Het is nu wo jan 27, 2021 8:50 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 5 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Elite als populistische fata morgana
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Elite als populistische fata morgana

Geplaatst: do jan 14, 2021 3:20 pm 

Reacties: 76
Bekeken: 725


En daarbij kan het ene niet zonder het andere....

'Grote steden missen landelijke hulp bij aanpakken excessen woningmarkt'
https://nos.nl/artikel/2363993-grote-st ... markt.html

En met de groene rubberlaarzen aan, vast in de zuigende modder, is deze column van Daniël Lohuys een juweeltje:

BUITEN WONEN
https://www.lohues.nl/columns/buiten-wonen/

Laatst las ik ergens dat stedelingen die straks al bijna een jaar thuiswerken, steeds vaker overwegen om te vertrekken uit de stad. Nu blijkt dat ze niet per se naar een kantoor hoeven elke dag, willen ze verhuizen. Het is voor hun werk niet meer nodig om in de stad te wonen. Ze hebben blijkbaar een droom om op het platteland te wonen. „Lekker buiten wonen”, noemen ze dat.

Het is maar wat je lekker vindt.

Weten die mensen dan niet dat het hier helemaal niet fijn is? Ze hebben een droombeeld. Maar het is heus geen pretje om dorpeling te zijn. Er gebeurt hier niks verder. Ja, soms vliegt er een vogel voorbij. Maar die hebben vaak maar één vleugel omdat ze door een 150 meter hoge windmolen zijn gevlogen. Daar staat het hier vol mee. Voor de rest is het leeg. Zoals het hele bestaan hier. En bovendien versta je hier niemand. Als er al iemand een keer wat zegt.

Blijf toch in vredesnaam in de stad, beste stedeling. Kom in godsnaam niet naar hier. Ja, een weekendje is leuk. Of een midweekje in een huisje. In het voorjaar. Of de zomer. Dan doen wij ook wel wat losjes. Ook alleen maar voor de toeristen hoor. Als jullie weer weg zijn, is alles weer zoals het sinds 1928 was. Wat er toen gebeurd is krijgt u nooit te weten. Niemand hier zal daar ooit over spreken.

Wat ik zeg: een weekendje is leuk. Een midweekje. Maar wonen? Ik zou het niet doen. U heeft echt geen idee.

Hier eet men nog vlees. Afkomstig van een dier. Hier drinkt men nog melk. Afkomstig van een dier. Water komt hier uit de put waar iedereen in zit. Je kunt kilometers kijken hier in dit uitzichtloze tranendal.

Het paradijs bestaat niet. Dat is al lang verdwenen. Dat paradijs zit in uw hoofd. Ga dáár dan heen, af en toe, zou ik zeggen. Dat voorkomt teleurstelling.

Elke plattelander heeft juist de droom om naar de stad te verhuizen. Omdat wij weten hoe het hier echt is. Wij willen allemaal juist graag met veel mensen boven op elkaar leven. Erbij horen. Tegen elkaar op leven. Maar ja, dat is niet voor iedereen weggelegd. Wij kennen onze plek.

Met de groene rubberlaarzen aan, vast in de zuigende modder.

Natuurlijk, even voor de duidelijkheid, u bent van harte welkom hoor. Daar gaat het verder niet om. Maar als het niet bevalt, kom dan niet met: „Ja, jij altijd met je positieve verhalen over het platteland.”

Dagblad van het Noorden, 9 januari 2021



:)

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Elite als populistische fata morgana

Geplaatst: wo jan 13, 2021 3:51 pm 

Reacties: 76
Bekeken: 725


En het gedraagt zich als een virus, het is besmettelijk:

Zorgen over windmolens overgewaaid naar andere delen van Amsterdam
https://www.parool.nl/amsterdam/zorgen- ... ~be541f17/

Bezorgdheid over de bouw van windmolens is van de Amsterdamse wijk IJburg overgewaaid naar andere delen van de stad. Het uitzonderlijk grote aantal van 160 Amsterdammers heeft zich aangemeld voor een inspraakbijeenkomst dinsdag in de gemeenteraad.

Tot vorige maand had Anne-Marike Smit er geen idee van de dat er een windmolen kan worden gebouwd op minder dan een halve kilometer van haar huis. Inmiddels heeft ze zich aangesloten bij actiegroep Windalarm met tientallen andere inwoners van Amsterdam-Noord die al net zo verrast zijn. Als er inderdaad 150 meter hoge windmolens komen aan de noordkant van de A10, kan dat gevolgen krijgen voor de dichtbevolkte buurten aan de andere kant van de snelweg.



En ineens is de groene Amsterdamse humor verdwenen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Elite als populistische fata morgana

Geplaatst: do jan 07, 2021 1:11 pm 

Reacties: 76
Bekeken: 725


Je kan het de 'groene elite' noemen Biertje, zo lang het zicht op veranderingen en de nadelen je maar niet raken.

Ze zijn voorstanders van windmolens. Maar toch niet zo dicht bij hun Amsterdamse woonwijk IJburg
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bab29de3/

Vlak bij de Amsterdamse wijk IJburg dreigen 200 meter hoge windmolens te komen – onderdeel van de energietransitie. GroenLinks-stemmers staan er nu lijnrecht tegenover het door GroenLinks geleide college.

Vanaf haar woonkeuken kijkt Heleen van den Hombergh dagelijks uit over het IJmeer aan de rand van Amsterdam. Spiegelend water waar bewoners van de populaire wijk IJburg graag suppen en waar aalscholvers naar vis duiken. In de verte: de geknotte toren van Ransdorp, de dijkhuisjes van Durgerdam en het Vuurtoreneiland uit de 18de eeuw. ‘Ik woon hier prettig’, zegt de 56-jarige expert in tropische bosbouw die werkt voor een internationale natuurorganisatie. ‘Voordat ik dit kocht, checkte ik het bestemmingsplan: geen woord over 200 meter hoge windturbines!’

Niet dat Van den Hombergh tegen windmolens is. ‘Ik ben een groot voorstander van de energietransitie en windenergie hoort daarbij. Maar niet in een woonwijk!’ Het bedorven uitzicht is niet het belangrijkste bezwaar, wat haar betreft. Noch de verwachte waardedaling van haar huis. ‘Ik vrees slapeloosheid en stress door dat permanente geluid. Dat schaadt onze gezondheid.’ Dus tekende Van den Hombergh een petitie tegen de mogelijke komst van windturbines rond IJburg en deelt zij protestposters uit aan buurtgenoten. Die hangen voor veel ramen in de wijk.

Woongenot
Ook elders in Nederland beseffen bewoners van dorpen en steden dat het klimaatakkoord uit 2019 weleens negatieve gevolgen kan hebben voor hun woongenot. De overheid wil over tien jaar 35 terawattuur duurzame energie op land opwekken (met zonnepanelen en windmolens). Voor 1 terawattuur heb je ongeveer 70 grote windturbines nodig of 1.500 hectare zonnepanelen. Alle dertig regio’s hebben conceptplannen ingeleverd, inclusief zoekgebieden waar die molens kunnen komen. Sommige plaatsen kwamen direct in opstand, waarna zoekgebieden als Texel, het IJsselmeer, het Gooimeer of De Ronde Venen snel afvielen. Andere gemeenschappen, zoals IJburg, worden nu pas wakker.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Elite als populistische fata morgana

Geplaatst: ma dec 14, 2020 12:55 pm 

Reacties: 76
Bekeken: 725


Er is meer aan de hand waardoor veel onderwerpen in elkaar overlopen. Neem dit artikel over de kwaliteit van het onderwijs:

Generatie 2020 (deel 2): hoe een 7 de nieuwe 6 werd (en de 5 een genadezesje)
https://www.mareonline.nl/achtergrond/g ... nadezesje/

Wat voor een elite kweek je met een genadezesje?

Recent bij een gemeenteverkiezing hier werd lacherig gereageerd op een nieuwe jongerenpartij met een lijstaanvoerder op leeftijd. I.p.v. dat men informeert naar de beweegredenen overheerste de onderbroekenlol. Maar dit was een ondernemer, een stagebieder die met stagiaires krijgt te maken die veel te weinig kennis hebben in vergelijking met vroeger. En hij staat niet alleen.

Naast de malligheid benoemd door Andrew Doyle kampen we ook nog met toenemende gebrek aan kennis.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Elite als populistische fata morgana

Geplaatst: ma dec 14, 2020 10:04 am 

Reacties: 76
Bekeken: 725


Bestaat een elite nog wel als we gaan kijken naar het handelen van de nieuwe 'elite'? Een vraag die ik gisteren aan mijzelf stelde na het lezen van twee artikelen:

Britse komiek Andrew Doyle: ‘Wokeactivisten zijn onbegrensd absurd’
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media ... ~b0a80964/

Het is woke om je bewust te zijn van ervaringen en gevoelens in groepen die van oudsher zijn onderdrukt. Het is woke om te beseffen dat er tussen man en vrouw nog ontelbare genderidentiteiten bestaan. Het is woke om een veilige omgeving te scheppen en om op je woorden te letten om uiting te geven aan al die gevoeligheden. En volgens Andrew Doyle is het volstrekt onzinnig, ja, zelfs gevaarlijk, om woke te zijn.

Waar Doyle vandaan komt, Groot-Brittannië, pleiten studenten van elitaire universiteiten voor ‘dekolonisatie’ van het curriculum, zodat bijvoorbeeld meer literatuur van zwarte mensen en vrouwen aan bod komt. Toonaangevende media schrijven ‘black’ met een hoofdletter, maar ‘white’ met een kleine w. Programmamakers bij de bekende musea en theaters spannen zich in om culturele diversiteit te tonen.

Kritiek daarop klinkt vooral uit rechtse hoek. Maar Doyle is niet rechts. Hij ziet zichzelf als links en stoort zich aan de suggestie dat het progressief zou zijn om woke te zijn. Om dat punt te maken, besloot hij humor in te zetten als wapen. Doyle is namelijk een veelzijdige komiek. Hij maakt stand-upcomedy en schrijft toneelstukken, theaterproducties en musicals. Hij is ook essayist, literatuurcriticus en commentator bij BBC Radio en Sky News.

(...)

De woke-activisten zijn toch niet de machthebbers en de pestkoppen in de samenleving? Zij keren zich juist tégen hen.

‘Woke-activisten zien zichzelf graag als de underdog. In werkelijkheid vormen ze een invloedrijke elite. Al onze vooraanstaande media, universiteiten en culturele instellingen zijn in de greep van de wokecultuur. Mijn hemel, zelfs prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zijn woke. Hoe bevoorrecht wil je het hebben?’

Waaruit bestaan dan die macht en die pesterijen?

‘Mensen durven zich niet meer uit te spreken, inclusief mensen met de beste bedoelingen, uit angst dat ze per ongeluk iets verkeerd zeggen. Wie zich niet volledig aan de woke-ideologie conformeert, wordt een prooi. Als dat gebeurt, gaan ze achter je aan, dringen ze aan op je ontslag en verstoten ze je uit de maatschappij.’



En de column 'Hoor wie klopt daar' door Tommy Wieringa in de NRC die het ook benauwd krijgt, hieronder een stukje die we kunnen lezen:

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.


We moeten, i.v.m. de malligheid van de nieuwe elite, moediger zijn en terugvechten zegt Andrew Doyle:

‘We moeten moediger zijn en terugvechten. Dat zal soms vervelende gevolgen hebben: sommigen zullen hun baan verliezen, misschien ook vrienden en familie. Toch lijkt me dat beter dan het alternatief, namelijk een samenleving die steeds meer restricties zal opleggen aan wat we doen, wat we zeggen en wat we denken. De wokecultuur eindigt pas als minder mensen deze malligheid serieus nemen en als we ophouden om ons eraan over te geven.’

Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 5 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling