WSP [Bekijk forum]  >> De Bovenkamer [Bekijk forum]  >> Computer, wetenschap & internet [Bekijk forum]
Ga naar: "Gevaren welke Stephen Hawking zag in AI"

Raya: Gevaren welke Stephen Hawking zag in AI (wo maart 14, 2018 4:13 pm)

Deze gevaren zag Stephen Hawking in kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd: 14 maart 2018 13:38 Laatste update: 14 maart 2018 14:18
Stephen Hawking is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. De wetenschapper waarschuwde de laatste jaren van zijn leven vaak voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.

De Britse natuurkundige en kosmoloog werd vooral bekend vanwege zijn onderzoeken naar zwarte gaten en singulariteit: een punt in de ruimte met een oneindig klein volume en een oneindig grote dichtheid.

Kunstmatige intelligentie (de Engelse term 'artificial intelligence' wordt afgekort tot AI) is de verzamelterm voor software waarmee computers kunnen leren om zelfstandig informatie te interpreteren en problemen op te lossen.

Een duidelijk voorbeeld van deze technologie zijn de stemassistenten in slimme speakers en telefoons. Denk hierbij aan Siri of Google Assistant, die vragen van gebruikers begrijpen en er een natuurlijk klinkend antwoord op kunnen geven.
Zelflerend

Kunstmatige intelligentie heeft een zelflerend aspect. De technologie kan bijvoorbeeld na het bestuderen van duizenden afbeeldingen van honden en katten bij een nieuwe afbeelding, die hij niet eerder heeft gezien, herkennen of er een hond of kat op staat. Naast spraak- en beeldherkenning wordt de technologie ook ingezet voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s.

De laatste jaren is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in een stroomversnelling geraakt. De Google-computer AlphaGo werd in 2016 de beste Go-speler ter wereld. Menselijke spelers uit de wereldtop van het Aziatische bordspel moesten het ontgelden tegen de computer, die zichzelf razendsnel tactieken had aangeleerd om het spel te winnen.
Einde van de mensheid

Op dit moment zijn de mogelijkheden van AI nog vrij primitief, maar Hawking noemde de technologie al wel "heel nuttig". Zijn spraakcomputer maakte bijvoorbeeld gebruik van een vorm van kunstmatige intelligentie. Daarmee leerde de computer hoe Hawking dacht en voorspelde hij welke woorden de wetenschapper tijdens het formuleren van een zin als volgende zou gebruiken.

Toch waarschuwde Hawking voor de problemen en gevaren die steeds slimmer wordende kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. In 2014 sprak hij duidelijke taal in een interview met de BBC: "De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan het einde van de mensheid betekenen."

zie verder de link!


https://www.nu.nl/internet/5176340/gevaren-zag-stephen-hawking-in-kunstmatige-intelligentie.html

Eduspin: Re: Gevaren welke Stephen Hawking zag in AI (wo maart 21, 2018 1:08 pm)

Lijkt me wel handig om een geheugenchip te laten inbouwen dan vergeet ik wat minder en heb ik wat meer opslag.

Toch is de vooruitgang van de A.I. niet te stoppen lijkt mij en kan tot grote vooruitgang lijden.
Op een gegeven moment kunnen ze misschien wel van alles uitvinden wat voor ons te gecompliceerd is.
Dus einde van de mensheid geloof ik niet zo, maar wel een grote evolutionaire verandering.

:bye: