Enzo501 schreef:
De rechter heeft aangegeven dat de verkeerde wet is gebruikt bij het invoeren van de avondklok, waar verder een meerderheid in de Tweede Kamer voor is en ook volgens onderzoek 80% van de bevolking geen probleem mee heeft. Ook heeft het beleid nog steeds grote steun onder de bevolking. Het was beter geweest als de rechter de regering de tijd had gegeven deze juridische fout recht te zetten.
Schadelijker is dat gevaarlijke sekteleiders als Willem Engel (die aanmoedigt adressen van journalisten en undercover agenten openbaar te maken zodat ze bezoek krijgen van sekteleden en oproept zorginstellingen die vanwege uitbraken dicht gaan te bellen zodat receptionisten de kk wordt toegewenst) worden gelegitimeerd.
De rechter kan en mag geen oordeel vellen anders dan over rechtmatigheid volgens de wet.
Die rechtmatigheid is er niet. Het is niet aan de rechter om op de stoel van een arts, een viroloog, een burger of een politicus te gaan zitten.
Wat er vooral aan wetgeving ontbreekt, maar daar gaat de rechter ook weer niet over, is dat politici hun handelen dienen te verantwoorden en te rechtvaardigen. Niet door in te spelen op angsten, onderbuiken of andere emoties, maar door middel van objectieve feiten.
Peilen spelen hierbij ook geen enkele rol, omdat peilingen niet wezenlijk anders zijn dan statistieken. Je kunt er naar hartelust mee liegen. Hetzij door de formulering, hetzij door de selectie van geïnterviewden, hetzij op basis van informatie naar het betrokken peilpotentaat, etc.
Het is dan ook niet aan een rechter om wie dan ook tijd te geven om iets 'recht' te zetten. Ook politici, en dus ook een kabinet, heeft zich gewoon aan de wet te houden. Het kabinet heeft niet kunnen aantonen dat het hier werkelijk om een noodsituatie ging. En als een kabinet dat niet naar een rechter kan, kan zij dat ook niet naar het volk, anders dan te liegen dat het een noodgeval is.
En kabinetten die liegen en bedriegen, moet je afzetten, niet de kans geven om iets in hun ogen 'recht' te zetten. Wat krom is is krom, wat voor wet je er ook alsnog voor opstelt.
Vanmiddag is er hoger beroep en is er dus de mogelijkheid dat het opheffen van de avondklok wordt uitgesteld, allemaal volgens de wettelijke mogelijkheden die het rechtstsysteem biedt.
Daarnaast lees ik dat de rechter wel degelijk een waardeoordeel heeft uigesproken over het effect van de avondklok.
'De rechter wijst erop dat het nut van de avondklok nog niet is bewezen, omdat tegelijk met het instellen van de avondklok ook andere coronamaatregelen werden ingesteld. nos.nl.
Interessant argument, want er is geen enkele maatregel 'los' van anderen ingesteld, dus het effect per maatregel is niet te berekenen. Met dit in de achterzak zou je kunnen aanvoeren dat alle maatregelen van tafel moeten.