Het is nu zo mei 19, 2019 7:27 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 79 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: di dec 11, 2018 12:31 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


HvR schreef:
OMG.... een stukkie van een Zwart Pietje dat met een gek stemmetje vertelt hoe koud het was onderweg. Errug.... :overjebol:

En ik weet dat het NL van veel mensen niet meer is wat het geweest is, maar 'aap van een jongen' is gewoon een ouderwetse uitdrukking voor een deugniet.

Blackface my ass. Wat is nu precies het probleem, behalve een paar spijkers op laag water ?
Spreekwoorden met dieren mag ook niet meer, over gekte gesproken.

PETA wil verbod op spreekwoorden met dieren
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuw ... met-dieren

Iemand blij maken met een dode mus, aan een dood paard trekken of de koe bij de horens vatten. Als het aan dierenorganisatie PETA ligt zijn spreekwoorden met dieren binnenkort verleden tijd.
Positievere relatie mens en dier

Ondanks dat het om onschuldige uitdrukkingen gaat, vindt de organisatie dierenmishandeling op deze manier wordt verheerlijkt. Volgens de organisatie komt er een positievere relatie tussen mensen en dieren als we diervriendelijke spreekwoorden gebruiken.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: di dec 11, 2018 12:04 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


HvR schreef:
OMG.... een stukkie van een Zwart Pietje dat met een gek stemmetje vertelt hoe koud het was onderweg. Errug.... :overjebol:

En ik weet dat het NL van veel mensen niet meer is wat het geweest is, maar 'aap van een jongen' is gewoon een ouderwetse uitdrukking voor een deugniet.

Blackface my ass. Wat is nu precies het probleem, behalve een paar spijkers op laag water ?
Dat we door gekte geregeerd worden, dat is het probleem:

Historische context onder straatnaam onzin of duiding
https://www.at5.nl/artikelen/189290/his ... of-duiding

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: ma dec 10, 2018 2:10 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Einstein schreef:
Biertje schreef:
Tot volgend jaar, dan hebben we dat gezanik weer :gniffel:

Het houdt de vinger aan de pols .. vorig jaar zijn er strafbare feiten gepleegd, dit jaar was het alleen intimidatie. We hebben het ergste gehad :yes: :gniffel:
Nee, het ergste gaat nog komen. Het nieuws volgend zien we een soort klassenstrijd, waarin de onderklasse van zich laat horen, die hebben het gehad met preken over wat goed en fout is. Die hebben het al druk genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: di dec 04, 2018 10:50 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Heerlijk.....overwinteren in Spanje met een fluisterpiet, ontloop je tegelijk ook de nationale kerstgekte.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: ma dec 03, 2018 2:14 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


HvR schreef:
Einstein schreef:
Er zijn allerlei oudere tradities, maar je moet Sinterklaas niet te oud maken. De Nederlandse Sinterklaas en Zwarte Piet zijn ontworpen door Schenkman ca 1850. Het idee was, dat het feest van 6 december een combinatie zou moeten zijn van heiligenverering (1855 legalisering katholieke kerk !) én de traditionele klaas, die een kinderschrik was, het moest een "stichtelijk" feest worden voor de kinderen. Geen klassieke schrik, maar toch een bepaalde dreiging.. de zak, de roe.. Sint werd een brave bisschop. Piet kreeg de boeman-rol toebedeeld. Mensen van vóór onze generatie kunnen daarover meepraten.. in de 50-er en 60-er jaren was "de zak" nog een reële schrik !

De schmink van Piet, zijn brede lippen en andere karikaturale kenmerken zijn vermoedelijk gemodelleerd naar een vroege blackface- muzikant, dus een blanke persoon, die zwarte muziek speelde. De nieuwste inzichten stonden afgelopen vrijdag in NRC-next, het onderzoek van historica Elisabeth Koning

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/22/zw ... e-a2756195

Blackface-orkesten hebben in Engeland nog tot 1968 bestaan. Ze worden als racistisch ervaren door zwarten en in de VS zijn ze al veel langer afgeschaft.

De associatie met slavernij zit (of zat) vooral in de oorringen. Zwarte Piet was bij Schenkman gekleed als een 18e eeuws zwart huisknechtje. Later werd dat een kleurig kostuum, in retro-Spaans/Moorse stijl en Piet werd een clown, een acrobaat. Maar het waren wel nog steeds slaven.. dat was te zien aan de grote gouden oorringen van Piet. Het kapitaal van een slaaf - zijn begrafenisverzekering - bestond uit zijn gouden oorringen. Dit (terechte) bezwaar is grotendeels opgelost in 2012-2013, met het dringende verzoek van sinterklaasverenigingen, om géén gouden oorringen meer te dragen ! Bijna alle pieten, ook schoensmeerpieten, houden zich momenteel aan die regel.

Nu de schmink nog.. en Piet is gemoderniseerd :) lamaar doen, zijn we eraf..


Sommige mensen laten zich echt van alles wijsmaken blijkbaar.

Zwarte Piet heeft net zo weinig met slavernij te maken als die veronderstelde oorringen.... :rolleyes:

http://www.sint.nl/info/kleding_van_zwarte_piet.html
https://historiek.net/de-ontwikkeling-v ... iet/46689/
We moeten alles wat minder zwart wit bekijken, maar kijken wat er nu werkelijk aan de hand is. Een gemoderniseerde Piet zal dat niet veranderen.


Hoe komen we van alle tegenstellingen af, waar gaat het nu echt over dacht ik toen ik het bericht las over het stoppen van Seada Nourhussen met haar column bij het dagblad Trouw:

Waarom ik écht stopte met mijn column bij Trouw
https://www.oneworld.nl/achtergrond/waa ... jn-column/

Dat Seada Nourhussen alléén wegens racistische reacties is gestopt met haar column bij Trouw is niet waar. Te weinig besef over haar kwetsbaarheid als zwarte, vrouwelijke opiniemaker, woog zwaarder. Lees haar reactie op de mediastorm van de afgelopen dagen.Mijn solidariteit heeft grenzen zegt Jamal Ouariachi, die als invalcolumnist het ‘wit’ en ‘zwart’ heeft omgewisseld.

Een racistische criticus van racisme die niet tegen kritiek kan. Mijn solidariteit heeft grenzen
https://www.trouw.nl/opinie/een-racisti ... ~a72052e4/

Zwarte mannen nemen zoveel ruimte in. Zwarte vrouwen overigens ook. Ik heb er genoeg van gekregen om racisme te bespreken met zwarte mensen.

Ik heb een witte bubbel nodig, want ik houd het niet meer vol in die zee van zwartheid, in zwarte milieus. Ik besef steeds vaker dat ik in afzondering van zwartheid mijn bevrijding vind.

‘Wat een racistische drek, Ouariachi!’ zult u nu wellicht uitroepen, als u de krant al niet woedend in een hoek hebt gesmeten. U hebt groot gelijk, alleen zijn de woorden niet van mij afkomstig, maar van Seada Nourhussen, die vorige week onder veel rumoer haar werkzaamheden als Trouw-columniste neerlegde. Dat deed zij, volgens een verklaring van de krant, vanwege de ‘extreme, negatieve en soms racistische reacties’ op haar columns.

Wonderlijk
Het bovenstaande is geen citaat uit die reacties. Nee, de zinnen zijn afkomstig uit een essay dat Nourhussen schreef voor de eerder dit jaar verschenen verhalenbundel ‘Zwart’. Alleen heb ik de woorden ‘wit’ en ‘zwart’ omgewisseld. Wonderlijk effect, niet? Eén en dezelfde tekst is in het ene geval walgelijk racistisch, en in het andere een dappere uiting van de strijd tégen racisme.

De citaten hadden trouwens net zo goed uit Nourhussens columns voor Trouw kunnen komen. Steevast schreef zij daar op een generaliserende manier over alles wat maar wit is. Zelfs de #MeToo-affaire was haar te wit, alsof er ook in dat geval ergens in een geheime controlekamer een boos wit mannetje achter de knoppen zat, of in het beste geval een boos wit vrouwtje.

Ik heb me de afgelopen dagen ongemakkelijk gevoeld bij de ophef rond Nourhussens vertrek bij deze krant – ten eerste precies omdat het deze krant betreft. Ik vind het wat incestueus om als columnist – zelfs als invalcolumnist – over je eigen ‘familie’ te schrijven. Dat moeten columnisten van andere kranten maar doen, en dat gebeurde ook: een waslijstje opiniemakers verklaarde zich in NRC Handelsblad solidair met Nourhussen, en met de eveneens belaagde Clarice Gargard.

Het lukt me niet
Dat ik er nu toch over schrijf, heeft met de aard van Nourhussens teksten en opvattingen te maken. Racistische lezersreacties zal ik nooit goedpraten, maar het lukt me eenvoudigweg niet om me solidair te verklaren met iemand die racisme aankaart door zich zélf racistisch en generaliserend uit te laten via het soort misselijkmakende en gevaarlijke teksten, als die uit de eerste alinea van deze column.

Overigens kwam Nourhussen pas drie dagen na alle ophef en de solidariteitsverklaring in NRC met een eigen uitleg van haar vertrek. De directe aanleiding blijkt de kritiek te zijn van de Trouw-ombudsman op haar columns, waarin zij al te vaak zou verwijzen naar haar eigen platform OneWorld.
Solidariteit met een racistische criticus van racisme die niet tegen kritiek kan. Ik heb veel wellevendheid in me, maar er zijn grenzen…

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: zo nov 25, 2018 8:02 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


HvR schreef:
Lies schreef:
Hume schreef:


Jij bedoelt waarschijnlijk : veranderingen worden tegen gehouden door een groep drammers.
Het lijkt mij een hele klus om alles te veranderen, want als je aan het ene begint is de klus nog niet geklaard......lippen, kroeshaar, oorbellen, zwart.....

Mohr (Heraldik)
https://de.wikipedia.org/wiki/Mohr_(Heraldik)

Misschien bezocht Schenkman Möhringen an der Donau
https://de.wikipedia.org/wiki/Möhringen_an_der_Donau


Wat te denken van al die liedjes die herschreven en door iedereen opnieuw geleerd moeten worden.... :holy:
Nou, en we leren al zo moeilijk tegenwoordig, viertjescultuur.


Denkend aan Möhringen an der Donau klopt het programma vanmorgen op NOP radio 1 ook al weer niet. Historica Lise Koning vroeg zich iets af.

Is Zwarte Piet eigenlijk wel een Nederlands fenomeen? Dit vroeg historica Lise Koning zich af terwijl ze de zogeheten blackface traditie bestudeerde die via Engeland vanuit Amerika, in de vroege negentiende eeuw naar Nederland kwam overwaaien. De knecht van de Sint voldoet namelijk aan opvallend veel stereotypen van het blackface-karakter. En is het toeval dat Zwarte Piet in ons vaderland wordt uitgevonden, een jaar nadat blackface er geïntroduceerd werd? Lise Koning, jonge historicus van het jaar, schreef er een artikel over in ‘Tijdschrift voor Geschiedenis’, en is te gast.


https://www.nporadio1.nl/ovt/onderwerpe ... kface-piet

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: zo nov 25, 2018 7:46 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Hume schreef:
Raya schreef:
Hume schreef:


Sinterklaas komt uit Turkije en de zwarte pieten uit Afrika.
Het zijn dus geen typisch Nederlandse figuren.
In de loop van de eeuwen is de folklore al verschillende keren veranderd
Waarom kunnen die veranderingen niet door gaan?

Sinterklaas had in Nederland tot de 19e eeuw waarschijnlijk geen vaste helper.[22] Wel werd hij soms afgebeeld met zwarte duivels die hem begeleidden.[23] Sinds Schenkmans boekje Sint Nikolaas en zijn knecht hebben drie zaken een vaste plaats gekregen in de sinterklaasfolklore: een donkere knecht van Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. De knecht had in zijn boekje nog geen naam. Het was een gekleurde jongeman, gekleed als een page. Namen als Pieter met de Pooten (1749), Pietermansknecht (1833) en Pieter-me-Knecht (1850) waren echter al langer in zwang. Andere, meest regionale namen bleven nog een tijdlang in gebruik; zo heette hij bijvoorbeeld Jan de Knecht, Trappadoeli, Nicodemus, Assiepan, Sabbas, Hans Moef, Pikkie, Robbert, Krik-krak, Micheltje, Hansje van Vese (of Hansje van Kese), Jacques Jour (of Sjaak Sjoor).[21] In 1895 was de naam Zwarte Piet echter al gangbaar.[noten 7]

Het bleef niet bij één Zwarte Piet; in 1880 traden al twee knechten op.[noten 8] Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten.[24] Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, vaak met voor ieder een eigen taak, onder leiding van een Hoofdpiet. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is gebleven, gedragen de Pieten zich veelal als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.

Gaandeweg rezen er, in eerste instantie vooral vanuit andere landen en uit naam van de VN, steeds meer bezwaren tegen het traditionele zwarte uiterlijk van Zwarte Piet. Deze bezwaren werden ingegeven door de associaties met het slavernijverleden. .


https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas


Veranderingen kunnen en mogen, maar dan niet opgelegd door een groepje drammers.
Schenkman heeft zijn zwarte piet niet verder omschreven/beschreven. Dat het een slaafje zou zijn en dus een symbool van slavernij zit in het hoofd van hen die dat zelf verzinnen. Voor hetzelfde geld is het een bevrijde slaaf, die zich samen met Sinterklaas van een enorm karwij kwijt.. Het zou dus evengoed een symbool van de vrijheid kunnen zijn.

Hoe dan ook, waarom vechten tegen sprookjesfiguren. Straks gaan we nog wolven doodschieten omdat een wolf roodkapje en haar grootmoeder opvrat.


Jij bedoelt waarschijnlijk : veranderingen worden tegen gehouden door een groep drammers.
Het lijkt mij een hele klus om alles te veranderen, want als je aan het ene begint is de klus nog niet geklaard......lippen, kroeshaar, oorbellen, zwart.....

Mohr (Heraldik)
https://de.wikipedia.org/wiki/Mohr_(Heraldik)

Misschien bezocht Schenkman Möhringen an der Donau
https://de.wikipedia.org/wiki/Möhringen_an_der_Donau

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: wo nov 21, 2018 2:31 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Enzo501 schreef:
Rightnow schreef:
HvR schreef:
Een jaar geleden in #40 schreef ik al:

Je mag het gerust benoemen. In tegenstelling tot wat jij wil doen voorkomen, is NL bijzonder druk om Zwarte Piet aan te passen om de zwarte medemens niet bewust te kwetsen, voorbeelden te over van hoe de traditie over de afgelopen jaren is veranderd. Dat het voor jouw soort nooit goed genoeg zal zijn, is jouw probleem. Daar wordt dus ook een grens gesteld, zodat bussen met Antifa-aanhangers niet eens in de buurt van kleine kinderen op de intocht kunnen komen. En dat is prima.

Ik geef je gewonnen dat het gedrag van de voorstanders ook niet acceptabel was, hetgeen het punt onderstreept dat niemand een kinderfeest moet misbruiken om te demonstreren en te rellen.

Men heeft nu de focus verplaatst naar de vraag wie er eigenlijk gewelddadig was bij demonstraties. De laatste jaren is de balans sowieso doorgeslagen naar voorstanders (de meeste voorstanders gaan trouwens nooit demonstreren en hebben de grootste moeite met het geweld). Het is belangrijk even vast te stellen dat een aantal activistische voorstanders van Zwarte Piet zich in 2017 en in 2018 hebben schuldig gemaakt aan walgelijk gedrag terwijl de KOZP club kennelijk voldoende (methoden van) zelfbeheersing bezit om zichzelf in toom te houden.

In het verleden was het beeld anders omdat een enkele tegenstander van Zwarte Piet zich te buiten ging:
Citaat:
Er zit wat aan te komen. Let op Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In 2016 zei voorman Afriyie (bron: Leidsch Dagblad) het volgende: ’De een gaat zingen op de Dam, de ander gaat met een knuppel naar een intocht. Je kunt ons niet eeuwig aan de lijn houden en verwachten dat we vreedzaam blijven demonstreren.’ In 2017 dook KOZP op in het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme van de NCTB. Ondanks de geweldsdreiging kreeg KOZP een politie-escorte om te kunnen demonstreren in Friesland. Dit jaar neemt het OM KOZP in bescherming in een lachwekkend animatiefilmpje dat over de vrijheid van meningsuiting zou gaan.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2639436 ... um=organic

Het is maar net hoe je hier tegen aan kijkt maar ik adviseer "rechts" Nederland om de gelederen te sluiten om gebruik van geweld , ook bij demonstraties, uit te sluiten.

Geweld van welke kant dan ook moet sowieso vermeden worden en veroordeeld, ook als het van personen komt waar je het mee eens bent, maar je ziet in dit draadje hoe vloeibaar de opvattingen van sommige medeforummers zijn op dit vlak. Dat het juist degenen zijn die zichzelf altijd op het hypermorale schild hijsen als het om democratiesche waarde gaat en hoe iedereen zich dient te gedragen lijkt dan verrassend, maar is dat natuurlijk niet. Degenen die het hardst roepen moet je altijd vantrouwen.
Er zit wat aan te komen staat hierboven en dat denk ik ook na het lezen van onderstaand artikel om KOZP te begrijpen. En dan zitten ze straks ook nog met een Piet die witter en witter wordt.

‘Als je Nazi’s hebt, heb je AFA nodig’
http://www.soulrebelmovement.com/als-na ... afa-nodig/

Het is oorlog. Men kan blijven sputteren dat ‘ze onze tradities niet begrijpen’ en ‘landverraders’ schreeuwen, maar als mensen hun harten en ogen openen, zullen ze zien dat er maar één goede kant is in dit conflict. De kant van antiracisten en antifascisten. Wij willen af van het witte suprematie-denken dat van generatie op generatie is doorgegeven. Het is een ideologie die via kolonisten, slavenhandelaren, plantagehouders, verlichtingsdenkers, missionarissen, de bijbel, de paplepel, de keukentafel, de media en uiteindelijk via de schoolbanken bij ons terecht is gekomen. Witte suprematie is niet voorbehouden aan nazi’s met kaalgeschoren hoofden en witte mannen met witte puntmutsen. Het komt ook van mensen die ons een veilig gevoel zouden moeten geven.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: ma nov 19, 2018 9:56 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Enzo501 schreef:
https://www.facebook.com/vicenederland/ ... 7/?__xts__[0]=68.ARBRbV6Pqor2m1TEo-iC_bq9ASNWWierQTunq0yOVv8Pt2oGk2UlIRrj08NSqU-HXcc2k5rE7OJOGrw3YLCLgB80quZAbn998W_o8EZ3sp7GbgUyXlqyYL-EJQ5YPH6YlThdYmuncCszCfrVbaH1PGnEArgmYXzGswLzhLr5ON2TENx0SgAiLoTcblG7fbCYHvePaPnufW38ZJ-e9t5Ej2qG7C_MPBLxQ0uKeMXmfkNcRgplRc_IagfZc0LvnUe9PaC5h3G8uIqLHrNe7ZjYaMwYpiuMFeYR0wwYcvVW62qfnJO85KTwwZ-3cJW475wImgW7lA&__tn__=H-R

Hier nog een gezellig voorbeeld van wat mensen dat ertegen is dat een kinderfeest verpest wordt. :wacko: Het staat natuurlijk elke forummer vrij deze mensen neer te zetten als de eigenlijke slachtoffers die wel gedwongen worden zich zo te gedragen.
De schaamte voorbij. We zien hierboven de viertjescultuur van Nederland, en Rutte had gelijk door al het extreme op één hoop te gooien.....de tegenpartij is niet veel beter:

Hilversumse lunchroom getreiterd door anti-pietactivisten
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... activisten

Vrijdag kwamen Timmer en een andere activiste De Koffiebranderij binnen. Zij maakten zich druk om een butlerpop die buiten de lunchroom staat. Die zou getuigen van racisme. Binnen vonden Timmer en haar gezellin de sinterklaasversiering ook racistisch. Volgens Daan van Linschoten wilde Timmer dat de versieringen werden weggehaald en ook de butlerpop (een bord met een man die een zwart gezicht heeft) zou worden verwijderd.

„Het is een mening en die mag ze hebben”, zegt Daan van Linschoten, inmiddels vijf jaar mede-eigenaar van de zaak. „Alleen heb ik een andere mening. En ik laat me niet door iemand anders vertellen hoe ik mijn lunchroom inricht. Ik vind het ook onfatsoenlijk dat iemand binnenkomt en overal stickers op wil gaan plakken waarop staat: ’Zwarte Piet is racisme’. Dus ik heb haar gezegd dat ze de verkeerde deur is binnengegaan en gevraagd of ze het pand wilde verlaten.”

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: ma nov 19, 2018 3:38 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Aanpassingen doe je om een gemeenschap te laten overleven, zegt kunsthistoricus en voormalige directeur van het British Museum Neil MacGregor in onderstaand artikel:

Alleen gemeenschappen met verhalen kunnen overleven
https://www.vn.nl/neil-macgregor-verhalen-overleven/

Wel een interessant artikel, en ook prettig dat er nog iemand om kan schaterlachen en gieren. Waarom wij met ons inmiddels viertjescultuur de symbolen niet meer op waarde schatten. Die kennis is verloren gegaan en dan ontstaat er enorme publieke woede.

We kunnen er niet aan ontkomen: elk najaar woedt hier te lande een hevige discussie over…
‘Zwarte Piet!’ onderbreekt Neil MacGregor mij in bijna accentloos Nederlands. Hij barst in schaterlachen uit. ‘Zwarte Piet,’ giert hij.

Wat zijn uw gedachten daarover als buitenstaander, als buitenlander? Het gaat maar door. Hoe kunt u ons helpen?
MacGregor vermant zich. ‘Dit is het perfecte voorbeeld van dé vraag: wie zijn wij en hoe kunnen zij wij worden?’

‘De kern van religie is om van anderen wij te maken. Het is veel makkelijker als je polytheïsme hebt. Ik ben dol op de Romeinen, die gewoon een nieuwe god aan hun pantheon toevoegden, zodat iedereen erbij hoorde. Maar dat werkt niet zo binnen de christelijke Europese traditie, het is nu een stuk lastiger.’

‘Toen de laatmiddeleeuwse ingezetenen van wat nu Nederland is Sinterklaas in het leven riepen, betekende dat iets anders dan nu. Het is moeilijk als je symbolen veranderen, wanneer je de symbolen niet meer kunt lezen zoals ze vroeger gelezen werden. Tja, dan zal je ze moeten veranderen.’

‘Wij hadden iets vergelijkbaars in Engeland. Niet zo lang geleden nog mocht de vlag van de vorst nooit halfstok hangen. Vanuit het idee: de Kroon sterft nooit; er zal altijd een monarch zijn. Dus uniek genoeg hing de vlag van de koning nooit halfstok. Dat symbool werd nog op waarde geschat toen de koning in de jaren vijftig stierf. Koningin Elizabeth liet toen als enige haar vlag wapperen. Het hele land begreep dat. Maar sindsdien is die kennis verloren gegaan, dus toen prinses Diana verongelukte, ontstond er enorme publieke woede dat de vlag van de koningin niet halfstok hing. Ze vonden dat een teken van disrespect. Ze konden het symbool niet meer lezen zoals het bedoeld was. Uiteindelijk leidde dat er toe dat de Union Jack, niet de Royal Standard, halfstok werd gehesen. Een uitstekend compromis. Ik wens jullie datzelfde verstand met Zwarte Piet toe.’

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: ma nov 19, 2018 12:53 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Enzo501 schreef:
Raya schreef:
Enzo501 schreef:

De geweldsbedreigingen die je hier opnoemt zijn door 1 persoon geuit die de autoriteiten terecht een dag voor de intocht hebben opgepakt. Uiteraard dieptreurig dat het zo moet en zoals ik al aangaf is het beter als demonstranten op deze dag wordt verboden te demonstreren maar op de beelden die ik heb gezien (Eindhoven) hebben demonstranten geen geweld gebruikt, en het proberen aan te vallen van demonstranten (en je dan maar op de politie richten) en het onversneden racisme dat er geuit is lijkt me ook niet zo heilzaam voor de kinderen die men claimt te willen beschermen.


Hm, nee. Er zijn meer kwalijke uitingen gedaan inzake geweld, op de social media, door meer dan 1 persoon.
Maar echt er toe doen, dat doet het dan weer niet. Dreigen met geweld geeft altijd een tegenreactie bij een of meerdere personen. Zelfs een dreiging die in de lucht hangt, n.a.v. verleden, kan al genoeg zijn om pal voor kinderen te gaan staan en dreiging naar kinderen te voorkomen.

Zoals ik al aangaf hadden meer burgemeesters de demonstraties moeten verbieden. Dat mensen blij zijn of begrip hebben voor hooligans gaat mij wel een stapje te ver. Deze mensen staan niet voor de rechten van kinderen (in Eindhoven werden de kinderen zelfs voor de hooligans neergezet), het zijn dwazen die uit zijn op rotzooi. Altijd.
We hebben moeite met de vrijheid waarin we momenteel leven. Volgens Amnesty International heeft iedereen het recht om overal te demonstreren, 365 dagen per jaar. Goed nieuws voor ook o.a. de Damschreeuwer.

Amnesty: 'Rutte moet geweld tijdens Sinterklaasintocht veroordelen'
https://nos.nl/artikel/2259772-amnesty- ... delen.html

"In Nederland heb je het recht om te demonstreren. Als je dat recht op meerdere plekken niet kan uitoefenen doordat groepen dreigen met geweld, gaat er in onze ogen echt wat mis. Rutte zegt vaak dat hij vrijheid van meningsuiting belangrijk vindt. Dan moet hij ook nu zeggen dat dit recht voor iedereen geldt, 365 dagen per jaar."

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: ma nov 19, 2018 9:41 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Het is maandagochtend en overal in de wereld voeren ze dezelfde discussie! Dat los je niet op door ouders met kinderen van racisme te beschuldigen één keer per jaar, daarvoor is het probleem te groot.

Das gespaltene Land – wer sorgt für Zusammenhalt?
https://daserste.ndr.de/annewill/Das-ge ... l5806.html

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: zo nov 18, 2018 4:10 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Geen sympathie voor beide kampen hier. O, kom er eens kijken....mijn ogen vielen gisteren op een soort lijkkist die door de Pieten achter Sint over de kade werd gedragen. Toen ik vanmorgen dan ook las 'Intocht Sinterklaas trekt minder kijkers dan voorgaande jaren' moest ik denken aan die kist en aan de ondergang van V&D, Blokker en Hema, bedrijven die ook jaren bezig waren met veranderingen en qua inhoud grijzer dan grijs werden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: zo nov 18, 2018 10:42 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Biertje schreef:
Lumiere schreef:
HvR schreef:
Dit gezeur van deze zwarte fascisten moet nu klaar zijn.

De Friezen wijzen de weg. :aplaus:


Helaas er is nu zo goed als gegarandeerd dat ze de volgende keer niet meer netjes in bussen onder begeleiding gaan actievoeren, maar dat ze des te agressiever en gefragmenteerder zullen handelen. Ze gaan het feest verstoren en kapot maken alleen maar omdat jouw soort niet een klein beetje wil toegeven aan mensen met een kleurtje :evendenken:
Voor een minderheid bukken, eerst voor de islam, dan voor Erdogan, dan voor Kickout Zwarte Piet, en wie volgt er dan? En doen alsof alleen Nederland Sinterklaas en Zwarte Piet kent. :noo:

https://nos.nl/artikel/2259704-een-anti ... gpiet.html
http://komenskypost.nl/?p=4330

Dus waarom zijn er op Curaçao en Aruba dan geen problemen met Sinterklaas en Zwarte Piet? Omdat daar geen slavernij was? Is hiermee dan niet bewezen dat Kickout Zwarte Piet een argument zoekt om Sint en Zwarte Piet te verbannen en zij dan komen met een associatie naar de slavernij? Dus waarom toegeven als er elders in de wereld geen problemen zijn met Sint en Zwarte Piet?
Omdat ze elkaar daar om de huidskleur niet pesten. De vraag moet zijn hoe je je daar tegen moet verweren. Het doet mij denken aan mijn schooltijd, de periode dat wij als groepje plattelanders naar een school in de stad moesten. De eerste weken werd je bekeken als een stelletje achterlijke boeren, met de nodige nare opmerkingen. Dat pakte je dan gezamenlijk aan en vooral opkomen voor degene die niet zo weerbaar was. Ik denk dat dat bij de anti-pieters het grootste probleem is waardoor ze Zwarte Piet nu als zondebok gebruiken. Veranderingen van dit familiefeest lost het probleem van pesten niet op, gezien de vertoningen gisteren maakt men het alleen maar erger.


Han van der Horst omschrijft het zo:

Demonstranten tijdens de intocht verdienen wel onze bescherming maar niet onze sympathie
https://joop.bnnvara.nl/opinies/demonst ... -sympathie

Activisten hebben het onverkorte recht om zichtbaar met hun mening aanwezig te zijn tijdens de intocht van Sint Nicolaas. Ze verdienen de bescherming van het publiek en van de autoriteiten. Maar onze sympathie verdienen zij niet.

Integendeel.
Het is nu al duidelijk hoe veler reactie hierop zal luiden: het sinterklaasfeest zoals dat nu gevierd wordt, is niet inclusief want niet-blanke kinderen worden uitgescholden voor Zwarte Piet. Voor hen is het een akelige periode. Het is inderdaad verrassend hoe dit probleem wordt genegeerd en verwaarloosd. Bijvoorbeeld in het Sinterklaasjournaal. Men denkt racistisch pesten te kunnen aanpakken door Zwarte Piet te veranderen . Dat zal niet werken. Er is maar één manier om iets tegen pesten te doen en dat is het rechtstreeks aanpakken van de pesters. Kwelgeesten zullen alles misbruiken om hun slachtoffers het leven zo zuur mogelijk te maken. Dus ook Zwarte Piet.

Pesters verzieken alle feesten, dus ook Sinterklaas. Morrelen aan de vormgeving of de symboliek van het feest zal hen niet afschrikken. Integendeel.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: vr nov 16, 2018 10:36 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Enzo501 schreef:
Joyce schreef:
Raya schreef:
Op Twitter kwam een dame met de opmerking dat kinderen best wel met hevige protesten tegen zwarte piet geconfronteerd mochten worden tijdens de intocht. "moeten die ouders die kinderen daar maar niet mee naartoe nemen!"Laat dat "dame" maar weg als ze zo'n vileine opmerking maakt.

Bij de woorden 'op twitter' kun je al stoppen met lezen, er komt dan waarschijnlijk een of andere gestoorde opmerking. :wink:
Maar de politiek en programma's op radio en tv stoppen niet met lezen en gebruiken dit (Sinterklaas is een racistische show) maar wat graag om op te vallen en zie ons eens goed doen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: vr nov 16, 2018 10:16 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Einstein schreef:
baedeker schreef:
Einstein schreef:
Nou, ik zou het woord "fascisme" dus liever bewaren voor echte fascisten. Dat heeft rechts overigens ook altijd geroepen, toen rechts werd geframed met die term. De godwin-discussies. Nu het in de mode is, om links aan te duiden met fascisme, is de godwin blijkbaar geen topic meer.. en mag het scheldwoord in zwarte-piet discussies vrijelijk worden gebruikt. Geen verrijking voor het dagelijkse taalgebruik op WSP-forum, lijkt me.

We weten allemaal welke kant van het politiek spectrum het begrip "fascisme" heeft doen verwateren. Tegenwoordig kun je die term gerust toepassen op lieden die op een kinderfeest gaan intimideren om hun politieke standpunt op te dringen.

Ho even, als we het hebben over intimideren.. er zijn scholen onvrijwillig lastig gevallen door schoensmeer-pieten vorig jaar ! DAT noem ik óók "intimideren op een kinderfeest".

Het komt van twee kanten, die "intimidatie". Kweenie hoor.. maar ik vind NVU-folderaars bij de intocht (vorig jaar voor de tweede keer) ook niet zo fris in de buurt van kinderen !! Of ben jij soms een andere mening toegedaan !? Dit hele ZP-gedoe is enorm uit de hand gelopen en we moeten uitkijken dat we als volwassenen dit feest niet volkomen kapot-politiseren. Nogmaals mijn vraag: wat is er zo erg aan, om een kleurtje schmink aan te passen ? Neem de klachten weg en Gario de wind uit de zeilen..
Het komt van twee kanten, ben ik met je eens en daar komen we ook niet meer van af. Uit angst om voor rascist uitgemaakt te worden proberen we door aanpassingen de lieve vrede te bewaren. Maar door de kleur zwart te laten verdwijnen doen we aan geschiedsvervalsing en zet je een streep door een lange traditie. Het enige wat je kunt doen is het verhaal blijven vertellen wordt in onderstaand artikel gezegd, maar staan de oren van o.a. Gario daar nog voor open en kan hij ze even sluiten voor pesters en treiteraars?

Weet waar je over praat
Zwart gezicht brengt geluk, overal in Europa
https://www.wildgeraasdefilm.nl/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: do nov 15, 2018 11:56 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Biertje schreef:
Je kan een stuip krijgen van lachen, maar het lachen kan ook vergaan. Er is vast nog wel een verzetsgroepje te vinden die dit via de rechter of via de politiek voor elkaar weet te krijgen.

Partij voor de Dieren: 'Vermaak geen recht­vaar­diging voor dierenleed. Kerststallen met levende dieren als schapen, geiten, ezels, en kamelen moeten worden verboden.'

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: di nov 13, 2018 11:50 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


Enzo501 schreef:
Lies schreef:
De vraag moet zijn waarom we niet normaal om kunnen gaan in dit land met de symboliek van midwinterfeesten, feesten van licht en donker, zwart en wit, onvruchtbaarheid en vruchtbaarheid, zomer en winter, plus het kwade en goede vanuit de christelijke traditie. Op al deze symbolieken hebben we jaar in jaar uit commentaar. Fakkels die men vroeger gebruikte tegen het donker, omdat men zich afvroeg of het licht wel terug zou komen, gebruiken we nu om elkaar te (ver)slaan.

Rechter buigt zich over intocht Sinterklaas
https://www.dvhn.nl/binnenland/Rechter- ... 04883.html

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet willen actie tijdens intocht Sinterklaas in Nijmegen
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/vo ... ~a0b92915/

Ik ben er wel klaar mee, niet alleen om het bovenstaande, maar als ik in juli/augustus in winkels al kerstballen zie liggen plus de nodige verlichting is bij mij de balans zoek, de lol er vanaf.

Een bekende forummer was er 5 jaar geleden al uit, helaas wordt er niet genoeg naar hem geluisterd. :holy: :))
Er is bij mij dan toch nog iets van die bekende forummer blijven hangen :) Ik weet ook nog uit die tijd dat zonder het zwart wit denken Sinterklaas ook moest verdwijnen vanwege de tere kinderzieltjes, in een zak mee naar Spanje mocht niet en de prijzen van de geschenken liepen ook te veel uiteen. Denkend aan mijn kindertijd was ik nooit bang voor Zwarte Piet, ik vond het een bondgenoot die mij mee zou nemen naar het licht, de zon in Spanje. Tegenwoordig neemt men het vliegtuig voor de nodige vitamine D, goed voor de ontwikkeling van de hersenen, vooral bij kleine kinderen in donkere jaargetijden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: di nov 13, 2018 9:22 am 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


De vraag moet zijn waarom we niet normaal om kunnen gaan in dit land met de symboliek van midwinterfeesten, feesten van licht en donker, zwart en wit, onvruchtbaarheid en vruchtbaarheid, zomer en winter, plus het kwade en goede vanuit de christelijke traditie. Op al deze symbolieken hebben we jaar in jaar uit commentaar. Fakkels die men vroeger gebruikte tegen het donker, omdat men zich afvroeg of het licht wel terug zou komen, gebruiken we nu om elkaar te (ver)slaan.

Rechter buigt zich over intocht Sinterklaas
https://www.dvhn.nl/binnenland/Rechter- ... 04883.html

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet willen actie tijdens intocht Sinterklaas in Nijmegen
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/vo ... ~a0b92915/

Ik ben er wel klaar mee, niet alleen om het bovenstaande, maar als ik in juli/augustus in winkels al kerstballen zie liggen plus de nodige verlichting is bij mij de balans zoek, de lol er vanaf.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Hilliche Klaas 1 - fascisten 0....

Geplaatst: zo nov 11, 2018 5:27 pm 

Reacties: 923
Bekeken: 35199


En kijk naar Buitenhof, ik begrijp beide en zie dat veel uit het verband wordt getrokken.

https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POM ... kers~.html

Zwart-witpredikers zijn zwartkijkers: volgens publicist Herman Vuijsje is er sprake van overdrijving en generalisering als het gaat om het verschil tussen zwart en wit. Over zijn boek Zwartkijkers gaat hij in discussie met de Vlaamse schrijver en columnist Dalilla Hermans.

Sorteer op:  
Pagina 1 van 4 [ Er voldeden 79 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling