Het is nu do dec 07, 2023 6:00 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 780 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo dec 06, 2023 9:14 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


'Kennis van zaken niet nodig' bij de overheid, deze ziekte heerst in Den Haag bij veel ministeries.

'Vacature bij landbouwministerie, inhoudelijke kennis niet noodzakelijk'
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... odzakelijk

Nu, na de verkiezingen, heeft elke partij zijn mond vol van de 'betrouwbare overheid' die weer dienend is aan burgers in plaats van andersom. Dat geeft perspectief, zou je zeggen. Maar die hoop was snel verdwenen toen we de vacature voor senior beleidsmedewerker gewasbescherming bij het ministerie van LNV onder ogen kregen. Een greep uit de tekst: 'Het gebruik van gewasbeschermingsmaatregelen leidt tot overschrijdingen van waterkwaliteitsnormen. Er zijn stevige maatregelen nodig om de emissies terug te dringen naar nul'.

De toon is daarmee gezet. Gewasbescherming dient geen doel, maar is een probleem. Stevig optreden zal die boeren leren. Bovendien 'onderhoud je contacten met collega’s, ngo’s, waterschappen en sectorpartijen'. In die volgorde dus. Maar nu komt het. In de functie-eisen staat dat je minimaal drie jaar ervaring nodig hebt als beleidsmedewerker bij een ministerie, maar dat inhoudelijke kennis van het dossier niet noodzakelijk is.

Ik kan niet ontkennen dat het landbouwministerie hier zeer consequent is. Als gewasbescherming een probleem is en je de veroorzakers daarvan moet aanpakken, kun je maar beter niet te veel kennis van de inhoud hebben. En moet je zeker niet werkzaam zijn geweest in deze sector. Stel je voor dat je weet hoe een en ander in de praktijk werkt en dat je met draagvlak in de sector naar oplossingen gaat zoeken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Hoe gaan wij in vredesnaam deze transitie naar een meer duurzame teelt maken als het ministerie niet eens mensen met inhoudelijke dossierkennis in huis heeft. En dit is nu precies waarom een landbouwakkoord geen kans van slagen had.

Beste minister Adema, zonder onderling vertrouwen en de wil en kennis om gezamenlijk tot oplossingen te komen, wordt het domweg niks. De open houding die gevraagd wordt van de LNV-collega’s zou deze nieuwe medewerker allereerst moeten hebben.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di dec 05, 2023 10:58 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Pieter Grinwis: Dit jaar ging 't vernieuwde Europese landbouwbeleid van start. Hoe duurzamer je bedrijf, hoe hoger je score. Veel boeren deden een lovenswaardige inspanning voor goud. Maar omdat nu 'te veel' boeren duurzaam doen, wordt 't bedrag dat ze ervoor krijgen achteraf verlaagd.

https://twitter.com/Pieter_Grinwis/stat ... 4730441009

Er zijn in dit land nog te veel klagende boeren die duurzaam willen doen en daar had men geen rekening mee gehouden. Dat was niet de bedoeling i.v.m. het GLB als duizenddingendoekje.

Dat met die boeren schiet niet op :) :

Uitkoop huisdierhouderij | Plakshot (S5)
https://www.youtube.com/watch?v=gzy5Nh3LM0U

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za dec 02, 2023 4:20 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


De een z'n dood is de ander z'n brood, in zo'n 'kringloopwereld' leven we. Vanuit ons voedselbos kijken we met goud, zilver en brons behangen en met lege zakken toe.

Rusland wil marktaandeel Europese zuivelproducenten overnemen
https://www.boerderij.nl/rusland-wil-ma ... -overnemen

Rusland haalt miljarden uit de staatskas en investeert die in pogingen om een van de grootste zuivelexporteurs ter wereld te worden. Het land wil marktaandeel van de Europese zuivelbedrijven in de opkomende markten in Azië, het Midden-Oosten en Afrika overnemen.

De Russische zuivelindustrie is overgeschakeld van een import- naar een exportgericht model. Dat zegt Maria Zhebit, woordvoerder van Soyuzmoloko, de unie van zuivelproducenten in Rusland.
Handelsembargo westerse voedingsmiddelen
De Russische president Vladimir Poetin stelde in 2014 een embargo in voor de import van vrijwel alle westerse voedingsmiddelen. Russische zuivelbedrijven vulden daarna de ontstane leemte in het in Rusland beschikbare aanbod op. Begin 2023 veroorzaakte een daling van de zuivelconsumptie zelfs voor een ongekend overaanbod van Russische kaas, melkwei en andere zuivelproducten. De Russische regering voerde vervolgens een subsidie in om de logistieke kosten van de zuivelexport te dekken en zo de ontstane marktonrust het hoofd te bieden. Met deze subsidie worden de logistieke kosten vanaf 1 oktober 2023 voor 100% gedekt.

De nieuwe exportsubsidie wordt door velen gezien als een gamechanger voor de Russische zuivelindustrie. “Veel bedrijven werken actief aan het opzetten van export naar buitenlandse markten die eerst voor Rusland gesloten waren. Dit zijn niet alleen onze traditionele partners in de GOS-regio (Het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, een los verband van voormalige Sovjetrepublieken, red.) Het gaat ook om landen in Afrika, het Midden-Oosten en in Azië”, aldus Maria Zhebit.

Krimp zuivelexport Europese Unie verwacht
Het belangrijkste probleem voor de Russische export van zuivelproducten is volgens Zhebit de dure logistiek. Russische zuivelexporteurs hebben logistieke kosten die twee keer zo hoog zijn als die van hun Europese concurrenten, schat Anatoly Losev, algemeen directeur van de Russische zuivelverwerker Molvest.

Vrachtvervoerders eisen bijvoorbeeld hogere verzekeringsuitkeringen voor Russische zuivel, waardoor leveringen aan Noord-Afrika niet winstgevend zijn. Een verwachte krimp van de zuivelproductie in de Europese Unie (EU) en een lagere EU-export zal de Russische export vergemakkelijken.

Tegen 2030 zal de EU-melkproductie als gevolg van de Green Deal 15% lager uitvallen, zo verwacht Artem Belov, algemeen directeur van Soyuzmoloko. Hij baseert zich in zijn prognose op de voorspellingen die de Europese zuivelbedrijven afgeven. “Deze trend is verrassend”, zegt Belov. “Blijkbaar zullen de Europese zuivelbedrijven hun verliezen niet kunnen compenseren met intensieve productiemethoden. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze niet in staat zijn om aan de vraag van de groeiende wereldmarkt te voldoen.”

Voor Russische zuivelbedrijven is dit volgens Artem Belov een kans. “De samenstelling van de lijst met de vijf grootste zuivelexporteurs ter wereld zal de komende tien jaar veranderen.”

Ook Alexey Gruzdev, de algemeen directeur van de denktank Streda Consulting is positief gestemd. “Rusland heeft alle kansen om een grote exporteur van zuivel te worden.”

Logistieke subsidie voor export zuivel
De Russische overheid probeerde al eerder de export van zuivel met logistieke subsidies te stimuleren. Deze subsidies bleven de afgelopen jaren echter beperkt tot 25% van de kosten. In 2022 was de Russische zuivelexport volgens Soyuzmoloko zo’n 800.000 ton, 20% minder dan in 2021. De exportwaarde was ruim € 530 miljoen.

De Russische staat verstrekt in 2023 voor ongeveer € 140 miljoen aan logistieke subsidie voor landbouwbedrijven, meldt het Russische ministerie van Landbouw. De inschatting is dat de zuivelbedrijven hiervan het leeuwendeel zullen ontvangen.

Met landen als Kazachstan, Kirgizië en Armenië hebben Russische exporteurs het voordeel van gemeenschappelijke douanerechten binnen de GOS. De logistieke kosten voor de levering van zuivel aan deze landen zijn aanzienlijk lager dan die van de export naar Azië, het Midden-Oosten of Afrika. In 2022 kwam grofweg 95% van de Russische zuivelexport in de landen van de GOS terecht, schat Gruzdev.

Russische zuivel is wereldwijd nu zeer concurrerend als gevolg van de devaluatie van de roebel dit jaar, aldus Gruzdev. De extreem hoge logistieke kosten en de kosten voor verzekeringen ondermijnen volgens hem dit voordeel. “De nieuwe exportsubsidie kan dit probleem oplossen. Rusland kan dan concurreren met de zuivelexporteurs uit Latijns-Amerika, Nieuw-Zeeland en de Europese Unie.”

Structurele staatssteun en betaalbare leningen
Volgens Belov hebben Russische zuivelproducenten twee dingen nodig om door te breken op de buitenlandse markten: structurele staatssteun en betaalbare leningen. Bij die staatssteun lijkt alles perfect te gaan, bij de betaalbare leningen ligt nog wel een probleem. “Het belangrijkste rentepercentage lag lange tijd onder de inflatie, waardoor de sector zich kon ontwikkelen”, aldus Belov. Maar het lijkt erop dat de sector voorlopig te maken krijgt met dure leningen. De Russische Centrale Bank verhoogde de afgelopen maanden de belangrijkste rente stapsgewijs van 8,5% naar 15% om de devaluatie van de roebel en de binnenlandse inflatie te stoppen.

De scherpe rentestijging dwingt de Russische zuivelindustrie haar investeringen te verminderen, stelt Losev. Hij voegt eraan toe dat de autoriteiten ook de bestaande rentesubsidies voor zuivelbedrijven fors hebben verlaagd. Voor leningen waarbij de subsidies de rente volledig dekten, is dat teruggeschroefd naar 70%. Waar de dekking 70% van de rente was, is dat tot 50% verlaagd, zegt hij. Sergey Bluma, de algemeen directeur van het zuivelbedrijf Agrosila stelt zelfs dat de recente stijging van de beleidsrente leningen in feite onbetaalbaar maken voor de zuivelproducenten.

Naast stijgende rentelasten is ook gebrek aan personeel een probleem voor de zuivelsector. De arbeidskosten lopen er sterk door op. Daarnaast zijn Russische zuivelbedrijven nog steeds sterk afhankelijk van geïmporteerde melkstartculturen, waarvan een deel nog uit Europa komt.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za dec 02, 2023 4:10 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
Lies schreef:
Boeren klagen al niet meer is mijn indruk bij onderstaande reactie van boer Tolboom op een korting van 33%:

Ik kan u melden dat wij dit jaar, wegens gebrek aan vertrouwen, ons niet hebben ingespannen om zo veel mogelijk ecologische toeslagen (de ecoregeling) te verdienen. Gelukkig werd ons wantrouwen niet beschaamd ...En stel je voor dat je zorg- of kindertoeslag met 30% wordt gekort (op 1 december), zegt een ander.

Achteraf terugkomen op verduurzamingsafspraken door LNV is onacceptabel
https://www.lto.nl/het-achteraf-terugko ... cceptabel/

'Je leert met wantrouwen te leven' zou je kunnen zeggen. En zo begrijpen we ook beter waarom het in dit gaaf en beschaafd land bij het onderstaande mis ging:

Landbouwakkoord lag voor het grijpen, waarom ging het toch mis?
https://nos.nl/artikel/2479960-landbouw ... t-toch-mis
Achteraf terugkomen op gemaakte afspraken valt bij mij onder de categorie onbehoorlijk bestuur
Natuurlijk Biertje, we kunnen veel in één onderwerp proppen. Daarom zei ik al bij de eerste boerendemonstraties met die tractoren op weg naar Den Haag: 'normaal hangen er ook nog wagens achter waar je veel in kan gooien (onderwijs, zorg, politie, toeslagenaffaire, aardbeving- en waterschade enz.).

Duurzame boeren krijgen minder subsidie dan beloofd, want er is niet genoeg geld
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b287b641/

Ruim 35.000 Nederlandse boeren kunnen extra Europese subsidie krijgen omdat ze duurzame maatregelen hebben genomen. Dat zijn er meer dan verwacht, waardoor minister Adema het bedrag per boer naar beneden heeft bijgesteld. Dat leidt tot frustratie bij LTO.

Lukas van der Storm17 november 2023, 15:28
Boeren hebben in het afgelopen jaar onverwacht veel geïnvesteerd in duurzaamheidsmaatregelen. Ze zorgden voor bloemrijke akkerranden en houtwallen om de biodiversiteit te bevorderen of teelden gewassen die een positieve invloed hebben op klimaat en bodem. Ze deden meer dan waar landbouwminister Piet Adema (CU) op rekende. Hij heeft daardoor onvoldoende geld beschikbaar om alle boeren de Europese subsidie uit te keren die hen was voorgespiegeld.

Boeren die veel aandacht aan duurzaamheid besteden, konden aanvankelijk 200 euro per hectare extra krijgen, bovenop het basisbedrag van 221 euro. De hoogte van zowel het basis- als het aanvullende bedrag gaat omlaag. Het is nog niet bekend met hoeveel. De gang van zaken leidt tot frustratie bij LTO. “Belofte maakt schuld”, schrijft de boerenorganisatie in een persbericht.

LTO wijst erop dat boeren op basis van de oorspronkelijke bedragen voor duurzame maatregelen hebben gekozen. “Eigenlijk zijn het geen subsidies; het is een vergoeding”, redeneert Klaas Johan Osinga, specialist Europees landbouwbeleid bij LTO. “Dat veel boeren bereid zijn om tegen die vergoeding extra maatregelen te nemen, is goed nieuws. Nu is het gevaar dat boeren zeggen: volgend jaar doe ik geen bloemrijke akkerranden meer, want ik kan er niet op rekenen dat ik het beloofde bedrag krijg.”

Ingewikkeld systeem opgetuigd
Voor het verdelen van de Europese duurzaamheidssteun heeft Nederland een ingewikkeld systeem opgetuigd. Via een uitgebreide puntentabel kunnen boeren in aanmerking komen voor extra geld. Hoe meer duurzaamheidsmaatregelen ze nemen, hoe meer punten ze krijgen. Op basis daarvan vallen ze in de categorie ‘brons’, ‘zilver’ of ‘goud’.

Met name het aantal ‘gouden’ boeren – die de maximale 200 euro extra zouden krijgen – ligt waarschijnlijk veel hoger dan de minister had verwacht. De pot van 152 miljoen euro is daardoor ontoereikend. Hoeveel Adema tekort komt, is nog niet te zeggen. De definitieve opgave van de landbouwgronden en de ‘bonuscategorieën’ moet nog volgen.

Dubbel slachtoffer
Onder dat gouden label vallen onder meer alle biologische boeren, maar ook 'gewone’ boeren die zich extra inspannen voor duurzaamheid. Zij dreigen dubbel slachtoffer te worden van het tekort. Voor elke boer die voor subsidie in aanmerking komt – dat zijn er in totaal ruim 44.000 – geldt dat het basisbedrag in december wordt uitgekeerd. Dat bedrag zou op 221 euro per hectare uitkomen, maar dat wordt nu dus minder.

Van die 44.000 boeren doen er zo’n 35.000 extra inspanningen voor duurzaamheid. De subsidie die daarbij hoort, zouden zij ook in december op hun rekening krijgen. Maar dat is door de onduidelijkheid uitgesteld: Adema schrijft dat boeren het aangepaste bedrag in 2024 ontvangen. Juist voor boeren die veel doen, kan dat een forse tegenvaller zijn, benadrukt Osinga. “Die rekenen op zo’n bedrag om er bijvoorbeeld aan het eind van het jaar de loonwerker van te betalen.”

LTO roept het kabinet op om extra geld bij te leggen. Dat doet Adema in beperkte mate al door 5 miljoen euro aan nog onbestemd Europees landbouwgeld aan de oorspronkelijke 152 miljoen toe te voegen. Dat is echter nog niet genoeg om het hele gat te dichten.


Onder dat gouden label vallen onder meer alle biologische boeren.....

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za dec 02, 2023 10:08 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Boeren klagen al niet meer is mijn indruk bij onderstaande reactie van boer Tolboom op een korting van 33%:

Ik kan u melden dat wij dit jaar, wegens gebrek aan vertrouwen, ons niet hebben ingespannen om zo veel mogelijk ecologische toeslagen (de ecoregeling) te verdienen. Gelukkig werd ons wantrouwen niet beschaamd ...En stel je voor dat je zorg- of kindertoeslag met 30% wordt gekort (op 1 december), zegt een ander.

Achteraf terugkomen op verduurzamingsafspraken door LNV is onacceptabel
https://www.lto.nl/het-achteraf-terugko ... cceptabel/

'Je leert met wantrouwen te leven' zou je kunnen zeggen. En zo begrijpen we ook beter waarom het in dit gaaf en beschaafd land bij het onderstaande mis ging:

Landbouwakkoord lag voor het grijpen, waarom ging het toch mis?
https://nos.nl/artikel/2479960-landbouw ... t-toch-mis

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo nov 19, 2023 11:11 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Volgens mij worden boeren geconfronteerd met valse romantiek en ongeremde fantasie. Worstelend met mijn biologisch tuintje denk ik dat al heel lang, vooral dit jaar. Dan ben je blij dat je bij de groenteman, die mijn tuintje broodroof noemt :),terecht kunt.

Bij het lezen van onderstaande artikelen denk ik vaak aan vroegere ellende: de 'Ierse hongersnood (1845-1850)'
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierse_hon ... (1845-1850)

Goed voor het laten teruggelopen van de bevolking i.v.m. het gevecht om de ruimte, maar je ziet het toch liever anders verlopen dan door ziektes en hongersnood.

HZPC verkoopt pootgoed resistente rassen alleen nog voor gangbare teelt
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... bare-teelt

Pootgoedbedrijf HZPC heeft besloten om vanwege de oplopende phytophthoradruk geen pootgoed van resistente aardappelrassen meer aan te bieden voor de biologische aardappelteelt.

De reden voor dit besluit is volgens HZPC dat de biologische teelt van aardappelen onvoldoende mogelijkheden biedt om de resistenties op een goede manier te beschermen tegen doorbraak van phytophthora. De salesmanagers Paul Zekveld en Luuk Sipma vertelden dat donderdag tijdens een bijeenkomst in het kader van het verlengde convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen' in het Flevolandse Tollebeek.

'Wij hebben nog relatief weinig aardappelrassen met resistentiegenen beschikbaar. Daar zijn we zuinig op', stelt Sipma. 'Gangbare telers kunnen meer doen met gewasbeschermingsmiddelen in de teelt om te zorgen dat de druk van phytophthora niet te veel oploopt. De kans op een doorbraak van de resistentie is daardoor kleiner dan in de biologische teelt, waar ingrijpen niet of nauwelijks mogelijk is.'Ook resistent aardappelras moet je spuiten
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... je-spuiten

Hoe robuust zijn robuuste aardappelrassen? Een vraag die dit phytophthorajaar weer opleeft in de sector. Het antwoord daarop is vooral afhankelijk van de werkwijze van telers, blijkt uit de rondgang. Belangrijkste boodschap was dat telers aardappelen moeten blijven spuiten, ook al zijn ze robuust.

'Het gaat om goed resistentiemanagement', zegt aardappelveredelaar Geersing. 'Zorg dat de resistentie intact blijft. Onder een hoge druk houd je de deur voor phytophthora voor 75 procent dicht. Voor die laatste 25 procent heeft de resistentie hulp nodig. Dat kan door een beperkte inzet van chemie.'Gelukkig hebben we nog de koning die wars is van valse romantiek en ongeremde fantasie op bezoek bij een boer die vecht tegen ziektes:

Boer schiet vol bij bezoek koning, verloor tientallen schapen aan blauwtong
https://www.omroepwest.nl/nieuws/477770 ... -blauwtong

Zonder platteland was er geen stad
Koning Willem-Alexander liet zich ook uit over de band tussen de Randstad en het platteland. 'Zonder platteland was er geen stad geweest, dat mogen Randstedelingen zich best wat vaker realiseren.'
Hij zei begrip te hebben voor het verdriet en de frustratie van de sector. 'Voor mij zijn boeren de hoeders van het cultureel erfgoed van het platteland.' De koning zei dat steden zich dankzij het platteland 'kunnen veroorloven' om niet hun eigen voedsel te verbouwen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr nov 17, 2023 9:40 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Jaar na belofte is nauwelijks met industrie gesproken over stikstofuitstoot
https://nos.nl/artikel/2498110-jaar-na- ... ofuitstoot

Nog geen enkel bedrijf heeft harde afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken om de stikstofuitstoot te beperken. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. In november vorig jaar kondigde het kabinet aan dat niet alleen met boeren, maar ook met industriële piekbelasters zou worden gesproken over het beperken van hun stikstofuitstoot.Als je je oog hebt laten vallen op meer grond voor bouwen en natuur is het bovenstaande ook niet nodig. Dan probeer je eerst boeren een kopje kleiner te maken waardoor ze een soort natuurbeheerder worden met regelingen waarmee ze goud, zilver en brons kunnen verdienen.

Terugkijken: Alles over de eco-regeling
https://www.melkveebedrijf.nl/wet-en-re ... %20meedoet.

Het is met de eco-regeling mogelijk om brons, zilver of goud te behalen voor je bedrijf, waarbij brons 60 euro per hectare oplevert, zilver 100 euro per hectare en goud 200 euro per hectare.

Jaarlijks kan je aanmelden voor welke eco-activiteiten je meedoet. Door middel van een puntensysteem bepaal je als ondernemer tot op welk niveau je je wenst in te zetten. Schreuder: “Kijk waar je precies staat en kijk wat je extra moet doen om de doelen te halen. Je zult zien dat er al veel dingen meetellen die je toch al doet.”En dan is de pot ineens sneller leeg dan gedacht, dat krijg je als je een ministerie zonder kennis hebt.

Aanvraag basisinkomenssteun zo groot dat hectarepremie omlaaggaat
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... omlaaggaat

Ecoregeling onverwacht populair
De andere reden heeft te maken met de opzet van de ecoregeling. Met deelname aan de regeling in het kader van het GLB kunnen boeren geld krijgen voor extra inspanningen voor vergroening of milieu. Afhankelijk van de maatregelen die zij nemen krijgen zij het predicaat brons, zilver of goud, waarbij goud de grootste beloning oplevert. Hoeveel geld boeren per hectare krijgen voor een milieu-inspanning is nog niet vastgesteld.

Voorlopige indicaties van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geven aan dat meer boeren dan verwacht in aanmerking komen voor de goudpremie van de ecoregeling. Adema is blij met deze inspanningen, maar ziet ook een probleem: 'Het budget is gelimiteerd.' Hij zegt zijn uiterste best te doen om flexibiliteit in de budgetten te zoeken en andere opties te verkennen om boeren te belonen voor de prestaties die zij leveren.Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.Adema is blij met deze inspanningen, maar ziet ook een probleem: 'Het budget is gelimiteerd.'. Dat probleem zag Van der Tak al eerder: "Het blijft steken in intenties en van intenties kunnen onze boeren niet leven".

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr nov 10, 2023 9:46 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
Maar dan krijgt Adema dus via een omweg gelijk: had dan eerder gerooid ook al waren ze kleiner want dan heb je nog wat.
Krijgt hij niet, want dan zit deze boer met het rooien van niet volgroeide aardappelen met het gevolg dat er bewaarproblemen in de loods ontstaan. Volgens aardappelboeren gaan ze dan ook rotten, of ze worden blauw, ook een ziekteverschijnsel.
Dan hebben ze dus gewoon een slecht jaar. Dan zal de prijs van piepers wel omhoog gaan
Ja, maar voor de consument en de verwerkingsindustrie is het afwachten hoeveel aardappelen er nu op de markt komen. Dit betreft een late aardappelras die je het beste kunt bewaren voor de winteropslag. Voor hetzelfde geld zit je straks weer met lege schappen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do nov 09, 2023 7:36 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
Lies schreef:
Ik vind onderstaande boer in Europa nog redelijk kalm en nuchter reageren op de situatie, ook al zit hij tussen hamer een aambeeld. Buiten dit gebeuren wordt dit vaak klagen genoemd omdat de gevolgen niet worden gezien. In Groningen zag ik vorige week een filmpje waar de aardappelen gerooid werden als vissen uit het water.

Aardappelen rotten omdat boeren niet kunnen rooien op de natte velden
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kijk/2023/ ... -61579102/
Maar dan krijgt Adema dus via een omweg gelijk: had dan eerder gerooid ook al waren ze kleiner want dan heb je nog wat.
Krijgt hij niet, want dan zit deze boer met het rooien van niet volgroeide aardappelen met het gevolg dat er bewaarproblemen in de loods ontstaan. Volgens aardappelboeren gaan ze dan ook rotten, of ze worden blauw, ook een ziekteverschijnsel.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do nov 09, 2023 12:23 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Ik vind onderstaande boer in Europa nog redelijk kalm en nuchter reageren op de situatie, ook al zit hij tussen hamer een aambeeld. Buiten dit gebeuren wordt dit vaak klagen genoemd omdat de gevolgen niet worden gezien. In Groningen zag ik vorige week een filmpje waar de aardappelen gerooid werden als vissen uit het water.

Aardappelen rotten omdat boeren niet kunnen rooien op de natte velden
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kijk/2023/ ... -61579102/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo okt 15, 2023 10:20 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Alles draait in de wereld om brood en spelen en daarom ook deze uitbreiding:

Uitbreiding van de Europese Unie lonkt, maar er moet nog veel gebeuren
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaa ... l-gebeuren

In de wachtkamer van de EU zitten in ieder geval Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Albanië, Moldavië, Bosnië-Herzegovina en Oekraïne. Daarnaast wachten Kosovo en Georgië nog op een kandidaat-lidmaatschap.

(...)

EU zelf
Waar de kandidaat-lidstaten een hoop werk moeten verzetten om zich bij de EU te kunnen voegen, daar is onder meer Frankrijk juist van mening dat de Europese Unie eerst zelf op de schop moet. Zo zouden de verdelingen van het EU-budget hervormd moeten worden. In de huidige verdeling zou bijvoorbeeld Oekraïne bij toetreding in één klap het grootste deel van het landbouwbudget toebedeeld krijgen. 'Polen gooit nu al de grens dicht voor Oekraïens graan, dus dat is een gevoelig punt', vervolgt Van Schaik. 'Ook instellingen en verdragen moeten worden herzien.'

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo okt 15, 2023 10:09 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Uiteindelijk draait het er toch om dat je het volk brood en spelen moet geven, omdat je klem komt te zitten met de Wet van Engel.

De wet van Engel stelt dat naarmate het inkomen van een huishouden (of een land) stijgt, het percentage van het inkomen dat aan voedsel wordt besteed afneemt en het percentage dat aan andere goederen en diensten wordt besteed, toeneemt . Het werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld door de Duitse statisticus Ernst Engel en is nog steeds van invloed op de economie en het overheidsbeleid.Frankrijk koos voor bio, maar Macron draait de klok terug
https://www.standaard.be/cnt/dmf20231012_96681690

Terwijl de inflatie de biomarkt doet sputteren en bioboeren moeten ploeteren, neemt de Franse regering een bocht richting intensieve teelt en goedkopere producten, met als doel de landbouw soeverein te maken.Frankrijk wil weer betaalbare landbouw uit eigen land
https://www.foodlog.nl/artikel/frankrij ... igen-land/
https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/ot ... r-AA1ic9jY

In het vorige decennium was de overstap naar biologische landbouw de reddingsboei voor de in crisis verkerende Franse landbouw. In 2020 was biologisch het nieuwe 'normaal' Maar de gele hesjes, corona en de oorlog in Oekraïne walsten over de Fransen heen. Met als gevolg dat bio uit de gratie is. De Franse regering maakt een U-bocht. De gewone Fransman moet Franse melk, eieren en vlees kunnen betalen. En daarom moet de landbouw weer intensief worden.

Tussen 2011 en 2016 groeide de Franse markt voor biologische producten tegen de klippen op. De markt groeide met meer dan 82% en Frankrijk werd na Duitsland de grootste consument van biologische producten, aldus De Standaard.

In zijn verkiezingscampagne in 2017 liftte Emmanuel Macron maar al te graag mee op de populariteit van biologisch. Zijn regering ging boeren helpen de overstap te maken. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moest omlaag en publieke instellingen zouden minstens 30% biologische producten gaan serveren. Talloze boeren gingen biologisch(er) en diervriendelijk(er) produceren. Duurder, maar "overeenkomend met onze smaak, met onze behoeften," in de woorden van Macron. Het leidde ertoe dat in 2020 "bio nu echt verankerd zit in de winkelkarretjes van de Fransen," zei het Franse bioagentschap destijds.

Maar dat klonk wel erg optimistisch. De heftige gele hesjesprotesten maakten duidelijk dat het gewone leven voor veel Fransen al bijna niet meer op te brengen was. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne schoten de voedselprijzen en de inflatie omhoog. Met als gevolg dat de verkoop van biologische producten inzakte. In 2022 daalden de biologische aankopen door huishoudens met bijna €600 miljoen. Met anti-inflatiemandjes hielpen supermarkten het leven voor de Fransen betaalbaar te houden, daarbij geholpen door de Franse regering die druk uitoefende op de grote voedingsconcerns.

'Herovering standaardkip'

De knop moet om, zei minister van Landbouw Marc Fesneau vorige maand in Bretagne. "We moeten kunnen zeggen dat we aan de onderkant van de markt moeten werken," ofwel: betaalbare Franse producten voor de gewone Fransen. Niet voor niets is Fesneau ook minister van Voedselsouvereiniteit.

"Ons doel is de herovering van de standaardproductie," zie Gilles Huttepain, topman van pluimveegigant LDC bij diezelfde gelegenheid. Vroeger was Frankrijk zelfvoorzienend voor kip, inmiddels komt de helft uit het buitenland omdat Frankrijk de productie van de 'standaardkip' aan het buitenland heeft overgelaten na de moeilijkheden waarin alweer jaren geleden kippengigant Doux verstrikt was geraakt.Tot in de beginjaren van deze eeuw was Frankrijk ruimschoots zelfvoorzienend. Nu moet het land betaalbare kip importeren en verkoop het zijn dure conceptkippen naar het buitenland.

Blije boeren

Bretonse boeren reageerden opgetogen op de U-bocht. Zij zijn van alle Fransen nog het dichtst bij de intensieve houderijvormen gebleven. Maar er zijn ook boeren die zich in de steek gelaten voelen. "We draaien de klok terug," zegt boerencollectief Nourrir in De Standaard. "Niet meer streven naar kwaliteit en doorgaan met wat we sinds de jaren 60 hebben gedaan, steeds goedkoper produceren ongeacht de verborgen sociale en milieukosten, is volledig in strijd met de problemen waarmee we geconfronteerd worden."

Toch laat de Franse regering de biosector niet helemaal aan zijn lot over. In mei maakte de regering nog €200 miljoen vrij voor de ondersteuning van de biosector. Dat lijkt heel wat, maar valt uiteindelijk in het niet bij de ruim €2 miljard die Frankrijk reserveert voor de digitalisering en robotisering van de hele agrofood-sector, schrijft De Standaard. Maar "als je je boerderij gaat bekijken als een fabriek, verlies je de betekenis in je job," zegt bioboer Mickaël Poillion. "Dát is het failliet van de landbouw."

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo okt 15, 2023 9:40 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
De natuur laat zich niet met een kalender sturen en Adema die dat niet snapt.

https://www.nu.nl/economie/6285349/over ... -niet.html
Zelfs met een eigen groentetuintje weet je dit:

Dit jaar laat volgens Brak goed zien waarom landbouw met vaste deadlines niet goed werkt. "Het was een heel nat en koud voorjaar en daarom zijn gewassen laat gepoot en gezaaid. Maar een gewas heeft wel een bepaald aantal dagen nodig om te groeien. De kern is dat de natuur zich niet aan een kalender houdt."Rust en realiteitszin is in dit land politiek ver te zoeken en men is zich niet bewust van het belang van zelfbeschikking. Men is bezig met eliminatie van agrarische sectoren en daarna zien we wel. We worden geregeerd door Jantjes van Leiden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do okt 12, 2023 9:07 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Boeren klagen door de jaren heen altijd, vooral over het weer....te nat, te droog, te koud, te warm. Dan zou je denken dat met de komst van de nieuwe boeren we verlost worden van dit geklaag, maar dat gaat zo te zien ook niet lukken. De boeren van vroeger waren natuurlijk ook niet gek op het veen waardoor niet zonder reden de melkveehouderij in Nederland is ontstaan.

Maar nu de pot met geld (agrarische subsidie) nog niet leeg is experimenteren Polderlab en de nieuwe boeren (Land van Ons) nog een jaartje, misschien twee, op het veen:

Dit jaar nog geen polder-risotto, experiment gaat verder
https://nos.nl/artikel/2493674-dit-jaar ... aat-verder

"De hele zomer was het feest. De rijst groeide, het zag er fantastisch uit", zegt boer Sander Roeleveld. Hij groef de grond af om de rijst in het water te planten. "Maar de bloemetjes zijn niet op het juiste moment open gaan staan, waardoor ze niet zijn bestoven door de wind." Hierdoor is de bevruchting mislukt en zijn bijna alle planten leeg gebleven.'Helaas pindakaas' zeg deze nieuwe boer, deze woorden zal je niet horen van boeren die met een opbrengst zichzelf moeten bedruipen en meerdere dorpen voorzien.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za okt 07, 2023 9:57 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Klagende boeren en als men uiteindelijk toch maar gaat rekenen, nadat Schiphol een natuurvergunning heeft geregeld.

Schiphol krijgt natuurvergunning, ondanks controversieel-verklaring
https://nos.nl/artikel/2491876-schiphol ... verklaring

Uitkopen piekbelasters leidt tot zeer bescheiden stikstofwinst
https://nos.nl/artikel/2492975-uitkopen ... kstofwinst

Toch is de bijdrage van die piekbelasters aan de totale stikstofneerslag erg bescheiden, zegt wetenschapper Wim de Vries van de Wageningen Universiteit. "Uiteindelijk zijn er maar een paar duizend piekbelasters, terwijl we 50.000 boerenbedrijven in Nederland hebben. En dan hebben we honderdduizenden andere bedrijven. Daar komt het buitenland nog eens bij met vele honderdduizenden. Dus het gaat om die piekbelasters ten opzichte van honderdduizenden andere bronnen, die samen een deken van stikstof vormen."

(....)

Geen deuk in een pakje boter
De Vries verwacht dat de natuur nauwelijks zal profiteren van de piekbelastersregeling. "Dit slaat geen deuk in een pakje boter." Zeker ook omdat een deel van de stikstofwinst wordt gebruikt om bouwvergunningen af te geven.

Grote winst is alleen te halen met een veel bredere aanpak, zegt hij. "Dan moeten alle boeren een bijdrage gaan leveren, ook alle industriële uitstoters." Plannen voor zo'n aanpak zijn er wel. De provincies zouden die voor een groot deel moeten uitvoeren en het demissionaire kabinet schuift beslissingen erover door naar het volgende kabinet.

Het RIVM is ook aan het uitrekenen hoeveel de piekbelastersregeling oplevert. Dat zal een preciezer beeld geven dan de berekeningen van De Vries, omdat de RIVM-onderzoekers de beschikking hebben over meer gegevens. Waarschijnlijk wordt dat onderzoek pas na de verkiezingen gepubliceerd.Waarschijnlijk wordt dat onderzoek pas na de verkiezingen gepubliceerd..... :) :foei2:

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za okt 07, 2023 9:49 am 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
Speciaal voor Lies: dit is toch fraude, met wederom medeweten van de corrupte overheid?

https://www.ad.nl/binnenland/erna-ontde ... ~a14f72aa/
Dit zijn, als het waar is, drie domme boeren, want als ze met z'n drieën zo'n grasveld intekenen worden ze gekort en sta je er bij een instantie niet fraai op.

,,Daar heeft een boer een grensfout gemaakt, een andere boer heeft een hele strook ingetekend en weer een andere boer heeft het hele perceel geregistreerd.”Ik weet niet of het mogelijk is, maar waarom meldt Erna Kruitwagen dat perceel zelf niet aan. Of is ze geen eigenaar en wie dan wel.
De Boer heet iets aangemeld waar Kruitwagen niet van de op de hoogte was.
Als drie boeren met of zonder Erna Kruitwagen op één zo'n groen stukkie gaan intekenen bij het ministerie krijgen ze een foutmelding. Dat is onmogelijk. In het geval van Erna Kruitwagen zou je moeten weten wat haar overleden man afgesproken heeft met de boeren om dat stuk groen heen. Dat zijn de grijze gebieden waarover in de NPO radio 1 uitzending werd gesproken.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma okt 02, 2023 1:55 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Lies schreef:
Biertje schreef:
Speciaal voor Lies: dit is toch fraude, met wederom medeweten van de corrupte overheid?

https://www.ad.nl/binnenland/erna-ontde ... ~a14f72aa/
Dit zijn, als het waar is, drie domme boeren, want als ze met z'n drieën zo'n grasveld intekenen worden ze gekort en sta je er bij een instantie niet fraai op.

,,Daar heeft een boer een grensfout gemaakt, een andere boer heeft een hele strook ingetekend en weer een andere boer heeft het hele perceel geregistreerd.”Ik weet niet of het mogelijk is, maar waarom meldt Erna Kruitwagen dat perceel zelf niet aan. Of is ze geen eigenaar en wie dan wel.


Voor uitbetaling van de betalingsrechten gelden de volgende voorwaarden:

U heeft toestemming van de eigenaar, verhuurder of (erf)verpachter voor het gebruik van het perceel. Dat is als u niet zelf de eigenaar bent.


https://www.rvo.nl/onderwerpen/basisbet ... wgrond-glb

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma okt 02, 2023 1:16 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
Speciaal voor Lies: dit is toch fraude, met wederom medeweten van de corrupte overheid?

https://www.ad.nl/binnenland/erna-ontde ... ~a14f72aa/
Dit zijn, als het waar is, drie domme boeren, want als ze met z'n drieën zo'n grasveld intekenen worden ze gekort en sta je er bij een instantie niet fraai op.

,,Daar heeft een boer een grensfout gemaakt, een andere boer heeft een hele strook ingetekend en weer een andere boer heeft het hele perceel geregistreerd.”Ik weet niet of het mogelijk is, maar waarom meldt Erna Kruitwagen dat perceel zelf niet aan. Of is ze geen eigenaar en wie dan wel.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do sep 28, 2023 9:34 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Biertje schreef:
Je denkt toch niet dat boeren van die brave jongens en meisjes zijn.
DE BBB rept hier geen woord over.

Het fenomeen ‘bermfraude’ is al jaren bekend. Toch blijken boeren nog steeds grootschalig grond die niet van hen is te registeren. Zo kunnen ze er subsidies op aanvragen en er mest uitrijden. Waarom doet de overheid niets?

In 2017 kwam het fenomeen ‘bermfraude’ voor het eerst in het nieuws. Boeren bleken bermen die in bezit zijn van overheden bij hun landbouwareaal te trekken en te bewerken. Bovendien konden boeren hier ten onrechte Europese subsidies en mestuitrijrechten op aanvragen. Zelfs de Europese Commissie bemoeide zich ermee.
Maar nu, ruim vijf jaar later, is het probleem allesbehalve opgelost. Platform Investico controleerde honderden landbouwpercelen verspreid over heel Nederland en constateerde dat een kwart daarvan onrechtmatig geregistreerd was. Boeren registreren naar schatting tienduizenden hectaren overheidsgrond terwijl de eigenaar zegt hier geen toestemming voor te hebben gegeven, blijkt uit het onderzoek voor De Groene Amsterdammer en Trouw, in samenwerking met De Gelderlander, Tubantia, de Stentor en de onderzoeksredactie van de Brabantse kranten (ED, BD, BN DeStem). Het financiële voordeel voor boeren kan oplopen tot honderden euro’s per hectare.

Het onderzoek geeft voor het eerst zicht op de schaal van dit probleem, en dat blijkt groter dan gedacht. Het zijn niet alleen bermen, maar hele lappen grond waar boeren ten onrechte subsidies voor ontvangen. Controle vindt nauwelijks plaats. RVO en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) weten niet hoe vaak het probleem voorkomt. ‘Om dat met zekerheid te kunnen vaststellen, zou je dat allemaal moeten gaan controleren’, schreef een ambtenaar al in 2018 in een interne mail. ‘Daar willen we uiteraard ver weg van blijven.’
In 2015 merkte de gemeente Berkelland dat er bermen en groenstroken verdwenen. Het typisch Achterhoekse coulissenlandschap is een lapjesdeken van kleine akkers en weilanden, maar het begon steeds meer op een egaal biljartlaken te lijken. De gemeente besloot het probleem te onderzoeken. Meer dan negentig hectare gemeentegrond bleek niet alleen onrechtmatig geregistreerd, waarmee er extra subsidie en mestruimte voor aangevraagd kon worden; in veel gevallen gebruikten boeren de bermen ook als landbouwgrond of maaiden ze de bermen mee met het aangrenzende weiland. Naast talloze bermen en groenstroken bleken ook een gemeentelijke vuilstort en een braakliggend en ondergelopen stuk gemeentegrond op een industrieterrein succesvol als landbouwgrond geregistreerd bij de RVO.

Deze ‘bermfraude’ verwierf dankzij verslaggeving in Trouw twee jaar later nationale bekendheid. Gemeente Berkelland ging over tot het terugeisen van de percelen. De Achterhoekse gemeente en de RVO plaatsten ‘bij wijze van proef’ markeringspalen als duidelijke afscheiding tussen de berm en het boerenperceel.
Ook andere overheden werden rond die periode wakker. Staatsbosbeheer stelde in 2017 vast dat boeren duizenden hectare grond van de natuurorganisatie illegaal registreerden. In datzelfde jaar kwam ook de Europese Commissie door eigen onderzoek op het spoor van deze vorm van fraude. Ze vroeg Nederland toen om de garantie dat de subsidies wel goed terechtkwamen, zo blijkt uit een interne mailwisseling die openbaar is gemaakt met een beroep op de Wet open overheid (Woo).
Uit deze mailwisseling blijkt ook dat het ministerie van LNV op dat moment al wist dat de fraude op veel verschillende plekken in Nederland voorkwam, maar weigerde dat aan Brussel te vertellen. Het ministerie had liever geen gedoe met Europa, omdat de discussie over het Nederlandse mestoverschot al op scherp stond. ‘Woord fraude svp niet gebruiken’, schreven de ambtenaren elkaar. Daarna verslapte de bestuurlijke aandacht voor de fraude.http://www.e-pages.dk/degroeneamsterdammer/413/
Biertje schreef:
Kortom, een overheid die de zaak stil probeert te houden want bank voor vragen van Brussel: ""Jullie wisten het al heel lang, waarom grepen jullie niet in en meldden jullie dat niet bij de EC""? Waarom denk je dat Mark nu braaf overal JA tegen zegt? Om het imago van Nederland te herstellen. Waarom heeft Mark niet de opt out regeling alsnog aangevraagd? Wellicht vanwege bovenstaand verhaal.Eerlijke mensen moet je met een lampje zoeken en dan ben je verbaasd als je er ééntje vindt. Ik denk dat de BBB op dezelfde lijn zit als onderstaande advocaat Nico Bouwman , als Esther de Snoo op NPO radio 1 en Sjaak van der Tak.

Advocaat weerlegt beschuldigingen van gerommel met subsidies
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... -subsidies

Bouwman vindt de zeven aangiftes op een totaal van 50.000 boeren te mager voor de conclusie dat er massaal wordt gefraudeerd. Sterker nog, hij herkent het geschetste beeld niet.

Ik houd de rechtspraak met betrekking tot de agrarische sector nauwlettend in de gaten, ook de strafzaken, en ik kan me niet heugen dat een boer is veroordeeld voor het verkeerd intekenen van zijn percelen', zegt Bouwman. 'Er wordt de indruk gewekt dat er massaal wordt gefraudeerd, maar dat lijkt me niet aannemelijk. Ik krijg sterk het vermoeden dat FTM dit verhaal enorm heeft opgeblazen.'

Grijs gebied
Dat Staatsbosbeheer - of andere grondbezittende overheidsinstanties - vaststellen dat boeren subsidie hebben aangevraagd voor percelen die niet in hun bezit zijn, heeft volgens de advocaat waarschijnlijk een andere oorzaak: 'Er is een grijs gebied.'

De regels voor subsidie zijn vaag en laten volgens Bouwman ruimte voor verschillende interpretaties. De omschrijving over wat bijvoorbeeld landbouwgrond is en wat natuur, leidt tot discussie. Datzelfde geldt ook voor de periode van grondgebruik en de activiteiten die boeren op de grond van deze instanties uitvoeren.Fragment De Nieuws BV: Esther de Snoo en Daniël van Kessel over subsidiefraude met grond
https://www.youtube.com/watch?v=A1cNxaa90Is

'De boer in de verdachtenbank'
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... achtenbank

Op sociale media hebben zich de eerste agrarische advocaten gemeld die toelichten dat ze regelmatig cliënten bijstaan in 'grondfraudekwesties', waarbij het zelden of nooit om daadwerkelijke fraude draait, maar om de vraag of het (mede)grondgebruik voldoende 'autonoom' is om de grond in te mogen tekenen.

Na de zogenaamde kalverfraude en bermfraude zou je verwachten dat er meer terughoudendheid in de media is bij het openbaren van nieuwe vermeende fraudekwesties, helemaal van een medium dat zich voor laat staan op zijn hoogwaardige onderzoekskwaliteit als Follow the Money. Maar de impuls om de boer in de verdachtenbank te zetten blijkt sterker dan de behoefte om uit te zoeken hoe het echt zit. Het voedt het wantrouwen en versterkt onterechte beeldvorming. Serieuze journalistiek onwaardig.Laten we maar hopen dat Omtzigt, de dossier- en cijfervreter, zich in het bovenstaande ook verdiept, zodat we verlost worden van dit gedoe.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di sep 26, 2023 3:20 pm 

Reacties: 4096
Bekeken: 144547


Het elimineren van een sector, in Nederland kunnen we dat.

Felle reacties uit landbouw- en milieuhoek op vergunning Schiphol
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/ ... g-schiphol

Schiphol beschikt weer over een natuurvergunning. Daardoor mag de luchthaven 440.000 starts en landingen, en tijdelijk zelfs 500.000, per jaar uitvoeren. De reacties uit zowel de landbouw- als de milieuhoek zijn kritisch.Klagende boeren en een klagende milieuhoek, we hadden het kunnen weten:

Chris de Stoop - Dit is mijn Hof, over boeren die moeten wijken voor havenbaronnen en geritsel van de milieuhoek.

Terug naar de polder met Chris de Stoop
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/205481 ... s-de-stoop
Sorteer op:  
Pagina 1 van 39 [ Er voldeden 780 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling