernietiging van het conservatoir afgenomen celmateriaal

https://www.ad.nl/politiek/br-ook-verda ... ~a64c949b/

Dit wetsvoorstel is onvoldoende uitgewerkt en de kans dat DNA en ander -materiaal van mensen die niets hebben gedaan toch bewaard wordt is levensgroot aanwezig. Daarom is een garantie onvoldoende. Beter is dat de mensen er zelf bijzijn als hun materiaal vernietigd wordt en dat er hardheidsclausule wordt toegevoegd: Als het DNA en andere bewijsstukken vernietigd moeten worden omdat de verdachte onschulddig is en het gebeurt dan toch niet, kan het niet meer gebruikt worden tegen een nieuw aanklacht. Pas dan heb je zekerheid. Macht en tegenmacht.

Als we ons net zo druk zouden maken over de rechten van slachtoffers van misdrijven als die van verdachten en criminelen zou een heleboel leed voorkomen kunnen worden. Er zijn zoals het artikel al aangeeft teveel misdrijven die voorkomen hadden kunnen worden als handige advocaten criminelen niet op vrije voeten zouden krijgen en justitie meer mogelijkheden had. Deze wet is een goede stap.
Deze wet is geen goede stap. Als je onschuldig bent moet al het materiaal dat van je afgenomen is vernietigd worden want zo staat dat in de wet en dat gebeurt ook niet. punt.

Bron?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Betrouwbare overheid

 Berichttitel: Re: Betrouwbare overheid
Geplaatst: vr jun 11, 2021 8:23 am 

Reacties: 3275
Bekeken: 152465


Biertje schreef:
Ook verdachten van ernstige misdrijven moeten straks dna afstaan
Ook bij verdachten van een ernstig misdrijf moet in de toekomst dna kunnen worden afgenomen. Volgens de huidige wet kan dit alleen zodra iemand is veroordeeld, maar sommige criminelen blijken dan onvindbaar.

Hanneke Keultjes 08-06-21, 12:57
Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft dat hij de wet gaat veranderen om mogelijk te maken dat ook al van verdachten van een ernstig misdrijf celmateriaal af te nemen is. Dat dna komt dan nog niet in de dna-databank, maar wordt op een andere plek bewaard. Zodra een verdachte wordt veroordeeld, wordt het overgedragen naar de dna-databank. Volgt er geen veroordeling, dan wordt het dna vernietigd.


Onder de radar
In de praktijk wordt het dna van 87 procent van de veroordeelden die onder de voorwaarden van de Wet dna-onderzoek bij veroordeelden vallen celmateriaal afgenomen. Toch blijft een kleine groep onder de radar, bijvoorbeeld omdat ze op vrije voeten zijn en hun gevangenisstraf ontlopen. De Tweede Kamer wilde dat ook die groep verplicht wordt om dna af te staan.

Aanleiding daarvoor was Bart van U., die in 2014 oud-D66-minister Els Borst vermoorde. Bij hem werd na een eerdere veroordeling voor wapenbezit geen dna afgenomen. Toen hij later zijn zus doodde en daarvoor werd veroordeeld, kwam zijn dna-profiel pas terecht in de databank en werd duidelijk dat hij de moordenaar van Borst was. Was zijn profiel eerder opgeslagen in de databank, dan was de moord op zijn zus mogelijk te voorkomen geweest.

Foutloos
Een commissie adviseerde Grapperhaus in 2019 al om de wet zo aan te passen dat het ook geldt voor verdachten van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd. Grapperhaus zei toen al dat te willen, maar ook ‘waarborgen’ te willen voor een foutloze uitvoering.

Dat moet nog verder worden uitgewerkt, schrijft hij nu aan de Tweede Kamer. ‘Een zo foutloos mogelijke uitvoering acht ik een absolute randvoorwaarde voor het conservatoir afnemen van celmateriaal’, stelt de CDA-bewindsman. ‘De integriteit van een nieuwe wettelijke systematiek valt of staat met het kunnen garanderen van de veiligheid van de opslag, het beheer, het transport en de vernietiging van het conservatoir afgenomen celmateriaal

https://www.ad.nl/politiek/br-ook-verda ... ~a64c949b/

Dit wetsvoorstel is onvoldoende uitgewerkt en de kans dat DNA en ander -materiaal van mensen die niets hebben gedaan toch bewaard wordt is levensgroot aanwezig. Daarom is een garantie onvoldoende. Beter is dat de mensen er zelf bijzijn als hun materiaal vernietigd wordt en dat er hardheidsclausule wordt toegevoegd: Als het DNA en andere bewijsstukken vernietigd moeten worden omdat de verdachte onschulddig is en het gebeurt dan toch niet, kan het niet meer gebruikt worden tegen een nieuw aanklacht. Pas dan heb je zekerheid. Macht en tegenmacht.

Als we ons net zo druk zouden maken over de rechten van slachtoffers van misdrijven als die van verdachten en criminelen zou een heleboel leed voorkomen kunnen worden. Er zijn zoals het artikel al aangeeft teveel misdrijven die voorkomen hadden kunnen worden als handige advocaten criminelen niet op vrije voeten zouden krijgen en justitie meer mogelijkheden had. Deze wet is een goede stap.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 13 [ Er voldeden 258 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling