Het is nu vr jan 22, 2021 1:55 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 83 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 21, 2021 4:36 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Strokenteelt en de WUR, ook iets nieuws. Ik luister hier in de buurt ook weleens naar de boerendiscussies, en die lijken op het onderstaande n.a.v. dit artikel: Strokenteelt is droom die werkelijkheid wordt
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/ ... heid-wordt

https://twitter.com/MvAndel/status/1352173069788446720

Michiel van Andel: Ben je er wel eens geweest in de zomer? Ik mis in het stuk o.a. hele belangrijke minpunten en (voorlopige) mislukkingen van dit project.

En daarna noemt Van Andel in de discussie op twitter de ene ziekte na de andere op, omdat die niet genoemd zijn in het artikel (Nieuwe Oogst).

Laten we wel wezen. Strokenteelt is niks nieuws. Elke moestuin teelt in stroken vroeger en nu. En ook elke moestuin heeft last van ziekten en plagen. Ik zeg niet dat we moeten stoppen met zulke projecten. Het is goed dat er onderzoek naar gedaan wordt, maar laten we wel even reëel blijven! Zeker als landbouwjournalist.Keurige discussie tussen boer en journalist. Of zou Hume dit ook klagen noemen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 21, 2021 3:29 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Biertje schreef:
Rightnow schreef:
Lies schreef:
Biologische boer worden in Nederland? Het wordt steeds minder populair

Dat betekent dus dat mensen helemaal niet voor biologisch kiezen. Het kan zijn, dat de populariteit bij de vijanden van de landbouw hierin een rol speelt, zodat ook consumenten nooit een echte betrokkenheid krijgen bij de landbouw.

Misschien dat oudere Groen-Links leden, uit de tijd van voor Duyvendak-Klaver, nog iets van een constructieve houding hadden.

Als landbouw in Nederland nog wil overleven, moet er worden ge-exporteerd. De vreselijke Hugo de Jonge riep dat "dit niet heilig was" en je weet met gezond boerenverstand wat dit betekent. Toch moet het, vanwege de schoonheid van die landbouw zoals hij al is.

Dan moet er pragmatisch worden gezocht naar bestendige markten waar een Nederlands exportproduct voor gemaakt wordt, wat a-politieke consumenten waarderen, en waarbij ze zo veel mogelijk verantwoordelijkheid nemen voor zaken waar ze persoonlijk in geloven. Het best mogelijke kan enkel uit de markt komen, liefst zo dicht mogelijk de beslissing in handen van individuele consumenten leggen.

Supermarkten en grote concerns staan niet alleen onder druk van woedende activisten maar hebben ook vaak een eigen agenda die weer afhangt van wereldwijde supermachten. Dat leidt uiteindelijk tot een strijd die de meeste boeren sowieso verliezen en daarom heb ik de link gegeven. Er zijn zeker issues die een boerenproduct "smoel" kunnen geven als klanten bijvoorbeeld direct bij een boerderij bestellen, zonder interferentie van het grootkapitaal.
Wist ji jdat alles echt in de biologische winkel zoals EKO PLAZA producten liggen die dubbel zo duur zijn?
Dat denk ik wel, Rightnow hapt ook vrolijk in een meelworm. Hoewel ik ook van het proberen ben lacht zo'n worm mij nog niet toe.

Het zijn de verborgen kosten, zoals in onderstaand bericht over Bionext die een product duur maken:

Akkerbouwer haalt gelijk bij Reclame Code Commissie
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/1 ... -commissie

"Hierdoor zetten ze de reguliere boeren in een kwaad daglicht en presenteren ze hun eigen biologische sector op een manier die niet waar is", legt Van Andel uit. In het filmpje van Bionext wordt ingespeeld op de term: 'verborgen kosten'. Daarmee worden kosten bedoeld voor de milieuschade zoals: uitspoeling van meststoffen en CO2-uitstoot. "Bionext claimt dat je die kosten bij biologische producten niet hebt. Dat is onjuist", vertelt Van Andel.'Als het om geld ging, was ik allang biologisch'
https://www.boerenbusiness.nl/bedrijfsr ... biologisch

Voedsel is een geloof geworden

“Het wordt allemaal veel te ongenuanceerd voorgeschoteld. Kunstmest en pesticiden zijn slecht en biologisch is goed. In werkelijkheid is het veel complexer. Rondom voedsel is een geloof ontstaan. Zelfs voedselprofeten, in de vorm van verschillende voedselgoeroes, ontbreken niet. Het gevaar is dat er allerlei dogma’s vanuit dit geloof aan de maatschappij worden opgedrongen.”

Van Andel wil geen complotdenker worden, maar hij ziet wel dat er een enorme marketingcampagne gevoerd wordt waarbij rationele overwegingen buiten beschouwing worden gelaten. “Er zijn bijvoorbeeld genoeg studies die aantonen dat als kunstmest verdwijnt, de wereldvoedselvoorziening op het spel staat. Natuurlijk begrijp ik dat de boer gediend is bij biologisch boeren, want mindere opbrengsten betekenen hogere prijzen. Het algemeen belang is er zeker niet bij gebaat.”

“Ik kan goed rekenen en was al lang biologisch aan het boeren als ik niet zo principieel tegen het hokjesdenken was geweest. Per jaar loop ik zo €50.000 tot €100.000 mis, omdat ik niet biologisch wil zijn. Het is niet zo dat ik iets tegen biologisch heb, maar ik wil wel zelf kunnen bepalen wat duurzaam is.”

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 21, 2021 12:00 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Ik kom ze regelmatig tegen in de dierenzaak, op de toonbank in een bak, naast de gekooide zebragrasmuizen tegen de verveling. En dan denk ik ook spontaan aan een zelf gepelde garnaal en een beschuit met muisjes.

Alles is vraag gestuurd en alles met handen en voeten in werk en taal gaat ook niet van een leien dakje:

Biologische boer worden in Nederland? Het wordt steeds minder populair
https://www.trouw.nl/economie/biologisc ... ~b445e7de/

Steeds minder boeren stappen over op biologische landbouw
https://nos.nl/artikel/2365306-steeds-m ... dbouw.html

En dan de foto die de NOS er eerder bij plaatste en nu heeft aangepast, ik krijg er geen genoeg van :).

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 20, 2021 4:02 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Die zich redden, en door de jaren heen heb ik de indruk dat ze dat beter kunnen dan ik, gaan mee met de veranderingen en de gekte. Hieronder een artikel uit 1994, als je het leest kan je het zo plaatsen in 2021. Met het enige verschil dat de Europese Unie nu niet dwars ligt met een Green Deal en meelwormen: EU geeft groen licht voor meelwormcurry en -pasta.

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.


En de boer, hij modderde voort
https://www.groene.nl/artikel/en-de-boe ... erde-voort

Minder vee, minder landbouwgrond, minder boeren, meer bos. Zelfs de boeren vinden dat zo langzamerhand. Maar de Europese Unie ligt dwars. Zal Nederland ooit een geheel geecologiseerd platteland krijgen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 20, 2021 2:36 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Controleren en rekenmodellen, we weten zo langzamerhand wie dat niet beheersen.

Stikstof zit verlenging A15 dwars: weg komt er voorlopig niet
https://www.gelderlander.nl/zevenaar/st ... ~abe7edcb/

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat krijgt een half jaar de tijd om te laten zien wat de stikstofuitstoot is op een afstand van meer dan vijf kilometer van de weg. Tegenstanders van de weg stellen dat bij wegen onterecht alleen de stikstofuitstoot binnen een afstand van 5 kilometer wordt gemeten. Bij agrarische bedrijven wordt de stikstofneerslag op een veel groter gebeid berekend.

Tegenstanders denken dat andere rekenmodellen zullen aantonen dat er door de weg veel meer stikstof bijkomt dan gedacht, waardoor er ook meer stikstof gecompenseerd moet worden, bijvoorbeeld door boerderijen op te kopen.Tegenvaller: Aankoop boerenbedrijf lost stikstofprobleem GOL toch níet op
https://www.ad.nl/waalwijk/tegenvaller- ... ~a3b1d3d2/

Aankoop Kanaalweg 5
De provincie dacht uit de brand te zijn met de aankoop van boerderij Kanaalweg 5 in Drunen. Door de agrarische activiteiten daar te beëindigen, zou er genoeg stikstofruimte vrijvallen. Niet alleen om de extra stikstofuitstoot tíjdens de GOL-werkzaamheden te verrekenen, ook om de uiteindelijke stikstof-effecten van de GOL-maatregelen op te vangen.

Provinciale Staten stemden begin juli in met de aankoop van Kanaalweg 5, ook al was dit zogeheten ‘extern salderen’ toen nog geen bestaande wet- en regelgeving. Inmiddels is dat wel het geval. Daarmee leek het stikstofprobleem voor de GOL opgelost.

Nieuwe berekeningen
Echter, uit nieuwe berekeningen volgens het zogeheten Aeriusmodel blijkt dat meer stikstofruimte nodig is, met name voor de stikstof die vrijkomt tíjdens de werkzaamheden voor de GOL. De stikstofneerslag moet in die periode vooral in het Vlijmens Ven en natuurgebied Langstraat omlaag. In het eerste geval gaat het volgens de provincie om één tot twee mol per hectare per jaar (zo'n 14 tot 30 gram). Bij natuurgebied Langstraat zou het gaan om minder dan 14 gram.Waarom klagen boeren altijd?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 20, 2021 10:04 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Omtzigt hekelt de 'kliek in Den Haag', 'er is iets fundamenteel mis'

Het CDA-Kamerlid heeft in zijn verhaal stevige kritiek op de Nederlandse staat en dat komt omdat de macht en de tegenmacht niet werkt. "Er is een innige band tussen het kabinet en de Tweede Kamer, tussen het kabinet en de pers", constateert Omtzigt met woede in zijn stem. Hij denkt dat daarom niemand aandacht heeft besteed aan het leed van zo'n 100.00 mensen, dat zijn de 30.000 getroffenen en hun familie. "Er is iets fundamenteel mis in Nederland."

Ook belangenorganisaties krijgen ervan langs. Ze geven nooit stevige kritiek, omdat ze allemaal "eten uit de staatsruif." "Het is onze kliek in Den Haag die neerkijkt op hardwerkende Nederlanders."

Ook noemt hij Nederland een "bananenmonarchie".


https://nos.nl/liveblog/2365057-volgend ... kheid.html

Ook belangenorganisaties krijgen ervan langs. Ze geven nooit stevige kritiek, omdat ze allemaal "eten uit de staatsruif."En dat geldt ook voor de procedures die door NGO's gevoerd worden tegen de staat, denk aan de Urgenda-zaak.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 19, 2021 9:53 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Natuurbeheer in Nederland gaat om geld en grond, de boerensubsidies gaan naar grond. Alle gedoe rond stikstof in Nederland gaat om grond.

Natuur en Stikstof - meer over kritische depositie
https://jaaphanekamp.com/blog/science/a ... depositie/

Duitse heide kerngezond bij stikstof, Nederlandse beroerd (…)
https://www.interessantetijden.nl/2021/ ... e-beroerd/

Chemicus en risico-analist Jaap Hanekamp (Commissie Hordijk) vond een aardig detail, toen hij kaarten opvroeg bij de Europese Commissie (European Environment Agency) over de zogenaamde ‘staat van instandhouding’ van Natura 2000 heide-habitat H4030. Zodra die heide in Duitsland groeit, dan verkeert deze in uitstekende staat van instandhouding, aldus Duitse ecologen.

Maar groeit die zelfde ‘Europese droge heide’ in Nederland, dan kleurt de kaart rood van ‘zeer ongunstige staat van instandhouding’. Terwijl de stikstofdepositie gelijk moet zijn, die houdt niet bij de landsgrens op. Dus wat verklaart het verschil, zo vraagt Hanekamp zich af. Bij de Nederlandse aanmelding bij de Europese Commissie is het landbouw, landbouw en nog eens landbouw die met stikstofdepositie de heide naar de knoppen zou helpen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 14, 2021 2:28 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Hume schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
Hume snapt niet dat als er grond beschikbaar is de gemeente een voorkeursrecht heeft. Dat is door de VVD geregeld. Dus niet zo zeuren. En in dit geval is het de overheid die WIL dat de boeren hun bedrijf stoppen,. er is geen sprake van vrijwilligheid. Dus dwang dus geld van de overheid omdat de overheid het vrije ondernemerschap voor een bepaalde sector bewust kapot wil maken.
Hume wijst samen met wat politieke stromingen als een Trump naar de boeren. Grond en ruimte, daar draait het om in dit landje:

Windmolens of woningen in de Utrechtse polder Rijnenburg? De ogen zijn gericht op de nieuwe Tweede Kamer
https://www.ad.nl/utrecht/windmolens-of ... ~a0367dde/

Het jaar 2020 was twee weken oud toen de Utrechtse wethouders Lot van Hooijdonk en Klaas Verschuure de rode loper uitrolden voor windmolens en zonnepanelen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Bijna een jaar later wil een meerderheid van de Tweede Kamer de stad dwingen huizen te bouwen in het gebied tussen De Meern en Nieuwegein. Hoe loopt dit af?Als boeren een opvolger hebben ,waarom moeten wij dan de uitkoop betalen?
Ze kunnen toch hun bedrijf op de markt verkopen.
Mag jij proberen om zo'n bedrijf naast of in de buurt van een Natura2000 gebied op de markt kwijt te raken. Veel succes!!

"Nekt mijn 'achtertuin' mijn bedrijf?" Onrust onder boeren die naast natuurgebieden wonen
https://www.rtvoost.nl/nieuws/1342387/N ... eden-wonen

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 14, 2021 10:45 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Biertje schreef:
Hume schreef:
Biertje schreef:
Het is wel een antwoord alleen bevalt het je niet laat staan dat de je de miljoenen kunt onderbouwen die boeren volgens jou hebben gekregen. Ik heb geen idee wat je bedoelt.


Boeren worden uitgekocht met geld van de overheid.
Als jij een bedrijf beëindigt ,hoeveel geld krijg je dan van de overheid?
Hume snapt niet dat als er grond beschikbaar is de gemeente een voorkeursrecht heeft. Dat is door de VVD geregeld. Dus niet zo zeuren. En in dit geval is het de overheid die WIL dat de boeren hun bedrijf stoppen,. er is geen sprake van vrijwilligheid. Dus dwang dus geld van de overheid omdat de overheid het vrije ondernemerschap voor een bepaalde sector bewust kapot wil maken.
Hume wijst samen met wat politieke stromingen als een Trump naar de boeren. Grond en ruimte, daar draait het om in dit landje:

Windmolens of woningen in de Utrechtse polder Rijnenburg? De ogen zijn gericht op de nieuwe Tweede Kamer
https://www.ad.nl/utrecht/windmolens-of ... ~a0367dde/

Het jaar 2020 was twee weken oud toen de Utrechtse wethouders Lot van Hooijdonk en Klaas Verschuure de rode loper uitrolden voor windmolens en zonnepanelen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Bijna een jaar later wil een meerderheid van de Tweede Kamer de stad dwingen huizen te bouwen in het gebied tussen De Meern en Nieuwegein. Hoe loopt dit af?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 13, 2021 8:43 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Hume schreef:
Biertje schreef:
Hume schreef:


Je geeft geen antwoord op mijn vraag.
Het is wel een antwoord alleen bevalt het je niet laat staan dat de je de miljoenen kunt onderbouwen die boeren volgens jou hebben gekregen. Ik heb geen idee wat je bedoelt.


Boeren worden uitgekocht met geld van de overheid.
Als jij een bedrijf beëindigt ,hoeveel geld krijg je dan van de overheid?
De boeren zonder opvolger krijgen geen geld van de overheid. Iets anders is het wanneer het ondernemen je door de overheid onmogelijk wordt gemaakt. Je verwacht toch niet van een boer met grond in eigendom dat hij dat weggeeft voor o.a. woningbouw, zonnepanelen, windmolens en recreatie?

En dan hebben we nog het gedoe rond stikstof waar de overheid op roofridders gaat lijken:

Stikstofwet neemt rechtsongelijkheid en juridische chaos voor lief
https://www.foodlog.nl/artikel/stikstof ... voor-lief/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 13, 2021 4:23 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Hume schreef:
Lies schreef:
Hume schreef:


Waarom moeten wij zo veel miljoenen betalen aan boeren die geen opvolger hebben.
Hebben winkeliers zonder opvolger ook zo veel geld gekregen?
Hoe kom je er bij dat wij miljoenen moeten betalen aan boeren zonder opvolger? Die worden net als de winkeliers overgenomen door anderen. Dat we nu gekneveld hutje mutje staan in de Jumbo of AH malen we toch ook niet om.


Welke winkeliers die gaan sluiten worden afgekocht door AH en Jumbo?
Ik was altijd blij met de variatie aan winkels in de buurt, en dan denk ik aan een Super de Boer en C1000. Beiden overgenomen. Kijkend naar de dorpen in mijn omgeving is er geen enkele supermarkt meer te bekennen, evenals een bakker en slager. Allen opgeslokt door het grotere.

Zo moet je het denk ik bij de boeren ook bekijken, het kost ons geen geld, maar ze stoppen, gaan verloren, of op in het grotere.

Kleine boerderij sterft uit bij gebrek aan opvolger
https://www.nu.nl/economie/6101499/klei ... olger.html

Bijna de helft van het totaal (27.000) had een zogeheten bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Wanneer kleine boerderijen wel voortgezet worden, is dat volgens een woordvoerder van het CBS vaak met extra inkomstenbronnen naast de landbouw. "Zoals een bed and breakfast of als zorgboerderij."

Maar het merendeel van de kleine boerderijen wordt niet overgenomen en het boerenbedrijf wordt dan beëindigd. "Het platteland is heel nadrukkelijk aan het 'ontboeren'", zegt de CBS-woordvoerder. "Er wonen inmiddels meer burgers dan boeren."

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 13, 2021 4:02 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Hume schreef:
Biertje schreef:
Hume schreef:


De boeren doen er alles aan om zoveel mogelijk geld uit de ruif van de overheid te halen.
Met trekkers van een ton onder hun kont komen ze naar Den Haag ,
Wilders en Baudet op de barricade en de minister komt al met miljarden aanzetten voor het uitkopen.
En wie gaat dat betalen?
Nou, de overheid zit veel dichter bij de ruif en haalt geld bij de burgers en boeren weg in de vorm van belastingen, intrekken subsidies, ODE toeslagen en PFAS-maatregelen. en geeft het aan het grootkapitaal. En het is bekend dat Hume liever mensen berooft van hun bezittingen dan dat daar nog een knappe uitkoopsom staat bij vrijwillige uittreding. Zo kennen we jou toch?


Waarom moeten wij zo veel miljoenen betalen aan boeren die geen opvolger hebben.
Hebben winkeliers zonder opvolger ook zo veel geld gekregen?
Hoe kom je er bij dat wij miljoenen moeten betalen aan boeren zonder opvolger? Die worden net als de winkeliers overgenomen door anderen. Dat we nu gekneveld hutje mutje staan in de Jumbo of AH malen we toch ook niet om.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 05, 2021 11:30 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Hume schreef:
Lies schreef:
Af en toe worden er vragen gesteld over de uitverkoop:

'Aardappelboeren moeten niet opgeofferd worden voor meer ruimte in het Waddengebied'
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1014 ... ddengebied

Aardappelboeren in het noorden van Fryslân moeten niet opgeofferd worden aan de plannen om het Waddengebied meer ruimte te geven. Dat zegt Tweede Kamerlid William Moorlag van de Partij van de Arbeid. Het draait allemaal om de plannen voor de noordelijke kust in de 'Waddenagenda'. Een van de voorstellen is om de grens tussen zout en zoet water 'minder hard' te maken. Meer zout water achter de zeedijk dus.‘Offer pootgoedgebied noordelijke klei niet op voor natuur’
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/3756 ... or-natuur/

Gerard Backx, directeur van aardappelhandelshuis HZPC: Inhumaan om Waddenzeedijk door te steken
https://issuu.com/langs-de-melkweg/docs ... azine_2021

Wij Noordwest-Europeanen zijn geboren in een prachtige delta. Daar kun je hoogwaardig uitgangsmateriaal voor veel voedsel produceren. Noord-Nederland is daar bij uitstek een voorbeeld van. Miljoenen mensen zijn voor hun voeding afhankelijk van de pootaardappelen die wij hier produceren. Omdat wij hier toevallig wonen, geeft ons dat de maatschappelijke plicht om voedsel te produceren voor mensen die niet zijn geboren in luxe. En dus mogen wij nooit en te nimmer de arrogantie hebben dat wij alleen maar voor ons zelf hoeven te produceren.Er zijn partijen in Nederland die zeggen, 'kom, we gaan het elkaar nog moeilijker maken in de wereld'.


Nederland is groot geworden op het gebeid van pootaardappelen en ook door land te maken uit de zee.
Daarom zie ik het ook niet zitten om de zeedijk door te steken.

Toch is het grote onzin dat ons kleine land de hele wereld van voedsel moet voorzien.
Wij produceren en exposeren veel te veel ,vooral door de bioindustrie en industriële tuinbouw.
Nederland voorziet de hele wereld niet van voedsel, dit klein landje behoort met de boeren incl. de bijbehorende verwerkende industrie tot de top van de wereld. Luister nog maar eens naar Rob van Wijk, of lees over strategie. FvD wordt ook in onderstaand artikel genoemd, misschien helpt dat ook om landbouw als iets belangrijks te zien. Mij viel juist onderstaande zin op, ook denkend aan ons geworstel dit jaar met mondkapjes en vaccins:

'Ik vind de houding van de Tweede Kamer redelijk rampzalig. Die hebben echt geen idee waar wij ons geld verdienen.'Hoogleraar Rob de Wijk: 'Landbouw is van grote strategische waarde'
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/ ... che-waarde

Roy Meijer: 'Voor een hervorming is het vaak chaos'
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/ ... vaak-chaos

De politiek wil een extensievere landbouw
'Ik denk niet dat het haalbaar is dat iedereen in Nederland en in Europa meer geld kan betalen voor voedsel. De voedselbanken zijn ook een realiteit. Er blijft behoefte aan goedkoop eten met een goede kwaliteit voor een groot deel van de bevolking met een smalle beurs. Ook zij moeten kunnen vertrouwen op kwaliteit van voedsel. En laten we wel wezen: Nederlandse boeren zijn er gewoon heel goed in om dit heel efficiënt te produceren met een lage milieubelasting en hoge standaard van dierenwelzijn.'

Dus extensiever is niet realistisch?
'Als de samenleving een ander soort landbouw wil, moet dat financieel haalbaar zijn. Een landbouwhervorming kost geld. Als je kijkt naar die eerdere hervormingen, investeerde de overheid daar fors in. Je kunt een prachtige visie hebben op de landbouw, maar er hoort ook een zak geld bij.

'Ik ben trouwens niet voor een landbouw die afhankelijk is van subsidies. Echter, als wij meer willen dan de standaardeisen die een wereldmarkt vraagt op gebied van bijvoorbeeld milieu en wij vinden als samenleving dat de boer extra prestaties moet leveren, dan moet er een vergoeding betaald worden. Dit zal negen van de tien keer subsidie zijn.'

(...)

'Kwaliteit en onze goed georganiseerde landbouwinfrastructuur. Nergens in de wereld zitten productiekapitaal, kenniskapitaal, verwerkingsbedrijven en handelsinfrastructuur zo dicht op elkaar als in Nederland. Dat is iets om zuinig op te zijn. Er zijn anderen die daarover graag zouden willen beschikken. Denk aan China. Dat land koopt nu al grond en bedrijven op in bijvoorbeeld Afrika. Het is dus zaak om baas te blijven over onze eigen landbouwinfrastructuur. Daar hebben we de hechte samenwerking van sectorpartijen, toeleveranciers, verwerkende industrie, kennisinstellingen en banken voor nodig.'Maak er gebruik van en geen misbruik!!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo jan 03, 2021 3:29 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Af en toe worden er vragen gesteld over de uitverkoop:

'Aardappelboeren moeten niet opgeofferd worden voor meer ruimte in het Waddengebied'
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1014 ... ddengebied

Aardappelboeren in het noorden van Fryslân moeten niet opgeofferd worden aan de plannen om het Waddengebied meer ruimte te geven. Dat zegt Tweede Kamerlid William Moorlag van de Partij van de Arbeid. Het draait allemaal om de plannen voor de noordelijke kust in de 'Waddenagenda'. Een van de voorstellen is om de grens tussen zout en zoet water 'minder hard' te maken. Meer zout water achter de zeedijk dus.‘Offer pootgoedgebied noordelijke klei niet op voor natuur’
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/3756 ... or-natuur/

Gerard Backx, directeur van aardappelhandelshuis HZPC: Inhumaan om Waddenzeedijk door te steken
https://issuu.com/langs-de-melkweg/docs ... azine_2021

Wij Noordwest-Europeanen zijn geboren in een prachtige delta. Daar kun je hoogwaardig uitgangsmateriaal voor veel voedsel produceren. Noord-Nederland is daar bij uitstek een voorbeeld van. Miljoenen mensen zijn voor hun voeding afhankelijk van de pootaardappelen die wij hier produceren. Omdat wij hier toevallig wonen, geeft ons dat de maatschappelijke plicht om voedsel te produceren voor mensen die niet zijn geboren in luxe. En dus mogen wij nooit en te nimmer de arrogantie hebben dat wij alleen maar voor ons zelf hoeven te produceren.Er zijn partijen in Nederland die zeggen, 'kom, we gaan het elkaar nog moeilijker maken in de wereld'.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di dec 29, 2020 5:03 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Wim Kan zei ooit: ,,We zijn een zorgelijk volkje. Als het drie dagen glad is, is het zand op. Als het vier dagen warm is, is het bier op en als het vijf dagen oorlog is, zijn er geen kogels meer.'' Nu met dit virus uit China kan je het aanvullen met mondkapjes, bedden en nog steeds een tekort aan medicijnen.

Wees maar zuinig op de boeren die het nog redden:

'Gebruik onze landbouw als troef tegen China',
https://www.rtlnieuws.nl/economie/opini ... k-syngenta

China heeft zelf te weinig landbouwgrond en aast dus op onze landbouwparels. Volgens China-expert Rob de Wijk moet Nederland dus voorkomen dat onze landbouwbedrijven gekaapt worden en dat we de sector actief kleiner gaan maken. Want juist die landbouwmacht is een sterke troef op het wereldtoneel.Want de kant waarop men ze nu wil duwen gaat lijken op onderstaand filmpje. En zo te zien zitten daar al weer te veel machines in.

Boeren in vroeger tijden 1920-1960
https://www.youtube.com/watch?v=u9MUmE7 ... e=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=u9MUmE7O ... e=youtu.be

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma dec 07, 2020 11:34 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


En nu zijn hele kleine boertjes ook de klos.

Volkstuinen onder druk door woningbouw en hoge huren: 'Ik verkoop de boel maar'
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/235956 ... -maar.html

De wachtlijsten zijn ellenlang en de populariteit neemt alleen maar toe, maar ondertussen staan de volkstuinen steeds meer onder druk. Steden zien de tuinen als plekken waar meer te halen valt dan de doorgaans schamele huuropbrengsten. Zeker nu de stadsgrond steeds schaarser wordt.

Woningbouw bedreigt het voortbestaan van de volkstuinen, bijvoorbeeld in Vlaardingen. En in Amsterdam, waar zo'n zesduizend volkstuintjes te vinden zijn, krijgen de tuinders met enorme prijsstijgingen te maken. De huren worden gemiddeld vijf keer zo hoog.Van Kooten en de Bie - Volkstuinbelasting
https://www.youtube.com/watch?v=IJy69eEcmdI

http://www.youtube.com/watch?v=IJy69eEcmdI

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo dec 06, 2020 12:42 pm 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Klagende boeren, een probleem in de wereld.

In India protesteren boeren tegen maatregelen die hun bedrijfsvoering op Nederlandse bedrijven laat lijken en in ons land protesteren boeren omdat hun bedrijven op Indiase bedrijven moeten gaan lijken. Kunnen we zo als 'kringloopconsument' naar de lanbouwhervormingen kijken?

Thousands of Indian farmers protest against market reforms as government talks fail to ease anger
https://www.youtube.com/watch?v=bpCFCdqqzS0

http://www.youtube.com/watch?v=bpCFCdqqzS0

Boze Indiase boeren leggen hoofdstad plat uit protest tegen hervormingen
https://nos.nl/artikel/2359146-boze-ind ... ingen.html

Volgens Modi is zo'n hervorming nodig om ervoor te zorgen dat de verouderde en inefficiënte landbouwsector beter gaat werken. Veel kleine zelfstandige boeren vrezen echter het onderspit te delven tegen grote landbouwconglomeraten, die goedkoper kunnen produceren.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za nov 28, 2020 11:04 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Biertje schreef:
Einstein schreef:
Rechtsongelijkheid en ongelijke behandeling bij overtreding is altijd verkeerd.. die "Herenboeren" is dat een hobbyclub ? werkgelegenheidsproject ?

Het gaat natuurlijk wel om de grote lijn.. dit is ongelijke behandeling, maar daarmee verdwijnt het stikstofprobleem natuurlijk niet..
Mag ik je erop wijzen dat het stikstofprobleem grotendeels wordt bepaald door de oppervlakte van Nederland en niet alleenmdoor de boer. En een boer met 95 koeien is geen vetpot. Je moet ook denken aan iemand zijn broodwinning.
En aan een soort uitrookbeleid op land en water. Hieronder de inhoudelijke reactie van de ‘stikstof-kalkoenboer’ uit Ermelo:

Een Veluwse kalkoenboer reageert op commotie
https://ermelovannu.nl/actueel/10149-ee ... p-commotie

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr nov 27, 2020 10:50 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


De ene boer is de andere niet wat versoepelingen betreft in de stikstofaffaire. Met GroenLinks in de gemeenteraad zit je als Herenboeren gebeiteld omdat de intentie goed is. Een andere boer krijgt in zo'n geval de kop er af.

Herenboeren Assen nog maar net begonnen als boerenbedrijf, maar overtreedt de regels. Gemeente Assen gedoogt, 'want de intentie is goed'
https://www.dvhn.nl/drenthe/Herenboeren ... 29257.html

Stichting Herenboeren Assen heeft bij een van de eerste werkzaamheden op haar pachtgrond stikstofregels overtreden. De gemeente Assen bevestigt de overtreding.


Herenboer Henk Boer (58) is zo ineens ook hoofdrolspeler in bioscoopfilm
,,Ik ben niet op de hoogte van deze regels’’, zegt Henk Boer, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering op 20 hectare landbouwgrond, in eigendom van de gemeente Assen.

Boer liet eerder deze maand een deel van het grasland omwoelen met tractor en frees. Volgens de geldende regels mag dat niet na 1 november. Stikstof bindt namelijk aan gras, dat in de winter niet groeit. De gemeente Assen gedoogt desalniettemin de overtreding, waar volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ‘beste sancties’ op staan.

Voorzitter van Stichting Herenboeren Mariska Pater zegt in een eerste reactie net als Boer niet op de hoogte te zijn van de geldende regels.
Martin de Bruin, bestuursadviseur van het Asser college, bevestigt dat de Herenboeren in overtreding zijn. Een ontheffing om het grasland ‘te scheuren’ is niet aangevraagd. Maar de situatie wordt gedoogd, aldus De Bruin, omdat ‘de intentie van de Herenboeren Assen de juiste is’. ,,Zij willen producten verbouwen en iedereen snapt dat dit op grasland niet kan’’, zegt De Bruin. ,,Als ze wel een ontheffing hadden aangevraagd bij ons, dan hadden wij die wel verleend.’’

Gras scheuren moet gemeld worden
Stichtingsvoorzitter Pater belt na haar eerste reactie terug en zegt: ,,Ik heb het opgezocht op de website van de RVO, maar je mag grasland scheuren als het gaat om inrichten van de landbouwgrond.’’ Donderdagavond meldt ze nog dat de landelijke organisatie van Herenboeren het allemaal regelt:. ,,Ik ga ervan uit dat dit soort zaken wordt geregeld.”

Omdat de RVO over individuele boeren niets mag zeggen, maakt woordvoerder Michel van der Maas in algemene bewoordingen duidelijk dat stichting Herenboeren voor dergelijke werkzaamheden dan wel eerst een plan had moeten indienen ter goedkeuring. Hij benadrukt: ,,Grasland mag vanwege de stikstofregels in deze tijd van het jaar niet zomaar zwart gemaakt worden. Een boer die toch gras wil scheuren, moet dat vooraf bij ons melden. En ook voor inrichtingswerkzaamheden moet je, met een plan, ontheffing aanvragen. Dat kun je niet zomaar doen.’’

Uit de reacties van voorzitter Pater en de Herenboer Henk Boer, die tot voor kort sanitairverkoper was, blijkt dat dit niet is gebeurd. Ook blijkt dat de werkzaamheden zijn gestart zonder pachtcontract met de gemeente. Het opstellen van het document met regels en afspraken heeft langer op zich laten wachten dan voorzien, bevestigt Martin de Bruin. ,,Daar word ik niet heet of koud van’’, zegt Pater.

Volgens RVO-woordvoerder Van der Maas is het overtreden van de stikstofregels iets waar ‘beste sancties’ op kunnen volgen. ,,Helemaal nu er rond stikstof en de mestregelgeving zoveel te doen is.’’Veehouder Thijs Hollander verliest 12 bunder land aan coöperatieve boerderij Herenboeren Assen: 'Dit past in het straatje van GroenLinks. Ik moet nu mijn koeien verkopen'
https://www.dvhn.nl/drenthe/Veehouder-T ... 71133.html

Veehouder Thijs Hollander is hevig ontstemd over de gemeente Assen. Twaalf hectare land dat hij pacht bij het buurtschap Rhee is toegewezen aan Herenboeren Assen. Hij moet zijn veestapel inkrimpen.

De in Heidenheim even buiten Assen wonende Hollander ziet zijn bedrijfsvoering in gevaar komen. Hij heeft namelijk geen alternatief stuk land toegewezen gekregen.

Vieze smaak
De consequentie is dat hij, door de grondgebondenheid en stikstof- en fosfaatregels, nu noodgedwongen een deel van zijn 95 koeien moet verkopen. ,,Dit kost me geld, we hebben een behoorlijke scheur aan de broek’’, zegt hij. ,,Ik heb hier een hele vieze smaak van in de mond.’’

(...)

‘Politiek spel GroenLinks’
Het is een initiatief van Hans en Anita Marskamp uit Loon. Zij zijn ook de drijvende krachten achter Herenboeren. Hans Marskamp zit sinds 2010 in de gemeenteraad van Assen en is voorzitter van de vier leden tellende fractie van GroenLinks. GroenLinks zit sinds 2018 in het college.

Hollander kan het maar op een manier bekijken. ,,Hier is een politiek spel gespeeld, met Marskamp als aanstichter. Dit past precies in het straatje van GroenLinks. Maar ik ben flink de dupe.’’ De veehouder kreeg van de gemeente te horen dat zijn pachtcontract per 1 november niet meer wordt verlengd. ,,Omdat ik een contract heb dat jaarlijks moet worden verlengd, kon ik er niets tegen inbrengen. Dat je al 35 jaar pacht, maakt kennelijk geen verschil.’’

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do nov 26, 2020 11:56 am 

Reacties: 262
Bekeken: 16852


Biertje schreef:
Inzake die kalkoenboer, waarom wordt die kalkoenboer lastig gevallen i,pv. de bestuurders die de kalkoenboer een vergunning hebben gegeven. Die kalkoenboer is legaal bezig. En over die 130 km , dat is gezeur want niet nodig in ons land.
Armoede van de journalistiek Biertje en zelfs in de politiek zie je die armoede, de Amercentrale kreeg een vergunning cadeau, als je daar een berekening op loslaat staat het gelijk aan 105 kalkoenbedrijven.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 5 [ Er voldeden 83 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling