WSP [Bekijk forum]  >> De Bovenkamer [Bekijk forum]  >> Computer, wetenschap & internet [Bekijk forum]
Ga naar: "Computer ineens traag geworden?"

Raya: Computer ineens traag geworden? (wo mei 17, 2017 6:18 pm)

Nieuwe grote cyberaanval misbruikt computers om virtueel geld te creëren

Vandaag, 16:35
Buitenland, Tech

Computergebruikers die getroffen waren, kregen bij de eerdere aanval de mededeling dat ze moesten betalen EPA

Computerexperts van het IT-beveiligingsbedrijf ProofPoint hebben een nieuwe wereldwijde cyberaanval ontdekt. Criminelen gebruiken bij de aanval honderdduizenden computers om eenheden van een virtuele geldeenheid te creëren.

Afgelopen vrijdag was er een grote cyberaanval waarbij in zeker 150 landen meer dan 300.000 computers last kregen van de ransomware WannaCry. Gebruikers kregen een melding dat ze moesten betalen om geen bestanden kwijt te raken.
Adylkuzz

De nieuwe aanval is een stuk subtieler. Criminelen zorgen dat malware genaamd Adylkuzz computers binnendringt. Daar wordt het gebruikt om eenheden van de virtuele geldeenheid Monero, vergelijkbaar met Bitcoin, te creëren.

Computergebruikers hebben niet direct last van Adylkuzz omdat ze zelf geen geld hoeven te betalen. Wel kunnen geïnfecteerde computers trager worden. Criminelen kunnen er mogelijk meer geld mee verdienen dan met de ransomware als WannaCry. Adylkuzz zou wel gebruikmaken van dezelfde zwakke plakken als WannaCry.http://nos.nl/artikel/2173662-nieuwe-grote-cyberaanval-misbruikt-computers-om-virtueel-geld-te-creeren.html